Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kroatische politie mishandelt vluchtelingen en jaagt ze de grens over

  •  
07-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Asielzoekers worden in Kroatië met geweld de EU-grens met Bosnië en Herzegovina over gejaagd. Dat blijkt uit onderzoek van Lighthouse Reports en Pointer (KRO-NCRV). Zij beschikken ook over beeldmateriaal waarop te zien is hoe de Kroatische interventiepolitie met stokken inslaat op de vluchtelingen. De Europese Commissie zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn over de mishandelingen en roept op tot verder onderzoek. De Kroatische regering ontkent alle betrokkenheid.
Het beschikbare beeldmateriaal bestaat uit opnames met verborgen camera’s, gemaakt met telefoons en drones, en satellietbeelden. Zo is op de dronebeelden te zien hoe twee busjes aan een bosweg stoppen die naar de grens leidt. Eerst stappen agenten uit die hun bivakmutsen opzetten. Dan wordt de achterklep geopend waaruit de asielzoekers worden gehaald. Met stokken worden ze opgejaagd. Op weer andere beelden is te zien hoe dat in zijn werk gaat: terwijl de asielzoekers aan komen rennen, staat er een agent ontspannen te wachten tot hij iedereen die langskomt met een knuppel kan slaan. Op foto’s zijn de ernstige verwondingen te zien die dat oplevert.
Uit verklaringen blijkt ook dat de asielzoekers hun bezittingen moeten afstaan, waaronder kleding, geld en telefoons, waardoor ze geen kant meer op kunnen. Onder de slachtoffers bevinden zich ook minderjarigen. De vluchtelingen komen onder andere uit Syrië en Afghanistan.
Hoewel de busjes en de uniformen van de agenten geen merktekens dragen en zij zelf bivakmutsen ophebben, bevestigen bronnen dat het om de Kroatische interventiepolitie gaat. De acties zouden onderdeel zijn van operatie Koridor die is ingesteld om vluchtelingen langs de EU-buitengrens tegen te houden. De operatie wordt gefinancierd vanuit het fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie. Tussen 2014 en 2020 ontving Kroatië ruim 110 miljoen euro.
Vluchtelingen die de Europese Unie binnenkomen hebben recht op een asielprocedure. Daarnaast is het mishandelen van mensen in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Zweedse Eurocommissaris Ylva Johansson zegt namens de Europese Commissie geschokt te zijn over de nieuwe onthullingen en heeft overleg gevoerd met ministers in Kroatië, maar ook in Griekenland dat ook met regelmaat vluchtelingen mishandeld of in gammele bootjes terug de open zee op duwt. Vrijdag worden de mishandelingen en illegale pushbacks besproken op een vergadering van de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Luxemburg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Nina4
Nina49 okt. 2021 - 19:28

Laat die landen ten zuiden van Kroatië nog maar even buiten de EU.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2021 - 14:54

Dit is helaas een triest gevolg van de compleet gebroken Europese asielsystemen. We hebben ons verplichtingen opgelegd die we niet langer kunnen nakomen (wereldbevolking extreem gegroeid, welvaart toegenomen, mobiliteit enorm gestegen). Zonder pushbacks, hekken, muren en andere gekkigheid zouden we te maken krijgen met meer aanvragen dan wij kunnen afhandelen. Nu al loopt het asielsysteem in Nederland compleet vast bij en zitten meer dan 10.000 statushouders te wachten op woningen die er nauwelijks zijn. Deze mensen willen overwegend doorreizen naar het handjevol Europese landen met de beste voorwaarden. Bijna niemand doet vrijwillig een aanvraag in plekken als Bulgarije, Roemenië en de Balkan landen ook al liggen die dichterbij de herkomstlanden. Bosnië is een veilig land, maar heeft verder economisch niets te bieden. Dus willen ze via Kroatië naar de meer welvarende Europese landen. Vervolgens is er het Dublin verdrag wat asielzoekers verplicht in het eerste EU land asiel aan te vragen. Toen Slovenië hekken begon neer te zetten bleef Kroatië met deze mensen zitten en gedraagt daarom nu op deze manier. Het is makkelijk om Kroatië als schuldige aan te wijzen, maar als we de schuldige willen zien dan kunnen we beter een spiegel neerzetten. Het is 'onze' Noordwest Europese onwil om de asielsystemen niet te moderniseren die voor een groot deel bijdraagt aan deze misère. Het asielsysteem is compleet gebroken en hervorming is vroeg of laat onvermijdbaar.

