Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Krankjorume toestanden rond de moorkop

  •  
06-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
830 keer bekeken
  •  
Moorkoppen

© cc-foto: Teunie

De zoete traktatie verloor in een donderdagochtend haar onschuld.
Je hebt warme bakkers maar de Hagenaar Jurgen Verwoerd is sinds donderdag vooral een arme bakker. Zijn winkel in Monster is dicht. Het personeel stuurde hij vanwege de vele bedreigingen naar huis. Dat komt omdat hij ongewild zijn etalage tot een front heeft gemaakt in de Nederlandse cultuuroorlogen. Verwoerd meende een goede daad te verrichten door de moorkop om te dopen tot roomkop. Daar had geen haan naar gekraaid als hij er zijn mond over had gehouden. Maar dat deed Verwoerd niet. Hij was tot de naamsverandering gekomen, zei hij, omdat de term “moorkop” racistisch was. In dezen vond hij, zo bleek deze donderdag, de HEMA aan zijn zijde. Die verkoopt het noodlottige gebak voortaan onder de benaming “chocoladekop”. Zo werd de moorkop door de eendrachtige samenwerking van een MKB-er en het grootkapitaal gepolitiseerd. De zoete traktatie verloor in een donderdagochtend haar onschuld.
In de stad Schiedam en vele andere gelukkige gemeentes in ons goede vaderland is het woord “moorkop” nooit in gebruik geweest. Nimmer. Van zijn levensdagen niet. Zulk gebak heet een roomsoes. Dit geeft ook precies aan wat er op het schoteltje ligt: een grote soes die geheel is gevuld met slagroom. Op de bovenste helft is een laagje glazuur met chocolade gespoten en daarop rust opnieuw een toef slagroom, soms bekroond met een vrucht. Roomsoes is dan ook een zeer terechte benaming voor het onderhavige product. Het maatgevende ingrediënt is immers de slagroom en niet de chocolade. Die is bijzaak.
Naast roomsoezen bestaan ook Bossche bollen, daar bedekt het glazuur met chocolade het met slagroom gevulde baksel geheel. Er wordt geen slagroom op gespoten. Over het algemeen zijn Bossche bollen een stuk groter dan roomsoezen.
Er is dus geen enkele reden om akelige neologismen te verzinnen zoals chocoladebol of roomkop. Vooral roomkop is erg. Je moet wel een enorme roomkop zijn om een slecht woord te verzinnen wanneer er al een mooie term in het Nederlands bestaat, de taal die – vraag het maar aan professor Pleij – gesproken werd door Adam en Eva in het paradijs.
Vooral omdat geen mens zich in de afgelopen eeuwen aan het woord “moorkop” heeft gestoord. De roep om deze term te veranderen komt dan ook niet uit de antiracismebeweging voort. Het is hypercorrecte idioterie, verzonnen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Daardoor zijn die problemen meteen werkelijkheid geworden: ideologisch gestoord Nederland heeft zich met behulp van de sociale media op de zaak gestort en nou is de oorlog daadwerkelijk uitgebroken. Nu zijn de etalages van Jurgen Verwoerd en de lunchrooms van alle Hema’s een potentieel slagveld geworden.
Jugurtha-king-of-Numidia-160-104-BCE-C-Giraudon-The-Bridgeman-Art-Library_Q320-002
Wat is overigens een moor? Moor verwijst naar Mauretanië: een oude benaming voor de landen aan de Afrikaanse kant van de Middellandse Zee. Daar bevonden zich al in de Romeinse tijd geduchte amazigh-koninkrijken. Voor de huidige onderdrukte niet-Arabische bevolking in deze gebieden is koning Jugurtha, de grote vijand van de Romeinen, nog steeds een held. De naam Mauretanië is in de twintigste eeuw gekozen door een woestijnstaat direct ten zuiden van Marokko maar dát gebied heeft in het verleden nooit zo geheten. Moren zijn dus de inwoners van het oorspronkelijke Mauretanië.
Die hele toestand rond het woord “moorkop” is krankjorum. Het is trouwens moeizaam eten die dingen. Daarom laat ik de roomsoezen bij de banketbakker staan. Bij de koffie geniet ik graag een jodenkoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (152)

Frits Jansen
Frits Jansen10 feb. 2020 - 11:31

Hert wonderlijk van de "moorkop-rel" is dat de HEMA niet reageerde op protesten, maar eigener beweging dat taartje omdoopte. Om een rel voor te zijn? Dat lijkt me niet zo waarschijnlijk, want de bezwaren tegen "moorkop" zijn erg vergezocht. Nee, we slaan hier een briljante reclamestunt gade. Geheel gratis krijgt de HEMA wekenlang aandacht. Op een negatieve manier? Wel nee, ook hier geldt het adagium: "het doet er niet toe hoe ze over je spreken, als ze maar over je spreken."

Luneau
Luneau9 feb. 2020 - 20:07

"Vooral omdat geen mens zich in de afgelopen eeuwen aan het woord “moorkop” heeft gestoord." De term Moorkop voor gebak komt pas voor het eerst in een Nederlandse krant in 1921 voor*. In een krant uit 1926 maakt een Fries die op bezoek in Den Haag is er melding van dat datzelfde gebakje in Friesland "Othello" (Shakespeare's de Moor van Venetië) wordt genoemd. Als je dan verder zoekt in het delpher krantenarchief, dan kom je erachter dat het oorspronkelijk in het westen van Nederland ook "Othello" werd genoemd, maar dat de naam ergens in de jaren na 1894 veranderd is. *Alhoewel er daarvoor wel enige verwijzingen zijn naar de Duitse versie. Overigens werd "moorenkoppen" al in 1850 gebruikt voor Edammer kaas (têtes rondes). En vele jaren daarvoor werd moorkop gebruikt voor paarden, duiven en beelden/afbeeldingen met het hoofd van een moor. Deze waren vooral erg populair in de 19de eeuw. En dit zou de naamsverandering van "Othello" kunnen verklaren.

1 Reactie
Luneau
Luneau9 feb. 2020 - 20:25

1921 moet trouwens 1918 zijn.

Apropos
Apropos8 feb. 2020 - 10:18

"Roomkop" is dan weer beledigend voor de Rooms-Katholieken, dus waar zit de winst? ;-)

1 Reactie
johannn2
johannn29 feb. 2020 - 19:16

Han verdedigt 'roomsoes'. .

Pensionada2
Pensionada27 feb. 2020 - 17:38

Ik vind dat de naam HEMA echt niet meer kunnen in deze tijd. Men moet dit veranderen in het genderneutrale HEOUDER.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2020 - 16:05

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2020 - 8:57

Ook Schiedammers maken fouten, vooral in de grensstreken van onze mooie gemeente. Wat jij een roomsoes noemt is een soesje.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof9 feb. 2020 - 0:57

@Rob S., Moriaantje was een jongetje en waarschijnlijk gebaseerd op het zwarte kindje uit “Der Struwelpeter” een der eerste anti-racistische verhaaltjes waarbij Sinterklaas een hoofdrol speelde. Daarnaast is een goede vriend van me de architect van vele moskeeën hier ter lande. Een nieuw Alhambra zit er helaas niet in door alle bouwvoorschriften, hetgeen hem omgelooflojk verdriet doet.

Duifje2
Duifje27 feb. 2020 - 15:31

Blijkbaar een publiciteitsstunt van een bijna failliete bakker die, door zo in het nieuws te komen, faillissement hoopt te voorkomen. De ‘bedreiging’ is blijkbaar ook geen bedreiging. Ik heb het filmpje gezien van de ‘bedreiger’. Hoewel allemaal erg kinderachtig, kan je hier toch echt geen dreiging in zien. Maar ja, bakker staat wel lekker in de belangstelling zo ????

