Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Kunduz-belofte gebroken

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kunduz.jpg
Tientallen door Nederland opgeleide Afghaanse onderofficieren werken buiten Kunduz
Tientallen door Nederland opgeleide Afghaanse onderofficieren en politieagenten werken buiten de provincie Kunduz. Dat melden bewindslieden van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie donderdag in antwoord op Kamervragen.
Het is nooit de bedoeling geweest dat door Nederland opgeleide agenten ook buiten de provincie Kunduz te werk zouden gaan. Dat was een keiharde voorwaarde van gedoogpartner PVV en PvdA, die tegen de missie in Kunduz waren. In oktober kwam al aan het licht dat een aantal onderofficieren buiten Kunduz aan het werk was. Hierna werd de opleiding tijdelijk stil gezet. Uit het onderzoek, dat nog gaande is, blijkt nu dat het gaat om tientallen onderofficieren en politieagenten.
NRC Handelsblad schrijft hierover:
Tot voor kort waren er volgens de betrokken bewindslieden geen aanwijzingen van plaatsingen buiten Kunduz. Na een signaal dat een lichting onderofficieren die in juli was afgestudeerd niet in Kunduz zou zijn geplaatst, werd onderzoek ingesteld. “Daaruit bleek inderdaad dat een groot deel buiten Kunduz te werk was gesteld.”
Daarop is men begonnen aan een volledige controle, die nog niet is afgerond. Vooralsnog blijkt echter onder meer dat onder de tientallen onderofficieren en agenten die buiten Kunduz aan het werk zijn gezet, ook mensen zitten die al aan het begin van dit jaar hun opleiding afrondden.
Verder blijken de plaatsingsgegevens niet in alle gevallen te kloppen. Een aantal door Nederlanders opgeleide mensen zijn inmiddels overleden, hebben de dienst verlaten of hebben een plaatsing buiten Kunduz geweigerd. Tientallen mensen konden niet worden bereikt.
Bekijk hier de antwoorden op de Kamervragen
cc-foto: Isafmedia
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

johnnysisko
johnnysisko1 nov. 2012 - 19:11

Goh hadden we anders verwacht?

BakkerGerard
BakkerGerard1 nov. 2012 - 19:11

Zucht... Of we nu blijven of weggaan het blijft een zooitje. Langer blijven is uitstel van executie, uiteindelijk wordt het alleen maar erger. Hopelijk kan dit kabinet daadkrachtig Nederlanders terughalen en stoppen met deze geldverslindende en nutteloze missie.

jelius
jelius1 nov. 2012 - 19:11

De naïviteit van het Haagse is ongelooflijk. Kennelijk leest men daar geen boeken over de geschiedenis van Afghanistan. Nee, ze gaan er naar toe, en laten zich voorlichten via tolken die de Taliban hebben toegestaan als tolk op te treden. Met het China van Mao ging het net zo.

denmol
denmol1 nov. 2012 - 19:11

Wat valt me dat toch tegen van die Afghanen dat had ik nou nooit van ze verwacht.

nikita72
nikita721 nov. 2012 - 19:11

... Dat was een keiharde voorwaarde van gedoogpartner PVV en PvdA .... ONZIN! De PVV was gewoon TEGEN. De PvdA volgens mij ook (daarom was het kabinet CDA-PvdA gevallen) De "keiharde voorwaarde" kwam van GroenLinks! (Jolande Sap heeft hiervoor veel kritiek gehad. Maar misschien heeft joop.nl ook al vergeten wie Jolande Sap was).

Meta Foor
Meta Foor1 nov. 2012 - 19:11

het is te makkelijk om Sap steeds op de korrel te nemen ; het was Dom66 die het echtra steuntje gaf aan de Kunduz missies ; de gladjanus Pechtold komt er nu goed mee af dankzij zijn glibberigheid en achterbakse gekonkel; oooh, hadden we Louise maar weer terug

stolat
stolat1 nov. 2012 - 19:11

Kunduz... wat was dat ook al weer?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2012 - 19:11

***Kunduz... wat was dat ook al weer?*** Kunduz dat is die provincie in Afghanistan waar wij koste wat het kost moesten laten zien met een 'politie' missie dat ook al sturen we geen militairen meer voor gebiedscontrole toch nog volledig achter ISAF (VS) missie staan. M.a.w. een p.r. missie.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2012 - 19:11

kijk, dat vinden CDA en VVD nou van democratie.

1 Reactie
bruces
bruces1 nov. 2012 - 19:11

Je vergeet GroenLinks

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2012 - 19:11

Sap ontsnapt precies op tijd! Sap is terug naar de nul en haar opgeleide Afghaan terug naar zijn hol. Van grot naar grot is de opgeleide Afghaan zoek en Sap nu lacht. Een vraag: Hoe begeleide als Nederlander de bewoners van bergen om van grot naar grot achter de boeven te kunnen aanhollen en ze te vangen ? Nederland is toch plat?!!

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2012 - 19:11

***Sap is terug naar de nul en haar opgeleide Afghaan terug naar zijn hol. Van grot naar grot is de opgeleide Afghaan zoek en Sap nu lacht.*** Geen idee waar je over mummelt. De opgeleide Afgaan en de heersende elite in Kabul zal of op tijd vluchten of op tijd zich aansluiten bij de Taliban of Hizb-e-Islami of Hizb-e-Islami of Mahaz-e-Milli Islami of 1 van de andere 15 groepen/clans. Dat is de keuze die de Afghaan strakjes heeft. Elke gewone Afghaan met opleiding die ook maar ook ooit een relatie heeft gehad met de centraal geleide autoriteiten in Kabul, met de westerse interventie macht/ISAF, zich in heeft gezet voor humanitaire projecten (politie, schooltjes bouwen, chauffeur, vertaler, rechten voor vrouwen etc) zal het land ontvluchten. Als ik twitter berichten moet geloven, de komende jaren minimaal 2.000.000 De burgeroorlog begint zich trouwens nu al te ontwikkelen sinds de terugtrekking van ISAF troepen zijn de gevechten tussen de verschillende clans al toegenomen. Geen enkele partij in Nederland heeft zich ooit fel tegen de interventie in Afghanistan uitgesproken, en nee GL ook niet.