Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstenaars mijden Engeland wegens doorgeslagen grenscontroles

  •  
10-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uk_300.jpg
Vernederende toestanden en doorgeslagen bureaucratie kenmerken 'grenzen dicht' praktijk
Steeds meer internationale kunstenaars mijden Groot-Brittannië. Een van de redenen zijn de problemen die de Britse autoriteiten veroorzaken bij het aanvragen van visa.
Sinds er in 2008 nieuwe zeer strenge regels zijn ingevoerd voor buitenlandse bezoekers worden kunstenaars geconfronteerd met absurde eisen van grenswachten.  Zo krijgen kunstenaars de waarschuwing dat ze geen camera of instrumenten mogen gebruiken want dan zijn ze mogelijk aan het werk dat mag alleen als ze een werkvergunning hebben.
De grenswachten doen er van alles aan om te voorkomen dat buitenlanders het land binnenkomen. Dat leidde twee weken terug tot beschamende toestanden met de gerenommeerde Russische schrijver en dichter Alex Galper. Hij bezit weliswaar de Amerikaanse nationaliteit en was uitgenodigd om tijdens een benefiet een voordracht te houden in Londen maar werd tegengehouden. De Britse grenswachten op vliegveld Luton sloten de kunstenaar op in een ‘deportatie kamer’ en bedreigden hem met een ontzegging van 10 jaar om Engeland binnen te komen. De dichter, die nog heeft samengewerkt met de legendarische Allen Ginsberg, werd een nacht lang vastgehouden en daarna op het vliegtuig naar Duitsland gezet. Reden? Zijn geplande liefdadigheidsoptreden werd gezien als ‘illegaal werk’.
Eerder al zag de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami, die in Londen een opera zou regisseren af van zijn reis omdat de Britse ambassade in Teheran bureaucratisch te werk ging.
Op de video een actie voor de Amerikaanse YouTube-kunstenaar Michael Aranda. Hij bezocht Engeland om een Britse band te helpen met hun studioalbum maar mocht het land niet meer in, noch zijn spullen ophalen, na uitstapje naar Parijs. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Pjotrs
Pjotrs10 jul. 2011 - 11:09

Schrijvers met een pen of een laptop in de bagage komen Engeland natuurlijk ook niet meer binnen. Trendwatchers met ogen in hun kop worden linea recta retour gezonden. Hardlopers met schoenen komen er niet door. En zangers dienen hun stembanden thuis te laten.

FritsGuevara
FritsGuevara10 jul. 2011 - 11:09

Rare regeling want als je voor overheidbegrippen aan het werk bent want dan is er ook geldverkeer.

objectivist
objectivist10 jul. 2011 - 11:09

Engeland binnenkomen is dus ook een kunst.

Diantha2
Diantha210 jul. 2011 - 11:09

Dat het VK geen onderdeel is van het Schengen-verdrag blijkt ook een rechtvaardiging van het inwendig onderzoeken van alle in- en uitgangen van nietsvermoedende toeristen of vrachtwagenchauffeurs.. Er werken blijkbaar veel enge types op vliegvelden en grensovergangen. Had Geert Wilders misschien ook geen werkvergunning voor de keren dat hij geweigerd is?

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 11:09

amerikanen gaan de engelsen verwijten dat ze zwart zien? moet niet gekker worden mij krijg je de VS met geen stok in

1 Reactie
bakkwast
bakkwast10 jul. 2011 - 11:09

en t is fokking ver zwemmen!

JanB2
JanB210 jul. 2011 - 11:09

Wat is dit voor idioterie. Worden zakenmensen ook tegengehouden?

1 Reactie
TulayM
TulayM10 jul. 2011 - 11:09

Het is ook bij HM Revenue & Customs bekend dat 99 % van de kunstenaars geen zakenmensen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 11:09

Zijn ze gek daar? Is dit een grap of zoiets een liefdadigheidsoptreden is toch degelijk iets heel anders dan ergens illegaal te werk gaan. Lijkt wel of kunstenaars worden gezien als criminelen. gevaarlijke lieden die worden gezien als bedreiging voor de staat, het vrije westen niet vrij maar veranderd in een totalitair regiem wat geleid word door het kapitalisme.