L.Brusselman
L.Brusselman7 feb. 2020 - 15:22

Ze doen maar ik blijf hem gewoon moorkop noemen.

2 Reacties
johannn2
johannn29 feb. 2020 - 19:21

Brusselman, Ik praat er nooit tegen. .

L.Brusselman
L.Brusselman10 feb. 2020 - 0:45

Je Nederlands is niet al te best , anders zou je niet zo'n opmerking maken .

Thuiszitter
Thuiszitter7 feb. 2020 - 14:44

Op het hof van Spaland in Schiedam zit bakker Amelaan, die noemt het gewoon Moorkoppen heer van de Horst . https://www.bakkerammerlaan.nl/webwinkel/?product-page=4 Moorkop, roomsoes, chocolade bol whatever maakt mij niet uit doe mij maar de bosche bol .

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2020 - 8:56

Ammerlaan is een grote keten. Daar gebruiken ze geen Schiedamse termen

Daniel Blank
Daniel Blank7 feb. 2020 - 13:29

Het nieuws wordt gedomineerd door een gebakje en door een scheiding van een of andere flut zanger. Wat een gebrul om niks, van zowel voor als tegenstanders van het gebakje. Er zijn veel gewichtigere zaken, laten we daar eens de energie in steken.

Logica12345
Logica123457 feb. 2020 - 13:19

Toch maar even deze link lezen dan: https://www.briefjevanjan.nl/aan-eva-jinek-5/

Bert de Vries
Bert de Vries7 feb. 2020 - 12:24

De Moorkop is de nieuwe Zwarte Piet. Slachtoffer van primitief onbegrip, ankerpunt van liefde, deze keer voor de maag. En bovenal parel van onze nationale tradities.

Sonic2
Sonic27 feb. 2020 - 11:24

Volgens mij gewoon doodnormaal gedrag in die kringen. Of het nu om FDF, Pegida, Fvd,PVV, Zwarte Pieten comité of wat dan ook gaat. Dit is hoe ze tekeer gaan en zo hoort dat in die kringen. Je komt het in de GS reaguur panelen tegen. En wat Baudet met zijn trein leugen doet. Ik snap de verbazing niet. Dat is nu eenmaal Baudet. Je hebt niet met een bezorgde boze burgers te maken. Die een beetje boos zijn. Je hebt met figuren te maken die ontploffen om een moorkop. Omdat in hun gedachtenwereld de moorkop in de frontlinie staat in de strijd tegen politieke correctheid. Het zijn totale krankzinnige gekken, maar dat verwoordt ik al jaren. Baudet is ook letterlijk niet goed snik. Dus dat een idioot( want dat is hij en dat is nog een objectieve constatering) hele idiote dingen gaat doen. Lijkt me vooral logisch. Het is allemaal volledig normaal anno 2020. En omdat je van een aantal hier deze mensen moet normaliseren, worden dit soort dingen dus ook normaal en uiteindelijk main stream. En wordt de krankzinnigheid ook mainstream. En op een gegeven moment regeert de zotheid. En we zijn niet ver weg van het moment dat in Nederland de zotheid wint. Dat proces van aftakeling is al volop bezig. Je ziet het hier al in de comment sectie trouwens. Je hoeft niet eens heel ver te zoeken

5 Reacties
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub7 feb. 2020 - 11:36

Je doet nu zelf een 'baudetje': op basis van foutieve informatie vergaande conclusies trekken.

Sonic2
Sonic27 feb. 2020 - 12:09

@ Zelf blijven nadenken U mag het allemaal corrigeren als u het allemaal beter weet. Zonder enige onderbouwing is wel erg zwak. En voor de rest. Denk vooral niet dat je me raakt als je Baudet en mij met elkaar vergelijkt. Dat werkt net zo goed als mij links extremist of communist noemen. Ga dan pardoes Klaver stemmen. Dat ontmaskeren, aanpakken. Bij mij werkt het altijd averechts.

MarcoG
MarcoG7 feb. 2020 - 12:43

De zotheid heeft al gewonnen Sonic. Een bakker liegt wat bij elkaar, wordt daardoor uitgenodigd bij Jinek en heel links nederlands gaat weer lekker los op alles wat rechts is.

Biokat
Biokat7 feb. 2020 - 13:03

Sonic, het gaat hier niet over Baudet of over die kringen. Een klant wilde een moorkop bestellen, maar die kon hij niet krijgen. In welke kringen deze persoon zich begeeft is onduidelijk. Reactie van de klant is belachelijk, maar net zo goed is het belachelijk om moorkop te veranderen in roomkop (zie hierboven de uitleg van Han). Jij gaat dan vervolgens tekeer en smijt met allerlei krachttermen, terwijl het stuk van Han gaat juist over de ontspoorde discussie. Uiteraard mag je dat zelf weten, maar misschien is het onderwerp al die ophef gewoon niet waard.

Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 13:29

" Je ziet het hier al in de comment sectie trouwens. Je hoeft niet eens heel ver te zoeken " U heeft weer eens helemaal gelijk. Op de regel daar onder al gevonden.

WillemVanWanorde
WillemVanWanorde7 feb. 2020 - 9:47

Schei toch uit. Laten we die idiote rechtse schuinsmarcheerders nou maar eens hard aanpakken met artikel 1 van de grondwet in de hand. Dan bedoel ik ook keihard! Alle mogelijke middelen. Tis genoeg geweest met die bruinhemden.

Auslander
Auslander7 feb. 2020 - 9:24

Een “turkkop” en “marrokop” zou waarschijnlijk minder “vet” zijn dan “moorkop”, en de “witcop” of “blancokop” helemaal niet. Zou deze wel smaken bij Hvd Horst?

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 feb. 2020 - 12:27

Ik kan heel goed leven met blanke vla.

MarcoG
MarcoG7 feb. 2020 - 12:38

Dat is omdat jij wit bent Han :).

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2020 - 17:38

In de kantine van mijn UNI verkopen ze brownies. Kunnen die wel?

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2020 - 8:58

En wat mij betreft noemen ze manke Nelis voortaan blanke Nelis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 18:07

Wat te doen met Rooie Sien?

frankie48
frankie489 feb. 2020 - 10:16

Beste Han, Als jij wat een trotse Blanke Nelis heeft gedaan na zijn motorongeluk zou kunnen gaan vergelijken met wat een trots gekleurd volk van Moren ook gedaan kan hebben, en zijzelf ook een (bij)naam door een bepaalde gebeurtenis aan een door hun zelf gefabriceerde delicatesse zijn gaan koppelen, dan zou jij er nu juist voor moeten gaan pleiten dat die zelf gekozen geuzennaam nooit verloren zou mogen gaan.

L.Brusselman
L.Brusselman7 feb. 2020 - 9:14

Wat een afleiding allemaal ,er is verder niets belangrijk aan de hand in de wereld ?

Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 9:00

Hij had inderdaad beter niks kunnen zeggen en roomsoes wellicht een betere keus geweest. Maar dat iemand zich hierom druk maakt laat staan overgaat tot bedreigen is absurd. Waarschijnlijk zit daar bijna niemand tussen die ooit bij die bakker iets heeft gekocht maar dan ga je toch je gebakje ergens anders halen? Gebakjes.

frankie48
frankie487 feb. 2020 - 8:29

Ik was altijd in de veronderstelling dat de moorkop een traktatie was die van oorsprong uit die regio vandaan kwam, en als blijk van grote waardering voor het vakmankunst die naam verdiend had. Zoals het voorbeeld van Han de Bossche bollen daar natuurlijk een slap aftreksel van moet zijn geweest, en het Amsterdamse tafelzuur natuurlijk niets anders is dan het Joodse tafelzuur wat door Joodse immigranten in onze stad en de rest van Nederland werd gemaakt.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois8 feb. 2020 - 13:13

De Bossche bol een slap aftreksel!? Een authentieke Bossche bol is veel lekkerder. Mits natuurlijk geen namaak....

