Joop

Korpschef haalt uit naar discriminatie en intimidatie binnen politie

  •  
29-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Streng toezicht op de openbarewegen omgeving vliegbasis

© cc-foto: Frans Berkelaar https://flic.kr/p/2gfB7xJ

De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, heeft zich in een blog op het interne netwerk hard uitgelaten over misdragingen als discriminatie, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag door agenten.
",,Op straat accepteren we het niet en binnen onze eigen gelederen ook niet”, aldus Akerboom in zijn op zaterdagochtend geplaatste blog. ,,Ik verwacht van iedereen binnen het korps hetzelfde. Leidinggevenden voorop. Ik vraag iedereen in het korps om je ogen niet te sluiten voor gedrag dat niet door de beugel kan, dit bespreekbaar te maken met de collega’s, leidinggevenden of bij vertrouwenswerk.”"
Hij komt tot zijn waarschuwing nadat een teamchef van de politie Midden-Leiden eerder deze maand via Instagram stelde dat klachten over dergelijke missstanden genegeerd worden.
Breaking the Blue Wall Of Silence. Lichtschijners (ik noem ze bewust geen klokkenluiders) binnen onze organisatie lopen tegen deze muur op. Ze kaarten structurele problemen en grensoverschrijdende zaken binnen onze organisatie aan. De vele collega’s die mij via insta benaderen, hebben inmiddels mentale en/of lichamelijke klachten hiervan opgelopen. 1 collega zei tegen mij:”Ik ben zo loyaal naar mijn organisatie, ik zou mijn leven ervoor geven. Ik dacht dat er voor mij gezorgd ging worden toen ik zaken die het licht niet kon verdragen in beeld bracht. Helaas was het een 1-zijdige liefde.” Weer een andere collega zegt:”toen ik zaken van intimidatie, racisme en machtsmisbruik aankaartte bij mijn leidinggevenden, zeiden deze dat ze al die mensen waar ik over sprak, niet op non-actief konden zetten gezien de capaciteitsproblemen op ons team. Dus toen ben ik maar weggegaan.” Opvallend is dat het allemaal collega’s uit de eenheden Rotterdam en Den Haag zijn. Velen staan op de bekende T-splitsing, blijven of weggaan. Ze vinden geen steun bij hun leidinggevenden en lopen tegen een muur op. Veelal verkeren deze leidinggevenden in een inner circle, waarbij men niet altijd radicaal openhartig is naar elkaar. De sfeer en omgangsvormen op de werkvloer zijn vaak een reflectie van het vertoonde leiderschap. Ons werk is intens en vraagt om loyaliteit naar elkaar toe, een soort broeder-/zusterschap. Maar moet loyaliteit ten koste van alles gaan, ook als je ziet dat er grote misstanden binnen onze politie-organisatie en zelfs op managementniveau plaatsvinden. Weinig mensen durven dat zwijgen te doorbreken, om welke voor hen legitieme reden dan ook. Onze eerste loyaliteit moet zijn naar het recht. En als iemand, die betaald wordt om dat recht te bewaken, datzelfde recht intern ondermijnt, dan is het onze taak om op te staan en onze stem te laten horen. Doe je dat niet, dan ben je onderdeel van het probleem. Mijn oproep aan leidinggevenden: koester je moedige lichtschijners, neem hen serieus, zorg voor hen. Zij zijn het morele compas van onze organisatie. Zeg nee tegen fout gedrag and lead by example!????????#stopthebluewallofsilence #politievooriedereen
Een bericht gedeeld door Fatima (@the_rose_thatgrewfrom_concrete) op 5 Jun 2019 om 6:51 (PDT)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist30 jun. 2019 - 11:26

We leven in een democratie. De politieke voorkeur mag tijdens en sollicitatieprocedure nooit meespelen. Sterker nog, is één van de vele verboden vragen. Solliciteren bij de politie doe je uit overtuiging iets bij te kunnen dragen aan de samenleving. Wil je een goed salaris, kies je wel iets anders. Als ik zie welke waardering je krijgt als agent, zowel uit de samenleving en zeker ook vanuit de overheid, kan ik mij voorstellen dat je je meer gesteund voelt door de partijen aan de rechterkant dan die aan de linkerkant. En dat komt dan weer tijdens verkiezingen naar voren. Nog steeds anoniem, overigens.

2 Reacties
Satya
Satya30 jun. 2019 - 17:01

Politici die bakken met geld beloven aan politie en leger zijn het werkelijk probleem.

