Joop

Krakers mogen van rechter in pand van Russische oligarch in Amsterdam blijven

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1680 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-11-17 om 14.31.32

De krakers van een monumentaal pand in Amsterdam mogen daar van de rechter blijven. Het uit 1879 daterende herenhuis op de Vossiusstraat 16 is namelijk het bezit van de Russische oligarch Arkadi Volozj die op de Europese sanctielijst staat. Al zijn tegoeden en bezittingen in de EU zijn bevroren. Volozj eiste dat het pand ontruimd zou worden, maar volgens de rechter zou dat betekenen dat daarmee “ongerechtvaardigde leegstand” ontstaat.

Volozj is de oprichter van internetzoekmachine Yandex. De rechtszaak werd gevoerd namens de 58-jarige miljardair en vennootschap Paraseven Ltd., dat gevestigd is in belastingparadijs de Britse Maagdeneilanden. Hoewel Volozj op de sanctielijst staat als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne en Nederland niet in mag, zei de miljardair dat het pand nu verbouwd wordt zodat hij en zijn kinderen er incidenteel kunnen verblijven zodra de sancties zijn opgeheven. 

De krakers bestrijden dat en zeggen dat het pand wordt gesplitst in verschillende appartementen. Dat zou blijken aan de nieuwe huisnummers die aan de nieuwe woningen zijn toegewezen. Die appartementen gaan de commerciële verhuur in. De krakers protesteren met hun actie niet alleen tegen de Russische oorlog, maar ook tegen het woningbeleid in de hoofdstad. Hun advocaten hebben laten weten dat de krakers het niet vinden kunnen “dat miljardairs Nederlandse panden gebruiken om winst mee te maken”. 

Het door Volozj opgerichte Yandex is behalve een zoekmachine ook een webwinkel, maaltijdbezorger en taxidienst. De dagelijkse leiding opereert vanuit Moskou, maar op papier is het bedrijf gevestigd op Schiphol. Zonder twijfel een lucratieve belastingconstructie. Volozj staat op de sanctielijst omdat Yandex “propaganda zou verspreiden en zoekresultaten zou manipuleren ten faveure van de Russische overheid”, zo weet het Parool te melden. Dat leidde tot het bevriezen van zijn tegoeden en bezittingen. Het pand in Amsterdam werd pas in beslag genomen toen NRC en De Groene ontdekten dat dit ook van hem is. 

In de rechtszaal zeiden de krakers te weten dat kraken strafbaar is, maar dat het tegengaan van langdurige leegstand nu zwaarder weegt. Ook zeiden ze dat een pand helemaal niet verbouwd mag worden zolang het bevroren is. Volozj zelf beweerde dat zijn vermelding op de sanctielijst helemaal niet betekent dat hij niet in de woning mag verblijven. De rechter ging daar niet in mee en stelde de krakers in het gelijk. In de uitspraak valt te lezen dat het pand wel degelijk wordt opgesplitst in afzonderlijke appartementen:

“Aannemelijk is dat de verbouwing leidt tot een aanzienlijke waardevermeerdering en dientengevolge tot vermogensgroei voor Paraseven. Naar voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter is het voortzetten van de verbouwingswerkzaamheden dan ook in strijd met de sancties.”

In het vonnis valt ook te lezen dat de krakers aanpassingen aan het pand hebben gedaan, “maar daarbij zijn de krakers op advies van een bouwkundige te werk gegaan. Gelet op de in het geding gebrachte foto’s lijkt dit geen ‘houtje touwtje’ werk.” 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Rechtse   Bal
Rechtse Bal17 nov. 2022 - 18:40

Beslissing vd rechter is een vrijbrief voor het gepeupel om het gebouw te vernielen en leeg te roven. De beelden kan ik me goed voorstellen. De volgende stap is klein en ik vrees niet meer te keren.

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier17 nov. 2022 - 20:13

liever gepeupel dan rechtse ballen!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 nov. 2022 - 21:36

En wie is ook echt 'het gepeupel' ? Als ik de halve stad zou opkopen en dan al die panden vervolgens leeg laat staan, in tijden van crisis, dan ben ik in jouw ogen 'een held' toch?... En de mensen die daar dan wat van vinden, zijn gewoon 'heel jaloers'. Daar hebben jullie het toch altijd over, dat iedereen 'jaloers' op je is. Jullie zijn zo oppervlakkig en onderontwikkeld

Backtobasics
Backtobasics17 nov. 2022 - 22:13

Typerend voor het hedendaags "rechtse" geluid is dat ze Russische dubieuze figuren bagetaliseren of goedpraten. Maar goed dat Ronald Reagan het allemaal niet meer hoort.

oproerkraaier
oproerkraaier18 nov. 2022 - 1:46

Weg met alle rechtse ballen! https://www.youtube.com/watch?v=rlNFpo3mpFU

Karingin
Karingin18 nov. 2022 - 8:48

Je bedoelt dat gepeupel waar je zogenaamd voor opkomt zodra het over vlieg- of vleestax gaat…?

