Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kuipers verhoogt dreigingsniveau corona

  •  
11-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2626 keer bekeken
  •  
ANP-455470036

Het RIVM meldt dat het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen de afgelopen week sterk is toegenomen. Ook het aantal bewoners in verzorgingstehuizen dat corona heeft, neemt toe. 

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft hierdoor het dreigingsniveau in de coronathermometer verhoogd naar stand twee. Deze thermometer wordt sinds vorige maand gebruikt om de epidemie te volgen en bestaat uit vier standen. Nu het dreigingsniveau op twee staat betekent het dat de impact op de samenleving en de zorg is verhoogd. Ook is het ziekteverzuim erg toegenomen. 

Volgens het instituut is het van belang dat ouderen opletten en een herhaalprik halen. Het aantal bewoners van verpleeghuizen met een positieve coronatest steeg afgelopen week namelijk met 23 procent. Het advies geldt ook voor kwetsbaren.

Dat de najaarsgolf is begonnen, liet het RIVM vorige week dinsdag al weten. Toen lagen 873 coronapatiënten in het ziekenhuis. Nu zijn dat er 1160, waarvan 47 op de intensive care liggen. Hoewel het aantal covid-patiënten op de IC laag is, neemt hun aantal wel toe.  

De ziekenhuisbezetting is volgens het instituut vergelijkbaar met het aantal mensen dat tijdens de piek van de zomergolf van dit jaar in het ziekenhuis lag. Zo is ook het aantal meldingen van besmette bewoners van verpleeghuizen op bijna hetzelfde niveau.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

GMatth52
GMatth5212 okt. 2022 - 9:11

Minister Kuipers verhoogt het dreigingsniveau voor Corona, maar onderneemt verder niets, althans voorlopig. Maar op een 'geschikt ogenblik' zal hij de samenleving het Coronatoegangsbewijs, CTB of QR-pas, dwingend opleggen. De minister schrijft in zijn brief aan de 2e Kamer d.d. 16-09-2022 inzake Lange termijn aanpak Covid-19 (kenmerk 3435553-1035118-PDCIC) bl. 6: “Echter, een aantal sectoren die de afgelopen twee jaar zwaar getroffen zijn door het coronavirus, geeft aan dat het CTB een wenselijke – en in een aantal gevallen zelfs de enige werkbare – maatregel is om renderend open te kunnen blijven tijdens een zware opleving van het virus. Voor onder andere de culturele sectoren, de evenementensector en veel recreatieve sectoren leidt een afstandsnorm tot ingrijpend capaciteitsverlies met de facto sluiting als gevolg. Daarom hebben deze sectoren het CTB (in de vorm van 3G of 1G) opgenomen in hun sectorplan. " En verder: "Deze sectoren willen het CTB als instrument in kunnen zetten in het geval dat er bij een opleving van het virus zwaardere interventiemaatregelen nodig zijn. Het kabinet begrijpt deze wens vanuit de sectoren (...)." Minister Kuipers heeft al eerder uitgesproken voor de QR-pas: Kuipers wil Europese coronapas verlengen, wantrouwen in de Kamer (De Limburger 09-03-2022) Minister Kuipers heeft 20 miljoen nodig voor 'doorontwikkeling' CoronaCheck-app (Metro 26-04-2022) Minister Kuipers laat in zijn Kamerbrief de culturele sector zelf om het CTB (QR) vragen...

PamVlam
PamVlam12 okt. 2022 - 8:56

Ben benieuwd wat de horeca en evenementen industrie nu gaat doen. Vorige golf was er veel kritiek op de maatregelen van de regering. Argument dat ze alles zelf wel onder controle hadden en passende maatregelen namen. Ik denk dat Kuipers daar ook op wacht.

