Joop

Koppig egoïsme maakt van Nederland slechtste jongetje in coronaklas

  •    •  
10-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Personeel met commerciële sneltest getest

© DEN BOSCH - Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af uit de neus en mond van een personeelslid. Sinds de wachttijden voor reguliere coronatesten oplopen, zoe

Nederland presteert abominabel slecht als het gaat om het indammen van de tweede coronagolf. Zaterdag maakte het RIVM bekend dat binnen 24 uur tijd ruim 6500 nieuwe coronabesmettingen zijn gemeld, ruim 500 meer dan de dag ervoor. Ook het aantal bezette ziekenhuisbedden loopt dagelijks nog altijd op. Uit de laatste cijfers blijkt dat in heel Europa alleen Tsjechië Nederland nog voor gaat in het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Spanje en vooral Italië, de grootste Europese brandhaarden tijdens de eerste golf, doen het beduidend beter.
Er zijn uiteenlopende verklaringen te horen over waarom nu juist in Nederland het aantal besmettingen zo hard oploopt. Een veelgehoorde is dat Nederland– net als grote steden met veel besmettingen als New York of Madrid – te dichtbevolkt is. Daarvoor ontbreekt echter de wetenschappelijke onderbouwing, zo is zaterdag te lezen in het AD. Het gros van de besmettingen vindt immers plaats binnenshuis en Nederlandse huishoudens zijn gemiddeld genomen allesbehalve overbezet, zoals bijvoorbeeld in Italië wel het geval is. Ook woont men in Nederland relatief ruim.
Andere genoemde oorzaken zijn bijvoorbeeld de reactiesnelheid van de overheid op de uitbraak of de testcapaciteit. Die eerste lag in Nederland inderdaad behoorlijk laag, maar dan weer uitzonderlijk hoog in Argentinië waar het aantal besmettingen ook de pan uit rijst. De testcapaciteit doet in Nederland niet veel onder voor dat van Duitsland en Italië, waar de besmettingsaantallen wel lager liggen.
Waar het dan wel aan ligt is niet eenvoudig te zeggen, maar volgens enkele experts is wel duidelijk wat in elk geval níet helpt: de koppigheid en het navelstaren van veel Nederlanders. De Belgische emeritus-hoogleraar Marie-Therese Claes snapt bijvoorbeeld niets van de mondkapjesdiscussie die overal beslecht lijkt te zijn, behalve in Nederland. Ze zegt in de krant:
"Nederlanders denken het altijd beter te weten, daar komt het op neer. Ze zijn meer individualistisch. In Vlaanderen zie je meer gemeenschapszin. Het lijkt wel of sommige Nederlanders niet goed begrijpen waarom afstand houden nodig is. Alsof het alleen henzelf beschermt, en niet de ander."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

Libertain
Libertain12 okt. 2020 - 5:39

“Nederland koploper Corona-besmettingen”? Kom op, allemaal positief kijken - we blijven gidsland, hoewel mogelijk in de verkeerde richting. Dit hadden we ook met het neoliberalisme in de gezondheidszorg bereikt, iedereen tevreden, toch?

Mark Huysman
Mark Huysman11 okt. 2020 - 18:49

Ik denk toch dat het op de eerste plaats het beleid is. Het verhaal in het AD is in mijn ogen te veel gericht op de Nederlandse mentaliteit. Zeker -die is beroerd, maar dat komt ook deels door het zwakke en weifelende beleid van Rutte. Er wordt bijzonder zwak leiding gegeven. Kijk alleen naar de soap rond de mondkapjes. Daarnaast klopt het volgens mij gewoon niet dat ons testbeleid net zo goed of slecht is als dat van Duitsland en Italië. Duitsland heeft na het VK de meeste testen gedaan van Europa, ruim 15 miljoen. Italië staat op plek vier, net onder Frankrijk. Nederland krijgt al maanden het testen niet op orde. Daarnaast lukt het traceren ook maar niet en moeten mensen nu zelf hun contacten op de hoogte stellen. Het zijn dat soort zaken die maken dat Nederland het slechtste jongetje van de klas is.

