Joop

Koranverbranding in Zweden

  •  
30-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3043 keer bekeken
  •  
boekverbranding
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

onyxcumulus
onyxcumulus1 aug. 2023 - 9:24

Schreef het als eerder. In 1933 begon het ook met het verbranden van boeken https://duitslandinstituut.nl/artikel/16385/fundgrube-boekverbranding-1933 Niet veel later begon men met het verbranden van mensen. En dat allemaal in het kader van vrijheid van meningsuiting. Wellicht is het wel heel verstandig het verbranden van boeken te verbieden. Voor je het weet zijn er weer mensen aan de beurt

1 Reactie
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque4 aug. 2023 - 21:25

En de Godwin-prijs van de week gaat dit keer naar....

TheoKram
TheoKram31 jul. 2023 - 9:06

Ik snap het nut er niet van om zogenaamde heiligenboeken te verbranden, maar het verbieden daarvan vind ik toch wel een hele grote stap te ver, want als je het gaat verbieden wat is dan de volgende eis van die super religieuze mensen voor je het weet word blasfemie weer verboden als je religieuze een vingernagel geeft pakken ze je hele arm.

PVDB2
PVDB231 jul. 2023 - 8:10

Rechts wil graag wijzen naar de een na grootste religie in Nederland en Europa, de islam. In de Koran staat dat je de Bijbel moet respecteren. Dat is duidelijk niet wederkerig. De overeenkomsten binnen de boeken (namen, plichten, verboden) zijn vaak niet bekend. Want een verbrand boek is deels een verbrande bijbel. Moslims verbranden geen bijbels zoals door rechtsextremisten zoals we dat zien zoals Zweden. Die waarschijnlijk nooit 1 van beide boeken hebben gelezen. Men heeft het over de radicalen binnen de islam, en kleine groepen die door veel moslims wordt afgekeurd. Maar met meer provocatie zal men meer genegen zijn dit respect te verlenen. Men kijkt naar de acties van het westen. De invallen in het Midden- Oosten, voornamelijk om de olie leveringen veilig te stellen. Een goede reden om het af te bouwen. En daarmee invloed in de regio. Ook de terroristische aanslagen keuren de meesten moslims af. Net zoals Britten, Spanjaarden en Fransen afstand namen van de terroristische aanslagen in de jaren 60, 70 en 80. Rechtsextremisten die tot actie overgaan, vaak zijn het idoten, die dronken een AZC binnen vallen (Oostenrijk) of een Pride deelnemers met wapens intimideren (VS) zo zijn er dus ook idioten die onder het mom van VVM een heilig boek verbranden. Zouden een Bijbel gelezen hebben, of het hoofdstuk Leviticus, dan waarschijnlijk dringt het niet door en zou men alsnog, uit provocatie, een Koran verbranden.

Joop  den Uil
Joop den Uil31 jul. 2023 - 8:05

papier - inkt - lucifer en maximale aandacht voor de demonstrant(en). Dit juridisch tegenhouden kan gewoon niet en creeert nog meer publicaties.

Zandb
Zandb31 jul. 2023 - 7:18

Idioten verbranden korans. Idioten menen dat dit de moeite waard is om je druk over te maken.

2 Reacties
Koert van Ommen
Koert van Ommen31 jul. 2023 - 9:18

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov31 jul. 2023 - 10:12

Waarom is het idioot om een koran te verbranden, en niet idioot om een vlag te verbranden?

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov31 jul. 2023 - 5:55

Waarom is het erger als er een koran wordt verbrand, dan als er een vlag wordt verbrand?

4 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2023 - 7:09

Yuri Of dat erger is, dat mag iedereen zelf weten. Verder hebben we, uiteraard arbitrair, gewoon vastgelegd dat het ene wel en het andere niet strafbaar is.

Jozias2
Jozias231 jul. 2023 - 9:30

@zandb Wat is precies strafbaar?

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov31 jul. 2023 - 10:12

Beide zijn niet strafbaar in Nederland

weereenmening
weereenmening31 jul. 2023 - 10:21

Op zich mag je gewoon de Nederlandse vlag verbranden. Er is geen wet die dit verbiedt.

