Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Koude oorlog Oekraïne warmt op, VS overweegt troepenmacht te sturen

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
Russian President Vladimir Putin's annual big news conference

© EPA/YURI KOCHETKOV

Update 14.00 uur: Het Kremlin beschuldigt de regering in Kiev ervan dat Oekraïne een grote troepenmacht verzamelt in het oosten van het land, waar het grenst aan Rusland. Volgens een woordvoerder van de Russische overheid is de kans op een militair conflict daarmee ‘groter dan ooit’. Volgens het Kremlin escaleren de VS en de NAVO de situatie door meer troepen in Oost-Europa te stationeren en door ambassades in Kiev te evacueren.
Eerder op de dag werd bekend dat de Verenigde Staten familieleden van ambassadepersoneel uit het land weghaalt en dat ook niet-essentieel personeel weg kan. De EU neemt die stap als unie vooralsnog niet, maar lidstaat Duitsland is wel begonnen met een evacuatie. Ook Groot-Brittannië roept diplomatiek personeel terug. De Britse premier Boris Johnson maakte van de gelegenheid gebruik om de Russische president Poetin te waarschuwen. Volgens Johnson wordt een invasie van Oekraïne ‘een pijnlijke, gewelddadige en bloedige aangelegenheid’.
Eerder: De spanningen rond de Russische aanwezigheid aan de grens met Oekraïne lopen verder op. De Verenigde Staten houden rekening met een spoedige Russische invasie en heeft uit voorzorg alle familieleden van ambassadepersoneel uit Kiev weggehaald. Voor alle Amerikaanse burgers in Oekraïne geldt het advies het land te verlaten. Ook niet-essentieel ambassadepersoneel krijgt de gelegenheid te vertrekken. De New York Times meldt ondertussen dat de Amerikaanse president Joe Biden overweegt duizenden militairen naar Oost-Europa te sturen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels bijna 130.000 militairen met zwaar materieel aan de grens met Oekraïne gepositioneerd. Ook zijn er berichten dat er een grote Russische troepenmacht aanwezig is aan de grens tussen Oekraïne en Belarus. Hoewel vrijwel iedereen in het duister tast over de werkelijke plannen van Poetin, lijkt alles erop te wijzen dat Rusland op het punt staat zijn buurland binnen te vallen en de regering in Kiev omver te werpen.
De Amerikanen zouden vooralsnog geen plannen hebben om troepen Oekraïne in te sturen, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet wel al weten achter het land te blijven staan. Diplomatieke gesprekken tussen de VS en Rusland hebben vooralsnog geen resultaten geboekt. De Amerikaanse troepenmacht in Oost-Europa en de Baltische staten moeten de druk op het Kremlin verder verhogen.
De Europese Unie, die opzichtig buiten de gesprekken tussen de VS en Rusland wordt gehouden, evacueert vooralsnog geen ambassadepersoneel. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt die stap nog te voorbarig. Volgens een woordvoerder is er momenteel nog ‘geen aanleiding’ om over te gaan op evacuatie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (152)

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 jan. 2022 - 10:13

@phil - inderdaad, die idioten zijn echt dom bezig. Zijn die russen nog in eigen land, moet de VS zonodig jan en alleman erbij halen om een oorlog in Europa te initieren. Geen idee hoeveel militairen van VS en NAVO landen in O. zijn nu. Voor de VS ligt e.e.a. simpel een oorlog in Europa, ja dat is niet goed, maar ja. Voor ons is het anders, leven of dood. Elke morgen kijk ik eerst op teletekst en zie tot mijn opluchting dat het nog niet gestart is.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2022 - 19:03

https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea#Russian_Federation_(de_facto_since_2014) Nee de Russen zijn niet alleen in eigen land.

Phil2
Phil225 jan. 2022 - 7:33

Het lijkt wel de aanloop naar WO1, waarbij ook het mobiliseren van troepen zorgde voor verhoogde dreiging, waarna alleen de lont in het kruitvat nog hoefde. Laat Biden een niet-(als eerste) aanvalsverdrag tekenen. Kan Poetin zonder gezichtsverlies (want daar draait veel om) z'n troepen weer terugtrekken. Poetin moet beloven nooit de Oekraine binnen te trekken in ruil voor het niet-Navo lidmaatschap van dit land.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2022 - 12:24

'in ruil voor het niet-Navo lidmaatschap van dit land.' Nee. niet toegeven aan de buurmanbully. Een niet aanvalsverdrag? Waar is dat goed voor? De enige die wil aanvallen is Rusland? Die rijden toch hun halve leger naar de grens?

Eid
Eid25 jan. 2022 - 6:44

Ja dus? Hoeveel kernkoppen staan er in de Oekraine? En hoeveel staan er op Russische gebied grenzend aan NAVO landen. Dus beide partijen hebben t zo opgebouwd. Alleen Oekraine heeft z'n kernmacht volgens afspraak ontmanteld. En wat kregen ze er voor terug?

Rearden10
Rearden1025 jan. 2022 - 6:38

Wat hier gebeurt is al jaren voorspeld op basis van de geschiedenis van het kapitalisme in bijv. het Nederlandse, het Britse, en nu het Amerikaanse imperium (1), o.m. door financieel analysten als Ray Dalio, topman van Amerikaans hedgefonds Bridgewater, 1 van grootste hedgefondsen ter wereld. De cyclus waar we nu in zitten is aftakeling ("Decline") en kapitaalcreatie à la Weimar Duitsland ("Printing Money and Credit") door Westerse centrale banken als de ECB en Fed (2). Deze fase werd historisch altijd gevolgd door revoluties en oorlogen ("Revolutions and Wars") (3). 1. https://www.principles.com/assets/ch5-rough-estimates-relative-standing-graph-ac999bbfaf20312564b682526f09b47a9bdb3166fe9701c0a9b18e4b93016583.png 2. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL 3. https://www.principles.com/assets/typical-empire-rise-decline-fe0149a0fce72203434a40e4657ec6d697bf18f3a941a94d3e40fcd1d979ba87.png

Eid
Eid25 jan. 2022 - 6:33

Geweldig: Het Kremlin beschuldigt... Doet me denken ad taktiek van iemand in 1939. Gewoon de zaak omdraaien en dan iets voorwenselen... Zelf er binnenlands een puinhoop van maken en dan een vijand creeren..

1 Reactie
Zomaareenmening
Zomaareenmening25 jan. 2022 - 11:34

Dus jij bent van mening dat Oekraine de 130.000 sterke Russische troepenmacht aan zijn grenzen zelf heeft gecreerd? En volgens jou is de huidige puinhoop de schuld van Oekraine zelf en heeft niets te maken met het bezetten van de krim door Rusland en de burgeroorlog in de Dornbas gefaciliteerd door Rusland?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout24 jan. 2022 - 21:04

Ik heb niks met de Poetin-doctrine, maar nog minder met de US imperialistische `good guys' idee.

2 Reacties
watcher3
watcher325 jan. 2022 - 10:35

zo is dat! Dat heb je echt goed verwoord.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2022 - 12:26

Ik heb het minst met degene die de aggressor is. Wie is dat?

Bert de Vries
Bert de Vries24 jan. 2022 - 20:59

Onbegrijpelijk. Rusland volgt de strategie die de NAVO sinds jaar en dag hanteert. Het stationeert troepen langs de grens met een mogelijke tegenstander. En het houdt oefeningen langs die grens. Nieuw is, dat het dreigt te voorkomen dat een land aan de zuid- en oostgrens ook wordt ingelijfd door de EU en de NAVO. En opeens is de wereld te klein. Nederland, onverschrokken als altijd, stuurt een gevechtsvliegtuig met tal van gebreken. Diplomaten worden teruggeroepen. Er wordt gewaarschuwd voor een oorlog. Er wordt volledig uit het oog verloren dat Rusland de afgelopen 100 jaar bijna alleen heeft huisgehouden in Azie. Dat Amerika in diezelfde tijd legio oorlogen heeft gevoerd, bijna alle heeft verloren en extreme schade heeft aangericht. Schade waarvan we nog decennia de gevolgen zullen ondervinden. Onder meer via de vluchtelingenproblematiek. Een beetje helderheid kan geen kwaad. Ga overleggen en beperk je tot dat. Alleen als je wordt aangevallen door de ander ga je vechten. Oekraine is geen EU-staat, geen NATO-lid, maar gewoon een voormalige Sovjetstaat.

4 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries24 jan. 2022 - 21:00

Martin, wat Rusland heeft gedaan verdwijnt in het Niet als je het vergelijkt met wat de VS heeft gedaan. Helderheid kan geen kwaad.

