Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Kritiek op de GGZ

  •  
27-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16009530586_631acb1117_k

© cc-foto: Frans de Wit

Hoe effectief kritiek te leveren op de geestelijke gezondheidszorg? Ik weet het niet meer en houd dus voorlopig mijn mond maar
Jarenlang maakte ik bezwaar tegen de overmatige regels en procedures die kenmerkend zijn geworden voor de geestelijke gezondheidszorg GGZ. Aan goede bedoelingen geen gebrek, maar de vorm domineert steeds vaker en steeds meer de inhoud.
Patiënten die hulp willen bij een probleem moeten vanaf hun aanmelding allerlei obstakels passeren die voor hen niet nodig zijn en meestal weinig met hun reden van verwijzing van doen hebben. De naam van de zorgverzekeraar weegt niet zelden zwaarder dan de diagnose. En of ze ooit in behandeling mogen/kunnen komen wordt vaak pas na maanden duidelijk.
Heb ik dat verzonnen? Nee, godzijdank niet… Zuig ik het uit mijn duim? Helaas niet… Wind ik me er over op? Zeker wel… Heeft dat effect? Jammer genoeg niet…
Je kunt aan de hand van een specifieke casus bezwaar maken en uitleggen wat er niet deugt, en dat gebeurt veelvuldig. De standaardreactie is bijna altijd dezelfde, zeker vanuit de communicatieafdelingen van de grote GGZ-instellingen: ‘We betreuren wat hier is gebeurd, we zijn er zelf ook van geschrokken, maar dit is niet representatief voor wat we hier doen.’
Degene die zijn of haar verhaal naar buiten bracht blijft vaak achter met het gevoel niet serieus te zijn genomen, terwijl er naar hun idee wel iets structureels in het specifieke verhaal schuilde. Discussie daarover vindt echter zelden plaats. De IGJ ( ‘de inspectie’) onderzoekt vooral de incidenten, het tuchtcollege oordeelt over betwiste handelingen van individuele beroepsbeoefenaren, en heel veel meer smaken zijn er niet.
Het alternatief is om in algemene termen kritiek te ventileren. ‘Burnout is geen psychiatrische stoornis en de behandeling hoort derhalve niet bij de GGZ thuis’ of ‘Door de wachtlijsten worden klachten niet zelden onnodig ernstiger, dus zouden instellingen verplicht moeten worden iedereen binnen twee weken na aanmelding een eerste gesprek aan te bieden. Anders krijgen ze geen geld meer.’ Best iets bij te verzinnen, toch?
Je voelt het al aankomen: hier bereik je ook weinig mee. De reactie in de richting van degene die dit ventileert is vaak: ‘Daar heb je hem of haar weer.’ Als de boodschap je niet bevalt, dood je de boodschapper, deden ze in het Romeinse rijk ook al.
Vaak heb ik me zo’n boodschapper gewaand. Recentelijk heb ik nog iets nieuws ontdekt, en best pijnlijk ook nog: de mensen met het hart op de goede plaats, de collega’s die ploeteren op de werkvloer, voelen zich vaak persoonlijk aangevallen als je hun sector onder vuur neemt. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van kritiek, dat je de goedwillenden onaangenaam treft, terwijl degenen die iets zouden kunnen veranderen reageren met oorverdovende stilte.
Hoe moet het dan wel? Wie het weet mag het zeggen… Ik weet het niet meer, en ik houd dus voorlopig mijn mond maar. Is waarschijnlijk iedereen blij mee.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

japer plummers
japer plummers1 sep. 2020 - 8:41

tja ggz neemt mensen op die totaal de weg kwijt zijn en niet voorzichzelf kunnen zorgen of zich staande kunnen houden , door hun mentale aandoening of lichamelijk gebrek erbij . ze krijgen er onder dak en een soort van therapie en een vorm van dag bestedingen als dat al niet is weg bezuinigd door de politiek en veel medicatie , zodat ze er als levende wezeloze personen rond dolen en of verslaafd aan shag of blikjes bier etc .daar teerd de ggz op .zo n ggz heb ik gezien in nederland . dat heet dus zorg ???snap jij het nog

