Joop

Krijgt Nederland respect voor Tanja Nijmeijer?

  •  
12-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
Nijmeijer.jpg
Trouw-journalist Edwin Koopman: 'De kans dat de vredesonderhandelingen zullen slagen is nog nooit zo groot geweest'
Farc-strijder Tanja Nijmeijer gaf dit weekend haar eerste interview aan een Nederlandse journalist waarin ze aanslagen erkende, maar benadrukte dat de Farc haar ‘levenswerk’ is. “Ook als er vrede komt, blijf ik.” In het interview praat Nijmeijer openhartig over haar persoonlijke beweegredenen om bij de Farc te blijven, maar ook over de motieven van de guerillabeweging. Krijgt Nederland nu respect voor Nijmeijer en de Farc?
Volgens de Trouw-journalist en Latijns-Amerika-deskundige Edwin Koopman kon Nijmeijer openhartig praten en waren er geen restricties. Nijmeijer vindt de berichtgeving rondom het conflict wel erg op haar persoon geconcentreerd is. Maar ze heeft er ook wel begrip voor. “Dat is ook wel logisch, want ik wek als Nederlandse natuurlijk nieuwsgierigheid en sensatie.”
Ook het slechte imago van de Farc snapt Nijmeijer. De aanslagen waar tot nu toe haar betrokkenheid werd verdacht, erkent ze. Wel benadrukte ze dat daarbij geen burgerslachtoffers zijn gevallen.
Haar beslissing om bij de Farc te blijven staat vast. Ze is niet voor niets uitgekozen om bij de onderhandelingen aanwezig te zijn. Zelf zegt ze dat dit is omdat ze al 10 jaar bij de guerrillabeweging zit en omdat ze haar talen spreekt. Koopman beweert ook dat haar internationale allure een pré is om te laten zien dat ook vanuit het buitenland sympathie is voor de Farc.
Donderdag gaat Nijmeijer als vertaalster van de Farc aan de slag met de onderhandelingen in Havana. In de tussentijd is er echter geen wapenstilstand tussen de Farc en de Colombiaanse regering. Nijmeijer vindt nog altijd dat de gewapende strijd niet achterhaald is. Aan Koopman vertelt ze:
Gebleken is dat er in Colombia nog steeds geen plek is voor politieke deelname op een vreedzame manier. In de jaren tachtig is onze politieke partij compleet uitgemoord. Sindsdien is het geweld tegen mensen met andere politieke ideeën alleen maar toegenomen. Er is in Colombia repressie door het leger. Mensen met linkse ideeën worden uitgemoord. Dat is niet legitiem. In een land met zoveel repressie tegen de bevolking kun je niet spreken van democratie. De armoede is zo groot, dat mensen hun stem geven voor een bord linzen. Dan is het heel moeilijk om over een democratisch gekozen regering te praten.”
Koopman vindt dat Nijmeijer respect verdient als persoon, maar niet voor haar daden.
Een land waar inmiddels een redelijk democratisch regime heerst, hoef je niet meer met wapens aan de slag te gaan”, zei hij vanmiddag bij Jurgen van den Berg bij Stand.nl. “Maar uiteindelijk vind ik dat ieder mens respect verdient.” Daarbij verwijst hij naar wat er met personen als Osama Bin Laden gebeurd is. “Zoiets kun je met zelfs de ergste misdadigers niet doen.”
De oorlog in Colombia tussen de regering en de Farc noemt Koopman een ‘vergeten oorlog’. “Er zijn miljoenen inheemse vluchtelingen en tientallen duizenden doden waar je niets meer over hoort. Het land wordt nog altijd gegijzeld door het conflict.” Tegelijkertijd betwijfelt hij of de Farc heeft bijgedragen aan het oplossen van het conflict. “Er is in Colombia minder op links gestemd omdat links wordt geassocieerd met de Farc.” Dat is volgens hem in omringende landen anders. Daar zijn juist sociaal democratische presidenten aan de macht gekomen. 
Voor het eerst in de geschiedenis hebben de vredesonderhandelingen een grote kans van slagen. Volgens Koopman zo’n 60 procent. “En dat is veel.” De Farc is volgens hem de laatste jaren flink verzwakt en daarmee lijkt het erop dat de laatste fase is aangebroken die alleen via onderhandelingen voltooid kan worden.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Michiel Online
Michiel Online12 nov. 2012 - 14:03

als je een wapen draagt om mensen te doden ben je er niet minder slecht om als je geen mensen dood.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 nov. 2012 - 14:03

Tanja is een stoere kerel!

