Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunst verstoren gaat te ver? Wat wil je dan dat we nog proberen?

  •  
05-11-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2815 keer bekeken
  •  
52452876989_2bbf363d12_k

© cc-foto: Matt Hrkac

Klimaatacties nemen nieuwe vormen aan. In de afgelopen dagen heeft onder andere een activist van Just Stop Oil zich vastgelijmd aan de glazen bescherming die voor het schilderij Meisje met de parel  hangt, en heeft een activist van Extinction Rebellion een uitvoering in het Concertgebouw onderbroken. Meer acties gaan vast en zeker volgen.

Veel Nederlanders hadden hun mening gelijk klaar, en dat lijkt er vooral een van afkeuring te zijn. Natuurlijk zijn er veel mensen die het hele probleem wegwuiven en de activisten gewoon weg willen werken. Maar ook mensen die zeggen dat ze de boodschap steunen doen dit vaak met een maar... ‘Je mag actievoeren, maar niet op deze manier.’

Ik wil iedereen die dat laatste denkt vragen: wat wil je dan dat we nog proberen?

We weten al decennia hoe ernstig de gevolgen van klimaatverandering zullen zijn als we er niets tegen doen. Vanaf het begin roepen experts en activisten al op tot serieuze actie. Ze zijn al ontelbaar vaak in gesprek geweest, en hebben nog veel vaker geprobeerd het gesprek keer op keer aan te wakkeren. Het heeft niet gewerkt.

Er worden al decennia talloze demonstraties gehouden. Activisten hebben marsen gelopen met meer dan 50.000 deelnemers. Duizenden jongeren hebben keer op keer gespijbeld voor het klimaat. Activisten hebben geprobeerd het gevoel over te brengen met ontelbaar veel creatieve acties. Allemaal fantastische en broodnodige acties, maar het heeft niet genoeg gewerkt.

En voor de mensen die denken ‘Waarom lijmen ze zich niet vast aan een kolentrein?’: ook dat wordt gedaan. Constant blokkeren activisten kolentreinen. Ze komen constant in actie tegen de bio-industrie en de luchtvaart, en ze voeren constant actie bij de kantoren van grote vervuilende bedrijven. Allemaal ook fantastische en zeer belangrijke acties die grote vervuilers dwingen tot reflectie, maar zelfs dit helpt blijkbaar dus niet genoeg. 

Vorige week nog kwam er een VN-rapport uit waarin staat dat we op een pad zitten van 2,6 graden opwarming, en dat is ervan uitgaande dat alle landen hun gestelde klimaatdoelen ook halen. Een paar dagen later kwam het nieuws dat de Nederlandse overheid nog steeds bij lange na niet genoeg doet om die klimaatdoelen te halen. Zelfs als álle plannen gehaald worden - wat tot nu toe nooit gebeurt - zou dat niet genoeg zijn. Er liggen internationale verdragen, rechterlijke uitspraken, maar niets helpt. De overheid lapt het gewoon aan de laars.

Intussen zien we de crisissen gebeuren om ons heen. De lijst met voorbeelden van enorme natuurrampen - veroorzaakt door klimaatverandering - die nu al massale verwoestingen aanbrengen is eindeloos. Er vallen letterlijk al miljoenen doden per jaar als direct gevolg van klimaatverandering en onze omgang met de Aarde. Denk aan overstromingenhittegolven, extreem weer, mislukte oogsten, we kennen het rijtje wel. Luchtvervuiling alleen doodt nu al 7 miljoen mensen per jaar. Miljoenen verloren mensenlevens, en we weten dat als we niets doen dat het er miljoenen en miljoenen meer zullen worden.

Dit weten we. Al jaren. Maar die kennis heeft niet tot de nodige maatregelen geleid. Alle mogelijke manieren om binnen de grenzen van “de norm” bewustzijn te creëren zijn al geprobeerd. Het heeft niet gewerkt. Alle gesprekken, discussies, petities, oproepen, onderzoeken, acties, noodklokken, smeekbedes, demonstraties, marsen, manifesten, het heeft niet genoeg gewerkt. Ze zijn allemaal belangrijk om bewustzijn te creëren en verandering aan te wakkeren maar hebben op zichzelf niet genoeg gewerkt.

Deze nieuwe acties dwingen mensen om te reflecteren. Zelfs al keur je de acties af, dan nog praten we nu op zijn minst weer over de klimaatcrisis. Zelfs al zeggen mensen “Ik ben voor het klimaat, maar tegen deze acties”, dan is dat al meer dan wat er anders over wordt gezegd. Want dat is weinig tot niets.

Er staan onontkoombaar talloze mensenlevens op het spel. Het gaat letterlijk over het voortbestaan van het leven zoals wij dat kennen. En overheden, bedrijven en andere machthebbers geven jongeren en toekomstige generaties niets anders dan één grote middelvinger.

Hier moeten we ons tegen verzetten, en het is onderdehand duidelijk dat disruptieve acties daarvoor nodig zijn. Columnist Simon van Teutem zei het goed in de Correspondent“Voor grote veranderingen is geweldloos verzet op zichzelf misschien niet voldoende, maar meestal hard nodig. Niet activisme, maar apathie is onze vijand.”

Vandaag gaan Greenpeace en Extinction Rebellion Schiphol bezetten. Milieudefensie organiseert tegelijk een reguliere demonstratie voor breder publiek. Extinction Rebellion heeft hun volgende grote snelwegblokkade ook alweer aangekondigd: 26 november op de A12, direct tussen de gebouwen van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Veel meer acties zullen vast en zeker volgen. Ik steun dit volledig. Als ik oprecht wil kunnen zeggen dat ik iets geef om de toekomst en om mensenlevens, dan moet ik wel.

Niemand vindt het leuk dat zulke acties gevoerd moeten worden - ook de activisten zelf niet. Maar welke andere dingen moeten we nog proberen? Alles is al gedaan. Niets heeft gewerkt. Ik zie ook geen andere opties meer.

cc-foto: Matt Hrkac 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (86)

Nicotientje
Nicotientje7 nov. 2022 - 13:10

Nuilert. Nog even een weetje over de baby boomers. Tussen 1944 en 1955 werden 2.4 miljoen mensen geboren. Dat zijn de boomers. De generatie van 1956 tot 1970 heet generatie x. De generatie daarna van 1971 tot 1985 is de xenius generatie. Het gaat het nog verder maar dat u zelf opzoeken.