1 Reactie
Nejras
Nejras12 okt. 2022 - 10:34

Ik deel je benieuwdheid (: Ben zelf werkzaam in de evenementen sector en kan u melden dat het vorige zomer (the summer of ‘love’ (lees: teleurstelling) het totaal onduidelijk was hoe grootschalige buiten evenementen om moesten gaan met welke variant van ctb dan ook. Onze overheid kon dat niet duidelijk krijgen. Daarnaast is de financiering van de benodigde faciliteiten op locatie een groot probleem. Het scheelt dat er in het najaar/winter minder grootschalige buiten evenementen zijn. Toch denk ik dat de sector weer ontzettend boos zal zijn. Het ctb is al lastig genoeg, maar bij welke besmettings aantallen of ziekenhuis opnames doe je er ‘verstandig’ aan om het als organisatie te omarmen? De marge verdampt en je evenement is niet langer levensvatbaar. De organisatie vam het ADE zal zn hart vasthouden dat het ctb niet verplicht word, daags voor ze haar deuren opent voor bezoekers.

EricDonkaew
EricDonkaew12 okt. 2022 - 1:56

Wat mij nou interesseert, maar ik lees daar helemaal niks over, is hoe de groep mensen die in het ziekenhuis liggen, uitgesplitst naar gewone opnames en ic-opnames, is samengesteld. Hoeveel procent is gevaccineerd én geboosterd? Hoeveel procent is wel gevaccineerd, maar niet geboosterd? Hoeveel procent heeft zich nooit laten vaccineren? Hoeveel procent heeft al op enigerlei wijze Covid gehad? En natuurlijk uitsplitsing naar leeftijd (en wellicht onderliggende kwalen). Dat is belangrijke info. Niet alleen voor de beleidsmakers, maar voor iedereen. Waarom wordt dit soort info achtergehouden? Of wordt er niet meer gekeken naar de achtergrond van patiënten onder het mom van 'we doen maar wat'?

8 Reacties
Pera71
Pera7112 okt. 2022 - 6:52

Deze gegevens waren tot begin dit jaar keurig te vinden in de wekelijkse briefings van Van Dissel aan de 2e kamer op dinsdag. Naast heel veel andere gegevens over leeftijd, regio ed was toen te lezen dat 67-70% van de IC patienten met corona ongevaccineerd was. Ik weet niet of die gegevens er nu zijn en makkelijk te vinden zijn.

Miss Piggy
Miss Piggy12 okt. 2022 - 7:22

Exact. Die demografieën missen steeds in dit verhaal. Wie zijn precies degenen die opgenomen? Bij de 'eerste' epidemie was al vrij snel duidelijk dat de meeste slachtoffers ontvankelijk voor Covid waren vanwege hun leeftijd en/of levenswijze. Maar dat verhaal kwam in de media pas laat naar buiten. Ik wil weten of dit nog steeds het geval is, of dat er inmiddels meer mensen kansen maken om ziek te worden. Etc. En nee, ik ben geen wappie, heb me vaak laten testen, gevaccineerd en geboosterd. Maar is het teveel gevraagd wat meer info en feiten te weten voordat we weer allerlei verstorende maatregelen nemen?

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen12 okt. 2022 - 7:50

@EricDonkaew 12 okt. 2022 - 3:56 "Waarom wordt dit soort info achtergehouden? Of wordt er niet meer gekeken naar de achtergrond van patiënten onder het mom van 'we doen maar wat'?" U bent een sinister overheidscomplot op het spoor? Indien de aanname onder mijn vraag juist zou zijn, dient zich natuurlijk direct de vraag aan, of u dan wellicht voor de lezer, hier en nu al een tipje van de sluier zou kunnen oplichten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 8:26

In najaar 2021 had 87% van de Nederlandse bevolking al anti-stoffen in het bloed. Er zijn nu nog maar weinig mensen die geen covidinfectie en/of vaccinatie achter de rug hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 9:07

De effectiviteit van andere maatregelen dan boosteren is twijfelachtig.