5 Reacties
Zapata
Zapata11 okt. 2020 - 22:31

Onder het werken door moest ik vandaag even naar de supermarkt want ik moest dingen halen voor mijn vrouw die gehandicapt is. Buiten vast mondkapje om en naar binnen. Buiten het personeel om was ik zo een beetje de enige met een mondkapje. Dus die mentaliteit van de Nederlanders speelt echt wel mee. Ik weet niet wat er met dit volk is en hoe dat komt maar wereldwijd staan we bekend als onbehouwen bekrompen boeren zonder enige sociale feeling. In een net restaurant in het buitenland kom je soms mensen tegen die niet gekleed zijn voor de gelegenheid (half afgezakte spijkerbroek met verheffend uitzicht op de bilnaad) die hun kinderen laten rondrennen en blèren, die veel te luid praten of zelfs schreeuwen. Onbeschoft zijn tegen het personeel en een heel kort lontje hebben. Dat kunnen of Engelsen zijn, of Nederlanders.

Phil2
Phil212 okt. 2020 - 5:43

Dat voortdurend wijzen naar Rutte gaat vervelen. Je ziet dat ieder land (met uitzondering misschien van N.Zeeland en Zweden) zwalkt qua beleid. Met eigen verantwoordelijkheid doet Rutte inderdaad een terecht beroep op de burger. Draag dan ook dat mondkapje. Houdt dan ook afstand. Blijf binnen als je loopt te rochelen en laat je testen. Valt me op dat een hele grote meerderheid geen afstand houdt en nog steeds veel mensen geen kapje dragen. De egoïsten en onverschilligen verpesten het voor de goedwillenden.

Mokker
Mokker12 okt. 2020 - 7:01

Het is in de eerste plaats het gedrag van mensen dat de besmettingen veroorzaakt. Ik snap dat je het graag gebruikt om de machtshebbers aan te vallen, maar als je zelf kunt nadenken is het beleid geen excuus om je verstand niet te gebruiken.

Mark Huysman
Mark Huysman12 okt. 2020 - 9:28

Het klopt dat mensen zich slecht gedragen, zeker. Maar het is veel te makkelijk om dat als een mentaliteitskwestie af te doen. Neem zoiets als het mondkapjegebruik. De Nederlandse regering heeft dat heel lang tegengehouden. Zelfs in zorginstellingen was het niet nodig. Nu komt men niet verder dan een ‘dringend advies’ waarbij Rutte nog steeds heel zuinig is over het nut en Van Dissel in het openbaar blijft zeggen dat het zinloos is. Tegen een steeds grotere internationale wetenschapplijke en politieke consensus in die zegt dat de maskers wel zin hebben. Is het dan raar dat veel mensen dat kapje niet opzetten? Dit is maar één voorbeeld. Op alle terreinen zwalkt de regering en loopt ze keer op keer achter de feiten aan. En het idiote is dat dit ook al in de eerste golf gebeurde waardoor Nederland tot de landen behoort waar de meeste dodelijke slachtofers gevallen zijn. Je zou denken dat de regering dan beter voorbereid en alerter zou zijn bij de tweede golf. Maar dat is niet zo dus. Is dit suffigheid of is dit omdat men de heilige economie belangrijker vindt dan de volksgezondheid? Ik denk een combinatie.

Mark Huysman
Mark Huysman12 okt. 2020 - 9:39

Overigens klopt het niet dat ieder land (met uitzondering misschien van N.Zeeland en Zweden) net zo zwalkt als Nederland. Een heleboel landen hebben veel resoluter en robuuster op het virus gereageerd dan Nederland. Vietnam, Australië, Zuid-Korea, China, Duitsland, Denemarken, Cuba, Noorwegen, Griekenland, en nog een heel stel. En al die landen hebben dan ook heel wat minder doden te betreuren dan Nederland.

o u wisbaar
o u wisbaar11 okt. 2020 - 18:26

Misschien wel de belangrijkste reden wordt hier niet genoemd. Hoe bereiken we de niet westerse allochtonengroep want die zijn over vertegenwoordigd: https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/covid-patienten-van-niet-westerse-afkomst-oververtegenwoordigd-op-ics-grote-steden.html Misschien is een turks en arabische ondertiteling wel effectiever dan een gebarentolk

1 Reactie
Mokker
Mokker12 okt. 2020 - 7:05

Ik verwacht dat ondertiteling niet veel zal helpen, het is toch wel bekend dat deze groepen geen Nederlandse TV kijken? Je zult wat meer moeite moeten doen om matig geïntegreerde mensen te bereiken.

