Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Krachtig SP-spotje over 'Nieuw Vertrouwen'

  •  
30-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sp_spot_300.jpg
Beeldtaal in de beste internettraditie ... Maar waar zijn de mensen? 
De SP zet in een sfeervol, snel gesneden spotje een visie uiteen op het gevoel van de Nederlanders. Die zijn volgens de partij hun vertrouwen kwijt geraakt door de crisis en de verkeerde politieke keuzes van de regering.
Het gaat om de vraag hoe we de samenleving inrichten, vertelt de meeslepende spot. In wat voor land willen we leven?
Aan het slot stelt de partij een vraag. ‘Wat wordt het? Liberaler of socialer?’ Dat moet de kiezer op 12 september beslissen, is de boodschap. De spot sluit af met de leuze ‘Zo bouwen wij aan nieuw vertrouwen’, met een verwijzing naar de titel van het partijprogramma.
Opvallend genoeg komen in het hele spotje geen mensen in beeld voor. In plaats daarvan hoor je steeds andere stemmen het verhaal vertellen. Is dat een goede keuze of is dat juist in strijd met de boodschap? Is het een wij-verhaal verpakt in een ik-beeldtaal? Wat vind jij? Reageer!

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

johnnysisko
johnnysisko30 jun. 2012 - 10:52

Precies en daar gaat het om, de boodschap zit hem daarin. De maatschappij kan niet zonder mensen. En mensen maken de keuzes hoe de maatschappij er uit moet komen zien. Het kan socialer. Door keuzes die wij kunnen maken!

degewoneman
degewoneman30 jun. 2012 - 10:52

sterke spot, houd de aandacht vast voor de boodschap, ook visueel.

JoopSchouten
JoopSchouten30 jun. 2012 - 10:52

Schitterend.

JAWEH
JAWEH30 jun. 2012 - 10:52

Een mooi en krachtig spotje. Ik hoop dat ze veel zetels halen. Ik ga zeker op de SP stemmen.

ColorHugo949
ColorHugo94930 jun. 2012 - 10:52

Prachtige beeldvorming. De SP heeft mijn sympathie, nu de onderbouwing in cijfers nog.

JoopSchouten
JoopSchouten30 jun. 2012 - 10:52

De mensen hebben nu een congres. Vandaar. ; ) Zie www.sp.nl Over 20 minuten wordt er gestemd over alle voorstellen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos30 jun. 2012 - 10:52

Prachtig spotje, kan niet anders zeggen. Warm en menselijk. Zonde van dat echo-gepraat. En geld vragen aan mensen die 'het toch al goed getroffen hebben'...eeeh misschien hebben deze mensen er ook gewoon hard voor gewerkt? Dat mag nog steeds niet beloond worden bij de SP. Nou ja, wel beloond maar daarna moet je het weer kritiekloos inleveren. De SP wil zich meer gaan richten op het MKB, nou die zien de SP aankomen met zo'n slogan. Iets meer nuance over verdienen en 'verdienen' zou de SP misschien een echt 'grote' partij maken. Maar het spotje is in ieder geval een lust voor het oog.

MichelReiziger
MichelReiziger30 jun. 2012 - 10:52

Heel sterk dat ze in het filmpje verwijzen naar POLITIEKE KEUZES in relatie tot de crisis, en niet naar de BANKEN, wat vaak het excuus is van de Euroscisten binnen D66, GL en VVD.

WillemKorenman
WillemKorenman30 jun. 2012 - 10:52

Ik moet nieuw vertrouwen hebben zo zegt de SP in het spotje. Nieuw vertrouwen? Waarin? In Roemer? En in wat Roemer met Europa wil? Wat dat laatste betreft is het duidelijk. Hij wil “Roemertjes” laten drukken door de ECB en de geldpers aanzetten.. Ja U leest het goed. `Roemertjes` met een waarde van nul Euro en nul gulden. Daar gaat het geld van de kleine spaarder. De bodemloze put van de SP. Roemer wil de staatsschulden opkopen. En de pensioengelden dan? Die spoelt Roemer van de salonpopulisten (SP) door de gootsteen. Het oubollige spotje is 160 seconden lang en daarmee meer een repeterende grammofoonplaat. Het is gezever over “nieuw vertrouwen”. Dat blijkt dus de naam van het SP-verkiezingsprogramma te zijn. Wat een onzinnig spotje. Om hoofdpijn van te krijgen.

JacquesDanzig
JacquesDanzig30 jun. 2012 - 10:52

Geweldige spot, niets op aan te merken. Je kunt zeggen over de SP wat je wilt (en dat zal men dan ook zeker doen), maar het maken van een pakkend spotje kun je zeker aan ze overlaten...

neeroeter
neeroeter30 jun. 2012 - 10:52

Begint sterk, maar het spotje duurt te lang. Echt waar, na een minuut met zoveel informatie ( ook nog eens zwaar voor het brein ) is de aandacht volledig weg. Een creatief product, dat wel. Leuk voor de maker. Effectief, nee, eerder drammerig. Geen mensen erin is feitelijk een doodzonde.

