Join the Pipe, een geweldig project om het gebruik van kraanwater te stimuleren. Maar in Amsterdam doen we er weer moeilijk over
Join the Pipe is een stichting die zoveel mogelijk het gebruik van kraanwater wil stimuleren. Niet alleen hier in Nederland, waar we het beste kraanwater van de hele wereld (!) hebben, maar ook in landen waar schoon drinkwater niet zo vanzelfsprekend is. Dit doet Join the Pipe door in Nederland onder andere openbare watertappunten aan te leggen waarvan een deel van de opbrengst wordt bestemd voor het bouwen van putten en het geven van voorlichting in bijvoorbeeld Bangladesh en Malawi. Gemeenten kunnen deze tappunten kopen, maar ze kunnen ook gesponsord worden, zoals het geval is met het watertappunt op het Leidseplein (door TEDx betaald) en binnenkort op het Stadionplein (door Vodafone betaald).
Door watertappunten aan te leggen in de stad, krijgen Amsterdammers en toeristen makkelijker toegang tot ons drinkwater. Dat is goed voor de mens, want het betekent minder zoete frisdrankjes. Dat is goed voor het milieu, want het betekent minder plastic flesjes op de afvalberg. En dat is goed voor medeburgers in Afrika en Azië, want het betekent toegang tot veilig drinkwater. Bovendien wordt kraanwater – in vergelijking met water uit flesjes – vijf keer meer gecontroleerd en is het 500 keer goedkoper. Prima!
Zo’n stichting en het doel waar het voor staat, zou door Amsterdam omarmd moeten worden. Verschillende stadsdelen hebben dat al gedaan: stadsdeel West , Centrum en Zuid hebben een aantal tappunten van Join the Pipe geplaatst. Ik diende in mei een motie in die door alle andere partijen werd gesteund, waarin ik het College van B&W oproep om meer watertappunten in Amsterdam aan te leggen en hiervoor Join the Pipe in te schakelen. So far so good.
Eigen tap eerst Maar het zou Amsterdam niet zijn als er niet ergens een kink in de kabel zat. Deze kink heet Waternet (u weet wel, van die bootjesafwijzing ). Waternet werkt in opdracht van de gemeente Amsterdam en is een non-profitorganisatie, een semi-overheidsdienst. Join the Pipe heeft de hulp nodig van Waternet, want voor het installeren van een watertap moeten eerst een watermeter en -put worden geplaatst, zodat er gemeten kan worden hoeveel zo’n tap vertapt. Dat is gek, want dat weet Waternet al: zo’n 40 euro aan water per jaar. De eigen tapjes van Waternet hebben dan ook niet zo’n watermeter en -put.
Enfin. In Brabant kost het plaatsen van een tapje zo’n 2000 euro. Gok eens hoeveel het in Amsterdam kost. […] Het vijfvoudige. Dat. Is. Dus. Tien. Duizend. Euro. Voor iets wat in de provincie voor 1/5 van dat geld kan. Dat is een beetje gek. Daarnaast lijkt Waternet de aanleg van de Join the Pipe-watertappen ook niet echt te willen bevorderen, terwijl de ‘eigen’ watertapjes van Waternet zo lek zijn als een mandje. Kijk maar eens in Westerpark, waar zowel een Waternettap als een Join the Pipetap staat. De laatste is hufterproof en staat er gezellig bij, de eerste hangt schuin, lekt en spuit het water de verkeerde kant op.
Enfin. Er is iets niet in de haak. En daarom ga ik vragen stellen aan de wethouder Water. Want hoe het ook zit bij Waternet (eigen tap eerst!), de gemeenteraad en de stadsdelen zien de potentie van Join the Pipe en willen dat er actie wordt ondernomen. Volgend jaar hoop ik dat Amsterdam vol staat met mooie witte gesponsorde watertappen!