Libertain
Libertain1 jul. 2019 - 10:24

("De politieke voorkeur mag tijdens en sollicitatieprocedure nooit meespelen.") Mee eens wat de zuivere politieke voorkeur betreft, zeker wel met een uitzondering die door omringende landen reeds bevestigd is - neiging naar fascistoide ideen, opvattingen en gedrag, staat bewezen dwars in de weg voor de goede uitoefening van het politieberoep. Het gaat tenslotte om het imago van de politie die onpartijdig en tevens met respect o.v.a. voor Artikel1 van de grondwet moet blijven optreden.

Rechtse Bal3
Rechtse Bal330 jun. 2019 - 8:48

heeft Akerboom deze uitspraken wel eerst afgestemd met zijn baas ? het is per slot van rekening een fikse beleidswijziging

Bert de Vries
Bert de Vries30 jun. 2019 - 7:39

Waarschijnlijk geeft Akerboom dit signaal omdat hij een optreden van De Klokkenluider vreest. Die vrees is op z'n plaats want er valt bij de politie meer te luiden dan er klokken zijn. Akerboom weet dat. Hij kent het politieapparaat van binnen en van buiten, leest kranten, spreekt collega's enzovoort. Dit is de eerste keer dat Akerboom optreedt. En dat dan ook nog eens nadat hij daartoe is gedwongen door een (eindelijk) mondige ondergeschikte. Waarschijnlijk doet Akerboom er hierna weer het zwijgen toe, zoals hij altijd heeft gedaan. En let wel: binnen elke organisatie waarin harde hierarchie dominant is, zoals politie of defensie, spelen knoet en slaafsheid de hoofdrol. Naar boven likken en naar beneden trappen. Dus slaafs volgen binnen de organisatie is een sleuteleigenschap van agenten.

2 Reacties
Spanveer
Spanveer30 jun. 2019 - 9:11

Eens met je conclusie. Van Akerboom hoeven we niets te verwachten. Hij kent de problemen maar legt zich er bij neer. Daarmee accepteert hij een blijvend personeelsverloop en wat zeker zo erg is het vertrek van de beste gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2019 - 2:42

Inderdaad Bert, je haalt me de woorden uit de mond!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 jun. 2019 - 19:31

Het algemene niveau van politiemensen in Nederland is sowieso een punt van zorg. Bovendien trekt het nog steeds de verkeerde mensen aan. Vroeger zeiden ze dat als je nergens voor deugde je ambtenaar werd. Tegenwoordig geldt dat voor de jeugd die kiest voor de politieopleiding. Niet allemaal natuurlijk, maar wel de ideologisch gestoorden die in het dagelijks leven PVV en FVD stemmen.

3 Reacties
Handige harry
Handige harry30 jun. 2019 - 6:52

misschien stemmen ze erop omdat hun dagelijks werk ervoor zorgt dat ze geconfronteerd worden met de onderkant van de maatschappij. Misschien zou je een keer in gesprek moeten met FVD en PVV stemmers, maar zoals ik in al je reacties leest wil je ze liever buiten sluiten. Dat is er mis in dit land, links en rechts haten elkaar.

Cruise
Cruise30 jun. 2019 - 7:14

Bepaald soort werk trekt nu eenmaal mensen aan met hun eigen voorkeuren en gewoontes: onderwijzers zijn vaak links georienteerde wereldverbeteraars met bijbehorende politieke voorkeur aan de linker kant van het politieke spectrum, verplegend personeel zorgt graag voor andere mensen en zijn meestal niet op een politieke voorkeur te betrappen gezien de aard van het werk en politie agenten en militairen zijn vaak van het “law en order “ type , wat meer nationalistisch ingesteld ( of worden dit wel) en zullen waarschijnlijk minder vaak tot niet Groen Links stemmen maar die hoeft geen probleem te zijn zolang dicriminatie van vooral de allochtone bevolkingsgroepen hier niet het gevolg van is. Vooroordelen ( geen bewuste dicriminatie dus) zie je zelfs in de veel meer links georienteerde onderwijs sector voorkomen waar niet Westerse kinderen relatief vaker een laag schooladvies krijgen dan gerechtvaardigd dus er is overal in de maatschappij nog voldoende te verbeteren !

Buitenstaander
Buitenstaander30 jun. 2019 - 18:35

@Martin ...ideologisch gestoorden….. Dat is nogal een uitspraak. Vindt u het gek dat wanneer politiemensen dit lezen, vervolgens rechtse partijen stemmen. Met zulke commentaren moet je je werkelijk afvragen wie er in NL gestoord zijn inmiddels. Een belediging voor al die hardwerkende politiemensen. Schaam u.