Rene7
Rene728 aug. 2020 - 12:53

Wat een held dat Bram Bakker zijn mond niet laat snoeren De naam van de zorgverzekeraar weegt niet zelden zwaarder dan de diagnose deze zin spreekt boekdelen hoe slecht de GGZ functioneert. Er mogen meer mensen die daar werken hun mond open trekken.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 6:32

psycho-analyse

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 6:45

mijn wijziging staat onder het verkeerde stukje, moet mijn eigen stukje zijn. Rene Maar dat is toch ook, de verzekeringsmaatschappij zit al lang op de stoel van de medici en hulpverleners. Ergerlijker is het nog dat velen, vooral de beroepsverenigingen, daar vaak gewoon in meegaan. Daarnaast, hele streken zijn er die voornamelijk afhankelijk zijn van overwegend een en dezelfde verzekeraar omdat in die streken die verzekeraar het gros van de klanten heeft en dus oppermachtig is in het stellen van eisen. Dat zag je bijvoorbeeld bij het opheffen van de ziekenhuizen en hoe dat gegaan is. Gezondheidszorgmedewerkers zitten gevangen tussen verzekeraars en clienten en daarnaast nog eens hun beroepsgroep. Ze worden allemaal tegen elkaar uitgespeeld. Dat is een gevolg van marktwerking!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 9:25

Als psychiater kun je beter in Amsterdam blijven. Ik heb begrepen dat zowat half intellectueel Amsterdam, misschien wel Nederland in psyche-analyse gaat. Je bent dan zo een paar jaartjes verder. Inkomen voor lange tijd verzekerd. Ik heb het al lang opgegeven daar nog iets van te vinden. Ik heb Nederland al opgegeven, ik heb kwaliteit van huidige opleidingen al opgegeven. Wat eigenlijk niet. Ja je somberheid kan ik me voorstellen. Maar burn-out oude stijl is niet niets. Heden ten dagen noemt men alles burn-out. En iedereen in Nederland schrijft een boek over zijn eigen sores. Het is altijd zo uitzonderlijk en veel erger dan de sores die anderen al jaren kennen en hebben en met reden. Ik schrijf een boek en het bestaat, ik besta. Hele uitzendingen worden ermee gevuld. Maar niet met gewone Nederlanders. Het is pas belangrijk en bijzonder, nee het bestaat pas, als het iemand treft van de jet-set. Ik schrijf dus besta. Ik schrijf over mezelf, dus is het belangrijk. Hele Televisieuitzendingen worden ermee gevuld, alsof niet een groot deel van de bevolking hetzelfde of erger heeft meegemaakt, die geen hulp kregen, waarvan we het bestaan niet kennen. Wat ze niet kennen is de hulp die deze mensen kopen. Nee jet-set leed is zoveel erger. Niet dus. Het 'verkoopt' wel lekker.

mjansen2
mjansen228 aug. 2020 - 6:18

Een systeem waarin binnen de GGZ fusies, bouwtakken en perverse prikkels van verzekeraars ( door als b.v. patienten voor de eerste keer worden opgenomen extra geld verdiend kan worden aan de opname) waardoor de patient en zijn herstelproces weer centraal komt te staan i.p.v. het in stand houden van een instituut dat z'n doel voorbij schiet door vooral bezig te zijn met de cijfers en niet meer met het proces. Trouwens daar lijdt de hele maatschappij onder

Pater
Pater28 aug. 2020 - 2:08

Betrokkenheid en empathie zouden belangrijke eisen moeten zijn voor werk in de ggz. Het terugvallen op procedures wordt denk ik mede veroorzaakt door de toegenomen druk op het afleggen van financiële verantwoording. Onzekerheid over de effectiviteit van de verleende ggz leidt tot nadruk op procedures.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden27 aug. 2020 - 20:56

Nou, ik heb ooit in de hulpverlening gewerkt en ik heb daar wel ideeën over. Ons devies was min of meer: hoe kun je mensen zo snel mogelijk rust verschaffen om te zorgen dat ze niet in de handen van de psychiaters vallen.

