Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Koop geen hond die meer op een muis lijkt dan op een wolf

  •  
23-03-2021
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
chihuahua-1850477_1920

© cc-foto: HG-Fotografie

Eigenaren van minihondjes merken vaak niet dat hun dier ernstig lijdt.
De mens heeft gedurende vele eeuwen dieren, en dan vooral honden, voor allerlei doeleinden weten te fokken. Zo is de New Foundlander, een beer van een hond, loeisterk en gefokt met een waterafstotende dubbele vacht waardoor hij probleemloos de ijskoude poolzee in kan om visnetten en zelfs vissersboten het strand op te trekken. Teckels werden gefokt voor de jacht op dassen en konijnen, zijn zeer fanatiek en kunnen met hun korte pootjes goed graven en holen binnendringen.
Vanaf de 19 e eeuw werden honden steeds minder als werkhonden gebruikt en raakten eigenschappen als uithoudingsvermogen en jachtinstinct ondergeschikt aan uiterlijk en sociaal, soms overaangepast gedrag. De laatste tijd zijn vooral miniatuurhondjes zoals de Chihuahua, Keeshondjes en Teckels in de mode. Een normale Teckel , toch al niet de grootste hond, weegt maximaal 12 kilo, maar de zeer populaire Kaninchen Teckel weegt soms minder dan 3 kilo. En de hondjes worden kleiner en kleiner.
De honden die qua uiterlijk nog enigszins op de wolf lijken, zoals de Golden Retriever en de Drentsche Patrijshond wegen gemiddeld zo rond de 30 kilo. Minihondjes wegen vrijwel allemaal minder dan vijf kilo en er zijn steeds meer hondenrassen waarvan de dieren nog maar één kilo wegen. Dat is een verlaging van het gewicht ten opzichte van een normale hond met een factor 30. Zou hetzelfde proces van verkleining op mensen worden toegepast dan weegt een volwassen minimens nog maar iets van 2 tot 3 kilo.
carola