Jokerman
Jokerman30 jun. 2012 - 10:52

Sterke beeldtaal in dit spotje. Bijv. als er gesproken wordt over 'politieke keuzes', wordt er op een Scrabble-bord een aantal keer deze twee woorden gelegd en ingezoomd op de 'EU' in het woordje 'keuzes'. Later zie je twee blaadjes aan prikkeldraad hangen met daarop geschreven: 'woekerwinsten', waarbij de T wordt gevormd door een bebloed stuk draad. Ik denk dat dit een winnende strategie is voor de SP: blijven hameren op de óórzaak van deze crisis. Inderdaad, geen natuurramp, maar het gevolg van 30 jaar wereldwijd VVD-achtig beleid. Herhalen, herhalen, herhalen. Durf de neoliberalen verantwoordelijk te stellen. Val hen erop aan dat zij op dezelfde weg verder willen, die ons juist naar de crisis heeft geleid. Durf ook te zeggen dat dit geen 'fouten' of 'onjuiste inschattingen' zijn geweest, maar dat dit puur berekenend is gebeurd. Vat de Shock Doctrine van Naomi Klein samen. Een eerste aanzet daartoe zie ik in dit spotje. Hulde. En laat het soort spotjes als met het peper -en zout setje dan maar achterwege.

mrwonkish
mrwonkish30 jun. 2012 - 10:52

Ik heb het niet zo op verkiezingsspotjes, maar deze is verrassend sterk. Heldere krachtige boodschap.

Hazmat Guy
Hazmat Guy30 jun. 2012 - 10:52

Kippenvel spot Roemer op SP-congres: 'Wij laten Nederland niet rechts liggen' Minister van financiën en visserij van IJsland spreekt op SP congres Links ruimt daar de rotzooi op die rechts daar heeft veroorzaakt

neutralist
neutralist30 jun. 2012 - 10:52

[De politiek heeft de economie inzwaar weer gebracht?] Haha ons kabinet verantwoordelijk voor wereldeconomie. Commercieel goed maar inhoudelijk onzin.

Amarinde
Amarinde30 jun. 2012 - 10:52

M.i. een goede spot. Het muziekje is via de laptop wat storend omdat het de duidelijkheid van de stemmen een beetje overheerst. Ik denk dat degene die het een te lange of slechte spot vinden of teveel waarheidsgetrouwe informatie krijgt die men niet wenst of men gewoon tegengestelde opvattingen heeft en vandaar uit negatief reageert op zoveel brute waarheden.

mijnmening2
mijnmening230 jun. 2012 - 10:52

Qua filmtechniek is het een verademing dat er geen 'sprekende poppen' in beeld zijn. Als filmmaker wil je juist NIET dat beeld en geluid exact hetzelfde verhaal vertellen. Gelukkig zijn ook de emo-trekkende-plaatjes van schattige, onschuldige, happy, multicultureel verantwoorde mix aan mensen achterwege gelaten. Mooi gefilmd beelden die postieve associaties toevoegen bij de boodschap. En of je het met de boodschap eens bent is een eigen keuze :) Dipje voor mij is op 1:13 als er over 'ze', 'de anderen' gesproken wordt, als de mensen-die-niet-te-vertrouwen-zijn. Dat is dan weer onnodig gebruik van politieke illusie #2 - ZIJ handelen alleen uit eigen belang.

lancelot2
lancelot230 jun. 2012 - 10:52

Wel, wel.......... Als ik de naam sp, of sp politici hoor, zie of lees spoelt mijn vertrouwen weg via de zink. ;-) Leuke foto!!!!!!!!

1 Reactie
Jan Jansen2
Jan Jansen230 jun. 2012 - 10:52

Wat een slap commentaar.

JanGert
JanGert30 jun. 2012 - 10:52

Verkiezingspotjes maken kunnen ze wel. Nu de oplossingen nog.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 jun. 2012 - 10:52

http://www.sp.nl/2012/verkiezingen/VK_verkiezingsprogramma_versie_180627.pdf

Monique Sparla
Monique Sparla30 jun. 2012 - 10:52

Kippenvel! Investeren in wat ons allen bindt. bouwen wij aan nieuw vertrouwen. Ik geloof in de intentie van de SP en ik hoop ook tegelijkertijd dat ze het vertrouwen waard zullen zijn.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen30 jun. 2012 - 10:52

'Kippenvel!' Voor een ervaren reclamemaker is het geen enkel probleem jou als kijker instant kippenvel te bezorgen. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=ffC9FfMYpW4&feature=youtube_gdata_player

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2012 - 10:52

Leuk hoor die SP-filmpjes betaald door de belastingbetaler. Ik weet het, het afdrachtsysteem. Dankzij het neo-liberale beloningsbeleid is de SP schatrijk. Als je tegen hoge beloningen bent, het geld zelf niet hoeft, stort het dan terug in de staatskas.

