Joop

Krikke in bestuur 'onafhankelijk' instituut dat vonkenregen onderzoekt

  •  
05-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
39940644552_3b6bb24f9b_z
Oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad twijfelen aan de onafhankelijkheid van het instituut dat de vonkenregen op Scheveningen moet gaan onderzoeken, aangezien burgemeester Krikke van Den Haag zelf in het algemeen bestuur zit. Dat meldt Omroep West.
Nadat te hoge vreugdevuren op het strand van Scheveningen maandagnacht een vonkenregen op de omgeving lieten neerdalen en grote schade aanrichtten, kondigde burgemeester Krikke een ‘grondige evaluatie’ aan. De gemeente wilde dat onderzoek in eerste instantie zelf gaan leiden maar na bezwaren uit de gemeenteraad werd vrijdag een evaluatie door een ‘onafhankelijk bureau’ aangekondigd. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Krikke:
"Het Instituut Fysieke Veiligheid is een organisatie die geschikt is voor deze evaluatie, gezien de ervaring die zij heeft met evaluatieonderzoek naar verschillende crises en incidenten in Nederland."
Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) wordt bestuurd door de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Krikke is voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden. Op de website van het IFV is te lezen dat het bestuur verantwoordelijk is “voor alle taken en werkzaamheden die het IFV uitvoert in het kader van de Wet veiligheidsregio’s”.
Het IFV heeft onderzocht eerder de scheepsbrand in 2014 in de haven van Scheveningen. Toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen zat destijds ook in het algemeen bestuur. Die brand ontstond tijdens werkzaamheden op het vissersschip Johanna Maria aan de Vissershavenweg op Scheveningen.
Cc-foto: Gerard Stolk

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Purper Floyd
Purper Floyd6 jan. 2019 - 8:03

Wat ik niet begrijp is dat al die zogenaamd hoogopgeleide zichzelf op de borst slaande mensen in bestuursland niet door hebben dat deze mevrouw de kwaliteiten mist om op een hoger niveau in de bestuurlijke keten te functioneren. Haar prestaties als burgemeester in Arnhem waren al bedroevend, met slaande deuren weggejaagd als directeur bij het Scheepvaartmuseum en dan toch menen de personen die er iets over te zeggen hebben dat zij een goede burgemeester voor de stad Den Haag kan zijn. Schiet mij maar lek, maar dit heeft meer met vriendjespolitiek te maken dan met bestuurlijke kwaliteit.

2 Reacties
Karingin
Karingin6 jan. 2019 - 9:52

Ja maar dat is op topniveau altijd het geval, zowel bij bestuurders als bij ambtenaren. Bij niet-functioneren mag je het gewoon ergens anders nog een keer proberen. En nog een keer, en nog een keer...

Hiltermann
Hiltermann6 jan. 2019 - 15:27

In deze kringen moet je het heel bont maken wil je de laan uit gestuurd worden. Incompetente OvJ worden weggepromoveerd en komen uiteindelijk zelfs bij de rechterlijke macht terecht. Medewerkers van het OM die het erg goed met elkaar kunnen vinden waardoor hun functioneren wordt beïnvloed worden op non actief gesteld tot er voor hen een andere functie is gevonden. Bestuurders zoals Krikke hebben net zoveel professionele levens als een kat, ze zij niet weg te krijgen. Krikke heeft opnieuw aangetoond ongeschikt te zijn voor de burgemeesterspost die ze nu opnieuw bekleedt. Er zal nog flink wat water door de Rijn stromen voor ze moet opkrassen. De aanstelling van een onderzoekscommissie die naar de brandincidenten moet kijken blijkt een directe verbinding te hebben met het veiligheidsorgaan waar mevrouw Krikke zelf in het bestuur zit. Het zal mij benieuwen of de Haagse gemeenteraad dit soort poppenkast voldoende aanleiding vindt om het vertrouwen in Krikke op te zeggen.

