Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel kritiek op botte bijl-bezuinigingen Trump

  •  
17-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
epaselect SPAIN TRADITION FALLAS FESTIVAL

© 2017-03-17 00:00:00 epaselect epa05853741 A 'ninot' or wooden sculpture depicting US President Donald Trump building the wall between the US and Mexico in Valencia, Spain, 17 March 2017. The

In de Verenigde Staten is met afgrijzen gereageerd op de voorgestelde bezuinigingen zoals Donald Trump die wil doorvoeren. De Amerikaanse president wil onder meer fors investeren in Defensie en een muur bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico, maar om dat te kunnen betalen snijdt hij miljarden uit sociale voorzieningen en subsidies voor de wetenschap en kunsten.
wapografiek
Veel van de voorgestelde bezuinigingen zullen zijn kiezers direct beïnvloeden, zoals het schrappen van het Meals on Wheels-programma dat ervoor zorgt dat oudere mensen die slecht ter been zijn toch te eten krijgen. Sowieso zullen de kwetsbaren in de samenleving vermoedelijk het hardst getroffen worden. Maar ook de (medische) wetenschap krijgt een zware financiële klap te verwerken als de president zijn zin krijgt.
De bezuinigingen op wetenschappelijke subsidies en instituten zouden wereldwijd gevoeld worden. Ook Nederlandse wetenschappers als die van het Net Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zijn bezorgd. Woordvoerder Froukje Rienks:
“We werken in verschillende onderzoeksprojecten samen met Amerikaanse partners. Onder andere met big data, over wereldwijde effecten als de verhoogde uitstoot van broeikasgas door de opwarming van de bodem rondom de poolgebieden. Als je de data uit en over de VS zou missen – zo’n groot land, ook qua uitstoot – zou dat een groot gemis zijn. Daarnaast is de vraag of de Amerikaanse data nog wel objectief zijn, als je ze al krijgt.”
Michiel van den Broeke, Utrechtse hoogleraar polaire meteorologie, is somber:
“Het is nog wat vroeg om nu al aan te geven hoe groot de schade zal zijn. Maar dat er schade zal zijn is zeker, en de voortekenen zijn slecht.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Cave Canem
Cave Canem5 apr. 2017 - 9:43

De meest kwetsbaren en hardst getroffenen lijken de meest fanatieke Trump-stemmers te worden. Dat zijn vooral de miljoenen plattelanders die dag in dag uit via bedenkelijk radio- en tv-stations ingepeperd krijgen dat alle ellende van de democratische Washington-elite komt.

Sonic2
Sonic218 mrt. 2017 - 12:19

Dat had ik al door toen Trump met zijn wiretap claim kwam en met zijn uithalen naar Obamacare. Een erkende truc van al die populistische schreeuwlelijken. De aandacht afleiden. Natuurlijk gaat Trump care zorgen voor slechtere zorg. Minder dekking. De Amerikanen hebben natuurlijk een grote fout gemaakt door deze charlatan te verkiezen. Hij zal niets anders als een rokende puinhoop achter laten.

RoBru
RoBru18 mrt. 2017 - 9:24

Bezuinigingen doen natuurlijk altijd pijn bij de gevestigde belangen die op de subsidie rekenen voor hun organisatie en hun programma's. In die zin is de claim dat er schade geleden gaat worden dan ook ietwat gratuit. Het is tenslotte zoeits als afkicken van een verslaving. Ik kan me voorstellen dat je zo'n trendbreuk wel in één presidentschap wil realiseren, zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. Los daarvan moet ik zeggen dat ik de richting, in de richting van (een terugtrekken naar) de constitutionele kerntaken van de federale overheid, prima vind. Het laat daarmee ook expliciet ruimte aan burgers en bedrijven om zélf te kijken waar ze geld in willen steken.

Jeremius
Jeremius18 mrt. 2017 - 8:03

Veteran Affairs omhoog, soldaten moet je te vriend houden Homeland Security meer geld, deze organisatie is een gevolg van de Homeland Security Act uit 2002 richt zich uitsluitend tegen mensen die zich binnen de USA bevinden. En dan de wapenwedloop aanjagen. Daar heeft helemaal niemand voordeel van, behalve dan diegenen die aandeel hebben in de wapenindustrie. Dank je wel Amerika.

Minoes2
Minoes218 mrt. 2017 - 0:20

Health en human services komt me wel bekend voor!

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 mrt. 2017 - 20:56

Knaterrechts revanchisme in zijn zuiverste vorm.

Cave Canem
Cave Canem17 mrt. 2017 - 18:47

Het eigenaardige is dat hoe meer de republikeinse stemmers de dupe worden van maatregelen van republikeinse zijde des te meer zij geneigd zijn republikeinse politici voor dergelijk beleid met hun instemming en herverkiezing te belonen. Trump lijkt met dit programma zijn herverkiezing in 2020 nu al ruimschoots te hebben veiliggesteld. Voor wie dit onlogisch overkomt kan ik het volgende boek aanbevelen: https://en.m.wikipedia.org/wiki/What's_the_Matter_with_Kansas%3F

1 Reactie
Minoes2
Minoes218 mrt. 2017 - 3:03

Ik zie in Nederland hetzelfde gebeuren.

Anoniempje4
Anoniempje417 mrt. 2017 - 17:21

Ach als ze beginnen met zeuren ligt het toch gewoon aan Obama (links hier) en geloven z'n stemmers het ook nog. Die muur gaat de bevolking ook geld kosten omdat de bouw van dat nutteloze ding bv. de cement, ijzer e.d. productie capaciteit flink gaat belasten dus allemaal duurder wordt. Ook alles wat er van gemaakt/gebouwd wordt.

Richard555
Richard55517 mrt. 2017 - 15:56

Tsja dit was toch al voorspeld. Dom en arm rechts heeft rijk en slim rechts aan de macht geholpen en krijgen daar de rekening voor gepresenteerd. Wie zijn billen verbrandt etc. Kwalijker is de bezuiniging op de toekomst, wetenschap en milieu maar daar zit dit miljardairskabinet niet mee natuurlijk. Als wij het maar goed hebben en nog veel beter graag. Gelukkig is het hier toch anders gelopen en ondanks de zure reacties op centrumrechts is dat echt niet te vergelijken met wat er daar gaat gebeuren. Een slimme ondernemer kan nog goud geld gaan verdienen aan de gaarkeukens die daar extra nodig zullen zijn.

1 Reactie
eeweew
eeweew17 mrt. 2017 - 21:44

Vergeet niet dat het in Nederland de VVD is die keihard op fundamenteel onderzoek bezuinigt.

hphilippens
hphilippens17 mrt. 2017 - 15:10

Als hij niet voor die tijd struikelt, zal dat de republikeinen een monsterverlies a la PvdA in de verkiezingen over twee jaar opleveren. Als hij voortijdig struikelt, zijn de Amerikanen ook in de aap gelogeerd. Want de andere republikeinen willen wat er nog bestaat aan collectieve voorzieningen, ook drastisch inperken. Die volgen de strategie van Rove, minder ambtenaren betekent volgens hem minder Democratisch gezinden in de regering.

Hjs2
Hjs217 mrt. 2017 - 14:24

Prima toch, men krijgt wat ze wensen......