© Carola Schouten: Onze minister van Landbouw verkleind tot 30%

Honden met een normaal postuur zoals de Golden Retriever en de Drentsche Patrijshond, hebben een schofthoogte (lengte van grond tot de schouder) van zo’n 55-60 centimeter. Bij miniatuurhonden is die hoogte met ruwweg een factor drie tot vier gedaald. Een Chihuahua heeft een schofthoogte van soms nog maar 14 centimeter.
Het verkleinen tot minihonden heeft zo’n  dertig (ernstige) aantastingen van de gezondheid en het welzijn tot gevolg. De organen passen niet meer in het lichaam, de botten zijn iel en breekbaar. Ook de mentale kant heeft vanzelfsprekend te lijden onder de miniaturisering. Miniatuurhonden kunnen niet goed spelen of stoeien, bibberen vaak van de kou of angst en zijn vergeleken met natuurlijke honden, mismaakt en mislukt. Het gaat om dwergrassen zoals de Affenpinscher, Chihuahua, Dwergkeeshond (Pomeriaan), Kaninchen Teckel, Maltezer, Papillon, Pekingees, Shih Tzu, Toypoedel en  Yorkshire Terriër. Dit zijn door de Raad van Beheer ‘erkende’ hondenrassen waarvan de honden een stamboom kunnen krijgen.
Om hoeveel dieren het in Nederland precies gaat, is onduidelijk, maar het zijn er waarschijnlijk tienduizenden. Yolanthe Cabau heeft een Chihuahua en een Dwergkees en Patricia Paay een Chihuahua. Dat zorgt ervoor dat anderen ook zo’n hond willen bezitten. Dat alle honden oorspronkelijk wolven zijn en in een volkomen verkeerd lijf terecht zijn gekomen, weten de Cabautjes en Paayen van deze wereld niet. Of het boeit ze niet.
Zoals hiervoor geschreven, leidt miniaturisatie tot ellende, ziektes en afwijkingen. De hondjes hebben hieronder het meeste te lijden, maar vergeet ook de ellende voor de eigenaren niet. Een bekende pijnlijke aandoening bij Chihuahua’s is patella luxatie of te wel een losse knieschijf. Omdat de gewrichten zo teer zijn, zijn het zeer lastige operaties die per knie tot wel € 1.500 kosten. En lastig te verzekeren, want veel verzekeraars sluiten deze aandoening deels of geheel uit voor vergoeding. Zieke huisdieren hebben veel aandacht en verzorging nodig en wetenschappelijk is dan ook vastgesteld dat zieke huisdieren zeer belastend zijn voor de mantelzorgers.
Het komt ook regelmatig voor dat hersenen bijholtes, neusholtes en het gebit niet meer passen in de te kleine schedel en in de knel komen. Zo kunnen de kleine hersenen het achterhoofdsgat ingedrukt worden met de ziekte syringomyelie tot gevolg. Deze aandoening wordt bij mensen gerekend tot één van de pijnlijkste die er zijn. Symptomen van deze aandoening zijn: een verstarde en kromme houding, nekpijn en daardoor lopen met een iets scheve en starre nek, krabben in de lucht, krabben aan het oor zonder dat er een oorzaak voor jeuk te vinden is en in de ergste gevallen kan het tot verlamming leiden en gaat het hondje janken en piepen van de pijn.  De verkleining van de neusholte en mond leidt gemakkelijk tot benauwdheid, een snurkende ademhaling, een tong die niet meer in de mond past, gebitsproblemen en moeilijk kunnen eten, soms een dubbele rij tanden, verhoogde kans op tandplaque en tandsteen met een verhoogd risico op een pijnlijke tandvleesontsteking, kieswortels die bloot komen te liggen en kaakbot dat oplost. Een klein hondje breekt gemakkelijker zijn kaak en er komen vaker pijnlijke fistels voor. Een open fontanel waarbij een deel van het schedeldak niet gesloten is, komt relatief vaak voor. De hersenen zijn hierdoor zeer kwetsbaar.
chihuahua
Deze ziektes, en dan gaat het alleen nog maar over de schedel, komen niet bij alle minirassen even frequent voor, maar het risico is in het algemeen sterk verhoogd. Daarnaast zijn de aandoeningen door een misvormde schedel (chiari malformatie) aan te vullen met een keur aan andere ziektes. De botten zijn zo fragiel dat de kans op een botbreuk groot is. Na zo’n breuk zijn er complexe, dure en vooral pijnlijke hersteloperaties nodig. Verdere problemen zijn het afsterven van het heupgewricht, hernia’s en diverse andere rugklachten. Bij kleine hondjes is er een vergroot risico dat de luchtpijp bij opwinding en inspanning  zoals rennen en spelen dichtklapt (tracheacollaps) en/of de ademhaling sterk bemoeilijkt wordt doordat de luchtpijp zeer smal is. Het is alsof de hond door een rietje moet ademhalen (tracheahypoplasie).
De voorgaande reeks ellende is aan te vullen met oogaandoeningen  zoals trichiasis, entropion of ulcus cornea (irritatie en zweren), scheelkijken en pigmentatie van het hoornvlies (slecht zien tot blindheid aan toe). Vrij standaard zijn keizerssneden bij Chihuahua’s omdat de kop van de pup te groot is voor het geboortekanaal. Zelfs het bevruchten gebeurt zelden natuurlijk. Om nageslacht te krijgen wordt vaak gebruik gemaakt van K.I.
Het zal duidelijk zijn dat deze miniatuurhonden zich alleen al door hun fysiek niet of nauwelijks als hond kunnen gedragen. Door hun kleine formaat zijn ze kwetsbaar en gewoon spelen met andere honden kan al leiden tot blessures. Vanwege hun geringe omvang raken de hondjes onderkoeld, ondervoed of uitgedroogd. Minihondjes zijn neurotischer, eerder gestrest en angstig. Ter compensatie stellen ze zich van de weeromstuit juist agressiever op en lokken ze agressie uit bij grotere honden, met alle risico’s van dien. Of ontstaat de agressie door pijn, jeuk of stress of omdat aanraken van de hond pijn veroorzaakt.
Eigenaren van minihondjes merken vaak niet dat hun dier ernstig lijdt. Mensen vinden het gesnurk van hun hond door een te korte snuit gezellig en associëren dit niet met ademnood. Soms lopen de hondjes slecht of kreupel door een neurologische afwijking die niet onderkend wordt. Of ze maken om dezelfde reden dwaze, ogenschijnlijke grappige bewegingen.  Als de honden een paar jaar oud zijn, worden ze vaak al sloom en weinig speels. De eigenaar van de hond denkt dat het bij het karakter past, maar de onderliggende oorzaak, zoals ademnood bij rennen of spelen en chronische (hoofd)pijn of aantastingen van de hersenen worden niet onderkend.
In het Guinness World Book of Records is een lemma voor de kleinste hond ter wereld.  In één van de filmpjes die op internet circuleren, is een Chihuahua te zien die door zijn omvang niet meer normaal kan eten en lopen. In 2019 werd een hondje met een gewicht van 170 gram en een hoogte van 6.3 cm uitverkoren met de verkiezing tot kleinste hond ter wereld. In een filmpje is te zien dat het hondje loopt als een dronkenman (ataxie) en scheel kijkt. Er is ook een video van de tien kleinste honden te wereld.
Zonder enige twijfel zijn er vele Paris Hiltons, Cabautjes en Paayen en influencers die zo’n hond “ cute”  vinden en het slechte voorbeeld geven en dan worden deze dieren, die eerder lijken op muizen dan op wolven, trending topic.
Er is overigens sinds 1 juli 2014 een wet (artikel 3.4 Besluit houders van dieren) die het fokken van dit soort honden verbiedt. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) is aangesteld om deze wet te handhaven. Wel nu, dan is het resultaat op voorhand wel bekend. Net als in de vee-industrie, de slachterijen, de illegale puppyhandel: er wordt niet gehandhaafd. Probeer de NVWA ambtenaren maar eens achter hun bureaus en vergadertafels weg te krijgen! Dat is de afgelopen halve eeuw nog niemand gelukt. Nog bedenkelijker is de import van honden uit landen als Polen en Hongarije, tot aan Oekraïne en (vooral Keeshondjes) uit Rusland aan toe. De politiek houdt zich hier (eindelijk) mee bezig en zelfs de VVD is voor een verbod op de handel van mismaakte honden.
Meer informatie: In het rapport van Stichting Dier&Recht “Miniatuurhondjes. De kleinste honden hebben de grootste problemen” staat een overzicht van erfelijke aandoeningen met de bijbehorende wetenschappelijke bronnen.
Informatie over rashonden is te vinden op de RashondenWijzer en de RashondenGids Veterinary focus vol 27 nr 3” The small dog trend: Impact and size on pet health” bevat een uitgebreid overzicht van ziektes en aandoeningen.
Zie ook het standpunt van Caring Vets een Nederlandse organisatie van dierenartsen. Op rashondenwijzer.nl/miniatuurhondjes legt dierenarts Kelly Kessen van Stichting Dier&Recht uit hoe mensen kunnen herkennen of hun minihondje chronische hoofdpijn heeft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 mrt. 2021 - 9:03