1 Reactie
Satya
Satya8 okt. 2021 - 16:24

"Dit is helaas een triest gevolg van de compleet gebroken Europese asielsystemen." Nee, van parasiteren op de 3e wereld. Waarom zoek je geen oplossing? Ipv mensen bestrijden kun je ook migratieredenen aanpakken. Fellow Africans never forget!

Phantom3
Phantom38 okt. 2021 - 10:40

Uit de EU ermee. Al dit soort extreem rechtse oostbloklanden kunnen we missen als kiespijn.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 okt. 2021 - 14:55

Dan schuift het probleem gewoon op. Dan doet Slovenië hetzelfde, naja dat zijn ook Oost-Europeanen dus er uit knikkeren (volgens u). Italië en Oostenrijk zullen het een tijdje humaan doen maar vroeg of laat worden zij ook gedwongen tot drastischere maatregelen. Hen er ook maar uitgooien dan? Dan blijft er weinig over.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 okt. 2021 - 10:07

Ik snap niet dat er ondanks deze knokploegen op de Balkan en het terugduwen van vluchtelingen op zee nog elke week 1000 asielzoekers in Nederland aankomen. Met een beetje extrapoleren gaat het dan om 10.000-20.000 asielzoekers per week die de EU binnenkomen. Faalhazen zijn het die Kroaten, ze missen 99% van de stroom.

Effie2
Effie28 okt. 2021 - 7:35

De onderkant van het bedrijfsleven, de werkvloer, hebben we vanwege onze studieresultaten volgepropt met goedkope arbeidsmigranten. ...Maar dat stelletje gelukzoekers en vluchtenden voor hun leven, moeten we met harde hand terugduwen naar waar ze vandaan komen. Desnoods met harde hand en stiekem. Een walgelijke vertoning.

1 Reactie
Akram2
Akram28 okt. 2021 - 11:01

Niemand is verplicht om in Nederland te komen werken.

Wappie Kappie
Wappie Kappie8 okt. 2021 - 7:04

Het is goed dat dit ter sprake wordt gebracht. Net als Nederland hoort Kroatië niet meer de grenzen te bewaken, want iedereen die illegaal de grens probeert over te steken kan niet anders. Die moet je een lintje en een warm bad geven. Zeker niet geweld plegen en terug sturen zoals al die barbaren buiten de Schengenlanden.

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet8 okt. 2021 - 8:14

DIt is satire?

Zandb
Zandb8 okt. 2021 - 10:25

Bidet Ik vind het domme praat.

adamgmail
adamgmail8 okt. 2021 - 10:58

Nederland mag net als elk EU land haar grens bewaken. Men kiest ervoor om dat niet te doen maar het mag echt wel. Je moet wel het vrije verkeer van personen en goederen niet hinderen maar grensbewaking is wel toegestaan. Dit is ook het verschil tussen EU-landen en Schengenlanden. Niet elk EU-land is lid van Schengen en niet elk Schengenland is EU-land. Zie als voorbeeld Noorwegen (wel Schengen geen EU) en Kroatië (wel EU geen Schengen).