Nicotientje
Nicotientje7 nov. 2022 - 12:48

Daan Ouwens. Wat heeft extreem rechts met boomers te maken! Hoe komt u erbij te denken dat ouderen geneigd zijn rechts te stemmen. Wat verstaat u eigenlijk onder rechts!

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2022 - 18:01

@ Nicotientje Onder rechts versta ik de visie die spreekt uit jouw teksten. Extreem rechts ook. Dat ouderen rechts stemmen of conservatief maak ik onder andere op uit de vele reacties hier van ouderen. Daarbij moet ik wel opmerken dat zij zich zelf niet als rechts zien. Maar gezien hun eigen opvattingen zijn ze het wel.

Nicotientje
Nicotientje7 nov. 2022 - 6:14

Nuilert. U heeft wel een heel erg lage dunk van boomers. De meeste boomers stemmen niet op de partijen die u bedoelt. Deze boomers hebben een lange geschiedenis van acties en protesten in hun leven meegemaakt. De Vietnam betogingen waren niet mals. De protesten tegen deze oorlog waren massaal. De hele wereld protesteerde en nog duurde het jaren voordat deze oorlog eindigde. Deze protesten hebben zelfs levens gekost in de VS. Dan hadden we ook nog de kernraketten in Volkel. Daartegen is massaal gedemonstreerd. Bij een demonstratie waren een half miljoen mensen aanwezig. Boomers. Zelfs deze enorme massa demonstratie had geen effect. De kernraketten liggen er nog steeds. Een oplossing voor de huidige klimaat betogers heb ik niet. Jammer. Maar de boomers hiervoor verantwoordelijk maken pik ik niet.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2022 - 9:19

@ Nicotientje Jij schrijft: Maar de boomers hiervoor verantwoordelijk maken pik ik niet. Dat kan je wel vinden maar dat is toch de groep die grotendeels verantwoordelijk is voor het probleem. Het rapport van Rome is van 1972. Dus de boomers hebben ruimschoots de tijd gehad daar iets mee te doen. De protesten van Vietnam waren terecht, maar als je vervolgens 50 jaar wil teren op die daad dan ben je in 2022 aan het uiterste rechtse deel van het politieke spectrum terecht gekomen. Dat is namelijk de kern van extreem rechts, willen blijven hangen in het verleden. En dat is een verwijt dat de boomers op talloze dossiers gemaakt kan worden. Het milieu, de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid, de energie transitie, de agrarische sector, het pensioenstelsel. Men stond erbij en keek erna. Het enige terechte excuus dat boomers is dat veranderen altijd lastig is omdat veronderstelde zekerheden verdwijnen en de toekomst onzeker is. Maar doen alsof boomers geen verantwoordelijkheid dragen voor de problemen van nu is onterecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2022 - 17:37

DaanOuwens een kleine groep Nederlanders maakte zich ook in de jaren 70 zorgen om het milieu, at geen vlees en nam geen auto. De rest liet zich de welvart goed smaken. Dat is nog steeds zo.

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2022 - 13:39

@ DanielleDefoe Er zijn natuurlijk altijd kleine minderheden in een diverse samenleving. Maar er ontstaat pas een kanteling als meer groepen gaan bewegen. En de meeste mensen wijzen sowieso verandering af vanwege de onzekerheid die het gegenereerd. De groep mensen die nu de noodzaak tot verandering ziet is wel groter, maar ik denk dat de meeste mensen nog steeds liever boeren en bedrijven hun gang laten gaan in plaats van de hoogst noodzakelijke maatregelen te nemen. Antonio Guterres was helder: "We zitten op de snelweg naar een klimaathel met onze voet op het gaspedaal" Maar er zijn nog steeds veel groepen die het probleem niet onder ogen willen zien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2022 - 16:05

Maar ook de burgers zijn niet gemakkelijk tot gedragsveranderingen te krijgen.

Olav Meijer
Olav Meijer6 nov. 2022 - 15:55

De schrijver noemt veel voorbeelden van actievormen, waaronder zeker succesvolle die mensen aan het denken -en tele handelen- hebben gezet. Zo zal het verder moeten gaan. De acties in Schiphol vind ik b.v. prima. "Burgerlijke ongehoorzaamheid" kan in bepaalde gevallen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. (Waarbij de justitiële gevolgen wel ingecalculeerd moeten worden). De acties gericht op kunstwerken zie ik niet vanwege morele overwegingen e.d. als inadequaat (hoewel ik schade daaraan wel zeer te betreuren vind), maar omdat hier het noodzakelijke logische verband tussen doel en middelen ontbreekt, waardoor een averechts effect ontstaat.op de beoogde bewustzijnsverhoging en mobilisatie.

PamVlam
PamVlam6 nov. 2022 - 14:01

Ik gun iedere generatie hun acties. Ik ken helaas geen klimaatactievoerders maar ben wel benieuwd hoe die mensen hun normale leven inrichten. Hoe brengen ze de dag door. Ik neem aan dat het een voorbeeld voor ons allen zal zijn hoe het klimaat te redden. Je kan niet verwachten dat we ons allemaal aan kunstwerken vast gaan plannen. Ik zal ergens wel wat gemist hebben. Maar een goed voorbeeld doet goed volgen heb ik altijd geleerd. Toon ons het alternatief.

Mirzas
Mirzas6 nov. 2022 - 13:13

Vastlijmen aan een kunstwerk is goed gevonden. Maar door veelvuldige herhaling verlies je het briljante ervan. Datzelfde geldt niet voor het laten leeglopen van SUV banden. Dat zou op veel grotere schaal moeten gebeuren. Iemand schreef dat dergelijke acties tegen creativiteit zijn. Ik vind deze acties juist erg creatief. Om mensen te blijven bereiken zul je nog veel meer creativiteit nodig hebben. En meer acties zoals op Schiphol, of in de Parijse Burgerking. Ze werken wel. Maar de kracht van herhaling blijft nodig. En de kritiek zal ook verhevigd worden. Maar het aantal mensen dat het activisme toejuicht of zich er bij zal aansluiten ook. Kop d'r veur.