Spanveer
Spanveer29 jun. 2019 - 18:26

Compliment voor deze moedige teamchef die misstanden binnen de politie organisatie durft aan te kaarten. De misstanden zijn legio. Wel eens geprobeerd aangifte te doen tegen een politie ambtenaar van strafbare feiten bij de uitoefening van zijn functie? Negen van de tien keren hoor je dan dat aangifte doen tegen een politie ambtenaar niet mogelijk is. Dat is onjuist. De aangifte dient opgenomen te worden door een medewerker van het VIK. Dat is de afdeling binnen de politie die belast is met Veiligheid, Integriteit en Klachten. Alternatief is een verzoek richten aan de hoofd officier van justitie. De aangifte moet opgenomen worden, iedere burger heeft het recht aangifte te doen van strafbare feiten. Bij weigering kan de burger een verzoek richten tot de rechtbank in een artikel 12 procedure om het OM opdracht te geven de aangifte op te nemen. Het klachttraject bij de politie is traag. Het is er vooral op gericht de klacht af te doen als onbelangrijk. Een organisatie waar 50.000 mensen werken die veelvuldig contact met burgers hebben beschikt niet over een fatsoenlijk onafhankelijk systeem voor klachten. Vergeet de klachten commissies. Die worden bevolkt door rechter plaatsvervangers en voormalige medewerkers van het OM. Dat zijn geen onafhankelijke commissies. Het resultaat van de hindernissenbaan is dat politie mensen menen dat ze zich alles kunnen permitteren. Dat leidt uiteindelijk tot agressie die zich tegen de dames en heren in blauw richt. Vallen er klappen dan zijn de rapen gaar. Dat daar een heel traject van misstanden aan vooraf is gegaan wordt buiten beschouwing gelaten.

14 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2019 - 19:52

@ Spanveer Goede bijdrage van jou. Ik ben er stil van.

Satya
Satya29 jun. 2019 - 19:54

Grappig. Ik heb een hele hoge pet op van de Nederlandse politie en het functioneren van de rechtsstaat. Ik heb het idee redelijk beschermd te zijn tegen willekeur door de staat. Ik schep in Afrika vaak op over hoe dat in Nederland geregeld is. Misschien dat ik toch kritischer moet worden. Dit artikel verbaasde mij ook best wel, natuurlijk heb je overal rotte appels. Ik vind jouw reactie te denken te geven. Misschien waan ik me beter beschermd dan dat ik ben en moet ik niet meer zo hoog opgeven over Nederland, of jij bent terecht kritisch omdat het beter kan. Het heeft natuurlijk ook met je vergelijkingsmateriaal te maken.

Spanveer
Spanveer29 jun. 2019 - 20:18

Satya, Dat Nederland niet te maken heeft met de bedroevende toestanden in Afrikaanse landen wat betreft de politie wil niet zeggen dat de politie organisatie in Nederland geen problemen kent. Er wordt nu gesproken over Den Haag en Rotterdam. Ik kan er uit eigen ervaring zo nog een paar regio's aan toevoegen. Amsterdam, het Gooi en Zevenaar. Het betreft niet alleen de grote korpsen, ook bij de kleinere bestaan misstanden. Dat neemt niet weg dat veel politie mensen zich naar eer en geweten inzetten voor de samenleving. Juist voor hen is het zuur dat een relatief klein aantal collega's de reputatie van de politie beschadigd.

Katootje2
Katootje229 jun. 2019 - 22:24

En Arnhem

Peterrr2
Peterrr229 jun. 2019 - 22:58

Helder verhaal, Spanveer. Ik heb ook ooit eens een klacht in willen dienen, maar dat is me niet gelukt. Kreeg een bekeuring omdat ik door oranje reed. De agent zei eerst dat het rood was, maar gaf na een discussie met mij uiteindelijk toe dat het idd nog wel oranje was, maar omdat vond dat ik had kunnen stoppen kreeg ik die bekeuring toch. Mijn klacht ging erover dat de agent vervolgens wegreed en de busbaan pakte om een stuk af te snijden. Ben je tegen een ander heel principieel om vervolgens de regels aan je laars te lappen. Ik kon nergens terecht met mijn klacht. Opmerkelijk was trouwens wel dat mijn bekeuring in hoger beroep kwijtgescholden werd. De uitleg die ik kreeg was dat bij navraag de agent in kwestie de situatie niet meer kon herinneren en er dus niet voldoende bewijs was. Rare gang van zaken...