Ellen Schoof
Ellen Schoof27 aug. 2020 - 16:27

Ik weet het ook niet meer, alleen dat we degenen die NU hulp nodig hebben zeer serieus moeten nemen en van hen moeten leren. Persoonlijk heb ik een trauma opgelopen van hulpverlening in de jaren '80 https://ellenschoof.nl/?p=359 , toen ik door hulpverleners gehersenspoeld werd met het ideaal van het maakbare leven. Nergens zo weinig empathie en zo veel kritiek ondervonden als van de hulpverlening van die tijd. Dat trauma heb ik intussen ook weer redelijk verwerkt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2020 - 11:07

Ellen Schoof Beter laat dan nooit! Ik denk dat jij niet de enige bent. Ik ken heel veel meer mensen die dat overkomen is! Dat wil je niet weten. Die hebben daar echt traumatische ervaringen mee. Er is zoveel onkunde onder hulpverleners, zoveel psychologie van de koude grond. Soms denk je dat het meer om status gaat dan om kunde.

Deugkeizer
Deugkeizer27 aug. 2020 - 16:19

Ik ben ook niet echt onder indruk van de GGZ. Ik heb zo lang ik me herinner last van een vorm van sensorische afasie vermoedelijk door vroeggeboorte. Waardoor ik op ten duur niet meer instaat ben de belangrijkste lijnen binnen groepen te volgen. Dat resulteert vaak na verloop van tijd in verwijten en beledigingen en moet me introverter opstellen om de informatie die ik mis, maar iedereen meekrijgt te verbloemen. Bij dit soort instellingen wordt ik vaak van het kastje naar de muur gestuurd en loop ik inmiddels met een negatief track record rond. Dat ondanks ik toch veel gepresteerd heb. Kan het alleen niet uitleggen, het komt niet geloofwaardig over omdat mijn track record wat anders zegt.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2020 - 11:09

Deugkeizer Kortom, je werd niet serieus genomen en wordt derhalve niet meer serieus genomen!

Deugkeizer
Deugkeizer2 sep. 2020 - 18:25

@ /minoestuin Ja erg lastig. Ik heb de oude rapporten nog is opgevraagd. Het bleek dat omdat ik aangaf vroeger is een keer met een groep vrienden bij een zwembad ingebroken te hebben na het uitgaan en ik dit normaal vond op mijn negentiende voor een keertje er direct een woordenwisseling is geweest met mijn huisarts of ik wel 100% was. Toen bij een second opinion zou ik elk moment een psychose kunnen krijgen waar ik nooit meer vanaf zou komen. Kon beter ook stoppen met werken. Ik ben daar zo de deur uitgelopen, Doe het zelf wel dacht ik en kreeg in die jaren een contract voor onbepaalde tijd en haalde mijn HBO studie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 aug. 2020 - 15:37

Nou, ik zal u zeggen hoe het moet Marktwerking weg En verdomme al het beleid van de laatste jaren als de bliksem terugdraaien!!! Verder - betaal eens fatsoenlijk opdat er voldoende gekwalificeerd personeel is . Psychiaters bijvoorbeeld krijg je amper te spreken, daar zijn er te weinig van in dienst namelijk - ja die verdienen beter geld met minder werkdruk bij door welgestelden te helpen hun schaamte voor hun kleine teen die een beetje scheefstaat te overwinnen.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 aug. 2020 - 20:17

@Griezel in post-gezellig Nederland,  27 augustus 2020 at 17:37, "Nou, ik zal u zeggen hoe het moet Marktwerking weg" Sommige mensen / wetenschappers zijn geinteresseerd in de psychologie en sociologie van "complot denkers". Mij lijkt de psychiatrie van neoliberale economen, neoliberale politici en wetenschappers, die zich onderwerpen aan het (globale) kapitaal (sofisten) wel interessant. Ook i.v.m. de huidige Corona tijden (geen HCQ, wel vaccins (met risico's)). Woeki Hypo is gematigd liberaal.