MichelReiziger
MichelReiziger12 nov. 2012 - 14:03

Oftewel, ze is prima 'propaganda' materiaal om in onderhandelingen mee te nemen. "mede Tanja in ruil voor..." Binnen 3 jaar staat ze in de VS (al dan niet terecht) terecht.

comrade
comrade12 nov. 2012 - 14:03

Door de VS wordt zij gezocht vanwege de ontvoering van 3 CIA agenten. www.geschiedenis24.nl › ... › Andere Tijden 2005-2006

BasVV
BasVV12 nov. 2012 - 14:03

Ze is zo media mandit.

AlexanderTheSecond
AlexanderTheSecond12 nov. 2012 - 14:03

Mochten de onderhandelingen slagen en Nijmeijer als gevolg daarvan amnestie ontvangen: ik hoop dat een arrestatiebevel tegen haar in ieder geval in Nederland altijd van kracht zal blijven. Ik realiseer me goed dat een conflict als het conflict te Colombia moeilijk eenduidig te begrijpen is en dat het niet zonder meer mogelijk is kampen op te delen in 'goed' en 'slecht'. Zo wordt te vaak gewezen op het feit dat Colombia haar geld verdient met drugshandel. Nu is dit op zich niet onwaar, maar moet dit wel gezien worden in de Colombiaanse context: een aanzienlijk gedeelte van de bevolking op het Colombiaanse achterland leeft van het produceren van cocaine en marihuana. Dat moet meegenomen in de beoordeling van de FARC. Net als het gegeven dat de FARC vooral een deal heeft gemaakt met lokale drugsbaronnen: wij beschermen jullie in ruil voor geld waarmee we wapens kunnen aanschaffen om jullie handel weer te beschermen. Het is een noodgedwongen zakenrelatie die nogal opportuun is en niet betekent dat de FARC op geld zit. Integendeel. Een tweede element is het bestaan van rechtse paramilitaire bewegingen die ook terrein winnen in Colombia. Ook daar strijdt de FARC tegen. Ergo: mensen die geboren zijn in Colombia hebben zich misschien ingegraven in een strijd zonder einde. Dat is gezien de omstandigheden best begrijpelijk. Of een willekeurige FARC-strijder dus een terrorist of held is vind ik lastig te bepalen. Maar: uitzonderingen moeten gemaakt worden voor buitenlanders die willens-en-wetens partij kiezen, terwijl ze door het inwinnen van informatie beter hadden moeten weten. Ieder zo zijn strijd. Ik ben dan ook van mening dat er maar een manier is om je te bemoeien met een conflict buiten de landsgrenzen als individu; dat is op een vreedzame wijze. Voor iedereen die dat niet doet en naar de wapens grijpt zou moeten gelden: in geen geval amnestie. Dat geldt ook voor figuren die denken dat het nuttig is om een tijdje te dienen in het Israëlische leger, om maar een dwarsstraat te noemen.

Klapschaats2
Klapschaats212 nov. 2012 - 14:03

Vrijheid van wie, en welke vrijheidsstrijd? Door de bevolking uitgekotst, door afpersing, moord, doodslag en drugsverhandelen rijk geworden, en nu downplayen tot inpasbaar burger. Je moet er maar willen intrappen.

IJsbrant
IJsbrant12 nov. 2012 - 14:03

[..Het werd wel eens tijd voor het eigen geluid van de FARC..] Het eigen geluid van de Farc is 50 jaar lang te horen geweest en weinigen stond het aan. Waarom zou het ons nu wel aanstaan? De reden dat de Farc onderhandelt is omdat ze aan het uitsterven is en voordat ze helemaal ter ziele is wil de top zich verzekeren van onschendbaarheid en een leuke baan binnen het bestaande Columbiaanse politieke spectrum. Het gaat om het hachje van een kleine elitaire Farc groep die alleen het eigen belang voor ogen heeft. De bevolking werd van de oude Farc niets wijzer en zal ook met de vernieuwde legale Farc iets opschieten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai12 nov. 2012 - 14:03

Geen enkele behoefte om respect voor Tanja Nijmeijer te hebben. Zwaar criminele organisatie volledig afgedwaald van het oorspronkelijke doel en verworden tot een club van druks afpersing moord etc.