Khalid Bakr
Khalid Bakr29 jun. 2019 - 23:53

Satya, 'Afrika', gelukkig bestaat Afrika (zoals je onlangs zelf stelde) niet allemaal uit failed states en idem politiemachten, dus wellicht in een stuk waarin het gaat over oa racisme/discriminatie aub zelf dan niet ook nog zo alle Afrikaanse landen over 1 kam scheren, dat werkt vooroordelen die we juist moeten uitbannen (zo ook stelt de korpschef) in de hand.

poeslief
poeslief30 jun. 2019 - 8:36

@Spanveer In de klachtencommissies bij de politie zitten ook (senior)rechters die nog altijd in functie zijn Spanveer. Onafhankelijkheid is in Nederland een wassen neus. Onderlinge roddels en roddels uit hun maatschappelijk netwerk spelen te vaak een onderhuidse rol. Te veel rechters missen zelfkritisch vermogen om niet te zeggen dat narcisme welig tiert bij een beroepsgroep waar geen onafhankelijke controle op uitgeoefend wordt. https://namenlijst.rechtspraak.nl/#!/details/RmC1hE1DXMaULMf8sNpZA0a6f0GtWSul Advocaten zeggen het nog net niet letterlijk dat 'naar de rechter gaan' nauwelijks verschilt van naar het casino gaan. Het blijft een gok.

Spanveer
Spanveer30 jun. 2019 - 9:38

Katootje, Hoe kon ik Arnhem vergeten. Daar loopt een speurder rond die zes dagen nodig had om vast te stellen dat mijn rijbewijs geen vervalsing is maar een echt exemplaar aan mij afgegeven door een ambtenaar van de stad Antwerpen. Het gaf wel rust. Zes dagen lang alle Panorama's uit de jaren zeventig lezen. Dat ze die bladen veertig jaar lang bewaren ongelooflijk.

Satya
Satya30 jun. 2019 - 16:59

Khalid Bakr Tja, point taken.

Buitenstaander
Buitenstaander30 jun. 2019 - 18:41

@spanveer Het komt mij voor dat uw tweede bijdrage, de reactie aan Satya, een stuk genuanceerder is dan de eerste? Overigens; linksom of rechtsom hebben wij een maatschappij gecreeerd waarin het normaal is om politiemensen uit te schelden, aan te vallen bij het uitoefenen van hun functie of ze met van alles en wat te bekogelen. Wel eens een avondje meegeweest in het weekend? ik vind het daarom niet heel verwonderlijk dat er een verkeerde houding bij (sommige) politiemensen ontstaat. Ooit geprobeerd in Spanje of in Griekenland een agent te beledigen? Misschien moeten we het probleem eens van twee kanten benaderen en zo de oplossing zoeken….

Khalid Bakr
Khalid Bakr30 jun. 2019 - 23:24

Satya, vind ik sportief van je....zal wel onze Afrikaanse roots zijn ????

OlavM
OlavM1 jul. 2019 - 23:04

@ Spanveer: @ Spanveer: [Bij weigering kan de burger een verzoek richten tot de rechtbank in een artikel 12 procedure om het OM opdracht te geven de aangifte op te nemen.] Dit klopt niet. Een artikel 12-procedure (geregeld in het Wetboek van Strafvordering) behelst een verzoek aan een Gerechtshof (de instantie waardoor hoger beroepen van uitspraken van rechtbanken worden behandeld) om het Openbaar Ministerie te bevelen toch strafvervolging in te stellen betreffende een zaak waarin het in eerste instantie daarvan had afgezien. Een voorbeeld is het eerste strafproces tegen Wilders. Wel juist is dat iedere burger het recht heeft een strafklacht in te dienen, en dat eventueel rechtstreeks kan doen via de officier van justitie, die erover beslist. Als het niet lukt om naar behoren of tevredenheid een klacht tegen de politie behandeld te krijgen via de desbetreffende klachtencommissie, kan een beroep worden gedaan op de Nationale Ombudsman.

