Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Kremlin aast op coup binnen wereldschaakbond

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35840601505_22cdb2ebd5_z
De Fédération Internationale des Échecs, de wereldschaakbond, dreigt een speeltje te worden van het Kremlin. De huidige voorzitter van het verantwoordelijk comité voor het lopende wereldkampioenschap voetbal in Rusland, Arkady Dvorkovich (foto), wordt naar voren geschoven als kandidaat voor de hoogste bestuursplek binnen de bond. Hij is een vertrouweling van premier Dmitri Medvedev en was al eens vice-premier onder hem.
Zijn voorganger,  Kirsan Ilyumzhinov, maakte vandaag bekend zijn zetel op te geven. De positie van de voormalig president van Kalmoekië was al langer onhoudbaar. Door zijn contacten met voormalige dictators als Khaddafi en Sadam Hoesein stond hij al jaren op (westerse) sanctielijsten. Hierdoor bezocht hij slechts nog toernooien in landen die hem niet uit zouden leveren. Saillant detail is dat Dvorkovich ook op een  – voorlopige – Amerikaanse sanctielijst staat. De miljardair staat vanaf 2015 aan het hoofd van de Russische spoorwegen.
Schaken is voor Rusland van oudsher een prestigieuze sport. Tijdens de koude oorlog stond schaken voor de vraag wie het intelligentst was, de Verenigde Staten of de voormalige Sovjet Unie. Op het toppunt van de Koude Oorlog speelden de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spaski een legendarische tweekamp die door de hele wereld gevolgd werd.
Met oud-coryfeeën als Gari Kasparov (inmiddels een verklaard tegenstander van de huidige president Poetin) en Anatoli Karpov heeft het land een rijke traditie in de sport. De FIDE is dan ook één van de weinige internationale sportbonden waarbinnen Rusland nog de lakens uitdeelt. Ook Poetin koketteert graag met sportprestaties. Is het niet zelf zittend met ontbloot bovenlijf op een paard, is het wel als gastheer van het wereldkampioenschap voetbal. Het Schaken past in die strategie.

Meer over:

sport, politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

quatsch
quatsch30 jun. 2018 - 23:58

De Russen komen er met de schaakbond er bekaaid af. Wij, in het westen, doen het een stuk beter. Bijna alle sportbonden zijn in westerse handen. Daarnaast zijn een hoop van onze sportbonden ook nog eens lekker crimineel! Daar kunnen de Russen echt niet tegenop!

Rosenkrantz
Rosenkrantz29 jun. 2018 - 21:47

Nog een saillant detail m.b.t Kalmukkië. Het is de enige boeddhistische staat in Europa. Dát die er was weten niet veel mensen.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks29 jun. 2018 - 20:21

Ze kunnen natuurlijk beter Kasparov vragen, maar ja die staat op de hitlist van Putin, dus of dat toekomstbestendig is?

2 Reacties
W-74
W-741 jul. 2018 - 6:53

Is Deep Blue niet een betere kandidaat??.

Quibus2
Quibus21 jul. 2018 - 14:35

Kasparov is veel te intelligent voor een bestuursfunctie. En veel te radicaal. (Samenwerken met nationaal-bolsjewisten omdat die ook anti-Putin zijn is natuurlijk ongeveer even achterlijk als Kasparov intelligent is). Daarnaast heeft de FIDE, zoals iedere goede sportbond betaamt, de lange traditie van corrupte klootzakken. Misschien wil het IOC nog van iemand af?