Eid
Eid25 jan. 2022 - 6:36

Dus 135000 man opbouwen zonder dit vooraf als oefening te melden, en dat ook op die manier in Belarus te doen is 'normaal'?

watcher3
watcher325 jan. 2022 - 8:52

Nogmaals Eid: Wat de russen doen, hebben de amerikanen 100x erger gedaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2022 - 12:28

@watcher Blijf nou eens bij dit geval, dit is nu het probleem.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 jan. 2022 - 20:06

Poetin krijgt eindelijk het conflict waar hij op uit is. Hij is niet bang voor de NAVO en al helemaal niet voor Oekraïne. Hij is bang voor vrijheid en democratie aan zijn grenzen. Terwijl de onvrede in zijn land een nieuw hoogtepunt bereikt, hij alle oppositie achter de tralies of het land uit heeft, is zijn grootste vijand zijn eigen volk dat in opstand komt omdat het eindelijk eens vrij wil zijn. Hij hielp om de opstanden in Wit Rusland en Kazachstan bloedig te onderdrukken. Als waarschuwing voor zijn eigen volk zich meer te houden. Hij heeft er alles aan gedaan om de opbouw van welvaart in Oekraïne te dwarsbomen. Toen dat dreigde te mislukken en het land aansluiting zocht bij de EU greep hij in. Nu het land laat zien een eigen weg te bewandelen en zich niets aan te trekken van wie dan ook rijden er binnenkort net als in 56 en 68 weer tanks door de straten om het volk zijn wil op te leggen. Ik snap het begrip niet dat ik hier lees. Hij doet niet veel anders dan Hitler deed, en ook hij had sympathisanten in ons land. Blijkbaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Zijn er onderhuidse sympathieën die zich blijkbaar niet laten verloochenen. Triest, dat ideologie nog steeds prevaleert boven menselijkheid.

2 Reacties
OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 21:47

@ MartinvanderLinde: [Triest, dat ideologie nog steeds prevaleert boven menselijkheid.] Probeer eens onbevooroordeeld de scherpe analyse van Lode Vanoost in De Wereld Morgen te lezen, die Pindaklaas hieronder heeft gelinkt: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/01/21/berichtgeving-over-rusland-oekraine-is-geen-journalistiek-het-is-propaganda/

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jan. 2022 - 19:20

Poetin had het heel duidelijk gezegd: Rusland zal de zeemachtbasis van Sebastopol in de Krim nooit opgeven. Het is de enige grote permanent ijsvrije marinebasis die Rusland heeft. Die basis heeft eveneens geografische beperkingen. Hoe is het mogelijk dat je deze analyse onbevooroordeeld noemt. Ik vind het vooral een staaltje wegkijken(Ja OK, Rusland heeft al een stuk Oekraine gepakt, maar: 'Poetin had het heel duidelijk gezegd: Rusland zal de zeemachtbasis van Sebastopol in de Krim nooit opgeven. Het is de enige grote permanent ijsvrije marinebasis die Rusland heeft. Die basis heeft eveneens geografische beperkingen.' Wat blijkbaar volledig begrijpelijk en acceptabel is. ‘Objectief gezien redenen genoeg om op je hoede te zijn. Maar of Rusland zo gek zou zijn om met een dergelijke invasie een nieuwe wereldoorlog te ontketenen mag desondanks sterk betwijfeld worden.’ Als reden wordt gegeven dat Rusland meer grenzen te beveiligen heeft en dat het zich een volledige concentratie op Oekraine niet kan veroorloven vanuit die optiek. Nou dat stelt gerust. Maar om dan berichtgeving van Russische dreiging als ‘propaganda’ te bestempelen gaat wat mij betreft te ver.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 19:59

Een aantal Oost-Europese staten is NAVO-lid geworden. Tot de verdediging daarvan heeft de NAVO zich verplicht. Maar het is onzinnig te veronderstellen dat Rusland NAVO-leden zal binnenvallen. Dat zou desastreus voor de Russen uitpakken, gezien het militaire krachtsverschil tussen de NAVO en Rusland. Oekraïne is geen NAVO-lid, dus ten opzichte van dat land bestaat niet een dergelijke verdedigingsverplichting. Het is uiterst gevaarlijk daar wel NAVO-wapens, laat staan militairen te stationeren. Dat zal Rusland terecht als een existentiële bedreiging ervaren. Dat is de reden waarom dat land een halt wil toeroepen aan verdere uitbreiding van de NAVO naar het oosten tot aan zijn grenzen. Volgens diverse bronnen had de NAVO bij de eenwording toegezegd zich niet naar het oosten uit te zullen breiden, waaraan de NAVO zich niet heeft gehouden. (Zie b.v.: https://www.geotrendlines.nl/navo-zou-niet-uitbreiden-naar-oosten/) Het sturen van extra militairen en wapens naar NAVO-landen in Oost-Europa is een escalatie –met als argument: geruststelling van de desbetreffende NAVO-landen- omdat het, zoals eerder gezegd, onzinnig is te veronderstellen dat Rusland die landen zou binnenvallen. Economische sancties is een reëler en meer verantwoordelijk antwoord op eventuele escalaties van Russische zijde. De NAVO speelt met de opvoering van dreiging nu een gevaarlijk spel, dat qua sfeer doet herinneren aan de jaren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, toen alle oorlogsbudgetten van de toenmalige imperialistische grootmachten juichend werden verhoogd..

2 Reacties
erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 21:03

Rusland heeft al duidelijk schijt gehad aan het Boedapest Memorandum dus veiligheidsgaranties van Rusland stellen niks voor. Geen wonder dat landen als Georgië en Oekraïne bescherming zoeken bij bondgenootschappen als de NAVO. Eens dat Rusland de Oost-Europese NAVO landen niet zal binnenvallen maar daar is de lokale bevolking en de regering aldaar niet mee gerustgesteld. Die zien liever de keiharde garantie dat het niet gebeurt door de fysieke aanwezigheid van een onderpand, namelijk troepen uit ander NAVO landen. Voor de rest komt het uiteindelijk neer op de vraag neer mag je buurman bepalen met wie je omgaat.

Eid
Eid25 jan. 2022 - 6:40

Maar Olav, voordat die troepen opbouw aan Russische zijde plaatsvond, waren er toen NAVO troepen in Oekraine? Dat was toch t startmoment? En welke troepen staan er in Oost Oekraine?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 jan. 2022 - 18:41

Tja, een neutraal Oekraïne lijkt mij nog altijd het beste. Ik zie 0,0 voordeel van Oekraïne bij de NAVO. Als we Oekraïne er toch niet bij willen waarom kunnen we dat dan niet vastleggen met Rusland? De Krim is verloren, maar het Donbass conflict kan en moet wel gestopt worden. Hopelijk stopt deze crisis snel met een aantal diplomatieke concessies en loopt het niet uit tot een Oekraïne-Rusland oorlog.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -24 jan. 2022 - 18:36

... Biden is toch geen enkele partij voor Putin; laat Kamela Harris de onderhandelingen maar doen. Dan had Reagan het toch wat gemakkelijker met Tjernenko onde de vrolijke tonen van Frankie...; Relax !'

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout24 jan. 2022 - 18:19

Tja, de Amerikanen hebben ons bevrijd en de Russen ook. Wie moet je nu dankbaar zijn?

3 Reacties
Eid
Eid25 jan. 2022 - 7:09

En dan heb je ook nog mensen die een verschillend begrip hebben over bevrijden. De een vindt dat we door de Amerikanen bezet zijn; de ander zag de Russen tot 1989 niet meer weggaan...

erikbos
erikbos25 jan. 2022 - 9:01

Praagse lente, Hongaarse opstand, etc. In Oost-Europa hebben ze andere ervaringen met de bevrijding.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout26 jan. 2022 - 15:18

Eid vindt dat het jammer is dat de Nazi's ons niet hebben bevrijd.

henk-alexander
henk-alexander24 jan. 2022 - 15:50

De zenuwoorlog nadert zijn eindfase en het MIC kan straks oogsten als het stof van het slagveld is opgetrokken. De expansie van de NAVO is een exercitie van het MIC dat het moet hebben van vijandbeelden. Hoe slechter en onbetrouwbaarder de vijand i.c. Rusland en de Russen (resp. als Mordor en orcs) worden afgespiegeld des te makkelijker kan de bevolking worden gemobiliseerd - tegengeluiden worden verdacht gemaakt. Dat geldt zeker voor degenen die laten blijken niet in de westerse oorlogspropaganda mee te willen gaan; zij worden hier als Kremlintrollen en Putinlovers weggezet. De Russische troepenopbouw op eigen bodem is een antwoord op de plannen van Kiev om met steun van de NAVO de verloren gebieden te heroveren (vgl. 'Decreet nr. 117/2021') wat min of meer neerkomt op een oorlogsverklaring aan Rusland. Rusland heeft al laten weten dat het de vernietiging van de separatisten van de Donbass zal voorkomen met de samengetrokken troepenmacht van ca. 130.000; onvoldoende om ver door te stoten en het Oekraïense leger en NAVO-eenheden onder de voet te lopen. Voorlopig zijn de Russen gebaat bij een status quo en wachten ze af. Echter de provocaties volgen elkaar op en het eerste serieuze incident heeft zich vorig jaar al voorgedaan toen een Oekraïense drone van Turkse makelij een positie van de separatisten bestookte en vernietigde. Het is wachten op een volgend incident - neocons en oorlogshitsers beginnen ongeduldig te worden.

