Joop

Kritische reacties van gewone Russen op het nationalistisch machtsvertoon van Poetin

  •    •  
09-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2575 keer bekeken
  •  
ANP-448284870

Meduz.io is een van de nog zeer weinige overgebleven onafhankelijke Russische nieuwssites.  Het werkt vanuit Letland. Onlangs vroeg het zijn lezers wat dit jaar de feestdag Overwinningsdag op 9 mei betekent. Op die dag herdenkt Rusland jaarlijks de overwinning van de Sovjet-Unie op Nazi-Duitsland in 1945. Het is een feestdag waarin met name de autoriteiten zich wentelen in een nationaal bad van patriotisme. Sinds president Poetin aan de macht kwam in 2000 is de viering nog 
nationalistischer geworden, dit jaar lijkt het een zorgvuldig geregisseerde  nationale hysterie geworden.

De vraag van Meduza is interessant, omdat Overwinningsdag nu bijna drie maanden na Rusland’s moorddadige aanval op Oekraïne plaatsvindt. Meduza-lezers behoren tot de groep van 20 tot 30 procent Russen die niet slaafs de propaganda op de Russische televisie volgen maar zelf op zoek gaan naar onafhankelijke bronnen.

Het ontving 1600 antwoorden van lezers en publiceerde daarvan een representatieve samenvatting. De site bericht overigens  gedeeltelijk in het Engels. Een aanrader dus voor degenen in het Westen die geïnteresseerd zijn in onafhankelijk Russisch nieuws.

De belangrijkste delen uit de gepubliceerde lezersreacties staan hieronder vermeld.

Kristina, Krasnodar Krai, Rusland:
Ik heb het gevoel heb dat we het dit jaar niet moeten vieren. Ik kan me alleen maar de omvang van de propaganda voorstellen die ze deze dag zullen brengen. Ik wil het echt niet zien…. Het is tijd om te stoppen met opscheppen over hoe geweldig "wij" zijn. We hebben niets om trots op te zijn… Wij zijn niet degenen die naar Berlijn gingen. Wij zijn niet degenen die tot de dood hebben gevochten.
Iedereen is al lang vergeten wat we vieren. Het enige dat telt is een  excuus is om te schreeuwen, op te scheppen en door de stad te rijden met een vlag en een bumpersticker met de tekst 'We kunnen het nog een keer doen'.

Anastasia, Chabarovsk:
Mijn land heeft de herinnering aan de oorlog verraden. Alles waar mijn voorouders voor hebben gevochten en voor zijn gestorven, is geschonden.

Andrey, St. Petersburg:
Mijn beide grootvaders hebben gevochten.  Nu zijn die overleden, maar dat is misschien maar goed ook.  Ze hoeven deze vreselijke, beschamende oorlog met Oekraïne niet te zien.

Igor, Moskou:
9 mei zou naar mijn mening een dag van rouw moeten zijn, geen militaire feestdag met parades, versieringen en barbecues. Het is een belangrijke dag om te begrijpen hoeveel slimme, getalenteerde en gewoon aardige mensen deze wereld heeft verloren vanwege de ambities van een kleine kring van mensen. Op dit moment gebeurt het weer. Het bewijst maar weer eens dat Rusland de lessen van de 20e eeuw niet heeft begrepen.

Jekaterina, Kaliningrad:
Victory Day is een grote feestdag sinds ik een klein kind was.  Dit jaar gaan we naar onze datsja, waar we de hele dag werken. We proberen helemaal nergens aan te denken. Er is geen gevoel van triomf meer. Alleen eindeloos verdriet en pijn. Ik kan niets meer schrijven. Het is te moeilijk.

Inna, Tambov:
De afgelopen jaren zijn de vieringen van 9 mei een farce geworden…. Er zijn de afschuwelijke tankvormige kinderwagens, kinderen in militaire uniformen met speelgoed- machinegeweren en tanks in de parade over de stenen stoep op het Rode Plein. Waar is het allemaal voor? (Kijk eens naar de) totale armoede, door slechte wegen; door ouderen die moeten rondkomen van een klein pensioen. Terwijl we verkondigen dat "we het opnieuw kunnen doen."

Vóór 24 februari was dat allemaal heel vervelend, maar toen de oorlog begon, begon ik beter te begrijpen dat onze regering alle positieve gevoelens die ik had geassocieerd met de overwinning van de Tweede Wereldoorlog om zeep had geholpen. We zullen onze voorouders nooit vergeten, die een heel moeilijk lot ondergingen. Maar iets vieren nadat de autoriteiten alles hebben ontkend, is gewoon godslasterlijk.