Uilenspiegel
Uilenspiegel7 feb. 2020 - 8:03

Ach Han, naast de lekkernij jodenkoek, vind ik de negerzoen ook nog steeds niet te versmaden. Oeps, ik bedoel zoen natuurlijk.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 feb. 2020 - 7:42

Deze zelfbenoemde "cultuurbeschermers" gaan natuurlijk gruwelijk over de schreef. Enige relativering waar het hier in essentie om gaat, de naamsverandering van een regionaal caloriebommetje, is hen vreemd. Dit is terug te voeren op een onbestemd gevoel dat ons, in casu de native bevolking, weer iets wordt "afgepakt". En dan moet je toch eerlijkheidshalve erkennen dat er wel sprake is van een door SJW's en allerlei "woke"-types aangewakkerde trend om ons culturele erfgoed op een soms rigide wijze te de-koloniseren, zelfs "Wiskunde" en pretparken zijn niet meer veilig. Alles waar minderheden mogelijk door gekwetst zouden kunnen worden, dient te worden aangepast, verwijderd of weggemoffeld.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt7 feb. 2020 - 10:32

Bij het laatste zou je vraagtekens kunnen zetten. Maar bij het eerste: " Deze zelfbenoemde “cultuurbeschermers” gaan natuurlijk gruwelijk over de schreef" , zeker niet.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub7 feb. 2020 - 11:41

"Deze zelfbenoemde “cultuurbeschermers” gaan natuurlijk gruwelijk over de schreef." Zo natuurlijk is dat niet: het verhaal van die bedreiging heeft die bakker verzonnen. En het is weer typisch dat links nederland nu zelf een 'Baudetje' doet: op basis van foute informatie een groep mensen beschuldigen.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins37 feb. 2020 - 7:23

De naam is racistish en moet daarlm verdwijnen. Veen excusus.xhet is BELEDIGEND dus zal het verdwijnen. De xenofobe racisten van rechts kunnen daar NIKS aan doen, niet dat die losers iets kunnen. Ze kunnen alleen dreigen, bedreigen en geweld gebruiken.

2 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman7 feb. 2020 - 9:13

Ben niet rechts en vind het bullshit .

Middenman
Middenman7 feb. 2020 - 11:02

realiseer je je dat het schrijven van hele woorden in hoofdletters precies hetzelfde effect heeft als schreeuwen tegen iemand?

Frits Jansen
Frits Jansen7 feb. 2020 - 7:11

Je kunt de aandacht voor deze futiliteit zien als een teken dat het heel goed gaat met Nederland, omdat we blijkbaar niets belangrijkers aan ons hoofd hebben. Maar je kunt het ook als een vlucht zien: dat we zo bang zijn voor de toekomst dat we vluchten in zulke details. Bang waarvoor? Dat Wilders en Baudet ons land te grond richten? Of juist dat ze verzuimen het te redden?? Voor de "massa-immigratie" die in werkelijkheid helemaal niet zo massaal is?

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander7 feb. 2020 - 9:22

@Frits Spijker op z'n kop! zoeken op laag water :-)

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub7 feb. 2020 - 11:38

Hebben we het nog steeds over de naam van een gebakje?

I am Legion
I am Legion7 feb. 2020 - 6:58

Het zelfstandig naamwoord Moor of bijvoeglijk naamwoord Moors(e) is volstrekt waardevrij, oftewel niet meer of minder vaak negatief of positief van lading, in het Nederlandse taalgebruik. De Moorse cultuur en beschaving, Moorse veroveringen, de Moren in Andalusië, Moorse kunst, etc. zijn niet anders dan aanduidingen van de uit Noord-Afrika afkomstige islamitische volkeren die al lang geleden een bloeiperiode en bijbehorende invloedssfeer kenden waaronder ook in Europa. Degenen die nu moorkop als aanstootgevend ervaren zijn mensen die vooral zelf structureel een identiteitsprobleem samenhangend met huidskleur cultiveren t.a.v. zichzelf of door hen bijna dwingend toegewezen aan anderen. De moorkop is een heerlijke Nederlandse lekkernij die frivool verwijst naar de belangrijke Moorse Europese geschiedenis. Maar er zijn meer voorbeelden waar prinsesjes niet konden slapen van de erwt onder maakt niet uit hoeveel matrassen. Turkeystick, jodenkoek, zigeunerschnitzel, etc. Maar als het een donkere huidskleur betreft dan is de gevoeligheid bij (gelukkig slechts enkelen) grenzenloos.

11 Reacties
Thelonious Monk
Thelonious Monk7 feb. 2020 - 9:36

Dat je er niks van weet is geen schande, dat je je niet informeert wel. Met een minuut googelen zie je dat 'Moor' in de moderne tijd een synoniem voor zwarte is geworden. 'Moor' heeft verder, zoals ik in een andere reactie heb uitgelegd, net als 'neger' sinds de koloniale tijd vooral negatieve connotaties met domheid en barbaarsheid. Dat de Duitse benaming (Mohrenkopf) teruggaat op een negatieve karikatuur (het zwarte hoofd met de nogal niksige vulling) hoor je ook in 'kop': als het niet denigrerend bedoeld was, zou je het over een hoofd hebben. "Maar als het een donkere huidskleur betreft dan is de gevoeligheid bij (gelukkig slechts enkelen) grenzenloos." Het enige wat grenzenloos is is jouw onvermogen, nee, totale onwil, om je in andere mensen te verplaatsen.

Middenman
Middenman7 feb. 2020 - 9:42

Precies. De uitdrukking 'met de franse slag' is discriminerend voor de fransen. En laten we dan ook maar meteen iets doen aan de Afrikaantjes (Tagetes) in de tuin. Oudewijvenkoek kan ook echt niet meer in deze tijd van genderneutraliteit. Er is nog een hoop werk te doen :)

vdbemt
vdbemt7 feb. 2020 - 10:37

Ik zeg niet dat het nodig is om de naam van dit gebak te veranderen. Ik vind het wel volstrekt belachelijk dat men er overstuur van raakt en mensen gaat intimideren Met het volgende: "Het zelfstandig naamwoord Moor of bijvoeglijk naamwoord Moors(e) is volstrekt waardevrij, oftewel niet meer of minder vaak negatief of positief van lading, in het Nederlandse taalgebruik." heb je het volstrekt mis. De naam "Moor" heeft een lange geschiedenis. In de laatste fase van die geschiedenis betekende het "Afrikaan". De Moorkop heeft weldegelijk zijn naam gekregen in de verwijzing naar het donkere hoofd van de Afrikaan. (Luister desnoods even NPO1 terug van vanmorgen)

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub7 feb. 2020 - 11:42

@vdbemt: "Ik zeg niet dat het nodig is om de naam van dit gebak te veranderen. Ik vind het wel volstrekt belachelijk dat men er overstuur van raakt en mensen gaat intimideren" Dat is ook helemaal niet gebeurd.

