Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KPMG in de ban in Zuid-Afrika

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7335215506_65c43e1044_z

© cc-foto: Elliot Brown

Overheidsinstituten in Zuid-Afrika zijn per direct verboden terrein voor accountancy-reus KPMG. Dit heeft de Zuid-Afrikaanse regering besloten. De plotselinge val van de VBS-bank en banden met de omstreden familie Gupta vormen de aanleiding voor het besluit. Na een goedkeurende accountantsverklaring van KPMG vorig jaar, klapte de bank vorige maand toch geheel onverwacht ineen. Een curator liet weten ‘bewijzen te hebben gevonden van frauduleuze transacties.’ Inmiddels hebben twee medewerkers het bedrijf verlaten, om disciplinaire straffen voor te zijn.
Het werk voor de familie Gupta is een ander struikelblok. Bij het gunnen van overheidsaanbestedingen aan de Gupta’s door de in februari wegens corruptiebeschuldigingen afgetreden Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma gaf KPMG ontoelaatbaar advies. Zo bedacht het een route voor weggesluisd belastinggeld om een extravagante bruiloft te financieren voor een lid van de familie.
Na de val van Zuma heeft zijn opvolger, Cyril Ramaphosa, gezworen corruptie binnen de overheid uit te roeien. Verschillende Zuid-Afrikaanse banken hebben laten weten de relatie met KPMG te herzien. Ook in India en Japan liggen accountants onder vuur. PriceWaterhouseCoopers kreeg onlangs een ban van twee jaar opgelegd in India, nadat Japan dat al eerder deed.
Bron:  Financial Times cc-foto: Elliot Brown
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.