2 Reacties
Jozias2
Jozias26 nov. 2022 - 16:08

@mirzas Wat is precies het probleem met SUV’s. Er is nog wel wat verschil tussen een Hummer en een moderne SUV al dan niet hybride of volledig elektrisch. De focus op alle SUV’s is gewoon dom.

Mirzas
Mirzas7 nov. 2022 - 10:39

Ah Jojozias, mijn vaste sparring partner, of ik nu wil of niet. Ik heb een hekel aan alle SUVs. Ze zijn gevaarlijk wegens een gebrek aan zicht op wat er zich vlak voor je auto begint (spelende peuters bijvoorbeeld). Ze zijn te groot en te log. Staan altijd in de weg. En bovendien: vol is vol. Daar hoort een bescheidener auto bij. Daarnaast is de SUV wat mij betreft hét symbool van de dikke ikke met handen voor de ogen en over de oren. Maar niet over de mond. Want die moet voortdurend worden gevuld. Prive jets zijn daar ook een symbool van. Maar die zijn er nu eenmaal minder. Nog wel ieg. Degenen die niet in jouw categorieën passen zijn uiteraard eerst in aanmerking voor het laten leeglopen van banden.

Greendutch
Greendutch6 nov. 2022 - 9:37

groot gelijk! jullie vechten voor het recht op leven! dank je wel! goede actie om aandacht op privé jets te vestigen. rolde van de bank: gele hesjes fietsen op Schip’l’ol! glasplaten zijn goedkoop. rechter heeft activisten belachelijk hoog gestraft, dreigende tractoren kwamen er met slechts ’n geldboete vanaf. politie en rechters geïntimideerd door dreigementen van door_industrie_betaalde_boeren > resultaat > enkeling slechts geldboete; jullie doen geen vlieg kwaad > worden massaal opgepakt, gearresteerd, te zwaar bestraft. ik voelde -op de bank thuis- de angst tijdens dreigingen door industrieafhankelijkeboeren; ik voelde -op de bank thuis- sympathie met ’n lach om de creativiteit bij glasstickers en schiplolfietsers waar is de rechtvaardigheid? waar is gelijkwaardigheid? al 40 jaar wacht ik op een regering die inziet hoe belangrijk milieu-, natuur-, klimaatbescherming zijn: tevergeefs. was ik jong en gezond ik plakte mijn hele kont vast aan ’n privé jet werd gevangen gezet moest op blaren zitten maar kon rustig pitten heb div. keren mijn mening hier gegeven. stuk gekopieerd > opgeslagen i.v.m. vele linkjes. tot slot: kom hier verder niet meer terug om bagger te lezen, reageren dus zinloos

2 Reacties
Rob12342
Rob123426 nov. 2022 - 12:49

greendutch, was je dronken toen je dit plaatste? Zoveel ongecoordineerde zinnetjes achter elkaar zonder betekenis..

Jozias2
Jozias26 nov. 2022 - 16:09

@greendutch Waar zijn die gele hesjes van gemaakt denk je? En in welk land? En onder welke omstandigheden?

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 nov. 2022 - 9:30

Misschien kun je beter op de beurs gaan staan! Volgens mij moet je zijn bij het aandeelhouderskapitalisme en haar vertegenwoordigers.

HenryHansen
HenryHansen6 nov. 2022 - 7:40

Het grote probleem van dit soort acties is het grote aantal aan hypocriete meelopers. Lekker actievoeren en leuzen gillen, daarna weer naar de Starbucks op je electrische bakfiets, en deze winter er toch even tussen uit met het vliegtuig want 'ik vlieg al veel minder'.. Ik kan best wel sympathie opbrengen voor doorgewinterde principiele actievoerders, die voor hun zaak staan en daarna handelen. Deze echte actievoerders doen er goed aan om meelopers te weren, want social media staat vol met voorbeelden van veelvliegende actievoerders en 'greenwassende' kamerleden, en dat helpt niet om mensen in beweging te krijgen tot consuminderen en verduurzamen. We hebben goede voorbeelden nodig, een soort van 'Ghandi's' voor een duurzame samenleving.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2022 - 8:31

@ HenryHansen Jij schrijft: Het grote probleem van dit soort acties is het grote aantal aan hypocriete meelopers. Zo'n uitspraak doen zal jou best een lekker gevoel geven. Maar heb je daar nou ook een onderbouwing voor? Volgens jou aan dit soort militante actievoerders koffie halen bij starbucks. Heb je ze daar gezien? Spreken ze daar af om acties voor te bereiden? Hebben ze een elektrische bakfiets? Of zijn meelopers volgens jou mensen die wel een milieuprobleem zien maar niet de verregaande keuzes maken van de actievoerders. Maar wel een bakfiets pakken. In plaats van een auto. En die mensen zijn volgens jou het probleem. Volgens mij zijn mensen zoals jij het probleem. Mensen die het wel weten maar helemaal niets doen. Die gewoon in hun oude diesel doorrijden. Wel de energietoeslag incasseren maar te beroerd zijn op een tochtstripje te plakken. Gewoon het vliegtuig pakken naar een al-inclusief oord in Turkije. Ik denk dat die groep het grootste probleem is.

HenryHansen
HenryHansen6 nov. 2022 - 11:17

Kijk even op Twitter Daan, voorbeelden genoeg.... En haha dank voor de poging tot typering....

BrotherV
BrotherV6 nov. 2022 - 13:46

Henry heeft denk ik aandelen in de olieindustrie. Hoe je anders zijn krankzinnige haat tegenover klimaatactivisten verklaren?

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2022 - 18:12

@ HenryHansen Jij schrijft: Kijk even op Twitter Daan, voorbeelden genoeg.... Welke voorbeelden? Jij doet een bewering. Maar nergens is een onderbouwing. En je schrijft: En haha dank voor de poging tot typering.... Het is gewoon dat wat blijkt uit je eigen teksten hier. Dus het gaat verder dan typering, het is meer het beeld van jezelf dat jij hier neerzet. .