prgrssf
prgrssf11 okt. 2020 - 8:43

Die mondkapjes in het openbaar werken alleen als je moet hoesten of niezen, of praten of zingen, wanneer je echt je best doet om je adem uit te stoten. Dat gaat niet om de aerosolen, want die gaan er bij de meesten die het dragen er gewoon langs de zijkanten uit. Er zijn zelfs mensen die het mondkapje afdoen juist als ze gaan praten, of eten en drinken in de horeca; dan heeft zo'n mondkapje geen zin.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt11 okt. 2020 - 8:49

En zo denken we onderhand alleen in Nederland. Dan hebben wij natuurlijk wel gelijk.

prgrssf
prgrssf11 okt. 2020 - 9:13

@vdbemt In andere landen werken mondkapjes ook niet. Dat zie je in de beelden op televisie, dat mensen dat zeer slecht gebruiken. Het probleem in Nederland is niet die mondkapjes, het probleem zijn de contacten. Kennelijk in Nederland hebben de mensen veel meer contact met anderen. Bij de GGD is o.a. het contactonderzoek een probleem omdat het zo veel is. Je moet geen onnodig contact hebben.

LaBou
LaBou 11 okt. 2020 - 9:48

Linksom of rechtsom, die hollanders zijn uniek volgens prgssf.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty11 okt. 2020 - 7:41

Soms moet een volk gewoon tegen zichzelf in bescherming worden genomen, en dat is hier aan de orde. Het kabinet heeft een giga inschattingsfout gemaakt. Altruïsme is niet bepaald een eigenschap die bij veel Nederlanders van nature in ruime mate aanwezig is. "What's in it for me"- mentaliteit, en de eigenzinnige, autonome en dwarsdenkerige volksaard is funest voor het beheersbaar maken van dit vermaledijde virus. Mijn eega en ik zagen het de afgelopen al fout gaan. Steeds minder naleven van instructies voor voetgangersstromen in het centrum en de "sloppy" wijze waarop werd omgegaan met de1,5m norm in de horeca en onze supermarkt. Laat die strengere maatregelen maar komen!

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty11 okt. 2020 - 7:42

zijn funest

P Haan
P Haan11 okt. 2020 - 10:19

Wat had je dan precies te zoeken in het centrum, de horeca en je supermarkt? Ben je voor strengere maatregelen zodat jij je gedrag niet hoeft aan te passen?

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom11 okt. 2020 - 7:35

Je hoeft niet altijd de braafste van de klas te zijn, de slechtste is soms ook lekker, maar betreffende corona is het wel zuur ja.

Piet Helmons
Piet Helmons11 okt. 2020 - 3:41

De meerderheid van de Nederlanders houdt zich keurig aan de regels. Er is een kleine minderheid die er lak aan heeft. Deze minderheid wordt opgestookt door politici als Baudet en Wilders. Ook de regering heeft boter op hun hoofd: . Kern om virus in te dammen is het testen. Nu dat is natuurlijk gewoon een rampzalig proces in Nederland. Je kan je niet in de buurt laten testen, van afspraak maken tot uitslag duurt dagen. Er zijn dan natuurlijk mensen die bij geringe klachten aarzelen om zich te laten testen. Deze week kwam triomfantelijk het bericht dat er 2 sneltoetsen waarden goedgekeurd. Ik dacht dat die sneltoetsen in Nederland dan wel ontwikkeld zouden zijn. Maar nee hoor: beiden waren Amerikaanse sneltoetsen en waren resp. in Amphia en UMC gevalideerd. Nu vraag ik me af waarom sneltoetsen die ergens anders op de wereld al goedgekeurd zijn in Nederland opnieuw gevalideerd moeten worden. Kunnen we niet blindvaren op de validaties in andere landen? Ook de invoering van deze testen gaat nu nog weken duren. Kan men niet tijdens het testen ook nadenken over het invoeren? . Maanden hoor je dat mondkapjes niet helpen. RIVM heeft al meerdere keren verklaard dat men geen voorstander is van mondkapjes. Maar tijdens debat komt Rutte ineens met dringend advies om ze overal te dragen terwijl hij een dag eerder nog verklaard heeft dat RIVM gevraagd is om binnen 1 week opnieuw advies uit te brengen. Logisch toch dat mensen dan aarzelend zijn om ze aan te schaffen en ze te dragen. . Grappenhaus overtreedt de regels maar hij komt er mee weg. Paar dagen later verdwijnt de aantekening in strafregister voor de Corona regel overtreders maar dat heeft geen relatie met Grappenhaus. Logisch dat dan het draagvlak onder de Corona maatregelen minder wordt. De Nederlanders hebben schuld aan deze nieuwe heftige virusuitbraak maar dat we het slechtste jongetje van de klas zijn heeft ook te maken met hoe onze regering e.e.a. aanpakt.

