4-procentbelofte van Zijlstra nu al verbroken, blijkt uit nieuwe cijfers ... Minister van Sociale Zaken Asscher zegt zorgen en onzekerheid niet weg te kunnen nemen ... Debat over regeerakkoord verplaatst naar dinsdag
Veel mensen gaan door het regeerakkoord meer koopkracht inleveren dan verwacht, zo meldt onder andere de NOS woensdag. Dat blijkt uit cijfers die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher naar de Tweede Kamer stuurde.
Uit de extra cijfers die door Asscher (PvdA) zijn gepubliceerd blijkt dat 14 procent van de huishoudens er in de komende jaren 5 tot 10 procent in koopkracht op achteruit gaat, 3 procent levert zelfs meer dan 10 procent in. Zo zullen alleenverdieners met een inkomen van twee keer modaal er in de periode 2013 – 2017 ongeveer 6,25 procent op achteruit gaan.
Hoewel Asscher zegt ‘uitschieters’ en ‘ongewenste effecten’ zoveel mogelijk te willen beperken, erkent hij ook dat de zorgen en onzekerheid niet volledig kunnen worden weggenomen.
Vier procent? VVD-fractievoorzitter Zijlstra moet geschrokken zijn toen hij de nieuwe voorspellingen hoorde. Eerder deze week hield hij vol dat er geen grote groepen zouden zijn die er meer dan 4 procent op achteruit gaan. Toch hoeft er nu volgens Zijlstra niet opnieuw te worden onderhandeld tussen VVD en PvdA. “Laat het kabinet nu aan de slag gaan’, verzuchtte de VVD-fractieleider woensdag. Maatgevend is de marge dat de lagere inkomens er 0,5 procent op vooruit kunnen gaan en dat hogere inkomens er niet meer dan 4 procent de komende kabinetsperiode op achteruit gaan, aldus Zijlstra. Waar niet aan dit kader wordt voldaan, zal de regering volgens hem aanpassingen vinden, zo meldde het Parool.
RTL RTL Nieuws twijfelde al aan de lezing van Zijlstra en eiste via een kort geding inzage in de aanvullende koopkrachtgegevens. Een rechter oordeelde woensdag dat het daar veel te vroeg voor is. Het kabinet krijgt de 28 dagen die gewoonlijk bij een dergelijk verzoek van de media horen.
Bekend PvdA-leider Samsom verklaarde dat de cijfers bij hem al bekend waren. Samsom is het eens met Zijlstra dat via de uitwerking van de plannen in wetgeving uitschieters kunnen worden voorkomen. Als voorbeeld noemt hij de bijstandsmoeder die er mogelijk 5,75 procent op achteruit gaat. Daarvoor is al 100 miljoen euro armoedebeleid vrijgemaakt.
Ook aan het koopkrachtverlies van alleenverdieners met een inkomen van twee keer modaal, die er bijna 6 procent op achteruit gaan, kan iets gedaan worden, aldus Samsom in onder andere Trouw.
Nibud De oppositiepartijen in de Tweede Kamer verzochten dinsdag om meer informatie over de gevolgen van het regeerakkoord voor de koopkracht. Zij wilden zonder deze informatie niet het debat over de regeringsverklaring ingaan. Dat debat was voor donderdag gepland.
SP-leider Roemer vroeg namens de oppositie ook om een extra onderzoek door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Samen met PVV, CDA en D66 wilde de SP dat het Nibud de koopkracht voor 14 verschillende inkomensgroepen zou uitrekenen.
Roemer liet weten zich niet per se tegen het regeerakkoord te verzetten, maar dat er wel veel onduidelijkheid is die moet worden weggenomen. Vervolgens schaarden ook de fracties van coalitiepartijen PvdA en VVD zich hierachter.
Vicepremier Asscher liet woensdag echter weten niets te zien in een Nibud-onderzoek. Dit zou niet zoveel veranderen aan de uitkomst. Bovendien moet ook het Nibud uitgaan van cijfers die door het kabinet worden aangeleverd.
Premier Rutte zal nu op dinsdag zijn regeringsverklaring met hoofdpunten uit het regeerakkoord voorlezen in de Tweede Kamer. Aansluitend zal het debat hierover plaatsvinden.