5 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend24 jan. 2022 - 17:13

Nou nou Henk De hele Russische propaganda letterlijk na-papegaaien en dan vervolgens klagen dat je als Poetinlover en Kremlintrol wordt weggezet. Het zou hilarisch zijn als het niet zo serieus was. Een beetje hetzelfde als een corona-wappie die hier met allerlei complotten omtrent corona aan komt zetten, en dan klaagt dat ie wordt weggezet als een wappie Een paar vraagjes Henk: -Was de annexatie van de Krim rechtmatig en waarom ? -Is Oekraïne in jouw ogen een onafhankelijke staat ? -Zijn de eisen van de separatisten in Donbass rechtmatig en waarom ? -Heeft Rusland het recht een buurland binnen te vallen ? Ben benieuwd naar je antwoorden. Het zou een hoop verduidelijken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 jan. 2022 - 18:36

LOL. Juist man. NAVO eenheden die met Oekraïne gaan vechten tegen die door Rusland gesteunde separisten in de Donbass. Met alle respect maar u ziet ze vliegen.

henk-alexander
henk-alexander24 jan. 2022 - 19:00

Herr, eerste vraag: Op grond van de territoriale integriteit van een soevereine staat is de annexatie niet rechtmatig; uitgaande van het zelfbeschikkingsrecht van volkeren is de discussie nog niet afgesloten. Als er een referendum onder internationaal toezicht kan komen is de kans groot op een zelfde uitslag; de bevolking op de Krim is namelijk voor ruim zestig procent Russisch. tweede vraag: Oekraïne is een onafhankelijke staat; ik ben er regelmatig geweest op bezoek bij mijn familie. derde vraag: De separatisten in de oostelijke gebieden (Donbass) zijn etnisch en cultureel Russisch georiënteerd en hebben bij de verkiezingen een paar jaar vóór 2014 op Janoekovitsj gestemd en op zijn Partij van de Regio's. Na de machtswisseling en de anti-Russische hetze heeft de bevolking van de Donbass zich afgekeerd van het centrale gezag in Kiev. Toen men het centrale gezag wilde herstellen is een strijd losgebarsten die tot nu toe 14.000 levens gekost heeft en honderdduizenden mensen op de vlucht heeft gejaagd (een half miljoen richting Rusland). De Minsk II-akkoorden waarvoor Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland zich hebben ingezet voorzien in een zekere mate van autonomie voor de twee gebieden (Donetsk en Loegansk). vierde vraag: Nee dat recht heeft geen land. Dus ook Rusland niet zelfs niet als er een Russische minderheid bedreigd wordt, want het bieden van bescherming aan bedreigde minderheden is m.i. voorbehouden aan de internationale gemeenschap. Dat je je nu zo afzet tegen andere opvattingen en zelfs beledigend bent, bewijst maar weer dat propaganda wel degelijk effect heeft. Ik verwacht dan ook dat de antwoorden bij jou niets kunnen verduidelijken.

henk-alexander
henk-alexander24 jan. 2022 - 19:15

@RechtdoorZee, Wat hoger vliegen kan de blik verruimen. Zo kun je weten dat er met de westerse wapens die Oekraïne nu ontvangt ook instructeurs meekomen en dat er al maanden adviseurs de Oekraïense militairen trainen maken - zou gek zijn als dat niet gebeurt. Officieel gaat het niet om NAVO-eenheden. Maar wat dan wel?

Herr Vorragend
Herr Vorragend25 jan. 2022 - 7:55

@Henk Allereerst dank voor de moeite om uitgebreid te antwoorden. Dat gezegd hebbende: Je geeft in je antwoorden toe dat het primaat ligt bij het internationaal recht, maar je neigt vervolgens naar het soort nationalistische en etnische sentimenten, die altijd tot bepaalde "Heim ins Reich"- neigingen gaan leiden. Sentimenten die je heel sterk terugziet in verklaringen van Poetin en consorten. Het internationaal recht is er niet voor niets. Bij verder toegeven (na het Krim-debacle) is het hek van de dam. Er zijn bijna geen Europese landen te noemen, waar geen nationalisten zijn, die vanwege eensluidende sentimenten, graag een stukje buurland zouden willen annexeren.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton24 jan. 2022 - 15:31

Oekraïne, zwaar onder de plak van Rusland, juichte in 1941 de Nazi-Duitse invasie toe, in de verwachting te worden bevrijd van tiran Stalin. Na 1945 bleef Oekraïne een Russisiche vazalstaat en legde de KGB-agent Stachynski de partizaan Stepan Bandera in 1956 om met een blauwzuurpistool. De oude tegenstellingen speelden weer op toen zetbaas Janoekovitsj uit Kiev werd verjaagd en de westersgezinde Joestsjenko hem opvolgde. Een Russische moordpoging op hem mislukte maar hij hield er een pokdalig gezicht aan over. Oekraïne werd door de Russische glasnost-regering Gorbatsjov-Jeltsin in 1994 erkend als één van de lidstaten van het "Gemenebest van onafhankelijke staten". Vanaf toen wrokte de KGB'er Poetin al dat het einde van de Sovet-Unie de grootste geopolitieke ramp ooit was. Kiev heeft, bang voor deze coming man in het Kremlin, vanaf Joestsjenko aanhoudend gevraagd om NAVO-lid te mogen worden. De NAVO heeft dat steeds afgehouden om Rusland niet voor het hoofd te stoten. Polen, Estland, Letland en Litouwen werden wel lid, o.a. als genoegdoening omdat op 3 Sept 1939 Goot-Brittannië en Frankrijk juist voor Polen de oorlog waren ingegaan tegen de Nazi-Duitse invasie. In het huidige Rusland zijn onder Poetin alle onafhankelijke media vernietigd: Het Kremlin kan sindsdien z'n bevolking voorliegen met propaganda waarin stelselmatig alle blaam valt op de buitenwereld, oorzaak en gevolg worden verwisseld, en niet-bestaande "westerse tankcolonnes vanuit Oekraïne dreigen binnen te vallen in Rusland." Arme Poetin dat de onafhankelijke media in het Westen zijn insteek allemaal doorprikken, en zich zijn groene mannetjes herinneren die 's nachts in 2014 de Krim onverhoeds inpikten.

5 Reacties
erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 16:18

Goed samengevat, er zijn nogal wat mensen hier die verblind door hun Amerika haat in alles de boze hand van de VS zien. De Poetin propaganda gaat bij hen naar binnen als zoete koek.

Cam Millo
Cam Millo24 jan. 2022 - 17:20

@erikbos 24 januari 2022 at 17:18 . De Poetin propaganda gaat bij hen naar binnen als zoete koek. De westerse [lees VS] propaganda doet er niet voor onder

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 18:04

@Cam Millo De feiten spreken voor zich. - Er is 1 land dat een grote legermacht aan de grens aan samengetrokken - Er is 1 land dat eisen stelt die het zelfbeschikkingsrecht van andere landen schendt. - Er is 1 land dat al daadwerkelijk meerdere militaire acties tegen zijn buurlanden heeft uitgevoerd. - Er is 1 land dat militairen/politie naar buurlanden stuurt te helpen de lokale oppositie te onderdrukken. Met zulke feiten heb je geen propaganda meer nodig.