"Koop geen hond" zou een nog beter advies zijn.

1 Reactie
jantje
jantje1 apr. 2021 - 21:10

Nee, daar ben ik het niet mee eens. Wanneer een hond uit een goed nest komt en vervolgens bij nieuwe baasjes goed verzorgd en behandeld wordt dan krijg je daar ook heel veel van de hond voor terug. Je hebt dan een een makker voor het leven en dat is onbetaalbaar.

Ryan2
Ryan224 mrt. 2021 - 7:52

Het is heel simpel. Je kan vastleggen wat de eisen zijn voor het fokken van een dier. Richtlijn zou moeten zijn, dat het dier zich ook in de natuur zou moeten kunnen redden. Maar dan heb je de poppen aan het dansen. Kijk maar eens naar welke vogels er met een belachelijk voorkomen gefokt worden. Katten, honden, paarden en pony's, noem maar op. En dan heb ik het nog niet eens gehad over mensen met een belachelijk voorkomen :)

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis23 mrt. 2021 - 22:10

Over bibberen gesproken: de Chinese naakthond heb ik het het verhaal nog niet eens voorbij zien komen. Echt ook een heel sneu diertje, dat er ook niets aan kan doen dat hij/zij is wat hij/zij is. https://www.eduardbekker.nl/weblog/2020/2020_02_20-hondje

jantje
jantje23 mrt. 2021 - 21:17

Ja, toe maar weer. .Ik woon in een dorp en heb ook een hondje. Mijn derde in dezelfde soort. Een Boerenfox. Lijkt op een Jack Russel maar dan hoger op de poten. Ongeveer dezelfde grootte als een Cocker Spaniël. Ze hebben geen officiële status, dus geen stamboom papieren of wat dan ook. Hij krijgt van ons steevast een restje uit ons bord mee te eten. En met warm weer koop ik hem een kinder-soft ijsje. Op zijn tiende jaar nu is hij nog heel speels en als we gaan wandelen s morgens let hij er op of ik ook achter hem aan kom.. Zo niet, dan rent hij weer terug. Ja, op het achterpad mag hij los lopen en aan het eind van het pad keil ik zijn tennisbal een eind weg die hij feilloos uit de lucht hapt.. Rocky is bij ons gekomen omdat zijn bazin was overleden en hij anders naar een dierenasiel zou moeten. Hij heeft het goed bij ons en nu met de corona Lock down heb ik veel steun aan het hondje.. Nee, zo'n kleine kifke is ook niks voor mij..