1 Reactie
TulayM
TulayM10 jul. 2011 - 11:09

Ik heb wel wat tips waarmee buitenlandse kunstenaars die vermaledijde BTW bij invoer van hun werk kunnen ontlopen http://tinyurl.com/5ubrrsh

fjacobse
fjacobse10 jul. 2011 - 11:09

De context? 13 jaar Labour aan de macht! PRESSURES OF IMMIGRATION But I'm also clear about something else: for too long, immigration has been too high. Between 1997 and 2009, 2.2!!!!!!!!!! million more more people came to live in this country than left to live abroad. That's the largest influx of people Britain as ever had… …and it has placed real pressures on communities up and down the country. Not just pressures on schools, housing and healthcare - though those have been serious… …but social pressures too. http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-13083781

4 Reacties
JanB2
JanB210 jul. 2011 - 11:09

Als het je bedoeling is om die griezel Blair hier neer te zetten als socialist en links verantwoordelijk te stellen voor deze idioterie dan is je opzet mislukt. Blair met zijn "new labour" was gewoon een roodgeverfde tory, een schoothondje van het neoliberalisme en de Bush-regering.

Flipper2
Flipper210 jul. 2011 - 11:09

Klopt. Enig idee hoe rechts Labour in essentie is?

kraai21
kraai2110 jul. 2011 - 11:09

" Between 1997 and 2009, 2.2!!!!!!!!!! million more more people came to live in this country " Allemaal kunstenaars?

Joeri2
Joeri210 jul. 2011 - 11:09

Ja en? De kunstenaar komt er niet wonen.

Dehnus
Dehnus10 jul. 2011 - 11:09

Niet tegen Schengen landen mag ik hopen? Zo ja eruit mieteren dat failliete land;). (Want Engelland is niet meer zo rijk als ze denken dat ze zijn, heel veel Financiële problemen daar ;)).

1 Reactie
Diantha2
Diantha210 jul. 2011 - 11:09

VK is geen volledig Schengen-land. Men mag u dus sowieso 'grondig inwendig inspecteren' als zij dat nodig achten. Of uw hele koffer overhoop trekken. Of u even separeren van uw heel jonge gezinsleden. Het is al van de zotten dat eenieder zich vrij mag bewegen maar dat je met bepaalde medicijnen 6 weken van te voren een formuliertje rond moet sturen via arts, apotheek en ministerie om even een middagje Maasmechelen of Oberhausen te kunnen doen. Het wordt nog veel gekker dat je voor een tripje EU-land zoals het VK of Ierland de hele ambassadediensten door moet en niemand op die kantoren een probleem ziet van het op de bonnefooi gaan. Met alle bovenstaande gevolgen van dien, of erger; vervolging.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 11:09

Vreemd verhaal. Ik kom heel vaak in de UK en heb nooit last bij de douane.

1 Reactie
Sonia2
Sonia210 jul. 2011 - 11:09

Het gaat over visa - of had je die ook nodig?

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 11:09

Yep. Ik vlieg nooit meer via of naar Engeland. Ze zijn daar compleet mesjogge met hun belachelijk strenge controles. Van de weeromstuit heb ik er anderhalf jaar geleden midden in de hal een sigaret opgestoken. Hadden ze tenminste echt reden tot klagen. Londen, nooit meer.

1 Reactie
objectivist
objectivist10 jul. 2011 - 11:09

Ik kom er 2 keer per jaar via Rotterdam op City Airport. Perfect, geen centje pijn, keurige douaniers. Ok, ik heb geen piercings.

Sternenstaub
Sternenstaub10 jul. 2011 - 11:09

Dit krijg je als kleinburgerlikke grootpraters aan de macht zijn, net als bij ons - zie de neoliberale verwantschap beider regeringen -: dan is het door hen voorgelogen vrijheids-ideaal ver, heel ver te zoeken. Ik ben al decennia anglofiel, maar dit zie je niet op de BBC, dus deze trieste gang van zaken was nieuw voor mij. Geef Groot-Brittannië terug aan de de Britten, en geef Nederland terug aan de Nderlanders, maar dan niet wat Rutte ons voorliegt daarmee te bedoelen. Zie het resultaat van rechts-populistische politiek. Aan de andere kant lijkt het zo de Sovjet-Unie wel; dus daar ga je Bosma, met je claim dat A.H. eigenlijk Links was, want deze en Stalin waren respectievelijk extreem-rechts en rechts-conservatief, en daar valt uit te deduceren dat totalitaire regimes en dictaturen in feite allemaal binnen het spectrum van Rechts vallen, en niets anders. Het voorbeeld van het Chilie onder Pinochet is wel zeer relevant, daar het een neoliberale dictatuur betrof. Alles rechts, oder was?! Laat je geen rad voor ogen draaien door de Rechtse demagogen.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse10 jul. 2011 - 11:09