PGS
PGS18 nov. 2022 - 14:49

Zolang zij dat pand heel houden en gewoon bewonen, zie ik niets tegen deze kraakactie. En of het nu toevallig in handen is van een Rus, is voor mij helemaal niet interresant. Het is altijd al van het idiote dat in stad met hoge woningnood, panden leeg staan.

Backtobasics
Backtobasics17 nov. 2022 - 16:07

Hopelijk komen wat meer jongeren er achter dat een groot deel van de woningmarkt door corrupte en halve criminele figuren word bepaald, die er door speculatie en gesjoemel grof geld mee verdienen, terwijl we in een wooncrisis zitten. Maar bladen zoals bv " de Telegraaf", en AD hebben de afgelopen jaren vooral het handje vol krakers dat er nog over is, gecriminaliseerd.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 nov. 2022 - 18:53

Klopt. De pulp blaadjes als de Telegraaf, bestempelen de krakers als de criminelen. Technisch gezien, juridisch gezien, zijn ze dat ook. Maar, de telegraaf zal nooit willen toegeven, dat veel, heel veel van die vastgoed bazen ook crimineel zijn. Létterlijk, crimineel. Een kennis van een vriend, moest zijn huis verlaten, van de huisbaas, ondanks dat het huurcontract nog niet afgelopen was. De huurbaas, wilde er iemand anders in hebben. Hij weigerde en werd toen door die huisbaas ernstig bedreigd. Hij is toen toch maar uit het pand gegaan, omdat hij te geïntimideerd was. Ga dan naar de politie, zullen naïeve mensen zeggen, tegen deze jongen. Ja, alsof de politie daar iets aan kan/zal doen. De criminele huisbaas zal het gewoon ontkennen en zal de jongeman vervolgens aanklagen voor laster. De jongen was ook veel te bang, voor deze maffia huisbaas. Je gaat de maffia toch niet tegenspreken, of wel? Veel jongedames, worden door hun huisbazen ook seksueel geïntimideerd. Ik heb dit al van meerdere dames gehoord. Ook dat is heel normaal, in dit gave land. Ze kunnen geen kant op, zijn blij dat ze uberhaupt iets gevonden hebben en de huisbaas misbruikt deze macht.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 nov. 2022 - 13:01

"de Telegraaf, bestempelen de krakers als de criminelen. Technisch gezien, juridisch gezien, zijn ze dat ook. " Dus moet men net zo hard handhaven als voor de bouwvergunning voor het binnenhof.

oproerkraaier
oproerkraaier18 nov. 2022 - 15:22

IHAG: Wensdenken!

HollandseKaas
HollandseKaas17 nov. 2022 - 14:58

Mijn stellige regel blijft toch wel : van andermans bezittingen blijft je af. Van het alternatief van morele willekeur komt vaak weinig goeds.

8 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 nov. 2022 - 15:42

Er is een extreme woningcrisis aan de gang, die levens verwoest. De politiek, is niet bereid om hier iets aan te kunnen, of willen doen. Mensen betalen veel te hoge huren, kunnen niets vinden, of zijn permanent bang, dat ze uit hun antikraak gegooid worden, met alle gevolgen van dien Lees het boek genaamd : uitgewoond, van Cody Hochstenbach. Een van de belangrijkste politieke boeken, van de afgelopen tijd. Zwaar onderbelicht, deze wetenschapper Als de politiek geen uitkomst bied, als jouw geliefde 'vrije markt' geen uitkomt bied, dan gaan mensen inderdaad kraken. Jouw mening over kraken, is verder irrelevant, want het gaat gewoon door. Kraken gaat door, met of zonder de mening van de lokale VVD afdeling Morele willekeur, spreek je over. Alsof huisjesmelkers niet uit gaan van morele willekeur. Huisjesmelkers gooien je gewoon op straat, ook als je twee kinderen hebt en nergens heen kan gaan. Ze verhogen de huur elk jaar, om je tot de laatste druppel uit te persen en ze komen ermee weg, dus doen ze het. Dat is geen morele willekeur?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 18:19

Dan nog moet men bij de politiek zijn en niet voor eigen rechter gaan spelen mwt andermans eigendommen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 nov. 2022 - 20:51

Ikhebaltijdgelijk U snapt het niet helemaal. De politiek gaat hier iets aan doen? CDA, VVD en D66, die gaan iets aan deze problemen doen? Mensen hebben nú onderdak nodig! Vandaag nog! Een gezin word op straat gezet, dit gezin kan niet wachten op 'de overheid' die zogenaamd geïnteresseerd is in de problemen van mensen. Deze overheid, gaat de woningcrisis oplossen? Ja, misschien dat er over twintig jaar iets veranderd is. Maar, de problematiek speelt nú. Mensen betalen nú 70 procent van hun inkomen aan huur, omdat er geen goedkopere alternatieven beschikbaar zijn. Mensen komen vanzelf uit bij de kraakbeweging/anarchistische beweging, omdat de politiek niets voor ze betekend. Wil je de anarchistische beweging de wind uit de zeilen halen? Kom dan met politieke oplossingen. Maar, alsof een VVD/D66/PVDA met oplossingen gaat komen. Wat kan hun het nou schelen? Die politici vinden het wel prima allemaal, voorlopig, die krijgen goed betaald en zitten er warmpjes bij. Het is zo simpel. Leegstand plus woningcrisis, leidt tot kraken. Doe dus iets aan leegstand, of doe iets aan de woningcrisis, als je dit wilt veranderen. De politiek doet niets aan leegstand, niets aan de woningcrisis, niets aan extreem hoge huren en niets aan malafide verhuurders. Daarmee, geeft zij de anarchistische beweging bestaansrecht. Ik heb dit al vaker uitgelegd, maar het beklijft niet