Spanveer
Spanveer1 jul. 2019 - 23:47

@ Norm, Het lukt me nog steeds te relativeren, de ene keer wat meer dan de andere. Politiemensen hebben zeker geen eenvoudige taak. Ze worden tijdens hun werk in een aantal gevallen gehinderd en beledigd. Dat deugt niet, laat daar geen misverstand over bestaan. Het geeft hen als reactie op die misstanden niet het recht burgers als criminelen te behandelen en zonder enig onderzoek als schuldigen in plaats als verdachten te benaderen. Daar gaat het mis. Dat er misstanden bestaan waar nu ook door een teamchef aandacht voor wordt gevraagd heeft een aantal oorzaken. Problemen worden stelselmatig ontkend, met klachten van burgers wordt vrijwel niets gedaan. Sterker nog klachten worden als het enigszins kan weggewuifd. Dien een klacht in, dat moet schriftelijk. Eerste reactie de klager wordt gebeld door een handige Harry die de klager probeert te ontmoedigen en daarnaast moeite doet de klacht mondeling af te doen. Die benadering is me bekend. Graag een schriftelijke reactie meneer, het zijn meestal mannen die de klachten behandelen. Wanneer je na veel moeite eindelijk gehoor vindt volgt er een moeizaam en traag traject. Dat eindigt bij een uitnodiging van de rijksrecherche om aangifte te doen. Het grootste deel van de mensen die gekozen hebben voor het politie vak doet het werk op een nette manier. Het probleem zit bij de 5 tot 10% die misbruikt maakt van de machtspositie die hen is toebedeeld.

Spanveer
Spanveer2 jul. 2019 - 0:34

@ OlavM, Ik schreef rechtbank waar het gerechtshof moet zijn, point taken. " Wel juist is dat iedere burger het recht heeft een strafklacht in te dienen, en dat eventueel rechtstreeks kan doen via de officier van justitie, die erover beslist. " Wanneer de ovj beslist geen actie te ondernemen op een ingediende strafklacht bestaat toch de mogelijkheid tegen die beslissing middels een artikel 12 procedure bezwaar te maken? Opvallend dat je nog verwijst naar de Nationale Ombudsman. Daar moet je als burger niet te veel om niet te zeggen niets van verwachten. Het is een bedroevend slecht geleide organisatie waar klachten zoek raken en uiteindelijk niet behandeld worden. Het jaarlijkse budget van 17 miljoen euro kan beter voor andere doeleinden aangewend worden. Uitvoerige excuses van de heer Brenninkmeijer persoonlijk na niet behandelde klachten doen niets af aan die conclusie.

Joop den Uil
Joop den Uil29 jun. 2019 - 16:37

het hoofd van een Korpschef van de Nederlandse Politie, die na jaren onderzoek komt tot de ferme uitspraak : "" Ik vraag iedereen in het korps om je ogen niet te sluiten voor gedrag dat niet door de beugel kan, '' Die verdient het om op staande voet vervangen te worden door iemand met meer visie, communicatieve vaardigheden en daadkracht. Wat een talent .... maar niet heus. Zit wel achter buro voor een kleine 2 ton excl kledinggeld Zelfde als de bakker die tegen zijn mensen zegt dat ze goed brood moeten bakken ... en zo ken ik nog wel meer vergelijkingen.

Paul250371
Paul25037129 jun. 2019 - 15:26

Dapper stuk. Lastig om de bezem door de PVV stoottroepen te gooien. Maar als dat niet gebeurt dan verliest de staat steeds meer vertrouwen. De politie moet geen FVD en PVV mensen aannemen anders wint het nooit aan prestige.

8 Reacties
M7
M729 jun. 2019 - 18:05

Da's moeilijk : de gemiddelde verblijfstijd bij de Politie / dienstverband is 15 jaar. Maar 15 jaar geleden bestond de PVV nog niet en FvD al helemaal niet. Maar wat een vooringenomenheid spreidt u ten toon . De gemiddelde politie -agent werkt hard onder suboptimale omstandigheden voor een matig salaris en krijgt weinig respect voor dat harde werk. En u spant de kroon door de Politie " de PVV stoottroepen " te noemen. Gewoon even uw excuus aan bieden en we praten nergens meer over.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 jun. 2019 - 19:27

M, je redenatie deugt van geen kant. Het is algemeen bekend dat er een sterke voorkeur is voor PVV en FVD onder politiemensen. Dat is een grote zorg onder opleiders. Gelukkig vallen veel van hen af tijdens de opleiding omdat ze niet over de juiste karaktereigenschappen beschikken. Ze zijn iets te triggerhappy. Dat zegt genoeg denk ik.