1 Reactie
TimoovanEsch
TimoovanEsch11 okt. 2020 - 19:27

OK. Wanneer ik als Nederlander, wonende in FR & BE, in NL kom, dan zie ik toch vooral drommen mensen samen klonteren rond de supermarkten, zonder afstand en zonder enige notie van "pandemie". En word ik uitgescholden door een 80-jarige rollator-dame omdat ik wèl een mondkap draag. En wèl afstand houd. Maar goed, kan aan mij liggen hè. I am prejudiced. Ik woon niet voor niets niet meer in NL.

Welp2
Welp210 okt. 2020 - 21:28

Nederland scoort inderdaad beroerd. Wel een kleine opmerking : Nederland rapporteert de aantallen vroeg in de middag. Sommige andere landen rapporteren dit pas later op de dag en lijken ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet meegenomen te zijn. Uit de cijfers van za. 10 okt. scoren qua aantal besmettingen ook België en Frankrijk soortgelijk (slecht) in vergelijking tot Nederland. Spanje scoort qua besmettingen inderdaad nu beter, maar Spanje lijkt qua besmettingen de piek al bereikt te hebben deze 2e golf. https://www.worldometers.info/coronavirus/

Dave Velzen
Dave Velzen10 okt. 2020 - 21:16

Er zijn nu teststraten waar 10% positief test. De WHO zegt dat je te weinig test als je meer dan 5% positieve testen hebt. Helaas hebben we door neoliberalisme veel zaken niet op orde. Wacht maar als er 300 a 400 mensen tegelijkertijd moeten worden opgenomen. En mastregelen en strenger controleren daar komt toch niets van terecht.

Ivan61
Ivan6110 okt. 2020 - 19:22

Geldt dat voor alle inwoners van Nederland of is hier sprake van enige onderscheid? Vanaf dag 1 zijn de spelregels duidelijk. Mijn persoonlijke aanvullong is: Bescherm jezelf dan bescherm je eigen omgeving. Wij zitten nu in moeilijke fase, Gebruik je gezonde verstand en blijf gezond.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman211 okt. 2020 - 8:36

Je gaat wel uit van je zelf, maar je kuint ook uitgaaan van de ander, dan zeg je: kom maar bij me niet langs, want je kunt van mij de corona oplopen. Het klinkt anders, harder, minder empatisch, maar het reultaat is hetzelfde.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2020 - 18:53

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Loebkesman
Loebkesman10 okt. 2020 - 21:28

Mark Sowieso niet. Iedereen behalve de mensen hier weten dat het hoge dodental in New York te wijten was aan het democratisch beleid door zieke bejaarden terug te sturen naar het verzorgingstehuis.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden10 okt. 2020 - 21:59

Jij denkt dat we in de illusie leven dat Rutte veel beter is dan Trump, omdat hij zich zoveel beschaafder gedraagt, lijkt het wel

NoahAmber
NoahAmber11 okt. 2020 - 8:46

Gelukkig niet.

Thuiszitter
Thuiszitter10 okt. 2020 - 18:50

Vind het nogwel meevallen met de koppigheid dat heeft er volgens mij ook niks mee te maken . Mensen met klachten laten zich keurig testen dat noem ik geen koppigheid. Maar wat doet de GGD met de positieve gevallen , er volgt geen contactonderzoek althans niet bij mijn twee dochters die vorige week tegen het virus opliepen. Dat gebeurd in Duitsland niet daar zit men erboven op en spoort de haarden op. Dan krijg je andere cijfers zien. China , Nieuw Zeeland doen dat perfect. Volgens de cijfers nemen dan wel de besmettingen toe , de ic opname was -5 vandaag , ook opnames ziekenhuizen waren minder . En daar gaat het om , kan de zorg het aan , kan ook de reguliere zorg doorgaan . https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/

Zapata
Zapata10 okt. 2020 - 18:06

O crassum ingenium! Suspicor fuisse Batavum Erasmus wist het al.