Artois
Artois12 nov. 2012 - 14:03

De strijd van Farc tegen de vreselijke uitbuiters is op zich gerechtvaardigd. De manier waarop, aanslagen waarbij onschuldigde burgers gedood worden, moet echter veroordeeld worden. Wel merk ik op dat wij ons wellicht niet realiseren hoe ernstig de uitbuiting is. Armoede hier is niet te vergelijken met de armoede door onderdrukking in Columbia. Het charme offensief van Nijmeijer werkt overigens niet bij mij, juist vanwege ook onschuldige slachtoffers van de Farc.

neutralist
neutralist12 nov. 2012 - 14:03

Een verwarde fanatieke vrouw. Ik heb best met haar te doen. Maar ze is van het spoor af, dat is zeker.

Klapschaats2
Klapschaats212 nov. 2012 - 14:03

Nu mevrouw TM en de FARC in alle vrijheid spreken kan, is het dan niet hoog tijd een lijst van geslaagde - door de FARC opgezette sociale projecten - te tonen? Welke kwaad vertegenwoordigden overigens de gijzelaars en in welke mate is de wereld nu beter dan toen?

Bachstra
Bachstra12 nov. 2012 - 14:03

Laat haar maar mooi daar blijven. Ze heeft zich aangesloten bij een criminele organistie die vooral in ontvoeringen doet naast drugshandel natuurlijk. Dat ze dat doet vanuit een naïef gevoel goed te doen voor de burgers daar is eerder sneu dan stoer. Dus laat ze alle fouten goedmaken en nu vrede brengen en het dan ook daar tot uitvoer brengen. En daar ook vooral blijven.

ElChe
ElChe12 nov. 2012 - 14:03

Wanneer verantwoord de vs zich voor haar misdaden tegen de menselijkheid? Wanneer bieden zij haar slachtoffers een excuus aan? Daar vallen de acties van Tanja in het niet bij. Daar komt nog eens bij dat Tanja dat nooit deed voor eigen gewin. Dat kun je van de criminelen uit de vs niet zeggen.

blues boy
blues boy12 nov. 2012 - 14:03

Na een verblijf van 10 jaar in de jungle ziet Tanja er verdomd goed uit,beter dan die wijven met kunstkoppen die al aan hun derde facelift toe zijn en die je vooral bij de commercieele TV aantreft.Geld interresseert onze Tanja niet zij gaat voor haar idealen,kortom Tanja Nijmeijer een dijk van een wijf.

startmeop
startmeop12 nov. 2012 - 14:03

Zoveel reacties. Volgens mij wilde ze gewoon goed Spaans leren. Dat is haar gelukt. Daar kwam helaas een geweer bij cadeau.

lancelot2
lancelot212 nov. 2012 - 14:03

Ex kraakster krijgt graf in jungle. Nou kijk ik ff in de toekomst..........................

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 14:03

Het werd wel eens tijd voor het eigen geluid van de FARC. Ik verbaasde me vaak over de berichtgeving. Mevr. Zumpolle en andere tegenstanders kregen ruim baan en P & W kunnen nooit eens iemand vinden voor een tegengeluid. Gelukkig hebben we nu Tanja zelf aan het woord.

3 Reacties
JanB2
JanB212 nov. 2012 - 14:03

Wie is mevrouw Zumpolle?

JanB2
JanB212 nov. 2012 - 14:03

Net even opgezocht. Niet iemand met een onpartijdige en onbevooroordeelde blik, laat staan een heldere kijk, die mevrouw Zumpolle. Met de kennis van nu gaat ze hier af als een gieter: http://www.youtube.com/watch?v=LRXodicBKgU

IJsbrant
IJsbrant12 nov. 2012 - 14:03

[..Het werd wel eens tijd voor het eigen geluid van de FARC..] Het eigen geluid van de Farc is 50 jaar lang te horen geweest en weinigen stond het aan. Waarom zou het ons nu wel aanstaan? De reden dat de Farc onderhandelt is omdat ze aan het uitsterven is en voordat ze helemaal ter ziele is wil de top zich verzekeren van onschendbaarheid en een leuke baan binnen het bestaande Columbiaanse politieke spectrum. Het gaat om het hachje van een kleine elitaire Farc groep die alleen het eigen belang voor ogen heeft. De bevolking werd van de oude Farc niets wijzer en zal ook met de vernieuwde legale Farc ook maar iets opschieten.

juliusvold
juliusvold12 nov. 2012 - 14:03

Nee, dat krijgt Nederland niet. Ik snap ook niet dat Nijmeijer door sommige mensen als een soort heldin wordt gezien die als een soort Robin Hood het beste zou voorhebben met arme mensen. De FARC is een internationaal erkende terreurbeweging die met geweld, ontvoeringen en drugshandel haar imperium probeert veilig te stellen. De vredelievende boodschap is complete lariekoek. Het gaat om geld; heel veel geld. Afgelopen weekend stond er in de VK een artikel over een Nederlander die ontvoerd was door de FARC, zeer lezenswaardig.