Arie Huisman
Arie Huisman6 nov. 2022 - 7:31

Nee. Nog lang niet maar ik begrijp de paniek reactie wel. Het komt mij echter over als een actie tegen creativiteit die we juist hard nodig hebben om uit de ellende te komen. Alsof ons eigen immuunsysteem dat in de war is en gezonde cellen aanvalt. Alle creativiteit, inventiviteit en improvisatietalent hebben we nodig om naar mijn mening samen met de natuur regeneratieve geneeskunde vorm te geven. Meer weten; https://ariehuismanblog.blogspot.com/2019/09/natuurceltransplantatie.html

1 Reactie
Gio Servas
Gio Servas7 nov. 2022 - 8:29

Leuk stuk Arie, jammer dat de natuur geen geld oplevert, alleen maar leven. Anders zou men er allang wat mee gedaan hebben.

Ch0k3r
Ch0k3r6 nov. 2022 - 7:21

Komen die actiegroepen dan met een alternatief hoe we de samenleving in leven blijven houden? Stop oil is makkelijk gezegd, de gevolgen zijn enorm. Internationale handel zou dan bijv stoppen. Maar dat lijkt dus nooit te komen. Het enige wat we zien is een stel hippies die roepen dat we met olie moeten stoppen terwijl ze aan hun avocado's lopen te kauwen. Stoppen met olie? Prima. Maar wel gestaag afbouwen, anders levert dat nog veel meer doden op.

2 Reacties
LaBou
LaBou 6 nov. 2022 - 12:01

De problemen zijn al minstens 50 jaar bekend en dus had de oplossing er al lang kunnen zijn. Waarom wil je dan dat de actievoerders die ter plekke uit de hoge hoed toveren? Overigens geeft één alinea in je reactie dat je het eigenlijk wel goed vind zoals het nu is en dat je er liever niet op gewezen wilt worden dat dat fout af gaat lopen.

Jozias2
Jozias26 nov. 2022 - 16:11

@labou Omdat ze een deel van de oplossing presenteren als een eis zonder daarbij na te denken of dat ook haalbaar is en wat de consequenties zijn. Dus als je het over de eisen wil hebben dan hoort dat deel er ook bij.

Gio Servas
Gio Servas6 nov. 2022 - 6:10

Wat de acties duidelijk maken is dat activisme niet iets is voor normale mensen, maar voor een stelletje aso's die kunst willen vernielen, daar wil je als normaal mens niet bij horen. Ik ben dan ook van mening dat de acties meer kwaad dan goed doen voor de activisten, maar vooral voor het klimaat. Laat eens zien dat een activist een normaal, wanhopig mens is en niet 1 of andere gestoorde dolle Mina. Het klimaat is het beste geholpen vanuit binnenuit de politiek, al descennia liggen die kansen er door het zorgen voor goede opleidingen en steeds meer invloed in de politiek door b.v. eigen partijen op te richten of partijen te beinvloeden. Als dat toen gedaan werd, waren we nu een stuk verder geweest, maar ook activisten zijn net als de huidige regeringen eigenlijk te laat met wel werkbare oplossingen. Descennia schreeuwen, blokkeren en vernielen helpt niet, dus gaan ze er maar gewoon mee door.

Sven Stevin
Sven Stevin6 nov. 2022 - 1:17

Mijn advies aan die deze vraag stelt. Neem een betaalde baan of onderneem iets om diezelfde e.a. te onderhouden maar vooral bij te dragen aan zaken die gewenst zijn, en demonstreer door ideeën aan te dragen, te overtuigen, en niet door dreigende terreur en dwingende agressie die alleen maar die wensen zullen fnuiken.

1 Reactie
LaBou
LaBou 6 nov. 2022 - 12:02

"demonstreer door ideeën aan te dragen, te overtuigen, en niet door dreigende terreur en dwingende agressie die alleen maar die wensen zullen fnuiken." Want dat is alleen aan de boeren voorbehouden, nietwaar sven stevin alias rode diesel.

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 21:46

[ Alles is al gedaan. ] Helemaal niet ! Niks is gedaan, er is gekleurd binnen de lijntjes er is in zee gegaan met greenwashers van greenpeace en groenlinks - vooral de laatste is net zo hard de vijand als shell of de vvd actie betekend creatief denken niet creativiteit aanvallen - en je moet gewoon dapper zijn, verdiep je eens in de geschiedenis van het activisme dát is al gedaan en dat was een stuk beter dan musea - musea notabene - aanvallen! De oliemaatschappijen lachen zich rot ... Dit schrijvende begrijp ik het ook ineens ; maar olieverf heeft niks te maken met oliemaatschappijen

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 21:38

ik wil trouwens ook dat mijn dochter een toekomst heeft maar het laatste dat bij me opkomt is musea te belagen? Leg eens uit waarom die nu juist de klos moeten zijn en niet de mensen die verantwoordelijk zijn? Ik kom nog uit de tijd dat mensen zich vastlasten aan hekken van oliemaatschappijen en toen ik een kind was waren er zelfs mensen die hun leven waagden door zich vast te maken aan het spoor terwijl er een trein aan kwam rijden, dat er toen geen doden vielen was omdat er activoerders in de trein zaten die aan de noodrem trokken, getuigen meldden toen dat de mensen die vastzaten moesten overgeven uit doodsangst toen die trein eraan kwam. Ik ben echt onderweldigd door deze manier van actievoeren, het is laf, contraproductief en sneu. Terwijl ik voor de volle 100% achter sta, want de wereld is in groot gevaar.

3 Reacties
Fabius
Fabius6 nov. 2022 - 7:34

'want de wereld is in groot gevaar' Ja, en laat nu net deze wereld het grootste kunstwerk in ons zonnestelsel zijn. Maar niemand heeft er schijnbaar een probleem mee dat we dit kunstwerk (dat helaas niet achter glas zit) bekladden en beschadigen. Worden de musea echt belaagd? Zoals hieronder al is opgemerkt is de werkelijke waarde van zo'n schilderij niet meer dan een paar hedendaagse euro's aan verf en materialen. De rest van de waarde is toegekende waarde. Een waarde die we met elkaar hebben afgesproken. Het is eigenlijk van de zotte dat er miljoenen euro's voor een 'Rembrandt', 'een van Gogh', 'een Vermeer' enz. worden betaald. 'Veel waard door de dwaasheid van enkelen' zou de romeinse filosoof Serneca hier opmerken. En het is juist die toegekende waarde die door de actievoerders wordt 'aangevallen' (en niet de schilderijen zelf). Een waarde die we constant weigeren toe te kennen aan deze planeet (welke een veel groter kunstwerk is). Laten we eerlijk zijn. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heeft het schilderij 'Het Meisje met de Parel' (of welk ander 'aangevallen' schilderij dan ook) nog nooit in het echt gezien. Sterker nog: het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heeft nog nooit een museum van binnen gezien. En de mensen die verantwoordelijk zijn? Dat zijn wij natuurlijk, u en ik. De toekomst van uw dochter is donker. Het is zeer waarschijnlijk dat ze -zelfs in dit land- een minder plezierig leven zal hebben dan u.

