Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kritiek op nieuwe gender-inclusieve opzet Gouden Kalveren

  •  
19-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
katjaherbers
Vanaf dit jaar zijn er geen speciale categorieën meer voor mannen en vrouwen bij de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. Volgens Silvia van der Heiden, algemeen directeur van het Nederlands Filmfestival, is de beslissing ingegeven door “de tijdgeest”. “Wereldwijd speelt al jaren de discussie over gender-inclusiviteit.”
Niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe opzet van de Gouden Kalveren. “Wie wordt hiermee geholpen?”, vraagt actrice Katja Herbers op Twitter. “In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man).”
Filmliefhebber en filosoof Stine Jensen vraagt of er in de filmwereld nu dezelfde discussie zal ontstaan als bij de uitreiking van literaire prijzen.
Volgens Jenny Booms, directeur Dutch Academy For Film (DAFF), is er wel degelijk veel steun voor de nieuwe opzet onder acteurs. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat de reacties “overwegend positief” waren. Manoushka Zeegelaar Breeveld, voorzitter ACT acteursbelangenvereniging, spreekt van “een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.