DaanOuwens
DaanOuwens29 jun. 2019 - 19:50

@ M Jij schrijft: Maar wat een vooringenomenheid spreidt u ten toon . Lijkt mij dat jij je kop wel erg diep in het zand steekt. Binnen het politiekorps is de aanhang van PVV/FvD erg groot. En dat is inderdaad gedachtegoed dat je niet moet hebben binnen de politie. Het maakt de politie voor een deel van de bevolking onbetrouwbaar. Publicaties op het intranet hebben al verschillende malen laten zien dat er in de politie organisatie sprake is van gestructureerd racisme. Dat wordt ook bevestigd door politie medewerkers met een allochtone achtergrond die ontslag nemen omdat het racisme hun functioneren belemmerd. Bovendien spreekt de korpschef in deze tekst zelf ook over een serieus probleem. Er is dus zeker iets aan de hand. Vooral jij moet je excuses dus aanbieden voor het opstellen van je rare tekst.

Spanveer
Spanveer29 jun. 2019 - 20:21

Dat excuus zal er niet komen. Het zijn dezelfde mensen die roepen dat politie mensen fascisten zijn.

Katootje2
Katootje229 jun. 2019 - 22:27

Denkt iemand nu werkelijk dat er bij de politie plaats is voor linkse mensen? Ze worden geselecteerd op dat soort gedachtegoed, dus dan zou het raar zijn als ze het niet hebben.

Paul250371
Paul25037130 jun. 2019 - 1:02

De gemiddelde politie -agent werkt hard onder suboptimale omstandigheden voor een matig salaris en krijgt weinig respect voor dat harde werk. Helemaal eens. "If you pay peanuts, you get monkeys"

Dongen2
Dongen230 jun. 2019 - 7:19

Laat ik maar even aannemen dat het klopt dat veel agenten PVV/FVD stemmen, dan is het nog steeds interessant om je af te vragen of men vooraf al die PVV/FVD mentaliteit heeft of had of dat men PVV/FVD stemmer wordt door hetgeen wat agenten in de praktijk meemaken. Er wordt hier gesteld dat de politie geen PVV/FVD mensen moet aannemen, want zij zouden per definitie slecht zijn. Ik ben benieuwd wat deze zelfde mensen zouden zeggen als iemand zou stellen dat de politie geen Marokkanen zou moeten aannemen vanwege hun bijdrage aan de criminaliteitcijfers en hun achterhaalde ideeën over vrouwen en homo’s. Als je zelf tegen uitsluiting en discriminatie bent moet je het zelf misschien ook niet toepassen....

Buitenstaander
Buitenstaander30 jun. 2019 - 18:45

@Martin Aha, dus je mag alleen politieagent worden als je overwegend links bent? Dus als je FvD of PVV stemt, overigens deomcratisch toegelaten partijen in NL, dan heeft Martin een block-benadering, zoiets?

OlavM
OlavM29 jun. 2019 - 12:49

Het is dus treurig gesteld binnen de politieorganisatie op dit vlak. Het lijkt me duidelijk dat de verantwoordelijke minister flink actie moet ondernemen om deze blauwe cultuur -ondanks o.a. "roze in blauw"- hard aan te pakken. Zo niet, dat wordt de hele politeorganisatie ongeloofwaardig, met alle gevolgen van dien.

1 Reactie
Spanveer
Spanveer29 jun. 2019 - 18:38

Voor jou is het duidelijk alleen bij de minister en het parlement ontbreekt die duidelijkheid. Akerboom komt met een praatje dat hij verplicht is af te steken om de schijn te wekken dat er binnen de politie organisatie aandacht is voor deze problemen. Die aandacht is er niet. Men wenst niet te spreken over de misstanden binnen de eigen organisatie. Dat heeft geleid tot een verziekte cultuur binnen de politie. Het is er de oorzaak van dat de goedwillenden de politie verlaten of overwegen hun ontslag in te dienen. Wat te denken van een gemotiveerde zij instromer bij de Amsterdams recherche die het na een paar jaar voor gezien hield. Ongemotiveerde collega´s die dagelijks veel tijd besteden aan internet en vooral niet bezig waren met de taken waarvoor ze aangenomen waren. De man schreef een boek over de door hem aangetroffen situatie. De korpsleiding vond het niet nodig de vertrekkende politie man uit te nodigen voor een exit gesprek. Stel je voor, dan moet je als leidinggevende aan de gang. Dat kan natuurlijk niet.

Satya
Satya29 jun. 2019 - 11:56

Tja, tom leg even uit waarom ik hier begrip voor moet hebben alsjeblieft. Ik ben niet aan het spotten maar zeer serieus.