Greendutch
Greendutch6 nov. 2022 - 9:05

"het is laf, contraproductief en sneu.” het is m.i. creatief en niet bedreigend [de boeren!] , via musea + zg ‘grote kunstwerken’ -wat discutabel is want smaak is betwistbaar- bereikt men een groot publiek. ik vind het zielig gesteld met NL dat m e e l e e f t met 'bedreigende_boeren_ractoren_protest' die hierdoor industrieën en banken rijker maken maar wordt massaal b o o s op levensreddende_protesteerders_met_tube_lijm

Sam V
Sam V6 nov. 2022 - 10:12

@ Fabius Schaarste is waarde. Heeft niets met afspraken te maken, maar met nut (schoonheid heeft ook nut). Dat is al zo sinds het begin van de aarde. Elk levend organisme vecht voor de schaarse middelen tegen andere organismen. Het echte probleem is dan ook dat één soort organisme te groot in aantal is geworden en nog immer groeit. Al het andere is voor de bühne en voor de radelozen. Zin in “12 monkeys” nu.

Nuilert
Nuilert5 nov. 2022 - 21:36

In de comments: boomers en andere ziende blinden die nog niet doorhebben dat het 5 over 12 is. Bedankt voor het decennialang negeren van wetenschap en het verneuken van het klimaat voor toekomstige generaties. Maar blijf vooral waarde hechten aan relatief waardeloos doek en verf terwijl de wereld letterlijk in brand staat.

4 Reacties
Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 23:40

geef de boomers, de witte cismannen, de moslims, de vleeseters, de zwarte pieten, de vrijmetselaars, de djembe spelers, de haringboeren, de klokkensplers, de schaakgrootmeesters, de liefhebbers van pindasaus, de postzegelverzamelaars, de dameskoren, de ufologen, de zenmeesters, de appelplukkers, de fransen, de mensen die ananas op hun pizza doen, de straatmuzikanten, de mensen met meer dan 3 tantes, de ijzerpoetsers en de zilversmeden maar de schuld Dat is precies de bedoeling van de grote bedrijven. Zolang zij maar buiten schot blijven, dus neem nog maar een schop naar die vreselijke boomers wiens misdaad is dat ze een bepaalde leeftijd hebben, waaronder mijn ouders, die hun leven nooit opgehouden zijn met te knokken voor een betere wereld.

Nuilert
Nuilert6 nov. 2022 - 9:04

Respect voor je ouders, maar zij zijn niet typerend voor de gemiddelde babyboomer. Die gemiddelde boomers zijn degenen die door steeds te stemmen op neoliberale klootzakken ervoor gezorgd hebben dat deze bedrijven hun gang hebben en zullen kunnen gaan.

Sam V
Sam V6 nov. 2022 - 10:14

U doet uw naam eer.

Rob12342
Rob123426 nov. 2022 - 13:04

Nuilert is Nijmeegs voor zeur.. Je komt zeker uit Nijmegen?

Kwant3
Kwant35 nov. 2022 - 21:34

Heel vervelend allemaal, maar het hele idee van acties is dat men er last van heeft. Als er nauwelijks een reactie komt dan was de overlast te klein. Misschien kan je proberen de kantoren waar de beleidsmakers zitten dicht te lijmen. Gijzel ze in hun eigen kantoren en eis per direct oplossing.

BrotherV
BrotherV5 nov. 2022 - 21:33

Deze reactie is verwijderd

Sven Stevin
Sven Stevin5 nov. 2022 - 20:49

Deze reactie is verwijderd

weereenmening
weereenmening5 nov. 2022 - 19:55

De relatie tussen kunst en klimaat is er niet. Wat over blijft is dus het moedwillig vernielen van publiek bezit teneinde persoonlijke aandacht te krijgen.

3 Reacties
Greendutch
Greendutch6 nov. 2022 - 8:51

de relatie tussen kunst en een groot publiek [bereiken] is er wel. ik heb nooit gedacht dat van Gogh’s werken mijn bezit zijn, wel de lucht die ik inadem, water dat ik drink, de natuur waarvan ik geniet >> ER helpt die beschermen

weereenmening
weereenmening6 nov. 2022 - 8:56

@Greendutch Vertel, welke relatie is er tussen kunst en klimaat?

Sam V
Sam V6 nov. 2022 - 10:15

@ Greendutch De bedoeling is toch dat we minder gaan bezitten. Jammer dat u direct zo bezitterig doet.

Kit2
Kit25 nov. 2022 - 19:44

Ik zou graag 100 maal zo ver gaan wat betreft het ingrijpen op de klimaatverandering. Daar zijn we het eens. Ik heb echter de indruk dat je veel mensen niet meekrijgt omdat de protesten ingebed zijn in een veel bredere visie op de maatschappij die de meeste mensen niet met je delen. Van die visie geef je zelf een erg goed voorbeeld op jouw pagina op het net. Alles is hopperdehop standaard politiek correct (oh mag ik niet zeggen), woke (mag ook niet) maar je snapt wat ik bedoel. Als je alles zo zeker ''weet'' en met de hakken in het zand de klimaatdiscussie inbedt in dat maatschappijbeeld, verlies je al snel mensen aan de andere zijde. Dat is dan ook aan het gebeuren.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté6 nov. 2022 - 8:58

Je stelt je als volgt op: "je hebt gelijk, klimaatverandering maakt het leven van onze kleinkinderen tot een hel maar ik strijd niet voor een betere toekomst want ik vind jou en je clubje te politiek correct."