Frits Jansen
Frits Jansen6 jan. 2019 - 3:34

Een goede onderbouwing van de conclusies ondervangt het bezwaar van vermeende afhankelijkheid. Ik heb overigens de indruk dat het ongeluk gewoon een kwestie is van vette pech.

2 Reacties
Karingin
Karingin6 jan. 2019 - 9:50

Dan heb je onder een steen gelegen.

Hiltermann
Hiltermann6 jan. 2019 - 15:28

Een hele grote steen.

JannesJ2
JannesJ25 jan. 2019 - 21:31

Binnen die onderzoeksgroep bevinden zich -uiteraard- ook de bouwers van deze al jarenlang bekende extreem gevaarlijke bouwsels? Ik bedoel, als iemand die lid is van de bijna meest criminele en corrupte te noemen organisatie (VVD) een woordje toe mag voegen, dan mag ook 1 van de andere schuldontwijkende partijen iets toevoegen. Doet het overigens ook goed in de toekomstige rechtzaken. Maar dat voor nu verder terzijde.

Hiltermann
Hiltermann5 jan. 2019 - 21:23

Dat gaat een lastig dingetje worden voor mevrouw Krikke. Onvoldoende doortastend optreden nadat Krikke uitvoerig door brandweer en politie is geïnformeerd over de risico's die de voorgenomen brand met zich mee brengt. Een onderzoek gelasten door een "onafhankelijke" organisatie waarbij mevrouw zelf in het bestuur zit. De messen worden al geslepen.

koffieleut2
koffieleut25 jan. 2019 - 16:10

Ach, de slager die zijn eigen vlees keurt. Ben benieuwd wat de uitkomst is.

poeslief
poeslief5 jan. 2019 - 13:50

Is dit een typisch geval van eigenrichting? De bus is gecrasht en de bestuurder mag met collega's bepalen wie daar schuldig aan is.....

Meta Foor6
Meta Foor65 jan. 2019 - 12:35

- vvd=doofpottenexperts maakt eigenlijk niet uit wat de commissie doet; schuldvraag zal complex zijn. Enige wat van belang is : - wie betaalt de schade (en elk detail van kleinste schade moet vergoed worden) - nooit meer een vreugdevuur even nog wat amateurstatistiek: - 2 x 200.000 pallets, terwijl statiegeld 6 € per stuk is, - 2 x 10.000 m3 hout , effectief: totaal 10.000 m3 hout - calorische waarde van 1 m3 hout is equivalent met 150 m3 gas - een doorsnee familie verbruikt per jaar 2000 m3 gas - dus heeft het haagse rapaille in een paar uur voor zo een 800 families de lucht in verbrand - dit komt overeen met 2000 x 800 x 1,8 = 3000 ton CO2 de lucht in - een boom compenseert per jaar 50 kg CO2 ... het Haagse bos heeft dus haar bestaan al verdiend maar de berekening gaat niet meer op als Groen Links de gaskraan dicht draait ; dan moeten we allemaal aan de pallet of vuurkorf

5 Reacties
adriek
adriek5 jan. 2019 - 21:24

Mooi stukje statistiek. De getroffen wijk had in plaats van een nacht in de stress een heel jaar warm kunnen zitten als dit hout nuttig(er) gebruikt was.