Sonic2
Sonic212 okt. 2022 - 14:44

Er wordt elke keer zo'n hysterische tegenstelling gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, waar ongevaccineerden zo onvoorstelbaar drammerig zijn( lijken wel ultra rechtse kiezers) dat ze gelijk moeten hebben. Degene die in het ziekenhuis liggen die gevaccineerd zijn, zijn vaak ouderen en ook regelmatig met onderliggende klachten en bovendien met een afweerstoornis. Het zijn in feite al een soort ongevaccineerden. Dan over die gevaccineerden. Er hadden er meer kunnen liggen als er ze ongevaccineerd waren. Het is iets wat je nooit zult weten. De beste bescherming tegen het virus is je laten vaccineren en besmet raken. Vooral ongevaccineerden willen klaarblijkelijk altijd polarisatie en hun "gelijk" hebben. Terwijl er niet zoiets als een "gelijk" is. Geen idee waarom ongevaccineerden die tweestrijd willen hebben. En waarom ze zo ontzettend veel moeite hebben met mensen die zich laten vaccineren.

michellekepen
michellekepen12 okt. 2022 - 15:10

DanielleDefoe Twijfelde aan jouw 87%-bewering, maar een korte zoektocht leerde dat deze correct is. Voor andere geïnteresseerden, deze rivm-link staat vol cijfers en grafieken: https://www.rivm.nl/pienter-corona-onderzoek/resultaten#:~:text=In%20de%20vijfde%20ronde%20in,bevolking%20antistoffen%20tegen%20het%20coronavirus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 15:22

Ik was ook enigszins verrast door de 87%, 100% is uiteraard onhaalbaar.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen11 okt. 2022 - 21:48

Beter de bevolking vanaf het begin meenemen in de real-time ontwikkelingen - en bijbehorende waarschijnlijkheidsscenario's, inclusief de inmiddels bekende, relevante preventiemaatregelen - rond de (al dan niet endemisch wordende) Covid virusgolven, (en mogelijke parallel daaraan optredende wintergriep-virussen, die eveneens veel zorgcapaciteit zouden kunnen gaan consumeren) dan met informatie te wachten tot het water aan de lippen van onze samenleving staat en ad hoc streng en dwingend beleid moeten worden geïntroduceerd. Benieuwd hoe het verenigd wappiedom - waaronder zich inmiddels klaarblijkelijk ook lieden uit het zich deels als links afficherende wellness gebeuren (en bij voorbeeld aanpalende antroposofische cult-aanhangers) blijken te hebben geschaard - zich deze keer weer zullen gaan manifesteren. De recente gewelddadige boerendemonstraties zouden immers zo maar eens de grenzen van het maatschappelijk "toelaatbare" demonstratie-gedrag hebben kunnen verlegd / opgerekt en een goed voorbeeld doet volgen nietwaar. Ben evenzeer benieuwd of nog nieuwe theorie-vorming - over wereldwijde complotten en aanpalend ongerief - onder deze martiale martelaren heeft plaatsgevonden. Omdat de wetenschap een relatie veronderstelt tussen zo-onose virussen (als Covid) en grootschalige ontbossing, en dat laatste weer integraal deel uitmaakt van de dreigende klimaatcatastrofe, lijkt mij in het kader van de bestrijding van beide, ook de focus op klimaatbeheersing ten zeerste gewenst...

Phantom3
Phantom311 okt. 2022 - 18:54

Spannend.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal11 okt. 2022 - 17:42

KNMI heeft dat ook: code rood geel oranje zwart .... puur afhankelijk van de tijd vd dag of de regio, en vaak klopt het niet maar hoort bij de traditie van Nederland... praten over het weer is een nationale hobby en kapstok. Daar hoort nu dus ook Covid bij. (en dat andere onderwerp, ook beginnend met een C)

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 okt. 2022 - 21:52

Wat een oninteressante mening zeg!

Vervatte
Vervatte12 okt. 2022 - 10:36

@oproerkraaier. Dat lijk mij geen mening maar een constatering dat we een een dreigingsniveau van corona geen ene zak hebben. Het klinkt interessant, maar is een middel om verantwoording af te schuiven. Als er wordt geroepen door de maatschappij, wie dat ook moge zijn, om maatregelen, kan de minister in een parlementaire enquête met volle herinnering vertellen dat hij het dreigingsniveau heeft verhoogd, maar dat er allerlei oproerkraaiers waren die zich er niet aan hebben gehouden.