Palipka
Palipka5 nov. 2022 - 18:13

Dank heldere uiteenzetting. Het is wel om moedeloos van te worden. De meerderheid van de mensen zijn onverschilligheid of onverantwoordelijk. Dat is de harde realiteit. Wij zijn als mensheid niet gemaakt voor lange termijn denken. Zeker niet in de huidige maatschappij waarin we verslaafd gestuurd worden door ons dopaminerge reptielenbrein. Slaapwandelend ons einde tegemoet dat is het devies. Wel fijn dat er nog mensen zijn met moed die wel wakker zijn. De minderheid….

Sven Stevin
Sven Stevin5 nov. 2022 - 18:07

Het met lawaai of op andere manier onderbreken van een kunstuitvoering is niet anders dan een onherstelbaar vernielen en daarom een vorm van geweldpleging. De omschrijving van "verstoren" is een eufemisme van de daders die zo hun geweldpleging publiek proberen te vergoelijken zoals zoveel willekeurige geweldplegers na hun daden plegen te doen. Daarnaast is het bekogelen met vloeistoffen van zeer kwetsbare grote meesterwerken en zich vastplakken aan de deze schilderijen bedekkende glaslaag door het grote risico op onherstelbare vernieling, die als dreiging door de daders bovendien bewust beoogd wordt, niet anders dan een terreurdaad. Er wordt bewust publiek het mes op de keel gezet op zeer kwetsbare onvervangbare zaken. Deze bewuste terreur moet als alle andere hard bestreden worden.

1 Reactie
Greendutch
Greendutch6 nov. 2022 - 8:43

er komen nog vele concerten, het stuk had 5 minuten later opnieuw gestart kunnen worden 1 brandje en je ‘meesterstuk’ is ’n hoopje as; geen mooie of meesterlijke maar gewone as de lucht om te ademen, het water om te drinken, de grond om voedsel te verbouwen worden dagelijks -om geld- zeer ernstig bedreigd..... daarmee de toekomst van volgende generaties fauna & flora.

Vervatte
Vervatte5 nov. 2022 - 16:42

"Als ik oprecht wil kunnen zeggen dat ik iets geef om de toekomst en om mensenlevens, dan moet ik wel" Het zijn juist al die mensenlevens die zich ongebreideld voortplanten, die de toekomst. De grootste uitbreidingen vinden plaats in: Congo, Egypte, Ethiopië, India, Nigeria, Pakistan, Filipijnen en Tanzania. Als je als ER effecten wilt scoren, kun je daar beter wat ijzers in het vuur...zonlicht hebben.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV5 nov. 2022 - 19:42

‘Overbevolking’ put de aarde niet uit. Overconsumptie doet dat https://decorrespondent.nl/11786/overbevolking-put-de-aarde-niet-uit-overconsumptie-doet-dat/944287012680-a245b0d0 Al zou je de geboortes in de door jou genoemde regio's met de helft verminderen, dan zou dat nauwelijks te merken zijn. Het zijn de westerse mensen die het probleem vormen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 nov. 2022 - 22:40

Er zijn allerlei goede redenen om iets te doen aan bevolkingsgroei in de landen die je noemt, onderwijs voor meisjes is het beste middel. Maar esterlingen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitstoot - als enige zijn we al sinds om en nabij 1750 bezig, en ook nu nog is onze afdruk een veelvoud van de meestal arme mensen in de landen die je noemt. De verantwoordelijkheid afschuiven naar 'hullie' is precies dat: afschuiven.

FYM
FYM5 nov. 2022 - 16:42

Nee het mag niet. Tevreden? Maar dit gaat niet over een welles-nietes. Het gaat om iets dat ons en nageslacht allemaal aangaat en raakt. Te weten het einde van een leefbare wereld en miljarden doden. Dat verzin ik niet maar stelt de wetenschap, u weet wel; die duizenden mannen en vrouwen wereldwijd die zich hier dagelijks mee bezig houden en de gepeerde feiten presenteren in onderbouwde rapporten. Diezelfde wetenschap die al meer dan 50 jaar waarschuwt voor wat we dagelijks met eigen ogen en oren kunnen waarnemen. Maar ja zo'n mooi schilderij he, dat kan natuurlijk niet. Idioot!

TheunT
TheunT5 nov. 2022 - 16:00

" Er staan onontkoombaar talloze mensenlevens op het spel." Ik vind het erger voor de niet mensen. Kheb weinig sympathie meer voor ons.

1 Reactie
Mokker
Mokker6 nov. 2022 - 12:00

Verbeter de wereld, begin bij jezelf, zou ik zeggen...

pahan
pahan5 nov. 2022 - 15:36

Wat je dan moet proberen? Ik zou zeggen kom eens op tijd je nest uit en ga aan het werk. Zonnepanelen plaatsen, huizen isoleren, windmolens plaatsen. Er zijn overal mensen te kort en in plaats van een bijdrage te leveren besteed je hier je tijd aan.

4 Reacties
BrotherV
BrotherV5 nov. 2022 - 19:45

"Ik zou zeggen kom eens op tijd je nest uit en ga aan het werk.". Wat weet jij van die mensen joh?! Wat een nare rancuneuze haatzaaierij weer.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 nov. 2022 - 22:41

Hou eens op met die flauwekul.

Greendutch
Greendutch6 nov. 2022 - 8:31

koop een bril tegen bijziendheid en kortzichtigheid.

pahan
pahan6 nov. 2022 - 9:33

En wie gaat die bril maken dan? Niet dat figuur wat zich geeft laten lijmen (!) om zich aan een zakenvliegtuig vast te knopen.

bouwvarken
bouwvarken5 nov. 2022 - 15:19

In de Europese Unie wordt al enorm veel gedaan om tot een duurzame samenleving te komen. In het huidige decennium zijn er naar verhouding minder mensen getroffen én overleden door natuurrampen en luchtvervuiling dan ooit. Neem beter wat langer de tijd voor de juiste oplossingen, dan overhaast waarmee we wereldwijd enorm veel welvaart moeten gaan inleveren. Niét werken of studeren en alleen maar demonstreren gaat de oplossing niet bieden.

2 Reacties
Hann63
Hann635 nov. 2022 - 16:36

# In de Europese Unie wordt al enorm veel gedaan om tot een duurzame samenleving te komen. # Wat haar inwoners betreft wel, maar zelf gaan ze weer rustig verhuizen naar Straatsburg......