Wappie Kappie
Wappie Kappie8 okt. 2021 - 12:03

@Velen, Er zitten 2 kanten aan het verhaal. Deze vreemdelingen proberen illegaal en vaak zonder geldige papieren een bewaakte grens over te steken. Het is buiten Europa heel normaal dat dit niet toegestaan word. Tegelijk is het optreden van de douane en de politie natuurlijk lachwekkend slecht en beneden elk pijl. Als je als EU Kroatië wil dwingen om illegale grensoverschrijdingen toe te staan, dan gaan ze gewoon met busjes vol die mensen naar Slovenië rijden. Als het om asiel en veiligheid gaat, dan hebben deze personen al tegen de regels in, het eerste land dat asiel kan bieden, verlaten en zijn ze op zoek naar welvaartsoptimalisatie. Waarschijnlijk op weg naar Duitsland, Zweden, Nederland of zelfs nog de UK. Begrijpelijk misschien, maar daarmee niet oké. De wereld die daarachter schuil gaat is al helemaal niet oké. Mensenhandel en mensensmokkel is crimineel gedrag. Er gaat veel geld in om en er gaat ook veel misdaad mee samen. Ook hebben veel illegalen helemaal geen recht op asiel, maar is het vaak een poging om een systeem te belazeren of in ieder geval zo lang mogelijk te frustreren. Lukt het in land A niet, dan gaan ze land B en proberen ze het opnieuw. Ga eens praten met iemand van bijvoorbeeld de IND en wees verbaast over het cynische verhaal wat je krijgt. Die mensen waren vrijwel altijd van oorsprong helemaal niet zo cynisch, maar zijn het geworden door wat ze in de praktijk aantreffen. Ik gun iedere Afgaan asiel, maar ik geef je op een briefje dat er nu heel wat Pakistanen, Iraniërs en Turkmenen komen die denken dat ze een kans hebben op asiel omdat ze deels de taal spreken en wat kennis hebben van bijvoorbeeld familie waardoor ze een sluitend verhaal hebben. Een IND'er heeft me toen bij de Syrische aanstroom eens verteld dat ze vermoeden dat maar 10% echt Syrisch was en dat de rest het gewoon probeerden. Slechts een deel daarvan valt te bewijzen. De rest krijgt onterecht een verblijfsvergunning. Naar mijn mening moet het hele asielbeleid op de schop. Elke Europese ambassade of consulaat moet de mogelijkheid hebben om je te melden als asielzoekers. Daar vindt dan het onderzoek plaats en als je recht hebt op asiel, dan krijg je een vliegticket naar een land in de EU die je niet uitkiest, maar die volgens een bepaalde verdeelsleutel wordt bepaald. Illegale grensoverschrijdingen betekent gewoon keihard dat je het recht op asiel kwijt bent. Dat is de enige manier om aan deze waanzin een eind te maken.

J.janssen2
J.janssen28 okt. 2021 - 6:11

Lang leve de Eu.....lijkt toch vooral erop uit om de financiële belangen van de elite, multinationals en banken veilig te stellen. Tuurlijk openlijk worden deze praktijken afgekeurd maar ingrijpen en een humaan vluchtelingenbeleid organiseren ho maar. Wat een falend beleid! Bah

Déjà vu
Déjà vu8 okt. 2021 - 1:49

De natte droom van VVD, CDA, FvD, D66 en Christelijke partijen in praktijk!

2 Reacties
Thuru
Thuru8 okt. 2021 - 8:12

Niet van de christelijke partijen. Van VVD en D’66 lijkt me het ook stug.

rvb2
rvb28 okt. 2021 - 14:31

@thuru: nee, ook de VVD wil graag vluchtelingen uitsluiten, zoals ze in hun standpunten op de website hebben staan.

Karingin
Karingin7 okt. 2021 - 22:13

En dan zo'n VVD-lul die net doet of ie dit niet weet en dat de financiële steun daar toch niet voor bedoeld was. Ammehoela, het gebeurt al jaren en niet alleen in Kroatië, iedereen weet 't, spreekt er af en toe schande van, zo van jeutje nou nou da's wel wat drastisch, maar ja, het ongedierte moet wel buiten blijven. Want ze zijn allang vergeten - of willen niet weten - dat het over mensen gaat, op zoek naar veiligheid of enig toekomstperspectief. Zaken die we, als we echt willen, ook in de landen van oorsprong kunnen verbeteren of er op zijn minst niet actief aan meewerken. Maar ja, dat zijn complexe zaken, waarbij de hand ook in eigen boezem moet, je waarschijnlijk wat minder welvaart kan graaien, je tegen allerlei onverwachte problemen oploopt en fouten zult maken en je vooral een hele lange adem moet hebben. Als je ze berooft van hun weinige bezittingen, in elkaar dreunt en over de grens flikkert, ben je in een keer van het probleem af. Dat zul je dat trouwens ook tot het einde der dagen moeten blijven doen, maar het is in elk geval niet ingewikkeld

1 Reactie
Haz
Haz8 okt. 2021 - 17:15

En je weet zelf Karin. Dat een deel van de mensen die schreeuwen dat we meer moeten doen, daar gelijk mee stoppen als ze zelf geraakt worden in die welvaart. En die groep die zegt te willen helpen, is al een minderheid. Dus echte verandering zal daarom niet gebeuren in de Westerse wereld.