Rick Hofland
Rick Hofland23 mrt. 2021 - 20:35

Huisdieren hebben is gedateerd, stop ermee, of koop er in ieder geval geen een meer als uw huidige huisdier komt te overlijden.

1 Reactie
Samuel Dormits
Samuel Dormits24 mrt. 2021 - 0:12

Geen beesten in je buurt hebben is net zo zeer je menselijkheid ontkennen als in een betonnen doos wonen of enkel magnetronmaaltijden eten. Je overleeft het een poos, maar het is absoluut niet goed voor je. Mensen hebben altijd dieren in de buurt gehad. Honden, katten, muizen, geiten, koeien, varkens, vogels, eigenlijk alles wat niet onmiddellijk gevaarlijk is. Dat heeft het een en ander aan problemen opgeleverd, maar uiteindelijk kun je als mens niet echt mens zijn zonder dieren in of om je huis. De symbiose tussen mens en dier, hoe gruwelijk die soms ook uitpakt, is niet iets wat je zomaar kunt afschaffen zonder dat daar gevolgen aan verbonden zijn. Als het ooit verbonden word om honden te houden zou dat voor mijzelf rampzalig zijn. En hoeveel mensen besluiten om geen eindje te gaan zwemmen met een blok beton vanwege hun hond of kat?

rupsje2
rupsje223 mrt. 2021 - 20:10

Huisdieren zijn gelijk nertsen, alleen maar gehouden en gefokt voor het plezier.

Eric Minnens
Eric Minnens23 mrt. 2021 - 19:27

Vroeger had ik al moeite met die getatoeëerde gosers die hun bull-terriër uitlieten, maar de stoere macho's die tegenwoordig met zo'n drol op pootjes rondlopen, vind ik zo mogelijk nog erger. (Let wel: ik heb de pest aan alle drie of vier genoemde creaturen.) En naar wat ik hier nu lees, is het gewoon ook nog misdadig. Ecce homo.

ton14024
ton1402423 mrt. 2021 - 18:00

Koop geen hond, koop geen kat, koop vogelvoer, broedhokjes en nestkastjes of hoe die zooi ook mag heten.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer24 mrt. 2021 - 16:11

koop geen vogelvoer, geen broedhokjes en geen nestkastjes. Het is echt niet normaal dat er buiten met voedsel voor vogels rond gestrooid wordt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij23 mrt. 2021 - 16:39

Het makkelijkste is dus een verbod op honden lichter dan pakweg 20 of 30 kilo. Bijkomend voordeel is dat die kleine hondjes het meest blaffen. Dus de overlast van blaffende honden zal ook flink afnemen.

JasDon
JasDon23 mrt. 2021 - 16:32

Gewoon fokken helemaal uitbannen. Voorkomt veel meer dierenleed.

2 Reacties
Ryan2
Ryan224 mrt. 2021 - 7:48

Tja, gewoon stoppen met kinderen krijgen, lost ook een hoop op. Wat een onzin! Er zijn ook respectabele fokkers. Paljas.

JasDon
JasDon24 mrt. 2021 - 15:13

Ach Ryan, inherent heeft fokken voor bepaalde eigenschappen het gevolg dat beestjes probleempjes krijgen. Daarom worden vuilnisbakkenhondjes ook vaak ouder. En zo een hondje kan ook verschillende karakters hebben. Maar van een afstandje is het makkelijk redeneren.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 mrt. 2021 - 16:07

Er is idd veel te weinig aandacht voor deze vorm van deze dierenmarteling. Net als goudvissen in een te klein aquarium of nog erger; een kom. Het houden van één paard is ook mishandeling, b.v. zo'n shetland-pony die het hele jaar moederziel alleen in een weitje staat zonder enig contact met andere paarden, is zeer eenzaam.