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 nov. 2022 - 22:45

"In het huidige decennium zijn er naar verhouding minder mensen getroffen én overleden door natuurrampen en luchtvervuiling dan ooit. " -- waar baseer je dat op? En heb je daarbij slachtoffers van klimaatverandering meegenomen? Er worden juist steeds meer mensen getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Bangladesh is langzaam onbewoonbaar aan het worden, eilanden in de Stille Zuidzee lopen onder water, en verschillende conflicten, o.a. in Syrie, zijn al gerelateerd aan watergebrek, en de oorlog die daar het gevolg van was heeft vele levens gekost. En dat gaat niet ophouden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine5 nov. 2022 - 15:14

"Wat wil je dan dat we nog proberen?" Ga gewoon leven zoals nodig is om je doelstellingen te halen, en laat aan het grotere publiek zien dat dit mogelijk is. En ga vervolgens ook zo demonsteren, geen merkkleding, geen haarverf, geen petjes, geen mobiel, gewoon niets van dat alles wat eigenlijk niet nodig is en dat het klimaat naar de klote helpt.

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 15:10

Jullie hebben een hekel aan kunst en dat redt het klimaat? Die logica volgt toch niemand. Wat je dus moet doen is dingen verzinnen die mensen wel begrijpen. Met laptopjes met een masker op staan in een winkelstraat werkt ook al voor geen meter. Pak de vervuilers en hun stromannen in de politiek. En ja dat betekend vaak een mep op je smoel van de ME . Want de macht reageert nu eenmaal met grof geweld.

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 nov. 2022 - 22:46

Ja hoor, ik volg die logica we. Het idee dat ze een hekel aan kunst hebben, is het moedwillig verkeerd interpreteren van de feiten en van de uitingen van deze mensen. Overigens is er nog geen kunstwerk beschadigd, alleen een glasplaat.

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 23:43

ja maar spijker maarten dat is toch precies mijn punt? het is niet logisch om musea aan te vallen want dan wek je de indruk dat je de wereld wil redden door kunst te willen vernietigen - dat glasplaat argument maakt het nog absurder.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 nov. 2022 - 14:58

En overheden, bedrijven en andere machthebbers geven jongeren en toekomstige generaties niets anders dan één grote middelvinger. Dat is altijd zo geweest, dat overheden voornamelijk de belangen van de megarijken behartigen. Dat zijn immers hun directe contacten. Je ziet het op gemeente niveau en je ziet het op landelijk niveau en op mondiaal niveau. Topambtenaar staat in contact met kapitalist, deze ambtenaar heeft innig overleg met een regerende politicus, deze politicus behartigt vervolgens de belangen van de desbetreffende kapitalist. We weten dat iets als de belachelijke mode industrie, extreme schade doet aan het klimaat. Toch zie je mensen de hele dag modezaken in en uit lopen, om allemaal (te goedkope) kleding te kopen, die ze niet nodig hebben. Dat is iets waar XR iets aan kan doen, door die winkelstraten in te gaan en die kinderen bewust te maken, van de impact van hun koopgedrag. Niet het ze verbieden, wel het ze uit te leggen. Met flyers bijvoorbeeld en posters. Dat zou veel meer impact hebben, dan het vernietigen van kunst. Als je kunst vernietigt, doe je eigenlijk hetzelfde als wat grote bedrijven doen. Iets kostbaars vernietigen, voor je eigen belang. Daarnaast werkt het ook alleen maar averechts. Vele mensen die nog wel positief stonden tegenover XR, zullen nu afhaken. Denk je pragmatisch, of emotioneel? Men zegt dat de klimaatstrijd een oorlog is. In een oorlog, denk je pragmatisch/strategisch, niet emotioneel.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV6 nov. 2022 - 0:36

Hou toch op met die onzin over "kunst vernietigen".

HaloOfFlies
HaloOfFlies5 nov. 2022 - 14:28

"Kunst verstoren gaat te ver? Wat wil je dan dat we nog proberen?" We? Waar zat jij dan vastgeplakt? Wat je zou kunnen doen; lijstje publiceren met wat je nog wel/niet mag doen binnen je CO2 budget - en dan mensen ervan overtuigen zich daaraan te houden. Dus: -Veganist worden - Niet meer vliegen - Auto de deur uit - Alleen fietsvakanties - Verwarming geheel uit in de winter - dikke (2e hands) trui aan - Klein wonen (max. 30 m2 pp) - Zonnepanelen - Geen kleding meer kopen enz. Succes!

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers5 nov. 2022 - 22:06

Je verwart het individu met de regering en grootfirmas die de macht en plicht zou moeten hebben. Je eist dat mensen die iets anders willen heilig perfect zijn in een wereld die door die regeringen en machthebbers rot word gehouden.

Mr Ed
Mr Ed6 nov. 2022 - 8:25

"Je verwart het individu met de regering en grootfirmas die de macht en plicht zou moeten hebben. Je eist dat mensen die iets anders willen heilig perfect zijn in een wereld die door die regeringen en machthebbers rot word gehouden." Wat makkelijk. De regering doet waarvoor mensen gekozen hebben en die grote bedrijven maken wat mensen willen. Als jij als betrokken individu die stap al niet kunt zetten, waar protesteer je dan voor?

HaloOfFlies
HaloOfFlies6 nov. 2022 - 8:51

"Je verwart het individu met de regering en grootfirmas die de macht en plicht zou moeten hebben." Grote Firma's bestaan niet. Dat zijn gewoon (een verzameling van) MENSEN. En net als alle andere mensen kunnen die besluiten wel of niet klimaatneutraal te leven. Politici vertegenwoordigen jou, niet omgekeerd. Dus als jij klimaat vervuilend wilt leven, moeten de politici die jou vertegenwoordigen dat dus mogelijk maken. Aangezien vrijwel alle Nederlanders veel CO2 willen uitstoten, hebben de door ons gekozen politici er maar voor te zorgen dat we dat kunnen doen. Pas als we massaal besluiten GEEN Co2 meer uit te stoten, moeten politici onze wens volgen. Jij houdt de verkeerde volgorde aan.

Markzelluf
Markzelluf5 nov. 2022 - 13:51

Om iets moois, kwetsbaars en belangrijks te willen houden, verstoor je iets moois, kwetsbaars en belangrijks. En je oogst afschuw. Wat bereik je dan?