Pavel: Orjol, Rusland :
Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig, toen het leven in ons land behoorlijk gemilitariseerd was. Als kleine jongen vond ik het leuk... En toen groeide ik op en ging ik in het leger. Ik was trots op de roemrijke geschiedenis, de overwinning van de Russische soldaat. Toen verdween dat allemaal van de ene op de andere dag, toen ik over Bucha hoorde. Russische soldaten bleken moordenaars en sadisten. Het was... alsof er een deel van mij werd afgescheurd.

Vika, Moskou:
Ik wil 9 mei dit jaar niet vieren. Ik wil zelfs niet mijn ogen openen of naar buiten gaan die dag. Omdat ik weet dat ik van het begin tot het einde alleen maar schande zal voelen.

Vadim, St. Petersburg:
Ik kan de overwinning op het fascime niet vieren wanneer fascisme gewonnen heeft.

Andere onafhankelijke Russische nieuwssites zijn The Insider en Novaya Gazeta Europe, die beiden buiten Rusland worden gepubliceerd, gedeeltelijk ook in het Engels.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Kikkerts
Kikkerts10 mei 2022 - 7:06

''Kritische reacties van gewone Russen op het nationalistisch machtsvertoon van Poetin'' Ze bestaan dus gewoon, gewone kritische Russen. In tegenstelling tot kritische Westerlingen. Je geen krant openslaan, geen TV zender bekijken of het oorverdovende gejuich over de ''rechtvaardige'' oorlog komt je in een dikke walm tegemoet. De kritische commentaren moet je met een vergrootglas zoeken. Terwijl het allemaal veel beter had gekund. Het Westen heeft de oorlog uitgelokt met agressief expansiebeleid richting Oosten, wapentuig aan de Russische grens, gasleiding afgesneden etc. Compleet de hand overspeeld en op het moment dat er geschoten ging worden had het hoog spel spelen afgelopen moeten zijn. Maar nee, er moeten doden vallen. Het eigen superieure Westerse gelijk moet zegevieren. En liever geen kritiek want doden daar malen helden en hun aanhang niet om.

Olav Meijer
Olav Meijer9 mei 2022 - 13:18

Goed om erop te wijzen dat het Russische volk niet als één blok achter dictator Poetin staat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 mei 2022 - 11:09

Een stuitende vertoning in Moskou van dictatocratie à la Noord-Korea. Spijtig echter dat in rechtsreactionaire kringen in US en NL ook, sommigen snákken naar beteugeling van het Vrije Woord, compleet met repressie van andersdenkenden, zoals dat in Rusland, China en Noord Korea thans geschiedt.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2022 - 13:31

@ Hannes Achterhout Je moet eens wat langer nadenken over dit soort teksten. Het zijn vooral rechts extremisten die van mening zijn dat ze vrijheid van meningsuiting absoluut is. Inclusief het uitgeven van Mein Kampf. Een conservatief deel van links sluit zich daar soms bij aan. Extreem rechts heeft pas problemen met de vrijheid van meningsuiting als de mening de kwalificatie "woke" kan krijgen. Dan mag het niet. Overigens is het ook de vraag wat de vrijheid van meningsuiting vollgens jou is. Is dat het verspreiden van de Russische leugens over de oorlog? Of heb je het over gedegen journalistiek? In ieder geval zeggen deze zinnen van jou erg weinig.

Martin108
Martin1089 mei 2022 - 11:02

Vraag me af wat voor beeld men in Rusland van het Fascisme heeft dat men niet inziet dat het regime van Putin weinig beter is. Beknotten van de vrije pers, van vrijheid van meningsuiting. Kapot treiteren van elke oppositie, strafkampen, werkkampen. Het invallen van een autonome natie met een rechtvaardiging die min of meer neerkomt op Lebensraum. Nee, er is geen holocaust tegen een minderheid. Maar dat is dan ook wel t enige lichtpunt.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2022 - 10:22

Zinnig artikel mede in de context van de discussie over de blokkade van RT en andere Russische oorlogspropaganda. Hier wordt verwezen naar media die nieuws proberen te brengen en geen propaganda te bedrijven. De Russen die hier aan het woord zijn kunnen zich in Rusland niet uitspreken en worden gevangen genomen. Goed om te lezen dat er Russen zijn met opvattingen die gelijk zijn aan de ideeën die hier ook mainstream zijn en zijn terug te vinden in de kwalitatieve westerse media. De mensen hier die zich aansluiten bij de fascistische oorlogspropaganda van Poetin en cs moeten zich zelf maar redden. Er is geen democratisch belang bij het verspreiden van leugens.