Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kopzorgen voor kabinet nu GroenLinks en PvdA voorjaarsnota niet steunen

  •  
08-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1885 keer bekeken
  •  
ANP-448385183

PvdA en GroenLinks zijn niet van plan de voorjaarsnota van het kabinet te steunen. Dat hebben zij dinsdagavond in een verklaring laten weten. De twee linkse partijen zien in de plannen onvoldoende hulp voor mensen die vanwege de inflatie in financiële moeilijkheden komen.

Voor het kabinet betekent de linkse tegenstand nieuwe hoofdbrekens. De coalitie heeft in de Tweede Kamer een krappe meerderheid, maar komt daar in de Eerste Kamer niet eens bij in de buurt. De voorjaarsnota door de senaat loodsen, vereist dan ook de nodige steun van andere partijen. Vorige maand gingen Mark Rutte en Sigrid Kaag al op een tournee langs alle partijen om te zien waar wat te halen viel. GroenLinks en PvdA lieten toen al weten weinig vertrouwen te hebben in de kabinetsplannen. 

Zo willen de linkse partners een extra toeslag van 500 euro voor mensen die zorgtoeslag ontvangen. Daarnaast willen ze dat de huren in de sociale sector worden bevroren, en worden verlaagd wanneer de woningen slecht geïsoleerd zijn. Het geld dat hiervoor nodig is, moet worden opgehaald bij bedrijven ‘die door de energiecrisis juist extra veel winst maken’. 

Om een meerderheid in de senaat te behalen, moeten Rutte en Kaag nu naar extreemrechts kijken, naar JA21, daar nog de Fractie-Nanninga geheten. Ook dat gaat nog een hele kluif worden, aangezien die partij onder meer van de coalitie wil dat de stikstofplannen van tafel gaan. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.