I am Legion
I am Legion7 feb. 2020 - 12:21

@vdbemt Die ervan overstuur raken zijn dus om te beginnen degenen die zich getroffen voelen door de benaming moorkop die anders dan b.v. negerzoen helemaal niet aanstootgevend is. Moor of Moorse is een volstrekt waardevrije benaming die een bevolking met een cultuurgeschiedenis en vroegere belangrijke macht aanduidt. De Nederlandse bolvormige lekkernij verwijst naar de huidskleur van die Moorse mens met een trotse geschiedenis en met de ronde vorm die van een hoofd. Evenzogoed zijn degenen die vervolgens weer helemaal over de rooie gaan m.b.t. die naamsverandering gewenst door een overgevoelige minderheid die zich veel te veel identificeert met slachtofferschap in relatie tot identiteit al even sneu. Maar de overgrote meerderheid van mensen, onafhankelijk van identiteit al of niet samenhangend met huidskleur of anders, vindt de opwinding over dit woord absurd.

Middenman
Middenman7 feb. 2020 - 12:38

@ Thelonious Monk - Dat lijkt me aantoonbaar niet waar. Niet alle websites die in Google te vinden zijn kunnen als betrouwbaar worden gehanteerd. Uit vergelijking met de Enceclopedia Britannica is gebleken dat Wikipedia net zo betrouwbaar is. Lees de tekst over 'Moor' nog maar eens goed door, dan zie je dat de ook de huidige betekenis niet eensluidend en eenduidig is. Tenzij je natuurlijk erin leest wat je wilt lezen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Moren

Thelonious Monk
Thelonious Monk7 feb. 2020 - 15:53

@Middenman "Dat lijkt me aantoonbaar niet waar." Je hebt je eigen link niet eens bekeken! Daar staat: "In het Nederlands werd het woord Moor wel gebruikt als synoniem voor neger." En lees dit: https://www.trouw.nl/nieuws/moren-waren-vroeger-zowel-zwarten-als-islamieten~bb4a213b/ Allebei binnen een halve minuut gevonden. I rest my case.

Middenman
Middenman7 feb. 2020 - 20:00

@ Thelonious - Je denkt toch niet echt hé dat ik linkjes plaats zonder ze te lezen? Ik probeer altijd het geheel van een artikel recht te doen, dat lukt niet op basis van één zin. “In het Nederlands werd het woord Moor wel gebruikt als synoniem voor neger.” 'Werd' is verleden tijd en 'wel' staat voor 'ook wel'. Het hele artikel maakt duidelijk dat de herkomst omstreden is en het gebruik zeer divers.

Thelonious Monk
Thelonious Monk7 feb. 2020 - 22:05

@Middenman Goed zo. Dan zul je nu volmondig kunnen instemmen met mijn constatering dat "...‘Moor’ in de moderne tijd een synoniem voor zwarte is geworden." Daarnaast kan het nog steeds op Noordafrikanen slaan. Ik heb ook niet beweerd dat het woord maar één betekenis had.

vdbemt
vdbemt8 feb. 2020 - 12:14

@zelfnadenken "Dat is helemaal niet gebeurd" Zie elders op Joop: een uiterst vervelende klant in de winkel en "De eigenaar van de veganistische bakkerij wordt op ‘sociale’ media uitgemaakt voor ‘landverrader’, ‘NSB’er’ en ‘linkse gek’.".

vdbemt
vdbemt8 feb. 2020 - 12:19

@I am Legion "Die ervan overstuur raken zijn dus om te beginnen degenen die zich getroffen voelen door de benaming moorkop die anders dan b.v. negerzoen helemaal niet aanstootgevend is." Ja. Die mensen raken zo verschrikkelijk overstuur dat ze ook verschrikkelijk agressief de naam van een gebakje veranderen. In tegenstelling tot diegenen die de oorspronkelijke naam van het gebakje zo belangrijk vinden. Die geven heel aardig hun mening door de bakker via de sociale media uit te maken voor ‘landverrader’, ‘NSB’er’ en ‘linkse gek’.”.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2020 - 6:47

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Robotnik1
Robotnik17 feb. 2020 - 9:15

Opvallend is de korrelatie tussen dat type burgers en de GGZ of andere hulpinstanties.

FrankJan Boere
FrankJan Boere7 feb. 2020 - 6:25

Nederland is blijkbaar af. Er zijn geen problemen meer. Alles loopt op rolletjes. Iedereen heeft het goed. Hoe ik dat weet? Omdat eindeloos polariseren over welk woord je voor wat mag gebruiken het hoogtepunt van de strijd is geworden. Semantische correctheid is het einddoel geworden. 'Kijk mij eens, ik heb een fout woord gevonden, ik ben een goed en correct mens,zie je wel, mede groepsgenoten die ook zo denken! En alle anderen zijn dus fascist, extreem links, racist, boomer, alt right, antifa etc. Dit uiteraard afhankelijk van de kant waar je zelf staat. Stop met het zoeken naar de spelden. Kijk naar de hooibergrn. Er zijn ook nog belangrijke zaken aan te pakken. Maar ja, dat is moeilijk en duurt lang. Liever snel scoren met een woordje. De hema en die bakker houden erg van symboolpolitiek zeker?

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos7 feb. 2020 - 5:40

Moren waren toch voornamelijk Berbers? De huidige Marokkanen uit het Rifgebergte zijn dus ook nazaten van de Moren. En dan worden een paar dingen duidelijk. Uit preventie voordat een paar mensen aanstoot nemen aan het woord Moorkoppen moet de naam alvast maar aangepast worden. De paas- en kerstverdoezende politiek correcte Hema staat meteen vooraan om met veel kabaal de Moorkop te hernoemen. Dan staat politiek incorrect Nederland op zijn achterste benen.

Donutz
Donutz7 feb. 2020 - 5:40

Wat een gedoe, noem dingen hoe je ze als producent en consument gewoon zelf wilt noemen. En ander kan daar in meegaan of niet. Irriteert een ander naampje je je dan kun je altijd nog zeggen 'label X vind ik ongepast (want)' of 'ik noem dat Y (want). Zelf zeg ik: - Moorkop = een grote soes bovenop bedekt met chocola en een toef slagroom bovenop. - Roomsoes = een klein soesje, geen chocola er op of zo - Bossche bol = grote soes met rondom chocola en geen slagroom bovenop (dus iets meer chocolade oppervlak en zonder de toef slagroom maakt het verschil met de moorkop) - Jodenkoeken = de bekende droge koeken - Negerzoenen = doe chocolade dingen die jaren terug in het nieuws waren omdat een bekende producent er een ander naampje aan gaf. Moeten zij weten, ik ken het als kind anders dus die naam is blijven plakken. - Friet / patat = ik schipper tussen beiden En ga zo maar door. Gebruik lekker het etiket waar je gelukkig van wordt, en als andere een alternatief voorstellen ga je daar in mee als je je er in kunt vinden. Geen reden om te gaan dreigen, schreeuwen of ander dergelijk gedoe. Terug naar de orde van de dag.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst7 feb. 2020 - 9:30

Wat jij een roomsoes noemt is een soesje. Ik kreeg ze vroeger bij mijn oma en tegenwoordig liggen ze ingevroren in de diepvries van de Lidl

L.Brusselman
L.Brusselman10 feb. 2020 - 0:47

Je kan ze ook gewoon bij de bakker halen hoor Han.

Andy JPL
Andy JPL7 feb. 2020 - 5:28

We leven in Nederland in een prachtig vrij land voor iedereen zonder problemen.... dus maken we gewoon problemen van zaken die nooit problemen zijn geweest. (Negerzoenen, zwarte Piet, Moorkoppen enz. enz.)

Semmel
Semmel7 feb. 2020 - 4:04

Op mijn werk hebben we nu ook een running gag : Mijn Surinaamse collega vragen we nu eerst of hij nu roomkop genoemd wil worden. En de sfeer wordt er alleen maar beter op. Hij noemt mij vrouwelijke collega nu "roomsnoes". Ik weet nu al dat morgen tijdens de borrel een paar nieuwe varianten zullen opduiken. Zo dragen die paar hypercorrecte zeurpieten toch nog bij aan de goeie sfeer.