1 Reactie
MarijkeJJ
MarijkeJJ30 jun. 2012 - 10:52

"Leuk hoor die SP-filmpjes betaald door de belastingbetaler. " Dat geld is niet van de belastingbetaler, dat geld is van de mensen die een politieke functie vervullen voor de SP. Als een VVD kamerlid een TV koopt van zijn salaris roep ik toch ook niet dat die TV door de belastingbetaler is betaald?

hannogroen
hannogroen30 jun. 2012 - 10:52

En zo blijkt de SP niet onder te doen voor de gemiddelde multinational als het gaat om het gebruik van manipulatieve reclametrucs. Raak mensen in hun emotie, wijk een (beetje) af van de mainstream en creëer vooral een groepsgevoel dan slikken veel kijkertjes je boodschap als zoete koek.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 jun. 2012 - 10:52

O.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2012 - 10:52

Ik probeer objectief te kijken, ook omdat ik SP als een van de helaas zeer weinige anti-EUro partners van PVV zie. Maar voor overige geen goede spot: te lang, teveel informatie en waarop 'nieuw vertrouwen' is gebaseerd blijft onduidelijk. Voorts wantrouw ik socialisten t.a.v. nationale aangelegneheden en belangen. SP wil ontwikkelingshukp verhogen naar 0,8% Voorbeeld van nationaal vluchtgedrag, waarbij Nederland weer kan dokken. Dat schiet niet op..

1 Reactie
JongLinks
JongLinks30 jun. 2012 - 10:52

U haat gewoon iedereen toch die het niet eens is met uw grote leider?

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2012 - 10:52

wel, komt een partij pardoes tot de kern van de zaak. geen schaamte, geen eer, geen vertrouwen. geen vertrouwen, geen economie. fraude bij banken, in de politiek, bij de overheid, in de wetenschap, in de zorg, in de (woning)bouw. rechters die meineed plegen. liegen voor een parlementaire enquete comissie. liegen over illegale oorlogen. de grondwet overtreden. het OM dat onschuldigen vasthoudt om gezichtsverlies te voorkomen. het vervolgen van klokkenluiders. het electorale succes van de SP ligt maar deels in haar programma. het zit hem vooral in haar betrouwbaarheid, tegenover de onbetrouwbaarheid van de overige partijen.

1 Reactie
kloek1
kloek130 jun. 2012 - 10:52

"geen vertrouwen, geen economie" Je kan het altijd nog met een schuldeneconomie proberen zoals de SP voorstaat. Van geleend geld kun je het best een tijdje volhouden. In Griekenland hielden ze het bijna tien jaar vol. Begrotingstekort? Maakt de SP niet uit, zo lang het geld rolt, ook al is het geleend geld. Per Nederlander wordt er per jaar 1000 Euro rente betaalt.

neutralist
neutralist30 jun. 2012 - 10:52

Maar gelukkig staat de SP niet alleen in een formatie. Dus hoeven we ons geen zorgen te maken dat dit spotje realiteit wordt.

1 Reactie
bram81
bram8130 jun. 2012 - 10:52

nee de regering is niet verantwoordelijk voor de wereld economie zoals Pepijn zegt maar de regering is er wel verantwoordelijk voor dat het in Nederland met de economie veel slechter gaat dan in de ons omringende landen. Dit komt vooral doordat men mensen in onzekerheid heeft gelaten over heel veel zaken en door de vele bezuinigingen die de mensen direct raken houden ze de hand op de knip. Daarbij werd dit land maar bestuurt zoals de SP dan hadden we tenminste inspraak. Bij de SP bepaalt een gekozen bestuur het concept verkiezingsprogramma waarna alle leden op het congres veranderingen door kunnen voeren waarover een meerderheid beslist. Daarbij kun je bij de SP heel gemakkelijk mee doen in de partij en als je een beetje opvalt door het goede werk dat je doet wordt je gevraagd om in Den Haag of Amersfoort (waar het nieuwe partijkantoor staat) te komen werken voor de SP. De SP wordt vaak voorgesteld als een zoor dictatoriaal bestuurde organisatie maar juist het omgekeerde is waar. Als een meerderheid van de leden iets wil gebeurt het ook. Werden bedrijven maar zo geleid dan weet ik zeker dat de service er bij veel bedrijven op vooruit zou gaan.