1 Reactie
quatsch
quatsch10 okt. 2020 - 20:39

Verbazingwekkend dat de mentaliteit in 500 jaar zo weinig veranderd is!

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -10 okt. 2020 - 17:35

identiteit heeft zo zijn prijs, maar ik zou toch niet anders willen... (het is immers geen sok die gewisseld wordt)

pastafari
pastafari10 okt. 2020 - 17:20

En dan is er nog iets. Rutte deed enorm moeilijk tegenover Italie. Nu komt er een 2de lockdown, en dat gaat geld kosten. Er ist een EU steunfonds, maar Italie zal, ontzettend terecht, dwarsliggen over gelden naar NL. "Want wie geen maatregelen neemt, moet daarvoor gestraft worden".

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman11 okt. 2020 - 7:40

Ik hoop het van harte want dan zal het ook de geldwolven duidelijk worden dat die EU mislukt is.

LaBou
LaBou 11 okt. 2020 - 9:54

Er zijn maar weinigen zo gefixeerd op geld als de hollander.

Ecclesia
Ecclesia10 okt. 2020 - 16:21

Het werd in de eerste golf al gezegd: De typische Hollandse nuchterheid die normaal zo internationaal geroemd is en gezien wordt als een positieve eigenschap keert zich tegen ons. 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg...' Behalve dus in situaties waar je gewoon even gek moet doen (een kapje op de mond, geliefden niet meer knuffelen, spastisch 1.5m afstand moet bewaren tot iedereen, niet meer alles mogen doen of overal heengaan). Mogelijk is het die Hollandse nuchterheid die ons blind maakt voor situaties waar je eventjes niet zo nuchter moet zijn.

3 Reacties
Zapata
Zapata10 okt. 2020 - 18:11

Nuchterheid? Meer een vorm van asociaal overal dikke poep aanhebben wat de schade ook is die je aan anderen toebrengt.

Zapata
Zapata10 okt. 2020 - 18:11

Nuchterheid? Meer een vorm van asociaal overal dikke poep aanhebben wat de schade ook is die je aan anderen toebrengt.

Albero
Albero11 okt. 2020 - 6:46

"De typische Hollandse nuchterheid die normaal zo internationaal geroemd is",? Dit wordt internationaal vooral gezien als onbehouwen, bot en asociaal.

Buitenstaander
Buitenstaander10 okt. 2020 - 14:48

Omdat misschien NLders steeds minder zich iets aantrekken van mensen die een beroep doen op eigen verantwoordelijkheid, en vervolgens- zie ook hier vaak op JOOP- een broertje dood hebben aan authoriteit en gezag. We weten t zelf veel beter, en z#ken liever over de hoogte van de boete, en hoe 'onredelijk' alles toch is en vinden het terecht om die zelf-beter-weters ook nog een podium te geven in talskshows, niet om het aan de kaak te stellen, maar puur voor de sensatie en de zoveelste discussie met dummie BNers. Oh ja... en in November zeker weer klappen voor de zorg en een hoger inkomen voor ze eisen, want oh die rechtse harteloze regering toch....

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden10 okt. 2020 - 21:56

Je zou bijna denken dat het linkse volksdeel zich aan onverantwoordelijk gedrag schuldig maakt. Nou, dat zijn toch echt de vriendjes van Norm...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 okt. 2020 - 8:29

Zich beklagende in zijn dagelijkse litanie: `...zie ook hier vaak op JOOP- een broertje dood hebben aan authoriteit en gezag. Ja erg hè. Het zou verboden moeten worden nietwaar?