Meer Informatie
Meer Informatie7 feb. 2020 - 2:01

Zou u het kwetsend vinden als blanke wanneer er een lekkernij "Blankenkop" of "Wittenkop" zou worden genoemd? Waarschijnlijk niet. Maar u denkt wel dat mensen met een bruine huidskleur het kwetsend vinden, en wil hen daartegen beschermen. Alsof die mensen zwak zijn, anders dan u die sterk bent.

4 Reacties
Meer Informatie
Meer Informatie7 feb. 2020 - 2:17

Dat is uiteraard gericht aan diegenen die het als blanken denken op te moeten nemen voor niet-blanken. Of niet-moslims die het opnemen voor moslims onderbewust denkend dat die in bescherming moeten worden genomen als zielige minderheid omdat ze minder begaafd zijn dan zijzelf.

Thelonious Monk
Thelonious Monk7 feb. 2020 - 10:55

Waarom richt je je automatisch tot witte mensen met je verhaal dat ze zich onnodig druk maken over zwarte mensen? De moorkop in een historische en nogal problematische traditie past van grappig bedoelde voorstellingen van zwarten. Vraag je dus eerst eens af of er zwarte mensen zijn die er aanstoot aan nemen. En of jij dan als witte bereid bent om met die mensen rekening te houden.

FrankJan Boere
FrankJan Boere7 feb. 2020 - 11:14

Ja inderdaad, als blanke vindt ik de term witwassen toch zo verschrikkelijk hè. Ik word geassocieerd met een crminele activiteit. Mamman, stop met zeuren, get a life en ga ergrns een echt probleem oplossen!

FrankJan Boere
FrankJan Boere7 feb. 2020 - 11:19

Voor de duidelijkheid: met'stop met zeiren...etc' heb ik het uiteraard niet tegen u, wij zijn het eens, maar tegen de semantiche beroepszeurders die idd menen altijd voor anderen te moeten dpreken...

Becausky
Becausky7 feb. 2020 - 0:23

De Stichting MoreKop ( Koos Koets en Robbie Kerkhof ) hadden in de jaren tachtig al de "oplossing" ( zie verder op youtube )

OlavM
OlavM6 feb. 2020 - 22:25

[.....het Nederlands....., de taal die – vraag het maar aan professor Pleij – gesproken werd door Adam en Eva in het paradijs.] Nu heb ik altijd al het gevoel gehad, dat professor Pleij mooie verhaaltjes vertelt, maar je hem vooral in de details nooit zo letterlijk moet nemen. Dit gevoel is versterkt door zijn niet empirisch getoetste mening over de door Adam en Eva gesproken taal..... Overigens zie ik geen enkel bezwaar tegen de benaming "roomkop". De aanbieder moet vooral zijn eigen keuze maken. Degenen die zich in deze idioot gedragen zijn de (extreem) rechtse figuren die ook hierin al een toegeven aan niet-boreale woestelingen willen zien.

5 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 feb. 2020 - 22:40

Er is een zeventiende eeuwse auteur - zijn naam is op te zoeken, maar heb ik niet paraat - die bewezen heeft dat Adam en Eva diets spraken; - omdat dat de beste taal van de wereld was, natuurlijk.

Marcus A.2
Marcus A.27 feb. 2020 - 6:32

"door zijn niet empirisch getoetste mening" Een mening kun je niet empirisch toetsen. Daarom noemen we het ook een mening.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 feb. 2020 - 10:11

Johannes Goropius Becanus, dat was 'm.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 feb. 2020 - 11:26

@Grietje, De auteur die u zoekt heette Johannes Goropius Becanus, leefde in de 16e eeuw en meende dat het Teutonisch (waarmee hij Antwerps dan wel Nederlands bedoelde). Verder heeft u gelijk ;)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 feb. 2020 - 12:08

Een score van 1% is niet slecht, @Jan; - het geheugen werkt altijd in het eigen voordeel.

Jeanus Meurt
Jeanus Meurt6 feb. 2020 - 22:05

wat... racist ;) Niet openstaan voor een discussie? Wélke discussie?? Er was (en is) geen sprake van een discussie. Althans niet van de kant van deze bakker en van de Hema. Integendeel: het gaat hier om een ongevraagd aan u & mij opgelegd politiek correct voldongen feit. De naam wordt veranderd. Politiek correct gemaakt. Onderworpen aan een politieke visie. Klaar. Punt. En een dikke middelvinger naar andersdenkend Nederland. En áls je al de discussie wilt aangaan over deze 'inclusiviteits'-waanzin, word je onmiddellijk weggezet als 'racist' of zelfs 'nazi' en word je aldus monddood gemaakt.

5 Reacties
Libertain
Libertain7 feb. 2020 - 8:39

@Jeanus, Wat is je probleem? Je kan toch beschaafd weglopen als een product je niet bevalt, hoef je hem niet te koppen. Is rechtse sociale terreur helemaal normaal geworden?

Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 8:51

En met discussie bedoeld u dat de bakker het eerst aan u had moeten vragen? En dan zou er een gesprek plaats kunnen vinden waar het een mogelijkheid is dat u toestemming geeft? Gezien uw reactie zou u nooit toestemming geven, want u laat zich natuurlijk niet 'onderwerpen', dus heeft die bakker goed ingeschat dat een discussie zinloos is en zelf maar besloten zijn eigen gebakje te noemen zoals hij wilt. En vrijheid die u niet zint?

MG1968
MG19687 feb. 2020 - 11:12

"..ongevraagd aan u & mij opgelegd politiek correct voldongen feit" Je gaat er niet over. Klaar. Punt. "En áls je al de discussie wilt aangaan over deze ‘inclusiviteits’-waanzin, word je onmiddellijk weggezet als ‘racist’ of zelfs ‘nazi’ en word je aldus monddood gemaakt." Heeft dan vast met de inhoud en verwoording van je standpunt te maken, niet door het aangaan van een discussie.

joop12342
joop123427 feb. 2020 - 11:50

De bakker gebruikte het woord discussie, niet de reageerders , dus Jeanus heeft gewoon gelijk.De bakker heeft met niemand gediscussieerd. Anoniemtje je verdraait de waarheid

Anoniempje5
Anoniempje57 feb. 2020 - 13:35

@Joop. "De bakker heeft met niemand gediscussieerd. Anoniemtje je verdraait de waarheid " Waar zeg ik dat de bakker wel met iemand heeft gediscussieerd? Nergens? Dan graag nederige en oprechte excuses voor je beschuldiging.

korheiden2
korheiden26 feb. 2020 - 21:59

Ik vrees voor het dorp Moordrecht.

3 Reacties
MG1968
MG19687 feb. 2020 - 11:16

Dorp? En ik maar denken dat dit een pamflet van Holleeder c.s. betrof.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 feb. 2020 - 11:28

Moordrecht komt van moor (moeras) en drecht (oversteekplaats). Die naam blijf5 nog wel “veilig”.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2020 - 22:31

Moor/Moer betekent zoiets als modder. Niks aan het handje.