1 Reactie
lancelot2
lancelot212 nov. 2012 - 14:03

Mee eens!!

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 14:03

Een tip voor de journalist. Vraag het aan 100 colombianen op straat of op het land en je krijgt hetzelfde antwoord: ze gruwelen van de vreselijke terreur en onderdrukking van het drugskartel de Farc. Respect voor terrorisme mag er dan ook nooit zijn. Zeker niet het recht lullen van bomaanslagen op autobussen, ja maar daar kwam niemand bij om hoor...

2 Reacties
lancelot2
lancelot212 nov. 2012 - 14:03

Mee eens!!

bruces
bruces12 nov. 2012 - 14:03

Vraag het aan 100 colombianen ? Welke ? Arm ? Modaal ? 10x Modaal ?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst112 nov. 2012 - 14:03

Als de FARC en de Colombiaanse regering tot overeenstemming komen, zal daar ongetwijfeld over de hele breedte van de samenleving een amnestie worden afgekondigd over politieke misdaden, zoals de afpersingen de gijzelingen die dat lieve Tanjaatje "belastingheffing" noemt. Hm, dacht ik, toen ik dat hoorde, zouden zij en Willem Holleeder nu gezellig met elkaar over het vak kunnen praten? Hoe dan ook, er moet een amnestie komen, anders geen vrede en dan zal de FARC een politieke partij moeten vormen. Twee mogelijkheden: of dat wordt een linkse splinter of ze voegt zich gemakkelijk in de bestaande politieke realiteit van het land met cliëntelistische partijen. Dat dit gebeurt, is heel erg voorstelbaar. Dan wordt Tanja schrijfster of parlementslid en ze zal wel trouwen. Ze zal ook zeker haar memoires uit de jungle schrijven. En die worden dan verfilmd. Maar de geschiedenis in Argentinië en Chili leert, dat zo'n amnestie geen stand houdt en de daders uiteindelijk ter verantwoording worden geroepen.

2 Reacties
comrade
comrade12 nov. 2012 - 14:03

"En die worden dan verfilmd." Net zoals dat van onze eigen "terroriste"* Hannie Schaft. * Aanslagen en executies op hoge Duitse officieren en heeeeel foute Nederlanders tijdens de periode 1940-1945. Zij werd net als duizenden andere "helden" in het verzet als "terroriste" weggezet. Goed dat zij er waren.

comrade
comrade12 nov. 2012 - 14:03

"Maar de geschiedenis in Argentinië en Chili leert, dat zo'n amnestie geen stand houdt en de daders uiteindelijk ter verantwoording worden geroepen." Deze vergelijking is walgelijk, degene die dáár terecht verantwoording voor moeten afleggen, zijn juist van het slag waartégen de FARC en Tanja strijd leveren.

JoopSchouten
JoopSchouten12 nov. 2012 - 14:03

De Farc heeft andere alternatieven.: http://en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_action

1 Reactie
Herculaan
Herculaan12 nov. 2012 - 14:03

Bedoelt u dat de Farc geweldloos is?

BasVV
BasVV12 nov. 2012 - 14:03

Wat is dit weer intriest. Een knappe dame wordt even ingevlogen. Het lijkt de Jetset wel. Ik vraag me af. Of een dikke dame met bril ook in die daarin had kunnen stappen. Nee dus.

1 Reactie
JanB2
JanB212 nov. 2012 - 14:03

Het was een klein vliegtuig. Dikke dames brengen de stabiliteit van zo'n toestel in gevaar. Vandaar.

BasVV
BasVV12 nov. 2012 - 14:03

Het antwoord op dit artikel is Néé.

2 Reacties
JanB2
JanB212 nov. 2012 - 14:03

Jij bent Nederland niet. Begrijp dat eindelijk eens.

JanB2
JanB212 nov. 2012 - 14:03

Zoek de verschillen. De FARC is een internationaal erkende terreurbeweging die met geweld, ontvoeringen en drugshandel haar imperium probeert veilig te stellen. De vredelievende boodschap is complete lariekoek. De USA zijn een niet internationaal als zodanig erkende terreurbeweging die met geweld, ontvoeringen en oorlog haar imperium probeert veilig te stellen. De vredelievende boodschap is complete lariekoek.

comrade
comrade12 nov. 2012 - 14:03

http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2005-2006/Pantserwagens-tegen-kransen-Hannie-Schaft-herdenking-onder-vuur.html Vrijheidsstrijders hebben het moeilijk nu en vroeger.

