Joop

Nederlanders veroorzaken gigantische afvalberg elektronische apparaten

  •  
24-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9260718623_6a74ecbb41_z
Nederlanders kopen steeds meer elektronische apparaten, maar het inzamelpercentage blijft in verhouding ver achter. Het afgelopen jaar kochten we 13 procent meer  huishoudelijke apparaten, 16 procent meer elektrisch gereedschap en 27 procent meer computers en telecommunicatieapparatuur. Tegelijkertijd daalde het inzamelpercentage van 54 naar 49 procent. Ver onder de 65 procent die volgens Europese wetgeving moet worden ingeleverd voor recycling.
Rijkswaterstaat, gemeenten, winkeliers en thuiswinkelorganisaties hebben daarom de Nationale Recycle Week in het leven geroepen, om de consument te wjzen op de noodzaak van recycling. Jan Kamminga, voorzitter van branchevereniging Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP) zou graag de in 2013 afgeschafte verwijderingsbijdrage terugzien, maar daarvoor is nu geen politieke meerderheid te vinden. Het is daarom nog belangrijker dat consumenten hun verantwoordelijkheid nemen:
"Elektronica gewoon aan de weg zetten of in de grijze container gooien of door het huis laten zweven, kan echt niet meer. Het is belangrijk dat elektrische apparaten daar worden gebracht, waar het ook geregistreerd wordt. Als je een wasmachine of een koelkast koopt, dan wordt die oude meestal wel meegenomen. Het gaat vaak om kleinere apparaten. Het is erg belangrijk dat kostbare grondstoffen in die apparaten weer hergebruikt kunnen worden. Als je het aan de weg zet of in de grijze container gooit is het gewoon weg. De oud-ijzerboer haalt er vanaf wat hij kan gebruiken zonder te registreren, de rest gaat vaak naar de schroot. We kennen allemaal de beelden van metershoge bergen elektronisch afval in Afrika."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Henk Joh
Henk Joh26 jul. 2019 - 9:02

Maak regelmatig een rondje naar de milieustraat (ja, met de auto), gooi wat eens in de bak bij de bouwmarkt. Maar verbaas me er steeds meer over dat de levensduur van electronica de laatste 20 jaar hard achteruit gegaan is. Wat een slechte kwaliteit! Duurzaamheid begint bij productie en niet bij recycling.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jul. 2019 - 5:17

Hier kun je het niet meer laten ophalen en moet je het zelf wegbrengen. Dat is peperduur voor veel mensen, zeker als ze geen auto hebben om het te vervoeren. Vroeger kon je het door de gemeente laten ophalen, tegen een betaalbaar bedrag. Dat doen ze niet meer. Dat heet zelfredzaamheid denk ik?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2019 - 15:33

Autoloosheid zou moeten worden beloond ipv bestraft.

JanB2
JanB225 jul. 2019 - 4:28

Gewoon de prijzen van dat spul fors omhoog. De kwaliteit ook trouwens. In de jaren 80 kocht je een high-end HP rekenmachine voor pak 'm beet 500 gulden of meer. Ik heb ze nog steeds. Werkend. Weggooien is geen optie, integendeel. Het grote probleem is dat er tegenwoordig hoofdzakelijk troep wordt gemaakt die bovendien spotgoedkoop is. Als het spul al niet (voortijds) naar de knoppen gaat dan hebben mensen er weinig binding mee. Dat moet veranderen. Jammer voor de Iphone junks, maar hun verslaving mag wat kosten. Doet een heroineverslaving per slot van rekening ook.

Gandalf2
Gandalf224 jul. 2019 - 18:35

Ik gooi het gewoon weg, is het makkelijkst. Geen idee waar ik het zou moeten inleveren, waarschijnlijk ver van waar ik woon. Met dit soort dingen doe ik gewoon wat het makkelijkst is, wil je dat ik verander, beloon me, of maak het me makkelijk. Ik denk dat heel veel mensen zo denken. En dat het nu niet geregistreerd word interesseert mij dus helemaal niks, er word al veel te veel geregistreerd.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr225 jul. 2019 - 15:18

In de meeste steden is volgens mij een recycling perron waar je alles in kan leveren. Kleine moeite om dat te doen. Maar ja, als je er geen zin in hebt, dan houdt het idd op. En is het na mij de zondvloed...

RaymondenJoop
RaymondenJoop24 jul. 2019 - 16:12

Of je werkt met een statiegeldsysteem zoals hieronder al geopperd of je pakt die berg aan in Afrika zelf. Verhoogt de werkgelegenheid aldaar, meer welvaart, etc

Thuiszitter
Thuiszitter24 jul. 2019 - 13:33

Geef het altijd aan de kringloop , die repareren het of wordt netjes afgevoerd .

ton14024
ton1402424 jul. 2019 - 12:02

Hoho, wacht eens even, het is belangrijk dat het geregistreerd wordt? Ik maak snel een rondje voordat een nieuwe belasting begint ????

adriek
adriek24 jul. 2019 - 10:26

We betalen al jaren een of andere vage recycling-bijdrage. Als een deel van die bijdrage nu eens als een soort statiegeld teruggeven wordt bij inlevering van een defect product zou iedereen (behalve de winkelier die er mee opgescheept wordt) blij.

1 Reactie
Sam V
Sam V24 jul. 2019 - 10:50

Precies. Het is al lang bekend dat belonen beter werkt dan straffen. Zeker in geval het de portemonnee raakt. Het bedrag moet dan ook wel substantieel zijn. We hebben nog iets teveel welvaart om ons echt te bekommeren om dit soort zaken. De recycling van elektronische apparaten kan ook elektornisch geregeld worden bij de milieustraat. Hoeft geen winkelier last van te hebben.

Peterrr2
Peterrr224 jul. 2019 - 10:18

Kleine moeite om dit te doen. Zie vaak dat mensen er geen zin in hebben. Net als oud papier, glas en/of GFT op de juiste manier aan te leveren. Zonde.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2019 - 11:48

Vaak moet je het brengen naar plekken waar je zonder auto niet gemakkelijke kunt komen. Ik zie mij ook nog niet op weg naar een " recyclingperron" met een oude monitor of TV achterop de fiets. De chemokar staat in paar keer per maand in mijn buurt op werkdagen. Dan ben ik er dus niet.

Peterrr2
Peterrr226 jul. 2019 - 14:12

De je gooit je elektronica dan maar gewoon bij het oud vuil? Na mij de zondvloed?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2019 - 22:13

Nee, hoe komt u daarbij,