Katootje2
Katootje26 feb. 2020 - 21:53

Wat een heerlijk afwisseling op Tjerrie. En zo creatief, als je bedenkt dat Sinterklaas nog meer dan 10 maanden van ons verwijderd is. Jammer alleen dat het me alweer gelukt is om plagiaat te ontmaskeren – https://www.youtube.com/watch?v=L2OTopEj3lQ

Thelonious Monk
Thelonious Monk6 feb. 2020 - 21:03

Okee, dan maar een lesje geschiedenis voor de racisme-ontkennende Van der Horst. Het woord moorkop komt het eerst voor in Duitsland in de tijd van het Tweede Keizerrijk (1871-1918), wanneer het land met een agressieve kolonialistische politiek zwarte Afrikanen onderwerpt. En nee, dan slaat het niet op Mauretaniërs. De quasi-komische benaming (een zwart hoofd met een nogal luchtige inhoud) en het denigrerende ‘kop’ staan natuurlijk niet op zichzelf. Ze passen in een overbekende reeks van karikaturen en negatieve stereotyperingen van ‘dommige’ zwarten. Zulke spottende of denigrerende voorstellingen van onderdrukte volkeren vind je overal in koloniale culturen, waar ze dienen om de overheersing te legitimeren. Geen wonder dat er in Duitsland al jarenlang kritiek op deze benaming is.

7 Reacties
Libertain
Libertain7 feb. 2020 - 8:42

@Oh wee, Thelonius, breng je nu onze post-koloniosle cultuur ter sprake die voor ons gewoon vanzelsprekend is tot aan het versperren van autosnelwegen toe.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 feb. 2020 - 9:53

Da's zo, o Straight, No Chacer, maar aan de andere kant: die moo... die moo (het wil niet uit mijn politiek correcte toetsenbord) ... dat gebak is zoet en om op te eten... is dat nu een onbewuste vorm van kannibalisme (en kannibalisme is een oedipale liefdesverklaring, zoals we weten), of...?

Middenman
Middenman7 feb. 2020 - 12:48

@ Thelonius - In duitstalige landen waar ik veel kom worden er inderdaad al veel langer pogingen gedaan om de naam te veranderen, maar met weinig succes. Vrijwel iedereen gebruikt gewoon de term 'Mohrenkopf' nog steeds, zonder negatieve associatie. In Oostenrijk wordt hij ook wel Schwedenbombe genoemd. Potjandrie, moeten we de Zweden natuurlijk ook nog tegemoetkomen en die naam veranderen!

Thelonious Monk
Thelonious Monk7 feb. 2020 - 19:24

"@ Thelonius – In duitstalige landen waar ik veel kom worden er inderdaad al veel langer pogingen gedaan om de naam te veranderen, maar met weinig succes. Vrijwel iedereen gebruikt gewoon de term ‘Mohrenkopf’ nog steeds, zonder negatieve associatie." Heb je echt niet in de gaten dat je tweede zin op gespannen voet staat met de eerste? Blijkbaar heeft de naam wél een negatieve associatie, tenminste voor sommigen.

Middenman
Middenman7 feb. 2020 - 20:08

@ Thelonius - inderdaad voor sommigen; dat ontken ik niet. Waarom zou ik, als het feitelijk klopt? Maar voor de (grote) rest is dat blijkbaar niet voldoende om hun taalgebruik aan te passen omdat ze de negatieve associatie niet begrijpen. Wie weet komt dat nog of gaat het langzaam. Waarschijnlijk dat laatste. Volgens mij is dat de crux bij al deze discussies. Heb begrip voor elkaar (twee kanten op) en geef het de tijd. We praten hier over een ontwikkeling en die moet je nooit forceren. Polarisatie om een gebakje, hou op zeg. Dan zijn er wel belangrijkere dingen.

Thelonious Monk
Thelonious Monk7 feb. 2020 - 22:25

@Middenman "We praten hier over een ontwikkeling en die moet je nooit forceren." Dat is wat weldenkende witte liberalen de afgelopen honderd jaar tegen elke zwarte activist (en tegen elke feminist etc) hebben gezegd. Wat ze altijd vergeten is dat er groepen zijn die die ontwikkeling tot elke prijs willen tegenhouden, zodat er niks verandert als je nooit iets forceert. "Polarisatie om een gebakje, hou op zeg. Dan zijn er wel belangrijkere dingen." Racisme gaat voor degenen die er in Nederland mee te maken hebben niet om lynchpartijen, maar om een heleboel kleine dingen: vooroordelen, negatieve stereotypen, beschuldigingen die sociaal vrijwel niet bespreekbaar zijn, omdat iedereen direct in de ontkenning schiet. Ook al spreek je ze erop aan, de werkgever gaat NOOIT toegeven dat hij je afwees omdat je Marokkaan bent, de agent gaat NOOIT toegeven dat hij je alleen aanhield omdat je zwart bent. Veel te bedreigend. Zwarte Piet is op zich natuurlijk ook niet belangrijk, maar racisme lijkt wel voor steeds meer mensen bespreekbaar te worden als het niet direct over henzelf gaat, maar over zulke alledaagse voorstellingen en symbolen.

Middenman
Middenman8 feb. 2020 - 9:05

@ Thelonious - "Elke weldenkende liberaal"? Dat zijn nu uitspraken waar ik jeuk van krijg. Ik ben geen liberaal en of ik weldenkend ben mag een ander bepalen. Ik ben inderdaad wit , sorry daarvoor, ik kan er ook niks aan doen. Mijn partner is allochtoon en ik heb als witte jaren in landen gewoond waar witten gediscrimineerd worden. Ik weet waar ik over praat. Gewoon als weldenkende mensen op een fijne en vriendschappelijke manier met elkaar omgaan en samenleven heeft meer effect dan de strategie die jij voorstaat. Omgaan met elkaar betekent links met rechts, wit met zwart, religieus met niet-religieus, etc. Maar ik ben erg bang dat we allemaal, ook op links, vooral in onze eigen bubbel zitten. Dat zie je ook op dit forum helaas.

TRAXX2
TRAXX26 feb. 2020 - 20:21

Ach welnee.... we hebben het hier over een bakker die recent een doorstart heeft gemaakt. De man heeft gewoon reclame nodig. En dat is gelukt, iedereen heeft het nu over hem. Niets nobels aan. Gaat gewoon om knaken. Oud-Hollandsche Handelsgeest. Overgoten met een sausje van deugdzaamheid. Vervolgens nog een beetje zielig lopen doen over een "dreigende situatie" in z'n zaak. Gewoon de één of andere halve tamme die van het pad af is en om een moorkop staat te janken. Die schuif je gewoon je winkel uit en klaar ermee. Aanstellers allemaal. Vegan slagroom ook nog.... what's next? Ik word te oud voor die onzin....

6 Reacties
Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 20:48

Het is helemaal niet interessant waarom de bakker de naam heeft verandert. Wat interessant is zijn de mensen die agressief verhaal gaan halen vanwege die naamsverandering. Met dat soort diep gestoord gedrag kun je maar beter voorzichtig zijn. Volwassenen die agressief worden omdat je een gebakje beledigt hebt vertonen niet bepaald het soort gedrag wat toerekeningsvatbaarheid suggereert.

NL2019
NL20197 feb. 2020 - 4:55

@Marinus C. Dat is al te simpel geredeneerd. Er zit natuurlijk veel meer achter. De newspeak slaat om zich heen, omdat mensen zich om het minste geringste gekwetst voelen en van alles racistisch vinden. Daar komt de neiging bij om voor alle kwetsboze minderheden knievallen te maken, daar waar we dat gewoon lekker bij die minderheden moeten laten. Gekwetst zijn is een keuze en moet niet gecultiveerd worden. Op geen enkele wijze.

Zwerver3
Zwerver37 feb. 2020 - 8:18

@Marinus C. Het valt moeilijk te ontkennen dat als hetzelfde 15 jaar geleden was gedaan, het niemand was opgevallen. Het is juist de recente geforceerde politieke correctheid die de polarisatie zo op scherp heeft gezet, dat zelfs een gebakje tot felle reacties van zowel voor- en tegenstanders leidt. Als er geen dogmatische discussies over wit/blank, ZP en straatbordjes waren gevoerd met de onverbiddelijke vaststelling dat heel Nederland met terugwerkende kracht alles racistisch bedoelt en doelbewust de slavernij weer wil invoeren middels moedwillige indoctrinatie verstopt in een schijnbaar onschuldig decemberfeest, hadden we dit gesprek nu niet gehad. De vraag is of dit averechtse-effect degenen die het meenden te moeten aanzwengelen, tevreden stemt. Het lijken vooral goedbedoelde oplossingen voor problemen die voor die oplossingen nog niet bestonden. Een pleister die een wond creëert zodat het die automatisch bedekt.