JannesJ2
JannesJ25 jan. 2019 - 21:51

"..als Groen Links de gaskraan dicht draait" Het is dan ook maar een goed iets, dat 1 enkele partij -zoals groen links- hier in Nederland hier geen mogelijkheid toe heeft. Dat even los van je getoonde fixatie op een politieke partij, welke niet over al teveel politieke kracht beschikt. Meestemmers/ meelopers, that's it. Het grappige is dat groenlinks een 'linkse partij' schijnt te zijn in de optiek van sommigen en zelfs dat soort besluiten *kan* nemen. Terwijl er sinds bijv. Troelstra -decennia geleden- geen 'linkse/ linksachtige overheid' is geweest. Maar hey, feesboek. Die gaskraan _gaat_ ook dicht, Meta. Eindelijk geen aardbevingen meer. Toch? Balen voor jou, meta, dat je geen enkel benul hebt van de vele "mollengangen" in Nederland. Ga maar eens 'graven' in Nedmag, bijvoorbeeld. Uiteraard kan jij zonder te googlen aangeven hoe groenlinks daartegenover staat en welke politieke *besluiten* er vervolgens -op aangeven/ aandringen van GL- genomen gaat worden. (ps. ik als niet-gl-stemmer kan dat wel. jij? mwah.) (pps. tevens wacht ik persoonlijk de zoveelste beving 'af'. jij? mwah.)

Frits Jansen
Frits Jansen6 jan. 2019 - 3:38

Een gegeven wat ik nog mis is het aantal bomen in het Haagse Bos. Dat in de Oorlog praktisch helemaal werd opgestookt, bij gebrek aan (andere) brandstof. Wat ik ook mis is het aantal tonnen CO2 dat die commissie uitademt.

robheus2
robheus26 jan. 2019 - 6:43

@Meta Foor Het is meer kabinets beleid om op termijn iedereen in de kou te zetten doordat de gaswinning stopt. GroenLinks heeft daar niet direct mee te maken, hoewel ook GroenLinks het enige bestaande alternatief: aansluiting op de Nordstream, al bij voorbaat schijnt uit te sluiten. Volgens Bram van Oijk is die gasbuis nl. zeer verdacht vanwege de "russische spionage". Tsja. Rusland is aan het stoken. Maar wat wil je voor 4 cent de kuub, daarvoor ga je niet in de kou zitten.

Ozon
Ozon6 jan. 2019 - 9:13

JannesJ Vind je GroenLinks niet links? Waren kabinetten Drees en Den Uyl niet links? Ook als de gaskraan dicht gaat schud het nog wel een tijdje, vrees ik.

Karingin
Karingin5 jan. 2019 - 12:03

Typisch VVD-gedrag, totaal blind wat integriteit en belangenverstrengeling betreft. Dom wijf.

5 Reacties
poeslief
poeslief5 jan. 2019 - 13:57

@Karingin Helemaal niet totaal blind. Zij overziet haar mogelijkheden binnen een systeem dat bol staat van de mogelijkheden om bestuursverantwoordelijkheden af te schuiven. Dit is niet iets dat de VVD exclusief in de stoute schoenen geschoven kan krijgen maar opmaat voor onze wettenmakers en een veel te afhankelijk juridisch apparaat. De VVD gedraagt zich al veel langer al een criminele organisatie en hun politieke 'tegenspelers' gedogen dit duidelijk.

Hiltermann
Hiltermann5 jan. 2019 - 21:39

Goed gezien poeslief. In Nederland is nooit iemand verantwoordelijk en al helemaal niet wanneer die verantwoordelijkheid bij bestuurders of politici ligt. In Enschede gaat een hele woonwijk de lucht in met 27 doden tot gevolg. Geen enkele bestuurder of ambtenaar is daarna de laan uitgevlogen. In Waalwijk en in Rotterdam worden jonge vrouwen vermoord door hun ex terwijl de politie op de hoogte is dat de exen over vuurwapens beschikken. In Waalwijk beweerde de politie zelfs dat haar niets te verwijten was omdat de protocollen gevolgd waren. Dat zal ongetwijfeld ook de conclusie zijn na de moord op een zestien jarig meisje dat werd bedreigd door haar ex vriend. Deze misselijk makende structuur leidt steeds weer opnieuw tot rampen zonder dat er iets verandert.

Frits Jansen
Frits Jansen6 jan. 2019 - 3:41

"Een veel te afhankelijk juridisch apparaat". Ach, ik denk dat het wel meevalt, maar uit rechtse kring wordt wel bepleit dat rechters door de politiek gecontroleerd worden.

