Giftige rook van geïmproviseerde kookvuurtjes doodt wereldwijd bijna net zoveel mensen als aids
’s Werelds dodelijkste vervuiling komt niet uit rookpijpen van chemische bedrijven, maar uit de keukens van mensen die leven in de derde wereld. De rook afkomstig van geïmproviseerde kookpotten doodt zo’n 2 miljoen mensen per jaar, waarvan 44 procent kind is. Zo blijkt uit een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
In Azië en Afrika is vervuilde rook de zesde grootste doodsoorzaak geworden, meldt The Independent. Wereldwijd doodt het meer mensen dan malaria en komt het aantal slachtoffers in de buurt van het aantal aids doden.
Het grootste probleem is het gebruik van vieze brandstof en het gebrek aan ventilatie. In de derde wereld gebruiken mensen vaak hout, dierlijke mest en afval van gewassen als brandstof. Het inademen van deze roetdeeltjes zorgt voor vele vormen van kanker en longziektes. Onder vrouwen en kinderen vallen de meeste slachtoffers omdat de keuken voor hen een traditionele verblijfplaats in huis is.
De cijfers van de WHO liegen er niet op. Giftige rook doodt in India jaarlijks 400.000 mensen. In Afrika komen jaarlijks 500.000 kinderen om door een longontsteking die zij hebben opgelopen door giftige kookrook. Leslie Cordes ad-interim directeur van de VN organisatie voor schone kookpotten zegt in The Independent dat blootstelling aan traditionele kookrook jaarlijks voor 1,9 miljoen vroegtijdige sterfgevallen zorgt. The Independent: Home fires: The world’s most lethal pollution cc-foto: MC-Leprosy