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov31 jul. 2023 - 5:37

Stel, je gelooft in een almachtige godheid, zoals moslims doen. Stel, je gelooft ook, dat deze godheid de koran beschermt. Zoals moslims ook doen. Waarom heeft deze godheid dan de hulp van moslims nodig om de koran te beschermen?

4 Reacties
adriek
adriek31 jul. 2023 - 6:49

Dat geldt niet alleen voor de koran. Elk heilig boek zou direct als zodanig erkend worden als het (letterlijk) onverwoestbaar zou zijn. Omgekeerd: het simpele feit dat heilige boeken vol leugens en onzin staan kan als bewijs opgevat worden dat er geen bovennatuurlijke krachten aan het werk geweest zijn bij de totstandkoming. Dat er geen enkele aanleiding is om in welke bovennatuurlijke macht dan ook te geloven versterkt dat alleen maar.

Zandb
Zandb31 jul. 2023 - 7:17

Yuri Waarom heeft God überhaupt mensen gemaakt. Sommige gelovigen menen dat gods wegen ondoorgrondelijk zijn. Waarom zou iemand dan zo godslasterlijk willen proberen om toch te doorgronden? En wat zou een God vinden van iemand die hem meent te hebben doorgrond? Maar vooral: waarom zou een God het iemand kwalijk willen nemen dat die er maar niet aan begint.

Yuri Kiklov
Yuri Kiklov31 jul. 2023 - 10:11

@adriek Spijker op zijn kop. @Zandb Dat is een vraag binnen het epistemologisch universum van gelovigen, die voor niet-gelovigen, zoals koranverbranders, irrelevant is.

Sententia
Sententia31 jul. 2023 - 11:48

God is een bedenksel van mensen, in dit geval een ongeletterde handelaar, die leefde in het achtergebleven gebied van het Arabische schiereiland rond het jaar 600. Je zoekt logica waar die niet te vinden is. Religie is immers het domein van geloof, niet van weten. Het is intriest dat miljoenen hun leven ophangen aan die achterlijke en gevaarlijke onzin. Religie vergiftigt alles.

Martin van der Linde
Martin van der Linde30 jul. 2023 - 22:47

Na Noorwegen en Zweden onderzoekt nu ook Denemarken de mogelijkheid van een verbrandingsverbod. Of het juridisch lukt is nog onduidelijk maar politiek en moreel is er grote eensgezindheid, ook onder de bevolking.

2 Reacties
adriek
adriek31 jul. 2023 - 6:45

Het probleem ligt niet bij de gekkies die boeken verbranden maar bij degenen die daar aanstoot aan nemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jul. 2023 - 7:10

In Noorwegen is "ytringsfrihet" nog net niet heilig. Het verbranden van religieuze teksten waaronder de quran is niet verboden. Andere vormen van blasfemie zijn dat ook niet. De politie kan wel om veiligheidsreden ingrijpen bij demonstraties.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque30 jul. 2023 - 22:41

Het tekort aan biomassa voor de centrales wordt wel op een heel bijzondere wijze aangepakt in Zwedenland.

Frits Jansen
Frits Jansen30 jul. 2023 - 20:26

De Deense regering wil beledigende uitingen gaan verbieden. Volgens de jurisprudentie kan de vrijheid van meningsuiting alleen beperkt worden als de openbare orde in het geding is. Verbieden is niet de oplossing, dat is alleen dialoog met de daders. Ik vraag me af of die beledigen uit overtuiging of uit behoefte aan een relletje. Het kan ook zijn dat agenten van Poetin dit vuurtje opstoken, en dan is de openbare orde wel in het geding.

Koert van Ommen
Koert van Ommen30 jul. 2023 - 19:26

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen30 jul. 2023 - 20:34

Ik vermoed dat een heleboel brave mensen door Wilders en consorten zijn geïndoctrineerd met het idee dat de islam iets verschrikkelijks is en moslims altijd vrouwen onderdrukken. Ooit kwam Wilders in het nauw toen ze hem voorhielden dat er ook een gematigde islam bestaat, maar gek genoeg kwam hij ermee weg dat domweg te ontkennen. Op de Balkan kwam ik een heleboel gematigde moslims tegen, waarvan de vrouwen ook helemaal geen hoofddoek dragen. Moslims in Oezbekistan vrezen radicale moslims die doorkomen uit buurland Afghanistan. Misschien kunnen gematigde moslims helpen hun radicale geloofsgenoten te beteugelen.