Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kritische Sjoerd Sjoerdsma (D66) niet welkom in Rusland, delegatie blijft thuis

  •  
27-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
sjoerdsjoerdsmaD66
Update dinsdag 28 januari 14:35: Het werkbezoek van Tweede Kamerleden aan Rusland is afgelast. Daartoe heeft de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken unaniem besloten. Het besluit is in lijn met de reactie op vergelijkbare zaken. Zo waren eerder PVV-Kamerleden niet welkom in Egypte en Turkije. Ook toen besloten de Kamerleden af te zien van de reizen.
Eerder: Sjoerd Sjoerdsma (D66) mag niet mee op werkbezoek naar Rusland. De Russische regering heeft het Kamerlid op de zwarte lijst gezet, ondanks de inspanningen van minister Blok. Dat betekent dat Sjoerdsma eind februari niet mee mag met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, die een werkbezoek aan het land brengt.
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) heeft de Russische ambassadeur in Nederland gevraagd om Sjoerdsma van de zwarte lijst te halen, maar die gaf geen gehoor aan Bloks verzoek.
Blok heeft Sjoerdsma maandag persoonlijk op de hoogte gebracht. De minister laat weten het „onjuist” te vinden Rusland verboden terrein is voor Sjoerdsma. “Het is belangrijk dat Nederlandse volksvertegenwoordigers de mogelijkheid hebben zich te informeren over de situatie in Rusland en in gesprek te gaan met hun Russische collega’s. Daarom heb ik de Russische ambassadeur in Den Haag ontboden. We hebben onze mening over de weigering glashelder te kennen gegeven”, laat hij in een reactie aan NRC weten.
De laatste jaren uitte het Kamerlid veel kritiek op de Russische regering, bijvoorbeeld over de totstandkoming van het MH17-dossier. Zo noemde hij de weigering van Rusland om mee te werken aan het onderzoek naar het neergeschoten vliegtuig in 2014 “onbetrouwbaar en huichelachtig”. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van Sjoerdsma aan,  voor een Europese sanctiewet tegen Rusland. Deze zou vernoemd worden naar de overleden Russische jurist Sergej Magnitski.
Ook in 2015 werden er Nederlandse parlementariërs geweigerd door de Russische regering. Toen mochten Tweede Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren), Michiel Servaes (PvdA) en Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) het land niet in.
De vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken komt dinsdag samen voor een spoedoverleg. De meeste leden vinden dat de reis moet worden afgeblazen als Sjoerdsma niet mee mag naar Rusland. “Als Rusland hoopt dat ik mijn overtuigingen aanpas vanwege deze druk, dan hebben ze het goed mis”, twittert Sjoerdsma.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.