1 Reactie
bruces
bruces12 nov. 2012 - 14:03

Een GOED VOORBEELD.

Wiljan45
Wiljan4512 nov. 2012 - 14:03

De aanslagen waar tot nu toe haar betrokkenheid werd verdacht, erkent ze. Wel benadrukte ze dat daarbij geen burgerslachtoffers zijn gevallen. -------------------------------- Begrijp ik het goed dat in die bus willekeurige burgers zaten, kinderen bijvoorbeeld, en niet bijvoorbeeld leden van de vijand, desnoods een zootje grootgrondbezitters? Dan kan het geen vrijheidsstrijd zijn, dan is het terrorisme.

1 Reactie
bruces
bruces12 nov. 2012 - 14:03

Een vrijheidsstrijder is voor de VS en een terrorist is tegen de VS. Zo ligt het.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 14:03

De FARC heeft voor haar doel haar idealen opgegeven. Uiteindelijk zijn hun daden niet meer minder smerig dan de daden van hen die ze bestreden. Tanja heeft zelf ook criminele handelingen uitgevoerd. Het is leuk dat ze staat voor waar ze in geloofd, dat vergt moed. De Nederlandse 'trots' die er onder bepaalde mensen heerst is echter totaal misplaatst en slechts gebaseerd op het feit dat ze aandacht krijgt. Een ziekte die we als klein landje dat eeuwig en wanhopig op zoek is naar erkenning altijd al hebben gehad. Trots op aandacht. Feit blijft dat ze een crimineel is die berecht hoort te worden. Zo simpel is het.

1 Reactie
ElChe
ElChe12 nov. 2012 - 14:03

"Feit blijft dat ze een crimineel is die berecht hoort te worden." Mag ik vragen naar de feiten waar jij dit op baseert?

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 14:03

Farc is geminimaliseerd en bijna verslagen. Farc heeft te schikken!! hoe zo kans voor Farc Trouw is wel zeer positief ten aanzien van Farc Gelukkig al een tijdje geleden Trouw opgezegd!

1 Reactie
ElChe
ElChe12 nov. 2012 - 14:03

"Farc is geminimaliseerd en bijna verslagen. " Van daar dat de regering in Columbia vredesonderhandelingen gaat beginnen met het volgens jou verslagen FARC. Uiteraard doet iedere regering in de wereld dat met verslagen tegenstanders.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 14:03

Aan de anti-kapitalisten alhier: noem mij eens wat socialistische heilstaten die het zover geschopt hebben als ons huidige kapitalisme in Nederland. Dat sinterklaassocialisme biedt op de korte termijn wellicht soelaas voor de sloebers. Lui als ik dus, en ik vind het niet eens een goed plan! Beschaving staat of valt met de bereidheid van mensen om te werken. De getalenteerde werkende klasse heeft minder belang om zich te ontwikkelen als ze straks minder betaald krijgen. Van armoede ga je ook niet direct dood en je kunt van dag tot dag leven zonder teveel risico's te nemen. Een casual dagritme dat toch zijn charmes heeft. Dat resulteert in afname van welvaart en uiteindelijk duurzame armoede. Ik wil best wat meer uitkering hoor (ik ben ook niet gek) maar niet als daar zo'n crypto-communistische ideologie aan hangt. Ik vrees voor de werkenden. Die heb ik harder nodig dan een vaatwasser, Dyson of espressomachine.

1 Reactie
hermanm2
hermanm212 nov. 2012 - 14:03

De gemiddelde kapitalist vindt ons kapitalisme al heel erg socialistisch. West-Europa heeft zijn levensstandaard voor een behoorlijk deel te danken aan het bestaan van de Sovjet-Unie. Uit "concurrentieoverwegingen" stond de VS ons dat toe, zodat we ten minste niet in de verleiding zouden komen om al te links te gaan doen. Nu die Sovjet-Unie er niet meer is is het ook bepaald geen toeval dat de zaak langzaam maar zeker wordt afgebroken. De liberalisering en vermarkting zijn niet toevallig in de jaren 90 goed op stoom geraakt. Michael Parenti zei dat zo: 'from capitalism with a human face to capitalism in your face.'