Cam Millo
Cam Millo25 jan. 2022 - 10:12

@erikbos 24 januari 2022 at 19:04 @Cam Millo Wie er krant, radio en tv op navolgt, kan niet anders besluiten: 'de Russen' laten zich weer kennen als gemene wereldveroveraars – die ze altijd waren. Gelukkig is er de NAVO om ons te beschermen. Elke afweging van standpunten aan beide kanten ontbreekt in de berichtgeving. Waarom zijn de media vandaag nog slaafser copy-paste pro-NAVO dan ze ooit tijdens de eerste Koude Oorlog waren? Daar zijn veel redenen voor, maar geen journalistieke. https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/01/21/berichtgeving-over-rusland-oekraine-is-geen-journalistiek-het-is-propaganda/

LaBou
LaBou 25 jan. 2022 - 16:45

@Cam Millo: vergeefse moeite. Iedereen die het ook maar enigzins waagt af te wijken van de door de vs en zijn volgelingen verkondigde boodschap moet wel een putinknuffelaar danwel een kremlintrol zijn zijn aldus erikbos en co. Die gaan echt dat bericht niet lezen en áls ze het al zouden doen dan stellen ze dat het alleen maar rusland-propaganda is aangezien het de officiele navo-berichtgeving in twijfel stelt.

Over2
Over224 jan. 2022 - 15:27

Er zijn staan al veel NAVO/VS/EU troepen en materieel pal aan de Russische grens. En dat moeten er dus nog meer worden om de Russen op stang te jagen. In reactie op de expansiedrift van de Navo hebben de Russen al in moeten grijpen op de Krim. Blijkbaar is de boodschap nog niet begrepen. Nogal onverantwoord bezig Biden. Dat kan niet alleen zijn om de aandacht van zijn beroerde binnenlandse politiek af te leiden. Het meest waarschijnlijke is toch wel dat hij door Oekraïne herinnerd wordt aan de praktijken die hij en zijn zoon daar hebben uitgehaald. https://www.trouw.nl/buitenland/wat-was-de-rol-van-vader-en-zoon-biden-in-oekraine~bc5b490e/

4 Reacties
Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:01

Als het menens wordt, moeten poetinadepten wat mij betreft direct als staatsgevaarlijk worden beschouwd. Eigenlijk is dat al langer wat mij betreft van kracht. Kijk hier toch eens het pro-Poetinge...oer.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis24 jan. 2022 - 16:31

Wat een onzin. Er is geen sprake van expansiedrift. Als Oekraine bij de NAVO wil is dat hun eigen keuze. Dat is niet hetzelfde als Poetin die gewoon soeverein grondgebied inpikt.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 19:28

@ Peter Stans: [Als het menens wordt, moeten poetinadepten wat mij betreft direct als staatsgevaarlijk worden beschouwd.] Je bent niet goed wijs. Even erg als die volkomen geschifte "tribunalen"-roepers.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 20:06

Peter weet mischien nog niet dat de AIVD voor de CIA werkt? Check hoe ze ons mede de oorlog tegen Irak hebben ingelogen. Dus zal iedereen die het niet met de Amerikanen eens is staatsgevaarlijk zijn volgens die criminele landverraders.

Pindaklaas
Pindaklaas24 jan. 2022 - 15:13

Even wat perspectief: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/01/21/berichtgeving-over-rusland-oekraine-is-geen-journalistiek-het-is-propaganda/ Ied3ereen wijst naar Poetin, maar is dat deels wel terecht?

5 Reacties
Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:01

Het is volledig terecht. Er is maar 1 agressor (naast die zot van Wit-Rusland, maar dat is het knechtje) en dat is Poetin.

mordicant
mordicant24 jan. 2022 - 16:22

Zelfs als je dit (redelijk gekleurd) perspectief tegenover de eenzijdige westerse berichtgeving zet , die inderdaad wel degelijk gekleurd anti Putin is, kom je na afweging nog steeds tot de conclusie dat Putin wel degelijk de agressor in in deze affaire.

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 16:28

Ja dat is terrecht, het is Poetin die escaleert en eisen stelt die het zelfbeschikingsrecht van andere landen aantast. Dat artikel had zo uit Poetins trollenfabriek kunnen komen. Men doet of het normaal is om als oefening meer dan 100.000 soldaten samen te trekken aan een landsgrens, dat is het niet. Er wordt gesteld dat Oekraine klaar staat om de Donbass binnen te vallen en een slachting aan te richten, Oekraine weet ook dat ze daar geen kans maken zolang Rusland de sepataristen steunt. Het artikel staat bol van vreemde aannames en suggesties.

Rechtvznraap
Rechtvznraap24 jan. 2022 - 16:54

Mwah, wat als Rusland raketten in Mexico, Cuba (resultaat kennen we) of ieder land in de buurt van de VS zou zetten. Denkt je dat de NAVO dan geen troepenmacht zou vormen aan de grens ? Ben geen Poetin fan, maar de uitbreidings drift van de NAVO is zeker een feit.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 21:31

@ Pindaklaas: Dank voor de link. Een uitstekende, uitvoerige analyse van Lode Vanoost. Aan iedereen hier ter lezing aanbevolen.

EUpiet
EUpiet24 jan. 2022 - 14:57

Misschien zou eenieder de oorlogsretoriek eens moeten laten varen. Ik heb niets met Uncle Sam die talloze landen sinds WW2 in puin heeft achtergelaten om de poen. Ik heb niets met de Russische beer die droomt over de oud Sovjet glorie. Ik heb niets met Oekraïne waar al zo vaak het fascisme de kop op steekt en waar ze zo corrupt als de neten zijn. Ik heb wel wat met gewone Amerikanen. En met gewone Russen, en met gewone mensen uit Oekraïne. Heel aardige lui allemaal en bezig met alledaagse zaken zoals u en ik. Die mensen willen helemaal geen oorlog. Die willen leven en zorgen voor de toekomst. Net zoals u en ik.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman24 jan. 2022 - 15:36

@piet - inderdaad, "die mensen willen helemaal geen oorlog". De amerikanen en russen die ik ontmoet heb heb zeker niet. Maar ik blijf bang dat het toch oorlog wordt, zie niet de veelheid aan cartoons die vertellen dat de russen slecht zijn? De vele artikelen van navo/eu figuren die ons vertellen dat de oorlog aanstaande is? Ja hier op Joop! Compassie met de nederlandse militairen waarvan er ongetwijfeld een aantal zullen sneuvelen als er echt oorlog komt. Ik kan er niet bij.

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:02

Heel leuk. Tot het oorlog wordt. En dan gaan mensen toch echt anders kijken. Ook die gewone Oekrainers en Russen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 17:49

Wijze woorden van EUpiet Helaas niet aan iedereen besteed

Sarajlija
Sarajlija24 jan. 2022 - 14:42

VS of Rusland, welke hufter is beter? Poetin is heel duidelijk en Biden blijft doordrukken en uitdagen. Hij wil misschien de geschiedenis ingaan niet alleen als oudste maar ook als domste president van VS. Zoals Abdu zegt moet Europa straks puim ruimen als zij niet op tijd beseffen dat hier sprake van zinloos geweld is. Waar blijft VN nu? Zij moeten optreden tegen beide hufters en waarnemers naar beide sturen, Desnoods beslag leggen op alle wapens. Dat moet stoppen en wel nu anders hebben wij groot probleem en VS blijft buiten schoot. Nagenoeg zelfde dreiging is in mijn geboorteland en de mensen zijn ondertussen heel bang en hopeloos geworden. Navo heeft niks te zoeken in Oekraine en als zij niet op tijd stoppen wordt dat alleen erger.

3 Reacties
Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:03

De NAVO zit ook nie in de Oekraine mevrouw. Er is maar 1 hufter. En die zit in Moskou. De rest is gelul voor de buhne.

Sarajlija
Sarajlija24 jan. 2022 - 16:40

Mevrouw? Verder alles ok?

Sarajlija
Sarajlija24 jan. 2022 - 17:42

Peter, Lees mijn eerste zin / vraag nog een keer.

Geesteman
Geesteman24 jan. 2022 - 14:32

Meer troepen om de druk op het Kremlin te verhogen. Dat is al tientallen jaren de strategie van de NAVO. Totdat het een keer misloopt. Niet gek natuurlijk dat Rusland zijn grenzen extra gaat bewaken. Zou ieder land doen als het buurland steeds meer militariseert. Teleurstellend is het dat weer een democratische president in de VS de spanning op de spits blijft drijven. Maar was al te voorspellen. Blijkbaar kunnen de democraten heel slecht afstand nemen van het aloude imperialisme. Met Trump was de wereld slecht af maar met Biden is het helemaal een ramp.

4 Reacties
Eid
Eid24 jan. 2022 - 14:59

Ik zie u graag als een Rusland fan, maar het moet wel een beetje realistisch blijven: Dus die minimaal 135000 man is een reactie op zgn 'troepenopbouw' in de Oekraine... Enne, veel voormalige Oostbloklanden hadden na 1989 ook de keuze om bij Rusland te blijven. Maar daar kozen ze om begrijpelijke redenen niet voor, maar liever bij de NAVO, want je weet t nooit... En dan militariseert t buurland? Even de Krim vergeten?