MG1968
MG19687 feb. 2020 - 11:19

@NL2019 "Gekwetst zijn is een keuze en moet niet gecultiveerd worden." Waarom raakt jou dit dan? "Op geen enkele wijze." Behalve de jouwe bedoel je.

joop12342
joop123427 feb. 2020 - 11:58

Zwerver, die laatste twee zinnen zijn heel mooi.Dan ben je als moorkophater uitgeluld. Sorry voor het laatste bargoens woord.

Marinus C.
Marinus C.7 feb. 2020 - 17:58

Zwerver, toevallig is de rel rond negerzoenen dit jaar 15 jaar geleden. NL2019 Ja, ik weet wat er achter zit, een heleboel mensen voelen zich gekwetst door de naamswijziging. Maar volgens u is "Gekwetst zijn is een keuze en moet niet gecultiveerd worden. Op geen enkele wijze." Dus wat is het probleem? Enfin, er is zoiets als vrijheid van meningsuiting in dit land. Dus je mag de naam Moorkop racistisch vinden, of dat nu waar is of niet, en je bent vrij om het woord om die reden niet meer te gebruiken. Het probleem van U en de Uwen is vooral ook dat U heel er weinig ophebt met andermans vrijheid.

MountEverest
MountEverest6 feb. 2020 - 20:11

"Bij de koffie geniet ik graag een jodenkoek." Daar lijkt niemand zich druk over te maken, maar ik vind "jodenkoek" een veel groter probleem dan "moorkop".

6 Reacties
ton14024
ton140246 feb. 2020 - 21:56

Dat weten we nu wel.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye6 feb. 2020 - 21:57

Schijnt de naam te zijn van een familie. Maar Israël wordt tegenwoordig in de EU geassocieerd met facisme en onderdrukking van Palestina dus is er geen hond die daar moeilijk over doet. Vooral niet van linkse ééncelligen...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 feb. 2020 - 22:17

Jode(n)koeken worden zo genoemd omdat ze bedacht zijn door een Joodse bakker, en niet, zoals jij vreest, omdat ze, zodra ze ergens een huis binnenkomen, de reeds aanwezige koekjes uit de koektrommel weren en dan met een quasi-onschuldige gezicht die koekjes beschuldigen van anti-jodenkoeken gedag.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 feb. 2020 - 22:19

Joodse bakker = joodse bakker.

Becausky
Becausky7 feb. 2020 - 0:25

@mount everest Ik ook, morekoppen vin ik lekker, jodenkoeken nie

Marcus A.2
Marcus A.27 feb. 2020 - 6:32

@ton Ik wist het nog niet.

MountEverest
MountEverest6 feb. 2020 - 20:10

Cultuuroorlogen gaan vaak over relatief onbenullige zaken, zoals de naam van een gebakje. De mensen die menen de naam te moeten verdedigen reageren extreem. Ik heb nog het meeste met die arme bakker van doen.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 21:28

Het is niet echt een oorlog als één partij zonder casus belli een burgerdoel aanvalt.

Mohawk2
Mohawk26 feb. 2020 - 19:54

Hier onder de rivieren, ver in het diepe zuiden, midden in het duistere hart van Brabant, heet zo'n ding als sinds mensenheugenis 'unne sjekladembol' - een chocolade bol, in het ABN. Alleen die die van Den Bosch komen noemen zo'n ding 'unnen Bosschen Bol'... dat nemen wij die onnozele halzen verder niet echt kwalijk, we halen er vergevingsgezind als we zijn onze schouders over op, bedekken het met die typische Brabantse hyper-sociale katholieke mantel der liefde en gaan gewoon over tot de orde van de dag. Tot ver in mijn lagere schooltijd had ik nog nooit van een moorkop gehoord. Dat woord viel bij ons thuis aan tafel zomaar uit het niets voor het eerst in de snikhete zomer 1976, toen mijn ouders een bevriend gezin van boven de rivieren een paar weken in huis op vakantie hadden. Dick, het hoofd van dat gezin, was een collega van mijn vader, die (mijn vader dus) zijn hele werkzame leven in de Rotterdamse haven boten heeft leeggehaald en gevuld. Op een dag in die zomer van 1976 serveerde mijn moeder eens chocolade bollen van de plaatselijke bakker bij de koffie. Waarop Bep, de vrouw van Dick zei: O, moojjjkoppe, wat heejjjlijk Zus (= mijn moeder). Ik wist niet wat ik hoorde... moorkoppen??? Wat een stom woord... en het klonk ook zo onsmakelijk. Gatver! Echt totaal belachelijk... zo'n ding heette een chocolade bol. Dat wist toch zeker iedereen?! Ach, ik wist inmiddels al wel dat die familie niet helemaal spoorde. Ze gebruikten wel vaker hele eigenaardige woorden voor tamelijk normale alledaagse dingen, dus het kwam ook weer niet helemaal onverwacht... ze hadden het tenslotte ook altijd over patat, als we friet aten. En daarmee hadden ze mijn respect al veel eerder verloren... want zeg nou eerlijk, friet is toch veel lekkerder dan patat?!

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté8 feb. 2020 - 10:26

Hahaha, heerlijk Limburgs chauvinisme. En sommige gewoonten van die 'sjtumme Hollenjer' waren inderdaad stuitend, inclusief hun aperte onvermogen om te begrijpen hoe Vasteloavundj gevierd wordt.

Indisch4ever
Indisch4ever6 feb. 2020 - 19:50

Iedereen heeft woordjes die men niet ( meer) wilt gebruiken. Om morele redenen, om communicatieve of esthetische redenen om commerciële redenen , zoals deze bakker. Men kan het daar mee eens zijn of dus niet. Op zich niks mis meer. Ieder zijn mening Maar die opgewondenheid richting de bakker die er nu is en en her en der overslaat naar agressieve verbaliteiten.. is idiotie. Er zit iets heel intolerants aan die boosheid, temeer omdat het om ras en andere etniciteit gaat. Nederland maakt een probleem met andere etnische groepen.

2 Reacties
Jeanus Meurt
Jeanus Meurt6 feb. 2020 - 22:02

Waarom maakt Nederland gelijk een probleem. Stigmatiseren van iedereen gelijk doet u aan. Hij zoekt de aandacht op met iets wat helemaal niet kwetsend is en hij kan het gewoon anders noemen zonder de media op te zoeken niemand geeft erom op een paar idioten na. Dus niet iedereen gelijk over 1 kam scheren

Indisch4ever
Indisch4ever7 feb. 2020 - 9:41

Ik kan die laatste zin ook anders formuleren. Meer in details, maar dan wel langer. Bijv: "Teveel Nederlanders maken een probleem van andere etnische groepen, zie de baudettweet en nu die boosheid dat een bakker geen verwijzing naar een etniciteit of ras in een naam van zijn gebakje wil. Een boosheid die zeer verwant is aan die van boze zwartpietverdedigers"

JohnVKR
JohnVKR6 feb. 2020 - 19:48

Iemand verandert de naam van een gebakje. En dan voelt Han zich geroepen daar een heel betoog over te schrijven. Zucht...

