Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik geef je gelijk Maurice maar ik geef deze wens weinig kans... Er zijn meerdere hoofdverantwoordelijken die 'gewoon' blijven zitten na kapitale blunder(s)....
Misschien is de reden dat die korpschef niet wordt weggestuurd wel dat men gewoon geen geld voor een gouden handdruk van een paar ton.
Ik vraag me af of zoiets niet veel vaker gebeurd. Dat wil zeggen dat er niet goed gekeken word naar de details meteen in het begin van een zaak. Het leerpunt is natuurlijk dat de organisatie moet kijken of de agenten wel scherp genoeg zijn in dit soort gevallen. Dit is dus een half onderzoek. En ja - de nonchalance van de korpschef maakt het er niet beter op voor hem. Als dat dan ook nog eens de instelling van zijn korps is - vis begint te rotten aan de kop per slot van rekening - dan vrees ik toch het ergste...
“Er staat een buurman voor de deur met een kat” Voor zover ik heb begrepen heeft de politie de ouders gevraagd om naar buiten toe niet te spreken over een buurman maar over een man. Vraag die bij mij opkomt is of toen bij de politie al bekend was dat de buurman een collega was.
beste Maurice, Je zou het de 'Hollandse ziekte' kunnen noemen. Die neiging van overheidsinstanties en -dienaren om: - nooit fouten te erkennen - fouten te verdoezelen en onder het tapijt te vegen - geen consequenties te aanvaarden en verantwoordelijkheid te nemen (i.c. opstappen) - uberhaupt geen lering te trekken uit gemaakte fouten Eigenlijk is het nog veel erger-- Nederlandse overheidsinstanties laten dit type onderzoeken na incidenten ook vrijwel nooit volledig onafhankelijk uitvoeren. Men kiest vaak voor niet ter zake deskundigen (wat weet mevrouw dr. Louise Gunning-Schepers, die het onderzoek naar de zaak Robert M. en de kinderdagverblijven leidde, bijvoorbeeld van seksueel misbruik van kinderen), door kleine, commerciele bureautjes die de overheid gemakkelijk kan manipuleren, of men maakt de resultaten niet openbaar (het onderzoek van het NIFP naar Karst T., bijvoorbeeld). Moed is een groot goed.
Bromsnor kon Maartje raadplegen! Deze "Dorpchef"moet het doen met Waarzeggers! j.k.
Incompetente mensen blijven op hun werkplek. Er wordt niet ingegrepen. Zowel bij de overheid, in de politiek als in het bedrijfsleven. Ja bij het bedrijf waar ik werk zitten ook een aantal incompetente managers. Iedereen, tot en met de directie, weet dat maar grijpt niet in. Er is duidelijk beter, lager geschoold, personeel dat de taken zou kunnen uitvoeren maar men gaat te veel uit ven de behaalde diploma's.
je zou eens moeten weten hoe ze te werk gaan op de hbo studies management...