In de Verenigde Staten is met afgrijzen gereageerd op de voorgestelde bezuinigingen zoals Donald Trump die wil doorvoeren. De Amerikaanse president wil onder meer fors investeren in Defensie en een muur bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico, maar om dat te kunnen betalen snijdt hij miljarden uit sociale voorzieningen en subsidies voor de wetenschap en kunsten.
Veel van de voorgestelde bezuinigingen zullen zijn kiezers direct beïnvloeden, zoals het schrappen van het Meals on Wheels-programma dat ervoor zorgt dat oudere mensen die slecht ter been zijn toch te eten krijgen. Sowieso zullen de kwetsbaren in de samenleving vermoedelijk het hardst getroffen worden. Maar ook de (medische) wetenschap krijgt een zware financiële klap te verwerken als de president zijn zin krijgt.
De bezuinigingen op wetenschappelijke subsidies en instituten zouden wereldwijd gevoeld worden. Ook Nederlandse wetenschappers als die van het Net Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zijn bezorgd. Woordvoerder Froukje Rienks:
“We werken in verschillende onderzoeksprojecten samen met Amerikaanse partners. Onder andere met big data, over wereldwijde effecten als de verhoogde uitstoot van broeikasgas door de opwarming van de bodem rondom de poolgebieden. Als je de data uit en over de VS zou missen – zo’n groot land, ook qua uitstoot – zou dat een groot gemis zijn. Daarnaast is de vraag of de Amerikaanse data nog wel objectief zijn, als je ze al krijgt.”
Michiel van den Broeke, Utrechtse hoogleraar polaire meteorologie, is somber:
“Het is nog wat vroeg om nu al aan te geven hoe groot de schade zal zijn. Maar dat er schade zal zijn is zeker, en de voortekenen zijn slecht.”