Bert de Vries
Bert de Vries10 okt. 2020 - 14:45

De oorzaak van de extreme situatie wijten aan 'de Nederlandse volksaard' is onzinnig en kan alleen opkomen in het brein van een ontspoorde filosoof of iets dat daarop lijkt. De oorzaak is gewoon falend beleid. Wijzen op Argentijnse raadselen is dwaas. Dan kun je ook wijzen naar China, waar de aanpak uitzonderlijk effectief is. Niks volksaard. Want dat is de vluchtroute voor falende leiders, de hoofdverantwoordelijken die meer oog hebben voor hun positie dan voor mensenlevens. Die spreken over 'wij' om hun verantwoordelijkheid bij anderen te kunnen leggen. En die, zonder daarop te worden aangesproken, kunnen doorgaan met stiekem pappen en nathouden. Gelukkig heeft vandaag Gommers eindelijk de loyaliteitscode van het OMT naast zich neer gelegd, en gezegd dat het moet zijn afgelopen met halfslachtig beleid. En dat er snel een volledige lockdown, dus geen domme intelligente lockdown, moet komen.

MaxMax2
MaxMax210 okt. 2020 - 14:44

Ach ja, Duitsers. Blijven makke schapen, dat was 75 jaar geleden al toen de Nazi's aan de macht waren en ook toen de Russen daarvoor in de plaats kwamen.

3 Reacties
Ecclesia
Ecclesia10 okt. 2020 - 16:23

Uw verklaring waarom het minder goed gaat in Nederland is ... een Godwin? Echt?!

NoahAmber
NoahAmber10 okt. 2020 - 16:26

In zowat de hele wereld gaat het een stuk beter dan in Nederland. In Duitsland dus alleen maar omdat het makke schapen zijn? In vele vele gevallen heeft het dus echt wel een voordeel om een mak schaap te zijn.

MaxMax2
MaxMax210 okt. 2020 - 17:25

'Uw verklaring waarom het minder goed gaat in Nederland is … een Godwin? Echt?! Geen godwin (dat was in ieder geval niet de intentie, Duitsers hebben gewoon een andere mentaliteit dan wij Nederlanders. Nederlanders zijn stugge, eigenwijze mensen die weerwoord geven.

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2020 - 14:25

Zo lang er geen wet of verplichting toe bestaat mag iedereen zich kleden volgens eigen keus en smaak. Het rare is dat er eerst gezegd wordt doe je masker af en nu klinkt het weer houdt het vooral op. Hoedje op, hoedje af. Ook als iedereen in de carnavalsoptocht meeloopt, dan hoef je toch niet iedereen te verplichten mee te lopen?

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber10 okt. 2020 - 16:28

Kennelijk doen de Nederlanders weinig goeds met de vrijheid die ze hebben. Misschien is het toch wel slim om ze wat van die vrijheid weg te nemen. Voor eigen bestwil

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 okt. 2020 - 13:34

Ik denk dat we ook aankijken tegen het na-ijleffect. De cijfers zeggen iets over het verleden. We dachten een paar maanden terug dat we het achter de rug hadden. De cijfers daalden, de ziekenhuizen werden leger, dus gingen mensen op vakantie, naar het café en werden steeds makkelijker en onvoorzichtiger. Een dikke week geleden na de eerste waarschuwingen viel me op dat je in de supermarkten maar weinig mensen met mondkapjes zag lopen. Vandaag waren dat er al veel meer. We hebben blijkbaar tijd nodig om ons zelf weer aan te snoeren. Het effect hiervan zullen we hopelijk de komende weken terugzien inde cijfers.

1 Reactie
Oase2
Oase210 okt. 2020 - 14:00

''We hebben blijkbaar tijd nodig om ons zelf weer aan te snoeren.'' Inderdaad, de gewoonte om weg te kijken bij problemen is diep bij ''ons soort mensen" ingevreten. Terwijl we toch weten dat daarmee niks opgelost wordt, Integendeel.

harmmeijer
harmmeijer10 okt. 2020 - 13:22

Kijk naar Duitsers, waar ze elkaar met 'Sie' aanspreken, met 'u'. Dat zie je in Nederland amper. Dat ge-jij en ge-jou(w) werkt respectloosheid, brutaliteit, en egoïsme in de hand. In het buitenland herkent men de Nederlander al van verre met hun boerse en ostentatieve gedrag.