Jan Jansen2
Jan Jansen223 mrt. 2021 - 16:00

Koop gewoon helemaal geen hond. Of wat voor huisdier dan ook, is volkomen uit de tijd. Mensen werken fulltime en nemen een hond, why? En kom niet aan met een hondenuitlaatservice. En als ze wel tijd hebben hebben ze vaak geen zin. Hier word elke vierkante meter gras volgescheten, als het zonnetje erop schijnt ruik je het al van verre. Ik heb letterlijk een buurman die zijn hond staand in de portiek op een lapje gras tussen 2 flats uitlaat. Huisdieren zijn niet meer van deze tijd, ga lekker ouderwets kamerplanten houden.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie23 mrt. 2021 - 18:18

"Of wat voor huisdier dan ook, is volkomen uit de tijd" Dat is, helemaal wanneer we het over honden hebben per definitie niet waar. Bij honden, dus echte honden en geen pluche speelgoed keffertjes, is er sprake van co-domesticatie. Zoals de mens de hond heeft gedomesticeerd, zo heeft de hond ook een bepaalde significante invloed op de mens als soort gehad. Het verschijnsel "mode hondjes" is een relatief nieuw verschijnsel dat op z'n best een moderne aberratie van deze co-existentie is. Dat is niet een reden om een symbiose van tienduizenden jaren oud zomaar over boord te gooien.

Tom Lucassen
Tom Lucassen23 mrt. 2021 - 18:18

Vul ook kind in bij hond en je hebt hetzelfde. Wel kinderen nemen, maar ze vervolgens nooit zien en bij de opvang dumpen. Daarna meteen doorrijden naar het asiel om de hond te dumpen. Treurige mensen.

Tom Meijer
Tom Meijer24 mrt. 2021 - 16:17

Honden zijn al tussen de 30 en de 40.000 jaar bij de mens. Zonder de mens is de hond nergens, de overlevenden zullen na verloop van tijd weer meer op hun voorouders, wolven dus, gaan lijken. Als je geen plek hebt om een hond uit te laten moet je er niet aan beginnen en als je naar je werk gaat moet je ze zeker niet alleen laten.

Fredje3
Fredje323 mrt. 2021 - 15:52

Het zit nu eenmaal in de aard van de mens om alles maakbaar te maken en dat zorgt idd voor de meeste ellende.

EenMening
EenMening23 mrt. 2021 - 15:17

Honden die geen natuurlijke afmetingen en geen natuurlijk kop en lichaamsverhoudingen hebben, zouden niet meer gefokt moeten worden. Een echte hond lijkt op een wolf, de Duitse herder komt daarbij waarschijnlijk het dichtst in de buurt.

5 Reacties
Sustainaboy
Sustainaboy23 mrt. 2021 - 15:52

Helaas, de Duitse herder is ook al naar de kloten doorgefokt op lage heupen, of hoe ze dat fok-technisch ook mogen noemen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 mrt. 2021 - 16:02

Deze lijkt het meest: De saarlooswolfhond. https://saarlooswolfhondenweblog.wordpress.com/2005/11/16/rasstandaard/

KM2
KM223 mrt. 2021 - 17:05

Ik stem Husky! https://www.youtube.com/watch?v=ry9-yWmXVC0

EenMening
EenMening23 mrt. 2021 - 18:44

@vorragend Qat een prachtig beest. Zelf heb ik het niet zo op honden en bekijk ze liever op afstand,

EenMening
EenMening23 mrt. 2021 - 18:44

Qat = Wat

Winterdepressie
Winterdepressie23 mrt. 2021 - 15:01

Batterij hondjes noem ik ze. Van die K*#T keffertjes waarvan je verwacht dat ze een paar Duracels in hun reet hebben en om de 10 stapjes een salto maken. Het kiezen van een echte hond is al lastig genoeg met al die broodfokkers en dubieuze import, maar om expres voor genetische misbaksels te kiezen zou verboden moeten worden. Mensen die voor deze arme beestjes kiezen willen helemaal geen hond. Het moet klein zijn en je moet er weinig werk van hebben. Deze mensen willen dus een kat.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt23 mrt. 2021 - 16:42

En daarvan is het voordeel dat je die de hele dag (en nacht) buiten kunt laten lopen.

Tom Meijer
Tom Meijer24 mrt. 2021 - 16:21

En daarvan is het nadeel dat dat ten koste van de vogelstand gaat. Mensen die dat doen moeten net zo min een kat nemen als al die zogenaamde hondenliefhebbers een hond willen nemen.