--- Geef Groot-Brittannië terug aan de de Britten, en geef Nederland terug aan de Nderlanders, maar dan niet wat Rutte ons voorliegt daarmee te bedoelen. --- STOP! REALITY CHECK! Andrew Neather - New Labour and Mass Immigration http://www.youtube.com/watch?v=07efvfSz_pA Labour 'Encouraged Mass Immigration To UK' 10:47am UK, Saturday October 24, 2009 Steve Davies, Sky News Online Labour ministers deliberately encouraged mass immigration to diversify Britain over the past decade, a former Downing Street adviser has claimed. Andrew Neather said the mass influx of migrant workers seen in recent years was not the result of a mistake or miscalculation but rather a policy the party preferred not to reveal to its core voters. He said the strategy was intended to fill gaps in the labour market and make the UK more multicultural, at the same time as scoring political points against the Opposition. Mr Neather worked as a speechwriter for Tony Blair and in the Home Office for Jack Straw and David Blunkett. "Mass migration was the way that the Government was going to make the UK truly multicultural," he wrote in in the London Evening Standard. "I remember coming away from some discussions with the clear sense that the policy was intended - even if it wasn't its main purpose - to rub the Right's nose in diversity and render their arguments out of date." http://news.sky.com/skynews/Home/Politics/Ex-Government-Adviser-Andrew-Neather-Says-Mass-Immigration-To-UK-Was-Deliberate/Article/200910415414170 En als u beweert dat u als anglofiel nooit heeft gemerkt dat de BBC nooit aandacht heeft besteed aan de fenomenale problemen die GB heeft op het gebied van massa-immigratie dan liegt u. De BBC heeft talloze uitzendingen aan dit onderwerp gewijd. Ik kan nu tig links gaan posten. maar als u op youtube een search doet naar UK massimmigration dan regent het clips van BBC-uitzendingen. Kortom, u weet echt niet waar u over praat. U roept maar wat. In Den Haag hebben we daar een mooi woord voor ; populisme!

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag10 jul. 2011 - 11:09

Dat ze daar flink de weg kwijt zijn wist ik al langer. Een collegafotograaf werd bijna opgepakt toe hij een vakantiekiekje maakte van zijn vrouw en kind in een winkelcentrum. Hij moest zijn foto's wissen want hij mocht daar niet fotograferen. Dit alles is het gevolg van de internationale reactie op het terrorisme. We laten ons allemaal gek en vooral bang maken. En dat is precies wat deze lieden willen... En het helpt geen moer. Ik hoop dat er eens een politici opstaan die zeggen we doen wat we kunnen, maar de vrijheid mag niet het slachtoffer worden van het terrorisme. Tegen idoten kun je je niet verweren.

1 Reactie
Joeri2
Joeri210 jul. 2011 - 11:09

In england mag je nergens fotograferen. Nooit gemogen. In winkels niet, omdat je geen onderzoek naar inbreken mag doen. Op straat niet, omdat je geen aanslag mag voorbereiden. Wel hangt er in england op elke hoek van de straat een camera, dus je hoeft eigenlijk ook geen fotos van jezelf te maken. Vroeg of laat komt het toch wel op internet.

caldonia
caldonia10 jul. 2011 - 11:09

Enig idee waarom deze regels zijn ingevoerd? Omdat dankzij links je niet op ras mag selecteren om nodige illegalen extra te controleren. Allemaal gelijk, iedereen even veel last.

1 Reactie
Joeri2
Joeri210 jul. 2011 - 11:09

Links? England is nooit links geweest, en nee, labor is niet links.

Hobsbawm
Hobsbawm10 jul. 2011 - 11:09

De UK heeft een lange historie van tientallen bomaanslagen van de IRA, zelfmoordcommando's van Al Qaeda en in Glasgow etc. Duizenden mensen zijn omgekomen (bijna 2000 in Noord-Ierland alleen). Vind je het gek dat ze daar wat voorzichtiger zijn dan hier? Ik weet zeker dat zelfs hier op het forum van de mensenrechten ook moord en brand zou worden geschreeuwd als we wekelijks een Alphen a/d Rijn zouden hebben.

1 Reactie
datkanniet
datkanniet10 jul. 2011 - 11:09

Ik kan uit dit bericht niet halen dat terrorisme de reden is. Het lijkt meer met werkvergunningen te maken te hebben.

Berthold2
Berthold210 jul. 2011 - 11:09

Een zekere Berthold Hohenlowe-Langenberg stond onlangs bij de Ferry om naar Engeland te gaan maar merkte tot zijn schrik dat hij zijn paspoort was vergeten. De Nederlandse douanier pakte zijn telefoon en belde naar de Engelse Douane. Hij kreeg een briefje mee met het verzoek zich even te melden aan de overkant. Daar aangekomen kreeg hij van de een zeer beleefde douanier een visum voor enkele dagen en een verklaring dat hij zonder paspoort door Engeland mocht reizen. Erg vernederend was dat.

1 Reactie
TulayM
TulayM10 jul. 2011 - 11:09

Er is niks mis mee dat Britten nog een klassenbewustzijn kennen. Dat bewustzijn behoedt mij voor plotse & onaangename verrassingen.