Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstenaar Daan Roosegaarde tekent petitie tegen eigen kunstwerk

  •  
06-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
5613875771_fe6a427308_z
Veel plekken zijn er niet in Nederland waar het ’s nachts zo donker is dat je de Melkweg goed kunt zien. De Afsluitdijk is zo’n plek, geliefd door vele astronomen en natuurliefhebbers in Nederland. Daarom verzetten ze zich nu tegen het lichtgevende kunstwerk van kunstenaar Daan Roosegaarde, dat vanaf september op de Afsluitdijk wordt geïnstalleerd. Met een petitie hopen ze nu het kunstwerk tegen te houden, ook al is het zeker dat het er gewoon komt. En het wonderlijke is, die petitie is ook ondertekend door Daan Roosegaarde zelf, zo schrijft de Volkskrant zaterdag.
Drie weken geleden startte Esther Hanko van Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde in Amsterdam de petitie voor ‘behoud van de duisternis op de Afsluitdijk’. Hoewel nog niet precies bekend is hoe het kunstwerk eruit zal gaan zien, vreest ze een vervuiling van de donkere nachten op de Afsluitdijk. In grote lijnen wordt het een werk dat overdag licht opslaat en dat ’s avonds weer ‘vrijlaat’ in onder andere de vorm van lichtgevende vliegers, een idee dat oorspronkelijk door de inmiddels overleden Wubbo Ockels werd bedacht.
Hanko noemt de duisternis op de Afsluitdijk een ‘oerwaarde’ en vindt dat de plek eerder donkerder zou moeten worden gemaakt dan lichter. In Trouw geeft ze een voorbeeld om aan te geven hoe snel er sprake is van lichtvervuiling. Daarvoor gebruikt ze een met een klein lampje en een sterrenatlas. Hanko in Trouw:
"Een wit fietslampje zorgt er al voor dat je veel minder sterren kunnen waarnemen.”"
Inmiddels hebben meer dan drieduizend mensen de petitie ondertekend. En daar is Roosegaarde er een van. Hoe zit dat?
Hanko dacht eerst dat het om een grap ging, maar bij navraag bij Studio Roosegaarde bleek dat niet het geval te zijn. Met de ondertekening van de petitie wil Roosegaarde benadrukken dat ook hij de duisternis respecteert en wil behouden. Volgens een woordvoerder van de kunstenaar zal er geen gebruik worden gemaakt van ‘nieuwe licht’, maar van materiaal dat licht overdag absorbeert. De lichtgevende vliegers zijn tijdelijk en zullen ‘zeker niet’ worden opgelaten bij de observatieplek van de amateurastronomen: ‘Uiteindelijk zal iedereen zien dat het wel meevalt,’ aldus de woordvoerder.
Het kunstwerk getiteld ‘ Icoon Afsluitdijk ’ is bedoeld om de dijk aantrekkelijker te maken voor toeristen en heeft dertien miljoen euro gekost.
Beeld: Flickr.

Meer over:

leven, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.