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 nov. 2022 - 21:17

We zien ook, dat steeds meer mensen sympathiek staan, tegenover kraken. Op twitter, heeft de kraakbeweging 'Mokum kraakt' vele volgers, 2700 volgers hebben ze. Dat is vrij veel, een paar jaar geleden had de kraakbeweging véél minder aanhang. Kraken was toen echt een niche verschijnsel. Ze zijn vertienvoudigd. Deze vernieuwde sympathie voor kraken, komt doordat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek. En dat ze geen vertrouwen meer in de parlementaire politiek hebben ,is ook niet zo verbazingwekkend. Alsof een Daniel Koerhuis, of een Atje Kuiken iets voor jou gaat betekenen. Wat een grap. Als je iedere maand 1600 huur betaald en niets kan sparen en jezelf helemaal dood werkt, dan gaat dat kraken toch wel een aantrekkelijk alternatief worden, voor veel mensen. Zelfs als 'het niet mag'. Als mensen honger hebben, zullen ze gaan stelen, zelfs als dat 'niet mag'. Als mensen uitgebuit worden, gaan ze staken, in opstand komen, ook als dat 'niet mag'. Ik vertel je slechts, hoe de kaarten geschud zijn, hoe het spelletje gespeeld wordt. Ik ben de brenger van het slechte nieuws

oproerkraaier
oproerkraaier18 nov. 2022 - 1:51

Woonrecht hoort boven het eigendomsrecht te komen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 nov. 2022 - 12:25

Het is meer zo dat. Als woonrecht niet gerespecteerd word, op een of andere manier. Als de overheid niet via de staat of de markt, woonruimte beschikbaar maakt voor mensen. Dan valt 'de samenleving' gewoon uit elkaar. Dan 'radicaliseren' mensen en gaan ze voor anarchistische/zelfbestuur alternatieven kiezen. De politiek heeft het dus zelf in de hand. Mensen kiezen nu vrij massaal voor de anti overheid politiek. Op rechts, in de vorm van de boeren beweging en op links, in de vorm van de kraakbeweging. De overheid heeft het er zelf naar gemaakt, door nooit te luisteren naar mensen en mensen te minachten Respecteer bestaan, of verwacht verzet.

PGS
PGS18 nov. 2022 - 14:51

In principe ben ik met je eens. Maar als speculanten panden opkopen en dat jaren leeg laten staan, dan rechtvaardigt voor mij dat het gekraakt mag worden. Maar dat mag ook geen vrijbrief zijn om het gekraakte pand helemaal uit te leven.

PGS
PGS18 nov. 2022 - 14:55

@ Baloemparoempaloempa Ik heb al sinds de jaren 80 grote sympathie voor de kraakbeweging. Omdat panden zijn er om in gewoond te worden en niet als een beleggingsobject. Waar ik totaal geen sympathie voor hebt, als een kraakpand helemaal wordt uitgeleefd. Omdat niemand zich verantwoordelijk voelt voor het onderhoud van het pand.

Break on through
Break on through17 nov. 2022 - 14:56

Goede ontwikkelingen, ook voor de toekomst. Kraken komt voort uit woningnood. Na twee decennia rechts woonbeleid (o.a. afschaffen Min. volkshuisvesting) is het woningtekort dusdanig schrijnend dat legalisering van kraken eigenlijk wel gerechtvaardigd is... Verder is het natuurlijk gewoon ook nog oorlog. Rusland tegen Oekraïne. Rechts Nederland tegen de Rechtstaat. Rechts Nederland tegen de Gewone Nederlander. Rechts Nederland tegen de Menselijkheid. Rechtse internationale miezerige mannetjes tegen Globale Klimaat.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 13:41

Wel bijzonder dat er vergunning is verleend voor de interne verbouw van een dergelijk monumentaal pand, naar verhuurbare appartementen. Daar zijn zeer strenge regels voor, en Amsterdam heeft toch een zeer duidelijk beleid als het om pandjesbazen gaat. Wellicht eens wat strenger toezien op de regels! Hulde voor de krakers in deze specifieke zaak, al hoop ik wel dat ze het pand in goede staat behouden.

2 Reacties
ruiterp
ruiterp17 nov. 2022 - 14:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 nov. 2022 - 12:26

Als krakers de panden vanbinnen slopen, dan zijn ze letterlijk en figuurlijk hun eigen glazen aan het ingooien. De anarchistische/kraakbeweging, moet ook nog veel leren. Het zijn vaak jonge mensen en er zitten puberale figuren tussen