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:04

Beste fan van de kgb-moordenaar, Poetin. "steeds meer navo-troepen". Onzin natuurlijk. Zoveel zijn het er niet en wat er komt is als reactie op de agressie van uw meester.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis24 jan. 2022 - 16:32

Wat een misleidend eenzijdig verhaal.

Geesteman
Geesteman24 jan. 2022 - 17:43

De voormalige landen in het voormalige Oostblok hadden de keus om onafhankelijk te blijven. Voor Rusland geen enkel probleem. Die dachten normale handelsbetrekkingen te onderhouden. De problemen begonnen toen NAVO tegen alle afspraken in toch uitbreide richting Russische grens. Het is niet alleen Ukraine maar alle voormalige Warschaupact landen. Zolang in West-Europa nog steeds lange afstand raketten op Moskou gericht staan mag je niet verwachten dat Rusland zijn leger achter de Oeral terugtrekt. Rusland mag zijn leger overal stationeren aan hun grens. En eigenlijk hebben NAVO VS helemaal niets te zoeken aan de Russische grens. Rusland heeft de vergissing begaan door te denken dat met opheffing van het Warschaupact de NAVO wel in zou binden met expansiedrift. Dat vertrouwen was een ernstige inschattingsfout van Gorbatsjov.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 jan. 2022 - 14:10

De Baudet fanboys zijn weer lekker aanwezig vandaag, de geldstroom naar hun held moet blijven vloeien zo te zien.

2 Reacties
watcher3
watcher324 jan. 2022 - 15:48

Je kunt tegen het amerikaanse/nato-imperialisme zijn en tegen Putin/Baudet. Beetje klein denkraam?

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:07

Mocht het helemaal mislopen, dan moet daar ook wat mee gedaan worden.

Abdu
Abdu24 jan. 2022 - 14:03

Tijdens de transitiefase van ussr tot huidige situatie in Oost Europa had de NAVO belooft niet naar het oosten uit te bereiden. De NAVO heeft juist tegenovergestelde gedaan. Daarmee heeft het westen Rusland te kennen gegeven wie militair sterk is het gaat winnen. Nou, Rusland speelt dat spelltje keurig mee. Nu zsl men zien wie het gaat winnen. Als de voorwaarde om de ussr op te heffen een bufferzone was, moest de NAVO zich eraan hadden. In die zin Rusland heeft alle gelijk om met militaire vertoon zijn eigen veiligheid waarborgen. Of er een oorlog komt is het dan pech voor NAVO, maar vooral voor Europa. Ook dit keer de VS (zoals ihv Afghanistan, Irak en Syrie) zal Europa de puin laten opruimen.

6 Reacties
erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 14:18

@Abdu Wat u een transitiefase noemt, noemen ze in Oost-Europa een bevrijding. Daarnaast is er geen verdrag met de NAVO afgesloten dat Oost-Europese landen niet bij de NAVO mogen. Daar gaan die landen overigens zelf over en niemand anders. Er is toentertijd wel een verdrag genaamd het Boedapest Memorandum gesloten. Misschien maar even opzoeken wie dat wel bestaande verdrag heeft geschonden.

Eid
Eid24 jan. 2022 - 15:03

Dat beloven waar onze Rusland vrienden graag mee schermen, was blijkbaar mondeling, maar zij weten t naadje vd kous vanachter de laptop, is nadien vastgelegd in een 'iets' andere vorm, waar iedereen incl Rusland zich aan verbonden heeft. Daar stond dit niet in, en zeker niet de Krim binnenvallen dat nb was weggegeven ad Oekraine. Zo zie je maar.

Richard Engels
Richard Engels24 jan. 2022 - 15:36

a) de NAVO heeft nooit toegezegd niet uit te breiden. De NAVO heeft wel altijd gezegd dat elk land een verzoek tot lidmaatschap kan doen. Alle leden zijn vrijwillig toegetreden, en hebben als soevereine landen de volledige vrijheid om dat te doen. b) Er was geen "voorwaarde" voor het opheffen van de USSR richting NAVO. De USSR is opgeheven door de presidenten van Rusland, Wit Rusland en Oekraine. c) Rusland valt soevereine landen binnen (de Krim en Donbass in Oekraine, Georgie) zonder dat er sprake is van welke dreiging dan ook.

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:08

Rusland is geen USSR. Voormalige landen van die USSR hebben zelf besloten lid te willen worden. Volstrekt legaal. En volstrekt gaat het Putin geen ene zak aan. U bepaalt toch ook niet waar uw buren hun vakantie gaan doorbrengen?

Sarajlija
Sarajlija24 jan. 2022 - 16:15

@ Richard Engels; 1999- VS doodt burgers in Servie. Onder de doelen zijn ook ziekenhuizen. 2001- VS occupeert Afghanistan 2003- VS occupeert Irak 2020-VS vermoordt Iraanse generaal zonder enige vorm van proces. Hoe is in Libie afgelopen? Mevrouw Clinton ging toen lelijk op haar bek. Of in Somalie in 1994. 2021- VS en de rest verlaat met Formule 1 snelheid Afghanistan

Abdu
Abdu24 jan. 2022 - 21:01

Van de raeacties (behalve sarajila) begrijp ik de trumpiaanse mentaliteit nog beter. Voor de goede orde lees de reactie van OlavM hierboven en vooral de link dat hij inhaalt. Een andere conclussie die ik mag maken nav jullie reacties is dat jullie graag een oorlog willen waarin Europa het moet uitvechten voor amerikaanse belangen. Mijn insteek is natuurlijk de Europese belangen van Europa en niet die van de VS. Als de NAVO geen garantie geeft dat zij niet meer naar het oosten uitbeteidt (wat het beleid van de VS is) zal Rusland zeker Oekraine binnenvallen. Naast vele nadelen voor Europa, er zullen miljoenen richting west Europa vluchten. Wie zit er op te wachten? Jullie? Ik denk dan staan jullue in voorste linies van anti gelukzoekers uit Oekraine! Europa verdient het in vrede te leven en Rusland verdient het zonder militaire dreiging vanuit Europa verder te gaan. En natuurlijk de Oekrainse bevolking verdient het niet heen en weer getrokken worden!

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:53

Feitelijk is dit een mooi voorbeeld van Liberalen die het fascisme praktisch ondersteunen.

2 Reacties
Sarajlija
Sarajlija24 jan. 2022 - 14:50

Waar heb jij over? Niemand kan dat meer volgen. Jij strooit met oneliners maar inhoud is nergens te vinden.

Eid
Eid24 jan. 2022 - 15:07

Oh je bedoelt die verklaring van de Radicaalvrienden over het herdenken van Lenin, omdat ie zoveel aan 'armoedebestrijding' deed? Ja, dat niet waarderen is bij t fascistische af, eens.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:39

Het is gewoon het zoveelste vuile spelletje van de genocidiale CIA: https://jacobinmag.com/2022/01/cia-neo-nazi-training-ukraine-russia-putin-biden-nato/

1 Reactie
Eid
Eid24 jan. 2022 - 15:09

Eens, ben zo blij met het vriendelijk marxisme door de eeuwen heen en die sponsorende KGB, echte patriotten.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach24 jan. 2022 - 13:30

Mooi stukje blufpoker. Van twee kanten. Maar je kunt de inzet nog zó verhogen, vroeg of laat moet je toch je kaarten laten zien. De EU speelt rustig de financiële kaart en dat is de belangrijkste. Een militaire ejaculatie van Poetin of Biden zal leiden tot diens binnenlandse ondergang. De jeugd in het westen en het oosten heeft genoeg van keizerlijke negentiende eeuwse politiek van oude mannen, op hun rekening en over hun ruggen. Yep the times, they are changing.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:27

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/01/21/berichtgeving-over-rusland-oekraine-is-geen-journalistiek-het-is-propaganda/ Wellicht toch even handig om te weten niet?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:19

En de VS moet echt eens ophouden steeds maar oorlog te willen voeren . Als hier oorlog van komt dan zijn we behoorlijk de lul hier .

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 16:09

Vertel dat maar aan je meester Putin. We zijn lid van de NAVO. Het is klip en klaar wat er gaat gebeuren. Ondanks het gezweef van naieve pacifisten, putinadepten en aanverwant afval.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 17:12

beter een pacifist dan een oorlogshitser

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout24 jan. 2022 - 12:08

De US krijgsstrommels roffelen weer, Amerika staat te popelen om preventief een oorlog uit te rollen. Want daar worden de Yanks zelf economisch beter van. Het zou me weinig kunnen schelen, ware het niet dat we straks weer als één man achter het officiële NL standpunt moeten staan, en dat is gewoonlijk altijd ten gunste van de agressor in Washington.