5 Reacties
vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 19:57

DIEPE zucht. En dan vooral ook omdat hij de schandalige reacties totaal vergeet te noemen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 feb. 2020 - 20:52

Waarover Han wil schrijven, moet-ie helemaal zelf weten. Maar hoe-ie ooit nog een kritisch stukje richting Baudet c.s. kan schrijven, na deze knieval voor 't falderappes en de politiek correcte meute, valt moeilijk in te zien. Nou, ja, niemand hoeft consequent te zijn, natuurlijk. En een minnaar van ZP moet natuurlijk ook een moorkop zijn liefde verklaren. (...satire!)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 feb. 2020 - 21:03

richting = over. Je moet de satire niet te ver doorvoeren...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 feb. 2020 - 21:22

Hoe heet dit ook weer? Blaming the victim?

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 feb. 2020 - 22:24

Dat komt omdat ik het verschil ie tuen Baudet en een moorkop

Richie D
Richie D6 feb. 2020 - 19:35

De spijker op z'n kop dit. Eigenlijk wordt hier weer van een mug( de bakker uit Den Haag) een olifant (mediaophef) gemaakt.

Middenman
Middenman6 feb. 2020 - 19:23

Wat een heerlijk stuk Han. Net zo lekker als de moorkop zelf :)

Katootje2
Katootje26 feb. 2020 - 19:23

Het is niet de eerste keer dat het me gelukt is om plagiaat te ontmaskeren - https://www.youtube.com/watch?v=L2OTopEj3lQ

Le Chat Botté
Le Chat Botté6 feb. 2020 - 19:00

Tsja, Hema heeft ook vrijheid van meningsuiting. Als dit bedrijf een product wil hernoemen, dan mag dat zo maar. En daar heb je het dan mee te doen, ook al mag je er natuurlijk van alles over roepen. Behalve dreigen met geweld, dat is strafbaar en een teken dat je dringend therapie en een inburgeringscursus nodig hebt

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 20:25

Ik ben het helemaal met je eens. Alleen die 'inburgeringscursus' snap ik niet helemaal. Het zijn de oer-Hollandse, nationalistische "kom-niet-aan-mijn-traditie" (de moorkoptradite) medeburgers die zo reageren.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 feb. 2020 - 8:24

Eerder een “uitburgeringscursus” lijkt me ;)

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 feb. 2020 - 10:14

@vdbemt Sommige "oerhollansdse nationalisten" kunnen best een inburgeringscursusje gebruiken. Met name de hoofdstukken "De democratische rechtsstaat in een notendop", "Vreedzame communicatie" en "Omgaan met diversiteit" lijken mij voor velen onder hen een verplicht nummer.

[verwijderd]
[verwijderd]6 feb. 2020 - 18:45

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 feb. 2020 - 19:10

Ik ben bang dat Baudet het niet vol houdt zijn mond te houden en dan moeten er ongetwijfeld dingen worden recht gezet.

BartP2
BartP26 feb. 2020 - 18:38

Goed dat er eens kritisch gekeken wordt naar deze profileringsdrang. Mijnheer van der Horst slaat de spijker op zijn kop.

[verwijderd]
[verwijderd]6 feb. 2020 - 18:28

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois6 feb. 2020 - 22:19

Over welke afbeelding heb je het?

Willem D2
Willem D26 feb. 2020 - 18:23

Mooi stukje, laat het je smaken.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal46 feb. 2020 - 18:13

de echte kenner eet de moorkop met een rietje ; zuigt de inhoud en eet het lege jasje , keurig met een vorkje. Ik ken de lekkernij al mn leven lang als moorkop; Een roomkop of roomsoes is wat kleiner en de chocola wat dunner. De echte moorkop heeft spierwitte slagroom, niet uit een spuitbus uiteraard , maar zelf geklopt , met veel witte suiker. Ongezond , dus extra lekker. Iedereen wordt nu reuze bedankt... de lol van het smullen & snoepen van een verse moor- cq roomkop is er van af zonder schuldgevoelens. De jodenkoek had die rol al eerder op zich genomen. Iemand een recept zodat ik ze thuis achter dichte gordijnen in achterhuis in het diepste geheim kan maken ? (en op mn hoede voor de Nederlandse traditie van klikken en aangeven)

2 Reacties
MountEverest
MountEverest6 feb. 2020 - 20:14

@Rechtse bal Soezen maak je met behulp van kookdeeg, dat is deeg met water erin. Als je dat in de oven stopt, gaat het water koken en ontstaat er een hol baksel dat wij soes noemen. Met een slagroomspuit kun je de soes vullen. Daarna gaat de gesmolten chocolade er over heen en daar is je moorkop of slagroomsoes.

MountEverest
MountEverest6 feb. 2020 - 20:16

https://www.zelfmaakrecepten.nl/kookdeeg-of-soezendeeg/

vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 18:07

Kijk. Dit valt me dan weer enorm tegen. Je gaat je druk maken over de naamsverandering van een gebakje. Dat op verschillende plekken al een verschillende naam heeft. En volledig voorbij aan het achterlijke intimiderende gedrag ter plekke en via de media. Dit laatste is toch vele malen verontrustender.

I am Legion
I am Legion6 feb. 2020 - 18:06

De traktatie is zelf altijd onschuldig geweest en is dat echt niet verloren doordat een splintertje SJW-ers er geprikkeld door waren en net zomin dat een even sneu stelletje domkoppen (mag dat nog wél?) er reden toe zagen mensen te bedreigen die liever een andere benaming bezigen. Noem het ding hoe je het wil als consument, producent, of aanbiedende partij maar denk niet dat je recht hebt anderen op te dringen het zo te noemen als jij dat wilt. De enige discriminerende intolerantie die hier speelt is die waar men die vrijheid van de ander meent te mogen bestrijden.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 19:56

"Noem het ding hoe je het wil als consument, producent, of aanbiedende partij maar denk niet dat je recht hebt anderen op te dringen het zo te noemen als jij dat wilt." Je hebt niet het recht je eigen product te noemen zoals je wilt??? Anderen "op te dringen" ? Wat een klinkklare onzin. Dan eet je het toch niet.

I am Legion
I am Legion6 feb. 2020 - 19:59

@vdbemt Je begrijpt totaal niet wat ik stel. Iedereen bepaalt zelf hoe ze het ding noemen, maker, aanbieder (vaak dezelfde), en afnemer, eter (vaak dezelfde). Dus moorkop of anders.

vdbemt
vdbemt7 feb. 2020 - 10:41

@I am legion. Dat had ik inderdaad zo niet begrepen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 feb. 2020 - 17:51

De benaming Moorkop is mijn inziens niet racistisch. Mensen die anderen er om gaan bedreigen zijn mijn inziens rijp voor de opvang. Dat is mijn oordeel en daar moet/mag u het mee doen.

5 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt6 feb. 2020 - 18:40

Jerry, in in mijn tijd als bakkersknechtje heb ik er vele van bezorgd. Het plaatje toont echt 3 moorkoppen daar hoef je niet aan te twijfelen hoor. Ik heb liever een Tom pouce.

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 feb. 2020 - 18:49

De bedreigingen komen volgens de media juist van de moorkopminnaars.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 feb. 2020 - 19:07

@han Rijp voor het gesticht dus.

Klaas Punt
Klaas Punt6 feb. 2020 - 19:45

Han, so what?

vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 20:02

@Han "De bedreigingen komen volgens de media juist van de moorkopminnaars." Volgens mij is dat wel iedereen duidelijk. Het is DIT wat aandacht verdient:" Mensen die anderen er om gaan bedreigen".Want hier heet Bidet gelijk in: die zijn rijp voor de opvang. Het verwondert mij zeer hoe jij zeer goede stukken afwisselt met bagger.