11 Reacties
harmmeijer
harmmeijer10 okt. 2020 - 13:34

Een groep van tien tot dertien Nederlandse toeristen heeft donderdagochtend een bus op het Griekse eiland Poros gestolen. ... Tijdens het rijden dansten ze naakt in de bus. De groep was waarschijnlijk dronken. De politie hield de bus staande en arresteerde de chauffeur. https://nos.nl/l/2351740

Tampert
Tampert10 okt. 2020 - 13:55

@ Merel Iedereen weet toch dat je niet met alcohol op een voertuig mag besturen?

Tal2
Tal210 okt. 2020 - 14:35

Ja wat een fijne mensen zijn het ook die Duitsers. Aan alles merk je ook bij hen dat ze nooit een grens overgaan. Nette leute. Oh oh Merel, wat naïef

MaxMax2
MaxMax210 okt. 2020 - 14:43

'In het buitenland herkent men de Nederlander al van verre met hun boerse en ostentatieve gedrag.' Wat een domme generalisering.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 okt. 2020 - 14:54

Merel, ik vind het niet zo erg maar dat grote bedrijven mij met jij en je adresseren is wel een teken aan de want. Mijn grootste ergernis ip dit moment is dat het normale nederlandse 'blanke' vervangen is door het amerikaanse "wit". Moet ik nog een andere gids zoeken ook.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 okt. 2020 - 14:57

sorry het is niet mijn bedoeling wand te vervangen door want . ook is ip nog altijd op.

harmmeijer
harmmeijer10 okt. 2020 - 15:06

@ MaxMax Ik heb ervaring met vele Nederlanders op campings of een terras in Frankrijk en Duitsland.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland10 okt. 2020 - 16:29

Inderdaad Meral, onderzoek heeft uitgewezen dat vousvoyeren beschermd tegen corona . Heel goed dat U dat ter sprake brengt. U ziet dan ook dat in Angelsaksische landen niemand corona heeft.

harmmeijer
harmmeijer11 okt. 2020 - 6:00

@ Griezel Mensen die ik niet ken, spreek ik graag met ‘u’ aan. Ja, ik ben nog van de oude stempel. Bovendien met een Duitse vader. Het zit waarschijnlijk in mijn DNA. Trouwens, tegenwoordig schrijf je ‘u’ met een kleine letter.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 okt. 2020 - 11:02

Een grote U beschermd beter tegen corona bedacht ik mij.

TimoovanEsch
TimoovanEsch11 okt. 2020 - 19:38

Nee hoor. Meestal worden Nederlanders voor Duitsers aangezien. Zelfde taalklank & -kleur. Sterker nog: vraag de gemiddelde Spanjaard of Fransoos waar Nederland ligt en ze zullen je vragend aankijken. Pays-Bas? Ja, dat bestaat. Ergens. Ah! 'Olland! Jajaja. En je ziet de dollartekens in hun ogen. Of Voetbal & Johan Cruijf. Maar vaak gewoon: Oeh, Deutsch is geen Dutch?

LBNB
LBNB10 okt. 2020 - 13:22

Belangrijk is dan wel om te weten hoeveel Nederland test per hoofd van de bevolking. Ook zou het fijn zijn als het RIVM dat iedere dag bekend zou maken. Ernst Kuijpers zei op 28 september: 'Momenteel behandelen ziekenhuizen 660 coronapatiënten. Dat is ongeveer twee keer zo veel als een week geleden. Volgens de berekeningen stijgt het aantal opgenomen patiënten tot boven de 1000. Rond het volgende weekeinde zullen het er ongeveer 1600 zijn, waarvan 400 tot 700 op de intensive care. Tijdens de eerste golf behandelden de intensive cares zo’n 1400 coronapatiënten, maar toen lag de zorg voor anderen vrijwel helemaal stil. Dat willen de ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.' Er liggen nu 230 mensen op de IC(5 minder dan gisteren) en 1100 in het ziekenhuis. 500 minder dan voorspeld dus. Dit scenario is wederom niet uitgekomen gelukkig, maar dinsdag is niet het moment om weer strengere maatregelen af te kondigen.

5 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend10 okt. 2020 - 14:40

"maar dinsdag is niet het moment om weer strengere maatregelen af te kondigen" Komt maandag of woensdag je beter uit ?.