Mark Huysman
Mark Huysman11 okt. 2022 - 16:41

Heeft dit ook enige betekenis? Ik lees niks over maatregelen. Waarom verhoogt die Kuipers het ‘dreigingsniveau’ als ie tegelijk besluit om helemaal niks te doen?

6 Reacties
Volrin
Volrin11 okt. 2022 - 17:05

Omdat het dan lijkt alsof hij toch iets doet.

EricDonkaew
EricDonkaew12 okt. 2022 - 2:00

Wat voor maatregelen had je in gedachten? Moet er maar weer eens een lockdown komen? Mij lijkt een boostercampagne de enige zinvolle maatregel.

Wie o Wie
Wie o Wie12 okt. 2022 - 5:53

De verhoging is gepaard gegaan met een dringend advies voor ouderen: vraag bezoekers om een zelftest te doen, houdt afstand (anders een mondkap opdoen), etc

GMatth52
GMatth5212 okt. 2022 - 6:24

Mark Huysman: "Waarom verhoogt die Kuipers het 'dreigingsniveau' als ie tegelijk besluit om helemaal niks te doen?" Kuipers verhoogt het dreigingsniveau, maar houdt nog even zijn kaarten voor zich. Om dan de samenleving op het juiste ogenblik te 'verrassen' met maatregelen als het opleggen van het Coronatoegangsbewijs (CTB), ofwel de QR-code. Minister Kuipers schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer d.d. 16-09-2022 inzake Lange termijnaanpak Covid -19 (kenmerk 3435553-1035118-PDCIC), op pag. 6, onder 2.2.1. Coronatoegangsbewijs: "Echter, een aantal sectoren die de afgelopen twee jaar zwaar getroffen zijn door het coronavirus, geeft aan dat het CTB een wenselijke, -en in een aantal gevallen de enig werkbare- maatregel is om renderend open te kunnen blijven tijdens een zware opleving van het virus. Voor onder andere de culturele sectoren, de evenementensector en veel recreatieve sectoren leidt een afstandsnorm tot ingrijpend capaciteitsvelies met de facto sluiting als gevolg. Daarom hebben ook deze sectoren het CTB (in de vorm van 3G of 1G) opgenomen in hun sectorplan. Deze sectoren willen het CTB als instrument in kunnen zetten in het geval dat er bij een opleving van het virus zwaardere interventiemaatregelen nodig zijn. Het kabinet begrijpt deze wens van de sectoren, aangezien het alternatief bij een zware opleving voor deze sectoren zeer ingrijpend is." Deze minister laat de sectoren zelf om de QR-pas vragen. Hoe doortrapt!

Gerygrr
Gerygrr12 okt. 2022 - 10:05

“Die Kuipers” moet laveren tussen de diverse groepen, die hun egen gelijk opeisen en willen halen. Ook al hebben ze ongelijk. Zij willen vrij zijn. Long covidlijders oftewel postcoronalijders zijn genegeerd of gevraagd zich maar te schikken in ontbrekend onderzoek en ontbrekende medicatie. Het punt is, dat ik in ieder geval ook geen vaccin meer wil. Ik ben immers al ziek en blijf ziek en het vaccin levert mij een boost van het immuunsysteem op in negatieve zin, microstolsels in de bloedvaatjes. Dus er moet wetenschappelijk worden gekeken welke erfelijke factoren een rol spelen bij deze gevoeligheid! Anders gaan we nog meer mensen zien uitvallen, zoals voorspeld door de WHO…. Zie op Joop desbetreffend artikel. Meer vrouwen getroffen. Waar werkten die? In de zorg of het onderwijs?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 okt. 2022 - 16:08

De WHO zet vooral in op vaccins voor de derde wereld en het delen van kennis.