20 Reacties
Mark Grootendorst
Mark Grootendorst24 jan. 2022 - 12:24

Wat een onzin! Poetin jat de Krim, delen van de Donbas (via smerige trucjes als Groene Mannetjes) en bedreigt al een hele tijd de Baltische staten. En dan kom jij met de VS als agressor! Teveel Russia Today bekeken, de zender die als een moderne variant van Goebbels propagandaministerie beschouwt kan worden? Van de Oekraïne komt geen enkele dreiging, alleen de kans dat het een goedlopende democratie gaat worden. En dat is bedreigend voor typisch als Poetin en zijn geldvriendjes, die van Rusland een privébedrijf hebben gemaakt. De Navo is voor ons een zekerheid, Poetin is de onzekerheid.

Eid
Eid24 jan. 2022 - 12:34

Hoe bedenk je het toch telkens weer. De weggegeven Krim bezetten, een dino in Belarus z'n eigen mensen laten verpulveren, 135000 man ad grens van een souverein land zetten en ook nog eens x aantal aan de Belarus grens, maar dan de VS als de agressor bestempelen. Omdat iemand graag z'n interne problemen oplost met een externe vijand te scheppen, en het zgn hebben over omsingeling. Eigenlijk niet kan verkroppen dat de oude sovjetstructuur waar hij enthousiast aan diende als KGBer er niet meer is. Old school mannetje.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 12:45

Mark Grootendorst verdedigt hier met verve de Ukrainse nazis en de amerikaanse oorlogsplannen op Europees grondgebied.

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 12:51

Toch weer opvallend dat veel mensen met het grootste gemak de Oekraïners, Litouwers, Letten, etc. voor de bus willen gooien als ze daarmee naar Amerika kunnen wijzen als boosdoener. Wie heeft nu een massaal leger samengetrokken en loopt dreigende taal naar zijn buurlanden te uiten? Wie heeft al eerder militaire geweld tegen zijn buurlanden geuit. Wie helpt er de oppositie in zijn buurlanden met geweld te onderdrukken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:20

Nee die worden juist voor de bus gegooid doordat de VS de grote agressor is . Rusland gaat die landen niet aanvallen . Nooit niet. Om de simpele reden dat ze die oorlog nooit kunnen winnen.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:25

erik: de enige die dreigende taal uitslaat, is amerika en het westen. Dat het westen de nazis in de Ukraine helpt zegt wel iets over wie er de vrede bedreigt.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:28

Al die huichelaars die de amerikaanse agressie tegen Cuba steunen, steunen nu de nazis in de Ukraine. Toeval?

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst24 jan. 2022 - 13:41

@Watcher.... geen argumenten en het verkondigen van totale onzin. Ga naar Telegram en hou het hier schoon voor de mensen met verstand van zaken. Alsjeblieft!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:58

wat Watcher bedoeld is dat ze in Oekraïne gebruik maken van openlijk fascistische milities en tevens nazi-collaborateurs een heldenstatus zijn gaan geven . Dat is inmiddels toch wel algemeen bekend of niet dan?

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 14:06

@Watcher Er is een extreem-rechtse fractie in Oekraïne (volledige weggevaagd bij de laatste verkiezingen) en iedereen die Oekraïne wil helpen is een fascist. Tuurlijk. En maar verwijzen naar hullie zo en jullie zo. Maar geen woord van afkeuring over degene die in zijn land de oppositie vermoord of opsluit en droomt van een Groot-Rusland. Als Amerika zich tegen Mexico gedroeg als Rusland nu tegen Oekraïne stond je op je keihard te schreeuwen hoe slecht Amerika wel niet was. Nu het Rusland is doodse stilte, hypocriet gedrag.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 14:13

eric bos: ik neem aan dat jij heel boos bent over de amerikaanse inmenging in Cuba en Venezuela?

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 14:47

@Griezel "Nee die worden juist voor de bus gegooid doordat de VS de grote agressor is ." En waar bestaat die agressie van de VS dan uit? Om bij landen die er om vragen enkele honderden militairen te posten uit veiligheidsgarantie? Of is het dan ze de democratische gekozen regering van de Oekraïne steunen? Rusland zal niet direct en open een NAVO land binnenvallen maar Poetin heeft al aangetoond dat hij zeer bedreven is in een asymmetrische oorlogsvoering. Blijf het frappant vinden hoe een dictator als Poetin hier wordt ontzien omdat men de persoonlijk afkeur van de VS belangrijker vindt dan het zelfbeschikkingsrecht van landen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 15:13

@eric bos Dat je tegen Amerikaanse agressie bent wil niet zeggen dat je voor Poetin bent . Dat vuile spelletje heb ik genoeg gehoord . En dan bent u nog netjes 'kremlintrol' of 'hoeveel betaald poetin u' komen meestal ook nog even langs .

Eid
Eid24 jan. 2022 - 15:18

Watcher, u mag best op de VS kritiek hebben over de spelltjes die mbt invloed en inmenging plaats vonden en vinden. Maar uw kritiekloze blinde Ruslandlievendheid, wellicht uit een marxistische devotie voortkomend, kan toch wel een nwe bril gebruiken. Volgens mij ook nog vergoed door uw zorgverzekeraar :-)

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 15:35

@Watcher "eric bos: ik neem aan dat jij heel boos bent over de amerikaanse inmenging in Cuba en Venezuela?" En weer een hullie doen niet aardig tegen andere landen. Het onderwerp hier is dat Rusland Oekraïne bedreigt, gedeeltelijk annexeert en weer tot een vazalstaat wil maken. Ik heb geen berichten gezien van een Amerikaanse troepenmacht gezien die klaar staat om naar Havana of Caracas op te rukken. Maar mocht dat wel het geval zijn dan neem ik aan dat u dan verontwaardigd naar Rusland of China wijst hoe ze het in hun hoofd halen om Venezuela of Cuba te steunen. Dat Rusland oorlog uitlokt door Cuba te steunen, het is een vuil spelletje van de FSB etc. Tenminste als u consequent bent.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 15:51

Eid: jouw rechts-extremistische kijk op de wereld is echt hartstikke bekent. Maak je niet druk, we weten het wel.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout24 jan. 2022 - 16:06

Eid, die (naar mijn bescheiden opinie) weer eens brallenderwijs moet ventileren: `Watcher, u mag best op de VS kritiek hebben over de spelltjes....etc' Nee, dat mag hij helemaal niet van U en het gebruikelijke rechtsrabiate reaguurpanel dat hier op een links thuishonk als Joop andersdenkenden de mond wil snoeren met een rood waas voor ogen. Wat zoekt het hier? Kan het zijn collectieve gram niet kwijt bij de Telegraaf of TPO? Kwestie is dat Rusland een marionettenregime wil optuigen met de voormalige Oekraïense antidemocraat Yevheniy Murayev als dicteerder. Schande volgens het transatlantische Westen! Maar Amerika doet precies hetzelfde in Venezuela en tracht Maduro te vervangen door marionet Guaido. Wat voor US jammerlijk is mislukt.

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 16:32

@Griezel "Dat je tegen Amerikaanse agressie bent wil niet zeggen dat je voor Poetin bent ." Dat klopt maar als je alleen maar ageert tegen een vermeende Amerikaanse agressie en nergens de overduidelijke agressie van Poetin veroordeelt. Dan heb ik toch sterk de indruk dat de persoonlijke afkeer van Amerika het van de feiten wint.

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis24 jan. 2022 - 16:40

Weer veel whataboutismes in dit draadje. 2 wrongs don't make a right.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 17:21

Omdat u het verhaal niet in zijn totaal ziet maar slechts eenzijdig belicht en dan ook nog eens slecht. Heeft u eigenlijk ooit een artikel gelezen waarin het Russisch perspectief belicht wordt? Heeft u eigenlijk wel eens een artikel gelezen over er op NAVO-toppen besproken wordt? Ik vind het teleurstellend hoe weinig men bereid is om verder te kijken dan hun neus lang is en dat klakkeloos het , sorry hoor, propagandaverhaal voor waarheid wordt aangenomen. En voor de rest . Kernwapens - wij moeten hoe dan ook tegen een oorlog zijn anders ziet het er helemaal niet goed voor ons uit. Zelfs al heeft Biden het gelijk geheel aan zijn kant dan nog moet de weg van diplomatie gezocht worden en moeten we elke oorlogshitserij scherp veroordelen. Ik zou het wel leuk vinden dat mijn dochter een toekomst heeft.

