Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KOZP blaast protest intocht Den Helder af, veiligheid niet gegarandeerd

  •  
17-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-11-17 om 09.44.06
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft de geplande demonstratie bij de sinterklaasintocht in Den Helder afgeblazen. Dat heeft de groep zelf bekendgemaakt. Volgens KOZP heeft de gemeente Den Helder laten weten dat de groep zelf professionele beveiligers moest inhuren. ‘Dit zou volgens de wet geen voorwaarde mogen zijn voor een vreedzaam protest,’ aldus KOZP.
Dit jaar staan voor meerdere lokale intochten demonstraties van KOZP gepland. Voor de tocht naar Den Helder was al een bus gehuurd. Vrijdagavond kreeg de groep rond 10 uur een telefoontje van de politie waarin zij naar eigen zeggen ‘vrijwel gedwongen’ werden de busreis af te blazen. De extra eisen zouden zijn gesteld na het bericht dat, net als vorig jaar bij Dokkum, pro-Piet-activisten van plan zijn om de snelweg naar Den Helder te blokkeren waardoor de veiligheid van de anti-piet-activisten niet gegarandeerd kon worden.
KOZP schrijft:
"In 2017 werd het demonstratierecht van tegenstanders van zwarte piet al ernstig geschonden toen de zogenoemde ‘Blokkeerfriezen’ KOZP demonstranten blokkeerden  op de A7 op weg naar de Sinterklaasintocht in Dokkum. De Blokkeerfriezen werden op vrijdag 9 november 2018 veroordeeld voor dit misdrijf. Nu een week later, op vrijdag 16 november, wordt  het demonstratierecht van KOZP demonstranten wederom geschonden. Dit keer keer niet door een daadwerkelijke wegblokkade, maar door de angst voor een wegblokkade bij de politie."
"KOZP veroordeelt het feit dat de dreiging van geweld wederom wordt beloond. Extreme voorstanders van zwarte piet krijgen hiermee immers hun zin en de politie slaat een flater omdat het niet in staat is de rechten van vreedzame demonstranten te waarborgen."
De acties in andere gemeenten, waaronder Amstelveen, Den Haag, Dokkum, Eindhoven en Rotterdam, gaan wel door.
Update 10.15 uur: Ook de geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Apeldoorn gaat niet door. Dat meldt Omroep Gelderland. Door de aangekondigde tegendemonstraties zou de veiligheid van de groep ook daar niet kunnen worden gegarandeerd.
Update 11.00 uur: Een bus met actievoerders van KOZP die alsnog onderweg was naar de intocht in Den Helder, is bij Alkmaar door de politie om onduidelijke redenen door de politie van de weg gehaald.
 
Beeld: KOZP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.