Welp2
Welp210 okt. 2020 - 20:56

@LBNB "Belangrijk is dan wel om te weten hoeveel Nederland test per hoofd van de bevolking" De cijfers van het aantal testen afgenomen door de GGD worden wekelijks geüpdatet op het corona-dashboard (1). Tevens wordt in de wekelijkse update van het RIVM (2) ook nog afzonderlijk bijgehouden het wekelijkse aantal testen van laboratoria buiten de GGD. Hierbij moet men wel rekening houden dat sommige personen meerdere keren getest worden (bijvoorbeeld bij een positieve niet GGD-test wordt met regelmaat ook nog een test uitgevoerd door de GGD). 28 sept t/m 4 okt : niet-GGD tests : 186 777 GGD-tests : 110 587 (enige twijfel of dit t/m 2 of 4 okt is) Verder is het bevolkingsaantal van Nederland ongeveer 17.1 miljoen. (1) https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/positief-geteste-mensen#ggd (2) https://www.rivm.nl/documenten/wekelijkse-update-epidemiologische-situatie-covid-19-in-nederland

Loebkesman
Loebkesman10 okt. 2020 - 21:32

“ Er liggen nu 230 mensen op de IC” Dat is gemiddeld 2 per ziekenhuis als je kijkt naar het totaal aantal ziekenhuizen in Nederland. Mensen die staan voor een lockdown hebben een mental breakdown.

LBNB
LBNB11 okt. 2020 - 19:41

@loebkesmam [Mensen die staan voor een lockdown hebben een mental breakdown.] Inderdaad, dat zijn de ware gekkies. De constante focus op dat corona is compleet overtrokken

LBNB
LBNB12 okt. 2020 - 9:03

@welp Dat moet juist dagelijks niet wekelijks. Zonder dat erbij te vermelden weet je nog steeds niet of het stijgt, omdat je niet weet of er meer getest is.

tempest
tempest10 okt. 2020 - 13:06

"Koppig egoïsme" als oorzaak noemen, maar in je artikel terugkrabbelen dat men de oorzaak niet weet. Beetje makkelijke veroordelende bewoording. Wel denk ik dat hardere regels nodig zijn. De mentaliteit van Nederland zou ik een "moet toch kunnen" houding noemen en daarom zijn softe regels niet voldoende als het echt mis gaat. In maart werkte het omdat er ook veel angst bijkwam, maar dat gevoel is inmiddels veranderd in ongeduld. Ook zijn we misschien veel te effectief geweest in de "mondkapjes werken niet" communicatie aan het begin van het jaar? Die stelligheid wreekt zich nu, waardoor het niet raar is dat die discussie hier nog niet is beslecht.

Deugkeizer
Deugkeizer10 okt. 2020 - 12:51

Dat hebben we toch zo mooi gevonden de afgelopen 30 jaar. Dat onbaatzuchtige en brutale schreeuwgedrag door zoveel mogelijk mensen een veeg uit de pan te geven?

ton14024
ton1402410 okt. 2020 - 12:38

De Belgen weten beter dan dit kabinet.

vdbemt
vdbemt10 okt. 2020 - 12:34

"Het gros van de besmettingen vindt immers plaats binnenshuis". Dat we dit maar klakkeloos blijven roepen, daar kan ik niet bij. Het virus ontstaat toch niet spontaan binnenshuis? Er is iemand die het van buiten (werk, bar, café, sporten, voetbaltribune, school) heeft meegenomen??!!!

3 Reacties
ton14024
ton1402410 okt. 2020 - 12:48

Eenmaal binnen bij een gezin zal het makkelijker verspreiden dan op plaatsen waar meer afstand wordt gehouden.

Oki Doki
Oki Doki10 okt. 2020 - 13:28

Inderdaad, er moet iemand binnen het gezin zijn die ergens anders met het virus besmet is geraakt voordat deze iemand anders binnen het gezin besmet. Als mensen al besmet raken in een grote ruimte waar voldoende afstand wordt gehouden dan zal het helemaal wel erg zijn in de horeca.

vdbemt
vdbemt11 okt. 2020 - 8:58

@Ton14024. Dat is natuurlijk waar. Maar het betekent wel dat ze het van ergens anders mee naar binnen nemen. Een café, bar, supportersgroep? Zijn niet de meest logische omstandigheden voor afstandhouden. School, werk??? Daar wordt het wél geregeld. En men houdt zich daaraan. En TOCH zijn daar veel besmettingen.