LeftFuturist
LeftFuturist24 jan. 2022 - 12:07

Dat zou niet zo slim zijn van Biden. Hij moet niet alleen oppassen voor China in zijn rug. Maar ook erkennen dat de Russen als Slavisch volk niet zo juist behandeld zijn. Poetin wil dat de slavische landen neutraal blijven en altijd kunnen kiezen om bij Rusland te horen. Als het westen die neutraliteit opheft kan Rusland weleens de grens overgaan en waarschijnlijk kan het samen met China en enkele andere landen de Amerikanen goed van zich af houden. Poetin zal denk ik niet helemaal tot in west Europa willen komen.

6 Reacties
KM2
KM224 jan. 2022 - 12:30

Als je iets meer dan een uur de tijd hebt en het intresseert je echt, dan kan ik je de volgende presentatie aanraden: Why is Ukraine the West's Fault? John J. Mearsheimer, the R. Wendell Harrison Distinguished Service Professor in Political Science and Co-director of the Program on International Security Policy at the University of Chicago, assesses the causes of the present Ukraine crisis, the best way to end it, and its consequences for all of the main actors. A key assumption is that in order to come up with the optimum plan for ending the crisis, it is essential to know what caused the crisis. Regarding the all-important question of causes, the key issue is whether Russia or the West bears primary responsibility. https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4&ab_channel=TheUniversityofChicago

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst24 jan. 2022 - 12:33

De Slavische staten zijn nu onafhankelijk, kiezen ze voor Poetin dan zijn ze dat niet meer. Onder de vlag van de USSR waren het wingewesten, meer niet. Wat de USSR uit heeft gevreten in met name Oekraine en de Baltische Staten is bekend. In Polen zijn ze ook zeer tevreden (sarcastisch bedoeld) over het uitblijven van de steun aan de opstandelingen in Warschau in 1944. Dat zijn ze daar zeker niet vergeten. Belarus zit in de invloedsfeer van Rusland en we zien het succes in dat land. Ik begin een gevoel te krijgen dat een flinke club mensen in ons land bij de geschiedenisles heeft zitten suffen en nu op het internet de schade in aan het halen is op de verkeerde sites. En onder FvD-lui is Poetin zeer geliefd. Nou, fijn vooruitzicht. Ik zie Thierry al de eed van trouw in de handen van Poetin afleggen.... Het aantal Poetin-adepten begint hier onrustbarende vormen aan te nemen. Die hebben toch Telegram voor hun afval?

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 12:42

Teun: alle antifascisten in de wereld zouden naast rusland moeten staan in hun handelen tegen de Ukrainse nazis. U ziet dat om nogal voor de hand liggende redenen niet zitten begrijp ik.

mordicant
mordicant24 jan. 2022 - 13:14

" Poetin wil dat de slavische landen neutraal blijven en altijd kunnen kiezen om bij Rusland te horen" en wat als ze graag bij West Europa willen horen? Die keuze mag niet?

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen24 jan. 2022 - 14:00

@ Mark Grootendorst nogal demagogisch .. dus wie tegen oorlog met Rusland is, is pro-Poetin?! Zo lust ik er ook nog één .. Trump vindt dat Biden veel te soft reageert op Rusland, dus ... wie dat ook vindt is pro-Trump (Newsweek, Donald Trump Says Joe Biden's Remarks Gave Russia the 'Green Light' on Ukraine).. Het is niet eenvoudig zo dat de Oekraïne een onberispelijke democratie is die wordt bedreigd door een tiran. Er zijn nationalistische paramilitaire groepen actief, half gedoogd, met exteem-rechtse internationale connecties. Er worden aanvallen op zigeuners, joden en homosexuelen gepleegd. De meeste Oekraïners veroordelen die aanslagen maar het is niet onbegrijpelijk dat de Russische minderheid angstig is. En als je toch de geschiedenisboeken erbij haalt kun je ook begrijpen waarom Rusland diep wantrouwig is over het Westen. In de Tweede Wereldoorlog, die in Rusland nog altijd leeft, werd het land bijna verwoest door Duitsland .. dat tien jaar later al weer toetrad tot het militaire bondgenootschap tegen Rusland. Je kunt Poetin een ploert vinden, daar zou ik weinig tegenin brengen, en toch ernstige bedenkingen hebben bij een warme oorlog.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 20:22

@ Hertog van Zouteveen: Zo is dat.

Noordermeer2
Noordermeer224 jan. 2022 - 11:57

Misschien zou het verstandig zijn om in Oekraïne eens een referendum te houden, waar de bewoners bij willen horen (hoewel dat per deelgebied misschien ook nog wel erg verschilt) in plaats van dat buitenlandse machten het graag toevoegen aan hun invloedssfeer.

6 Reacties
KM2
KM224 jan. 2022 - 13:03

Oekraïne is de achtertuin van Rusland zoals Cuba dat is voor Amerika.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:18

Ja dat is ook een beetje het probleem - met alle verkiezingen en referenda die daar gehouden zijn is er een groot verschil tussen oost en west .

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:27

KM: grappig dat je die parallel trekt. Staat het westen naast Cuba om haar soevereiniteit te garanderen? Nee dus, ook in die kwestie kiest het westen voor de Amerikaanse agressie en oorlogsmisdadige praktijken.

Noordermeer2
Noordermeer224 jan. 2022 - 13:31

@KM Als je die presentatie op YouTube kijkt kan er maar één oplossing zijn en dat is een opdeling van Oekraïne in een oostelijk (pro-Russisch) deel en een westelijk (pro-westers) deel, want de mensen in het oosten spreken Russisch, voelen zich Russisch en hebben zelfs veelal de Russische nationaliteit aangenomen. Aan de westkant is dat uiteraard anders.

KM2
KM224 jan. 2022 - 14:14

"Staat het westen naast Cuba om haar soevereiniteit te garanderen?" Zolang Cuba geen Russische raketten plaatst lijkt een crisis zoals die in 1962 niet waarschijnlijk. Het westen is ook een tamelijk breed begrip. Soevereiniteit garanderen (vanuit het westen) heeft voor Oekraïne geen nut, dat is iets wat voor het westen heel slecht kan gaan aflopen en ook iets waar een gedeelte van de Oekraïense bevolking totaal geen behoefte aan heeft.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 20:15

@ Noordermeer: Jouw commentaar is zeker reëel.

Cam Millo
Cam Millo24 jan. 2022 - 11:49

VS en Rusland zijn kennelijk geen echte vrienden en hebben nu weer eens ruzie over de Oekraïne. Lullige is dan weer dat een eventuele confrontatie weer op Europees grondgebied gaat worden uitgevoerd. Zou mooi zijn als ze dat een keer op hun eigen grondgebied gingen doen.

3 Reacties
Eid
Eid24 jan. 2022 - 12:36

Of dat de EU eens leert z'n eigen problemen op te lossen met een geloofwaardige defensie.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:30

Eid: zonder de agressie van de amerikaanse oologsmisdadigers had je een heel stuk minder oorlogen op de wereld gehad. Waar is overigens u steun voor het soevereine Cuba? U steunt wel de nazis op de ukraine maar Cuba niet. Dubbele moraal?

Cam Millo
Cam Millo24 jan. 2022 - 17:37

@Eid 24 januari 2022 at 13:36 Of dat de EU eens leert z’n eigen problemen op te lossen met een geloofwaardige defensie. Heeft de EU dan een probleem met de Russen? Als er al iemand een probleem heeft met Rusland is dat de VS en het is en zou heel verstandig zijn die VS de ruzie zelf even uit te laten vechten. Bij voorkeur in de Stille oceaan.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen24 jan. 2022 - 11:47

"The message of the far right in Ukraine has certainly struck a chord among white supremacists in the United States." (Zie 'The Nexus Between Far-Right Extremists in the United States and Ukraine', website Combating Terrorism Center). Ik ben benieuwd hoe dat verder gaat als de Republikeinen, met hun eigen links naar deze 'white supremacists' dadelijk bij de midterm-verkiezing het Huis en de Senaat weer overnemen.

pahan
pahan24 jan. 2022 - 11:38

Idioten. Gelukkig zijn Russische kranten, weliswaar door Google vertaald maar ach, beschikbaar om mee te kijken waar de Russen bang voor gemaakt worden. We worden er in gesjoemeld. Waar zit de stopknop?