Karingin
Karingin6 jan. 2019 - 9:47

Wel even lezen, achter blind staat nog "wat integriteit en belangenverstrengeling betreft". Maar dat het niet uitsluitend VVDers zijn die zo denken ben ik wel met jullie eens. Ze zijn er alleen wel kampioen in. En verantwoordelijk voor de laatste 10 jaar uitverkoop bij Justitie...

poeslief
poeslief6 jan. 2019 - 12:44

@Frits Jansen Ik weet niet of rechters door de politiek gecontroleerd worden beste Frits, zij zetten wel voort dat wat 'de politiek' in 'het vat giet' - wetten zijn politiek geladen documenten. Ten opzichte van het laag bij de grond hangende volk zoals ik zelf zijn er gemiddeld veel rechters lid van een politieke partij. Rechters kunnen ook een voorland hebben bij allerlei veiligheidsdiensten zoals het NCTV, en dat soort rechters varen gemiddeld meer op autoritair dan op autoriteit. Het gehele juridische apparaat is sowieso een - eerloos - geldingsdranginstrument pur sang - de DSM diagnoses narcistische persoonlijkheidsstoornis, sociopaat en psychopaat zijn op dat systeem volledig van toepassing Frits. En de beroepsgroepen politicus en jurist staan in de top 10 van beroepen met een hoog gehalte aan psychopaten.

MG1968
MG19685 jan. 2019 - 11:43

Wel, dit is belachelijk.

1 Reactie
ton14024
ton140245 jan. 2019 - 11:57

Niet alleen omdat de slager zijn eigen vlees keurt, maar daar door 24 collegae in wordt ondersteund.

vdbemt
vdbemt5 jan. 2019 - 10:57

Een dergelijke onafhankelijkheid is de VVD toch niet vreemd?

Gerrit338
Gerrit3385 jan. 2019 - 10:42

Krikke ziet de bui natuurlijk al helemaal hangen. De burgemeester blijft toch altijd verantwoordelijk wat er in haar stad gebeurd. Ze heeft, als ik de berichten in de media mag geloven, alle waarschuwingen genegeerd. En als het dan uit de hand loopt ben en blijf je als burgemeester altijd verantwoordelijk. Wat blijft er dan over om je hachje te redden ? Naarstig op zoek gaan naar een instelling die, voor de bühne, een uitgebreid 'onafhankelijk' onderzoek gaat doen, maar daarbij de gemeente een beetje buiten schot houdt. Er zijn uiteraard tientallen onderzoekclubjes in Nederland te vinden die dat zouden kunnen, want we onderzoeken hier in Nederland bijna elke bliksemschicht. De kunst is dus niet het onderzoek, dat komt er wel, maar de goede instantie te vinden die jouw onderzoekje gaat doen. Zo kan je als burgemeester nog een beetje de uitkomst sturen. En dan kies je natuurlijk een clubje, waar je zelf lid van bent, want al die andere leden ken je allemaal goed en we dineren zo gezellig samen. Die gaan echt niet de burgemeester van Den Haag te kakken zetten. Maar dan zijn er weer van die vervelende journalisten, die dan even bij de KvK gaan navragen wie er in het bestuur zitten.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann5 jan. 2019 - 21:50

Toch een pracht constructie: de burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio hebben hun eigen onderzoeksclub. Mooier kun je het niet hebben. Laat de onderzoeksraad voor de veiligheid dat onderzoek maar doen. De onderzoeksraad is in ieder geval onafhankelijk en deskundig. De beslissing om de IFV te belasten met het onderzoek kan nog wel eens terugslaan naar mevrouw Krikke. Alleen al om de schijn van beïnvloeding te vermijden had de opdracht naar een andere onderzoeksinstantie moeten gaan. Er is keus genoeg in Nederland.