Rene712
Rene7125 nov. 2022 - 13:11

@Jozias Precies dat Jozias. Als de boeren overgaan op het blokkeren van snelwegen, dan zijn het terroristen die op velerlei manieren in de titel van het desbetreffende artikel, de inhoud en in de reactie als dusdanig worden weggezet. Het kan echt niet wat ze doen en ze moeten gestraft worden etc. Maar nu gaat het om linkse activisten en nergens lees je het woord terrorist. Geen suggestieve koptitel of inhoud, slechts her en der in een reactie. Voor mij zijn het gewoon ordinaire klimaatterroristen die met belachelijke middelen iets proberen af te dwingen. Daarmee staan ze op hetzelfde niveau als de boeren. Of om in Joop termen te blijven: terroristen dus.

6 Reacties
Jozias2
Jozias25 nov. 2022 - 14:28

@rene Nu zijn zowel de klimaatactivisten als de boeren wat mij betreft geen terroristen maar beiden willen op democratische wijze hun standpunt afdwingen.

Jozias2
Jozias25 nov. 2022 - 14:29

Moet natuurlijk zijn ‘niet democratische wijze’

BrotherV
BrotherV5 nov. 2022 - 14:38

Prachtig hoe jij de feiten omdraait. Rechtse lieden steunen de schofterige en misdadige boeren door dik en dun in hun terreurcampagne.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 nov. 2022 - 22:08

Jozias, je verwart 'democratie' met 'de gebruikelijke kanalen'. Terwijl 'de gebruikelijke kanalen' nu net zorgen voor minder democratie en minder effect voor democratische wil.

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 nov. 2022 - 23:38

@Rene - 'Het kan echt niet wat ze doen en ze moeten gestraft worden etc.' Omdat de boeren hebben geïntimideerd, brand gesticht en mensen bedreigd misschien?

Greendutch
Greendutch6 nov. 2022 - 8:00

A: de boeren b e d r e i g d e n! politici, vielen mensen aan, met tractoren! Men voelde thuis - mits behept met inlevingsvermogen, kijkend naar de beelden- de spanning en angst. de politie liet hen hun gang gaan er werd slechts een enkele boer opgepakt vanwege de agressie??? B: ER vragen aandacht middels s p u l l e n !! met ’n tubetje lijm!! hun creativiteit roept verbazing of een glimlach op maar is op géén énkele manier bedreigend. ze gooien soep tegen g l a s p l a t e n -tot nu toe geen doek beschadigd- + er komt lijm op behang en asfalt?! ER wordt massaal gearresteerd omdat ze niet agressief naar mensen zijn.

JasDon
JasDon5 nov. 2022 - 12:56

"Wat wil je dan dat we nog proberen?" Begin bij de zogenaamde groene leiders. Ga iedere politicus die zogenaamd voor een CO2 reductie is confronteren op zijn niet zo groene reis en met zijn consumptiegedrag. Laat merken dat CO2 reductie, dus minder consumeren, een egalitaire gelegenheid is waar leiders niet uit onder vandaan komen. Recent nog bij een grote financieel dienstverlener iets mogen horen van een CEO over hoe we de natuur meer moesten waarderen, waarbij hij zijn ervaring deelde dat hij met andere 'leaders' even een paar dagen in een mooi land met dito natuur kon genieten van de stilte, de disconnectie, etc. Maar daarbij niet vertelde hoe hij op die locatie terecht kwam.... Fuck dat. Als deze zogenaamde leiders groen willen leiden, dan moeten ze maar de offers leren brengen die ze van andere vragen. Anders doet echt niemand mee. En geef bv. als werkgever extra vrije dagen wanneer iemand voor een treinvakantie opteert i.p.v. het vliegtuig neemt. Of belast vliegvakanties van korte duur/grote afstand zwaarder.

Jozias2
Jozias25 nov. 2022 - 12:22

Volgens mij is het doel van actievoeren om je mening kenbaar te maken en eventueel anderen te overtuigen. Maar het wordt nu gebracht alsof deze acties zijn bedoeld om iets af te dwingen. Dat doen terroristen ook. Als je wil dat er een ander beleid wordt gevoerd dan kun je ook gewoon stemmen op een partij die dat beleid voor staat of daartoe een eigen partij oprichten. Zo werkt dat in een democratie. Overigens blijkt uit hetzelfde VN rapport ook dat de EU aardig op weg is om deze doelen te halen. Maar deze activisten zoals XR gaat het helemaal niet om de doelen van Parijs. Die hebben hele andere doelen namelijk 0 uitstoot in 2025. En daar is naast een handjevol activisten niemand voor te porren.

4 Reacties
FYM
FYM5 nov. 2022 - 16:35

Dus we moeten de wereld dan dus maar naar de kloten gaan (wetenshap) en miljarden mensen laten omkomen. En zolang dat maar democratisch gebeurt is het goed hoor. En u gaat natuurlijk de miljoenen klimaatvluchtelingen hoogstpersoonlijk terug de zee inschieten en bidden voor hun ziel?

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 nov. 2022 - 22:12

Dat doen regeerders en zelf regeerders ook. Degene die de representatieven van het volk zouden moeten zijn. Volgens je logica zijn je bestuurders terroristen als ze niet alleen maar meningen verkondigen maar ook acties op touw zetten, zoals hun banen van ze verwachten.

Jozias2
Jozias25 nov. 2022 - 22:57

@fym Dan moet je mensen informeren, overtuigen en mee krijgen. Dan kunnen ze op een andere partij stemmen. Wat is het alternatief? Denk je dat je op deze mensen met 500 mensen je wil kunt opleggen aan 17,5 miljoen Nederlanders? En wat als meer groepjes dat gaan doen, wappies bijvoorbeeld dan heb je toch de politiek nodig om te kiezen.

Van Hooff2
Van Hooff26 nov. 2022 - 5:07

0 % uitstoot is haalbaar op een 100% dode planeet zonder leven. In het artikel spreekt men over klimaat waar milieu moet staan. Klimaat was al ver voor de komst van de mens voor verandering van grote temperatuur verschillen verantwoordelijk. De menselijke bio industrie die door religie en overheid in stand gehouden wordt door fokpremies (kinderbijslag) in stand gehouden. 17 miljard mensen in Nederland draagt niet bij aan een biologisch evenwicht. Overigens het hele artikel is joop onwaardig.