1 Reactie
watcher3
watcher324 jan. 2022 - 12:23

teun: zonder meer het domste commentaar van de dag!

Joop den Uil2
Joop den Uil224 jan. 2022 - 11:38

Biden wil zijn eigen Vietnam, Afghanistan, Cuba ...

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 jan. 2022 - 11:22

'Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt die stap nog te voorbarig. Volgens een woordvoerder is er momenteel nog ‘geen aanleiding’ om over te gaan op evacuatie.' Wat weten de Nederlandse inlichtingendienste wat de CIA niet weet?

6 Reacties
watcher3
watcher324 jan. 2022 - 11:45

Dat er geen massavernietigingswapens in Irak lagen. Maar desondanks hebben ze ons destijds toch voorgelogen en ons een oorlog in gerommeld.

johannn2
johannn224 jan. 2022 - 13:14

Molly, De politieke positie van de US is een heel andere dan die van Nederland. .

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 jan. 2022 - 13:17

@watcher - 'Dat er geen massavernietigingswapens in Irak lagen.' En dat de slag bij Arnhem niet te winnen was. Tja. Had je nog meer?

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:47

Molly, hoeveel weet je al?

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:49

Weten de nederlandse geheime diensten wel dat de CIA nazi-milities trained in de Ukraine?

Sarajlija
Sarajlija24 jan. 2022 - 15:02

@ Watcher, Weten de nederlandse geheime diensten wel dat de CIA nazi-milities trained in de Ukraine? Kan jij dat onderbouwen met echte bewijzen?

johannn2
johannn224 jan. 2022 - 11:15

Als Biden de oosteuropese staten gaat versterken maar Oekraïne niet, dan is dat een signaal dat aangeeft, dat Oekraïne door de US niet militair verdedigd zal worden. .

Tom Lucassen
Tom Lucassen24 jan. 2022 - 10:53

Allemaal door zo'n gek die het niet kon verkroppen hoe de Sovjet-Unie uit elkaar is gevallen. Zijn volk kan hem niets schelen, het gaat om zijn eigen narcistische, autocratische persoontje. Bang voor een gezonde democratie.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 10:24

yankees, stay home!

15 Reacties
Hernandez
Hernandez24 jan. 2022 - 11:00

Om maar even volgens de 'Watcher' logica te praten: is U een Poetin-versteher?

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 11:02

Makkelijk om te roepen als je niet bedreigt wordt door je voormalige bezetter. Denk niet dat de Baltische staten en andere Oost-Europese landen er ook zo over denken.

Debby Teusink
Debby Teusink24 jan. 2022 - 11:07

Het zou ook wel fijn zijn als de ruskies in de Krim en Donbass huiswaarts gingen.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 11:49

hernandez, als je de amerikaanse oorlogsmisdadigers nodig hebt om jezelf te verdedigen ben je moreel al volkomen failliet. Onze steun aan de nazis in Ukraine geven dat ook aan. erikbos: het westen doet niet anders, voert overal ter wereld vuile oorlogen en staatsgrepen uit. Ik denk dat de russen banger voor ons moeten zijn dan wij voor de russen. Debby: het is niet aan het westen om naar de russen te wijzen, de Amerikanen hebben militaire bases over de hele wereld.

JanB2
JanB224 jan. 2022 - 12:03

Makkelijk om te roepen als je niet bedreigt wordt door je voormalige bezetter. De Oekraine was niet bezet maar een integraal deel van de Sovjet-Unie en daarvoor van tsaristisch Rusland. Voor een zelfstandige Oekraine moet je terug naar de middeleeuwen.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 12:21

teunbeunhaas, hou toch op met die belachelijke angstzaaierij. We moeten banger voor de amerikanen zijn dan voor de russen. De amerikanen zouden zo maar eens een oorlog op europees grondgebied kunnen uitlokken. Voor hen 2 vliegen in 1 klap.

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 12:36

@Watcher " Ik denk dat de russen banger voor ons moeten zijn dan wij voor de russen" Hij gaat ook niet om ons het gaat om de Oekraïners, en die hebben wel alle reden om bang te zijn voor de Russen. De afgelopen jaren hebben ze al wat militaire geweld en annexaties van de Russen te verduren gekregen. Probeer je ook eens in te leven in de onveilige gevoelens die die Russische acties in Oost-Europese landen veroorzaken (je weet wel die landen die decennia onder de knoet van Moskou hebben geleden) En als je de Amerikanen moreel failliet vindt dan zul je de Russen toch zeker ook moreel failliet vinden. Dan is het toch logisch dat je erg ongerust wordt als die een zeer grote legermacht samentrekken die elk moment kan toeslaan.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst24 jan. 2022 - 12:39

@JanB De Oekraine was een puur wingewest zoals de andere staten ook. Daar zijn boeken van vol geschreven. Vergeet even de Holodomor niet, het leegplunderen van het land door Rusland wat tot een genocidale hongersnood heeft geleid. Dat zijn ze niet vergeten in het land. Het is NU een zelfstandig land met een democratische regering die bedreigd wordt door een autoritair geregeerd land (je kan het huidige Rusland toch geen democratie meer noemen). Dat is de actualiteit, daar werk je van uit.

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 12:43

@JanB "Makkelijk om te roepen als je niet bedreigt wordt door je voormalige bezetter" Die zinssnede gaat over de Balistiche staten en andere Oost-Europese landen. "Voor een zelfstandige Oekraïne moet je terug naar de middeleeuwen." Kiev werd pas in 1793 Russisch, maar het gaat er om wat de bevolking nu wil. En dat is gezien de uitslag van de laatste verkiezingen geen vazalstaat zijn van Rusland.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:32

Eric Bos, waarom steunt u zo hardgrondig de nazis in de Ukraine?

Thomas Eshuis
Thomas Eshuis24 jan. 2022 - 16:45

watcher waarom heb jij zo'n moeite met begrijpend lezen?

erikbos
erikbos24 jan. 2022 - 16:57

@watcher "Eric Bos, waarom steunt u zo hardgrondig de nazis in de Ukraine?" En waarom stelt u dat het steunen van de democratisch gekozen regering in Oekraïne hetzelfde is als een extreemrechts fractie steunen? Extreemrechts stelt in het Oekraïense parlement niks voor. Het is het goedkoop wegzetten om zelf geen tegenargumenten hoeven te geven. Kom met argumenten in plaats van een heel volk als Nazis weg te zetten.

JanB2
JanB224 jan. 2022 - 21:25

@ Eric En voor 1793 was de Oekraïne voor een groot deel pools.

JanB2
JanB224 jan. 2022 - 21:44

@ Mark De Oekraïne was geen wingewest. Het was een volwaardig deel van de Sovjet-Unie. Alleen was het zo dat Stalin genadeloos afrekende met alles en iedereen in zijn weg als hem dat beter uit leek te komen (en dat laatste was nagenoeg altijd het geval). Stalin maakte miljoenen slachtoffers. De Holodomor was “slechts” één van de excessen in dat verband (en als genocide bedoeld, de economische winst was mooi meegenomen maar niet de essentie). Na Stalin “normaliseerde” de situatie (relatief gezien, het Sovjet systeem was naar westerse maatstaven niet echt normaal te noemen). De Oekraïne heeft daar wel behoorlijk van geprofiteerd trouwens. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was bovendien een ondemocratisch gebeuren avant la letter. Een stelletje conspirerende presidenten van een paar deelrepublieken namen tijdens een geheime bijeenkomst in Wit-Rusland een besluit. De bevolking werd niets gevraagd, met inbegrip van de russische bevolkingen in de betreffende deelrepublieken. Dat gegeven zorgt tot op de dag van vandaag voor problemen.

Donutz
Donutz26 jan. 2022 - 6:23

De Holodomor? Dat er in Oekraïne een hongersnood was klopt, maar dat is nooit een kwaadaardig plan geweest. De districten meldde daar eerder nog dat het prima ging met het graag, en een goed deel daarvan ging per trein naar elders in de SU en om per ship aan het buitenland verkocht te worden. Toen Moskau vernam dat het helemaal niet goed ging met de oogsten, zijn er treinen met graan terug gestuurd. Kortom, een bureaucratische puinhoop van miscommunicatie en bewust of per ongeluk verkeerde info naar hoger op door spelen. Misschien had Moskau beter moeten weten, meer moeten en kunnen doen toen duidelijk werd dat het mis zat in de Oekraïne, maar dat maakt het nog steeds geen bewuste campagne om de bevolking massaal te straffen door de hongersnood/dood. Er valt veel te zeggen over de SU en wat daar verkeerd aan was, maar de Holodomor als moord is gewoon niet waar.