Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kremlin aast op coup binnen wereldschaakbond

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35840601505_22cdb2ebd5_z
De Fédération Internationale des Échecs, de wereldschaakbond, dreigt een speeltje te worden van het Kremlin. De huidige voorzitter van het verantwoordelijk comité voor het lopende wereldkampioenschap voetbal in Rusland, Arkady Dvorkovich (foto), wordt naar voren geschoven als kandidaat voor de hoogste bestuursplek binnen de bond. Hij is een vertrouweling van premier Dmitri Medvedev en was al eens vice-premier onder hem.
Zijn voorganger,  Kirsan Ilyumzhinov, maakte vandaag bekend zijn zetel op te geven. De positie van de voormalig president van Kalmoekië was al langer onhoudbaar. Door zijn contacten met voormalige dictators als Khaddafi en Sadam Hoesein stond hij al jaren op (westerse) sanctielijsten. Hierdoor bezocht hij slechts nog toernooien in landen die hem niet uit zouden leveren. Saillant detail is dat Dvorkovich ook op een  – voorlopige – Amerikaanse sanctielijst staat. De miljardair staat vanaf 2015 aan het hoofd van de Russische spoorwegen.
Schaken is voor Rusland van oudsher een prestigieuze sport. Tijdens de koude oorlog stond schaken voor de vraag wie het intelligentst was, de Verenigde Staten of de voormalige Sovjet Unie. Op het toppunt van de Koude Oorlog speelden de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spaski een legendarische tweekamp die door de hele wereld gevolgd werd.
Met oud-coryfeeën als Gari Kasparov (inmiddels een verklaard tegenstander van de huidige president Poetin) en Anatoli Karpov heeft het land een rijke traditie in de sport. De FIDE is dan ook één van de weinige internationale sportbonden waarbinnen Rusland nog de lakens uitdeelt. Ook Poetin koketteert graag met sportprestaties. Is het niet zelf zittend met ontbloot bovenlijf op een paard, is het wel als gastheer van het wereldkampioenschap voetbal. Het Schaken past in die strategie.

Meer over:

sport, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.