Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Kunduz-coalitie remt motor van Nederland

  •  
27-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Beknibbelen op onderwijs en onderzoek kan weleens de duurste bezuiniging ooit worden  
Zoals het Leidse Bio Science Park de motor is van mijn stad, zijn onderzoek en technologie dat voor Nederland. De sector kampt echter met een groot gebrek aan technici en dreigt nu ook slachtoffer te worden van de bezuinigingsdrift van VVD, CDA en D66. Het is tijd om een keuze te maken.
In de afgelopen 20 jaar heeft het Leidse Bio Science Park zich ontwikkeld tot drager van de Leidse economie. Ruim 60 bedrijven vormen samen met het LUMC, de universiteit en TNO een krachtig cluster. Zij ontwikkelen nieuwe medicijnen, proberen suikerziekte te genezen en bestrijden allergieën. Met beperkte publieke investeringen als onderzoekssubsidies en bijdragen aan een kraamkamer voor nieuwe bedrijven genereert het Bio Science Park een enorme meerwaarde. 
Broekriem VVD, CDA en D66 zeggen vaak dat ze niet willen bezuinigen op onderwijs en onderzoek. Toch worden universiteiten in het Kunduz-akkoord niet gecompenseerd voor inflatie of stijgende lonen. Omdat over de ontwikkeling van salarissen allang afspraken zijn gemaakt, betekent dit effectief een bezuiniging van enkele procenten. Overal zien we vacaturestops opduiken, de universiteiten trekken hun broekriem aan.
Schieten Nog belangrijker zijn de bezuinigingen op publiek-private innovatieprogramma’s, die ophouden te bestaan. De aardgasbaten vallen weg en het ministerie bezuinigt. In de negen topsectoren moet toch echt geïnvesteerd worden. De NWO moet daarom de helft van haar budget daar aan gaan besteden, maar kan dit dan niet investeren in ander onderzoek. Zo schieten we onszelf in de ene voet om de pijn in de andere te verdringen. Daar wordt de pijn alleen maar erger van. Ook de Europese Commissie waarschuwde al dat het ‘negeren van fundamenteel onderzoek’ buiten de topsectoren op lange termijn de ‘groeivooruitzichten van de economie schaden’.
Mond Innovatie is een keuze. Meer studenten die techniek studeren (en afstuderen) en investeren in innovatie zijn onderdelen van die keuze. Met de mond belijden bijna alle partijen die keuze, maar met verdekte bezuinigingen maken VVD, CDA en D66 het invullen van die keuze onmogelijk. Dat is gevaarlijk. Rutte heeft geen oog voor de lange termijn. Hij wil enkel nu terug naar een tekort van 3 procent. De gevolgen van deze bezuinigingen zijn op lange termijn echter veel schadelijker dan wat ze nu opleveren. Beknibbelen op onderwijs en (fundamenteel) onderzoek kan weleens de duurste bezuiniging ooit worden.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

BasVV
BasVV27 jun. 2012 - 13:16

Er bestaan steeds meer studies die vrij weinig toekomst aan studenten en de maatschappij bieden. Lijkt me dat er beslist een aantal opgeheven kunnen worden zodat je kunt investeren in studies waaraan wel grote behoefte is.

eeweew
eeweew27 jun. 2012 - 13:16

Het lijkt me niet de taak van een compromis om hier iets aan te doen. Het enige doel van dit compromis is het voorkomen dat Nederland een boette krijgt. Het kabinet Rutte is rampzalig geweest, laten we hopen dat er na de verkiezingen iets zit dat het belang van onderzoek en onderwijs wel in ziet. Iets met PvdA, D66, GL als basis heeft dan de voorkeur denk ik. De SP vertrouw ik in deze niet vanwege hun toch veelal laag opgeleide electoraat, daar is dat moeilijk aan uit te leggen.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar27 jun. 2012 - 13:16

Hmm.. dus alles SP'ers zijn dommerds? Da's hetzelfde als zeggen 'alles GL'ers zijn grachtengordel elitisten'. Ik vraag me vaak af wie van de twee partijen haar stereotype nou vaker bewijst.. Ik bedoel, ik begrijp dat je onderwijs genoten moet hebben om de waarde daarvan in te zien, en dat onderwijs niet het belangrijkste speerpunt is van de SP. Maar met dit soort angstclassificaties komen we toch nergens?

rbakels
rbakels27 jun. 2012 - 13:16

Van dichtbij zie ik universiteiten die alle zeilen bij moeten zetten om de eindjes aan elkaar te knopen. Zodat de professoren niet meer aan onderzoek toekomen. Hoger onderwijs kan welk veel efficiënter. De overheid moet een beperkt aantal topinstituten financieren, en bijv. de opleiding van juristen helemaal privatiseren. Waarbij het afnemen van examens door een andere organisatie gebeurt dan het geven van onderwijs. Een slimme student die genoeg heeft aan de boeken hoeft dan geen €10000 collegegeld te betalen voor colleges die hij toch niet loopt. De reden dat wij nog steeds geen Harvard aan de Rijn of Berkely aan de Maas is dat onze geleerden helemaal dol worden van de bureaucratie. In de kleine kernuniversiteit die ik voorstel hebben de (weinige) hoogleraren volledige vrijheid. Zo'n beetje als se Max Planck instituten in Duitsland.

1 Reactie
eeweew
eeweew27 jun. 2012 - 13:16

Waar haal jij 10.000 Euro collegegeld vandaan?