Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koudegolven worden veel zeldzamer

  •  
08-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Auto vast in sneeuwduin, boer schiet te hulp

© KAMPERVEEN - Een boer schiet een automobilist te hulp die met zijn auto een sneeuwduin is ingereden. De harde wind raast over de polder, waardoor de sneeuw vanaf het platteland op de wegen te

Koudegolven, waarbij de temperatuur minimaal vijf achter elkaar onder de nul graden ligt, zijn een stuk zeldzamer geworden. De klimaatcrisis zorgt ervoor dat koudegolven in dit deel van Europa nog maar eens in de twaalf jaar voorkomen, hebben klimaatwetenschappers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekend. Voorheen was dat eens in de zes jaar, meldt Belga.
Klimaatexpert Hendrik Wouters wijst er tegenover het persbureau op dat koudegolven tot een grotere kans op luchtweginfecties en hart- en vaatziekten leiden. “In dat opzicht is de verminderde kans op koudegolven een van de weinige positieve kanten van de klimaatverstoring door de mens.” Dat voordeel weegt echter niet op tegen de nadelen, zoals meer hittegolven. Afgelopen zomer vielen er tijdens de hittegolf alleen al in Nederland 400 extra doden.
De laatste Nederlandse koudegolf dateert van 2012, de een na laatste vond plaats in 1997, toen ook de laatste Elfstedentocht plaatsvond. In de jaren tachtig waren er vijf koudegolven (en twee Elfstedentochten).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.