Joop

Koningin roept op tot duurzaamheid

  •    •  
25-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kersttoespraak300.jpg
De koningin citeerde Mahatma Gandhi, die zei: 'De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte'
Naast saamhorigheid, medemenselijkheid, solidariteit en verdraagzaamheid heeft koning Beatrix dit jaar in haar kersttoespraak opgeroepen tot duurzaamheid. “Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor schade aan onze natuurlijke omgeving en ondermijnen gemeenschapszin”, zei de koningin. De kersttoespraak werd live uitgezonden door de NOS.
Ondanks de crisis moet niet alleen op geldelijk gewin meetellen in besluitvorming, maar ook kwaliteit van de toekomst, vindt het staatshoofd. “De aarde die het leven voedt, maar niet voor zichzelf kan spreken, moet een stem krijgen. In alle kleine en grote beslissingen zal die moeten doorklinken”, zei Beatrix.
“Ook het leven van wie na ons komen, staat op het spel”, zo sprak ze. De koningin citeerde Mahatma Gandhi, die zei: “De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte”. Koningin Beatrix prees de vaak kleine initiatieven om energie te besparen en om duurzaam te produceren en te consumeren. Ze noemde het positief dat het vaak jongeren zijn met zulke initiatieven, aldus de NOS.
Na afloop wordt door politici gereageerd op Twitter:
Liesbeth van Tongeren , Tweede Kamerlid GroenLinks:
Precies de juiste boodschap van onze Koningin: “Meer laten gelden dan geld alleen…” Duurzaamheid als centraal thema. #kersttoespraak
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom :
De Koningin laat even onomwonden weten wat ze van 130-km-per-uur-weg-met-de-natuur vindt. Hele Kerstboodschap over milieu en natuur #mooi
En Geert Wilders’ bijdrage is:
Mijn hemel is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks?
Waarop Joop-opiniemaker Ewout Butter reageert:
Da’s makkelijker dan lid worden van PVV
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (127)

addystoker
addystoker25 dec. 2011 - 12:40

prima toespraak, de nadruk op het geldelijk gewin doet veel kwaad in onze maatschappij.

Bakoe
Bakoe25 dec. 2011 - 12:40

Gaan de miljardairs van de familie van Amsberg het goede voorbeeld geven?

Alexander4
Alexander425 dec. 2011 - 12:40

Zou Mark Rutte deze toespraak geschreven hebben? Ik kan het bijna niet geloven. Hij draagt er politieke verantwoording voor, maar de toespraak staat zo ongeveer haaks op het beleid van deze regering.

pinatubo
pinatubo25 dec. 2011 - 12:40

Het zou Beatrix en de andere leden van het Koningshuis sieren als ze eens vermogensbelasting zouden betalen over die zes miljard euro die ze hebben onder gebracht in rechtpersonen via paleis Noordeinde. Dan pas kan je spreken over solidariteit. Solidariteit een van haar meest gebruikte woorden in haar vorige "toespraak".

karuna2
karuna225 dec. 2011 - 12:40

Prachtig citaat van de Koningin: 'De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte' En zo is het!! Wilders laat zich zoals gewoonlijk van zijn zwartste kant zien. Vragen om duurzaamheid is nu ook al taboe. Je mag van Wilders alleen maar denken: ikke, ikke en de rest kan stikken. Hoe DOM kun je zijn. Het geluk van ikke hangt veel af van het geluk van de ander. Dus doen alsof je alleen op de wereld bent is niet alleen emotioneel, maar ook feitelijk gewoon DOM. Er is echt geen ander woord voor. Verder: Een Vrolijk kerstfeest !! :) PS: jammer dat er hier niets staat over het record bedrag van Serious Request. Ik weet wel dat de PVVD'ers dat gaan uitleggen op hun eigen manier, maar dat is al even dom als de uitspraak van Wilders. Het geeft aan dat mensen toch echt geen wezens zijn die uitsluitend aan zichzelf willen denken, maar dat ze zich ook (zo nu en dan) realiseren dat het gewoon veel fijner voelt als een ander ook heeft wat hij nodig heeft. En dat is dus niet heel veel, maar zoals Gandhi ons leert 'genoeg om aan je behoefte te voldoen'.

mijnmening2
mijnmening225 dec. 2011 - 12:40

Re-design time: http://vimeo.com/33231142

eagleye2
eagleye225 dec. 2011 - 12:40

De tweet van Wilders vanochtend : Mijn hemel is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks? Omdat de kersttoespraak wordt geschreven onder verantwoordelijkheid van de minister-president zal Wilders waarschijnlijk ook bedoelen dat Rutte (en de andere leden van het kabinet?) lid zijn geworden van GroenLinks. Afgezien daarvan, het woord respect kan Wilders nog steeds niet spellen.

Monique Sparla
Monique Sparla25 dec. 2011 - 12:40

Eindelijk eens een kerstboodschap die er toe doet! Wat bijzonder dat de majesteit haar media kanalen gebruikt en inzet om een positieve steen bij te dragen aan een stuk bewustwording rondom duurzame saamhorigheid, medemenselijkheid, solidariteit en verdraagzaamheid. Dank u wel!

ANRandy
ANRandy25 dec. 2011 - 12:40

Duurzaamheid... En dat zegt iemand vanuit een van meerdere woningen met een elk verbruik waarmee een heel dorp in zijn energiebehoefte kan voorzien, die ook nog de hele wereld overvliegt in een eigen vliegtuig, om meerdere keren vakantie te vieren, buiten het houden van nog andere obligate toespraken her en der, en privébezoek aan andere ondemocratische machtshebbers. Maar ze meent het wel, al weet ik niet of dat het er beter op maakt.

Lucyfer
Lucyfer25 dec. 2011 - 12:40

Mooie toespraak! En heel wat beter dan wat er even later op Ned. 1 te zien was in WNL kerstprogramma: duidelijk politieke en, vond ik, negatieve speach van Schippers. Zoals de Koningin het deed kan het ook: positief. En ik ben republikein, dus geen wervend oranje-praatje van mij, maar (Anja) zij kan niemand iets in handen geven, alleen misschien de gedachte: kan ik er zelf iets aan bijdragen?

Mindfulness
Mindfulness25 dec. 2011 - 12:40

Ik wil graag alle azijnzeikers op dit topic een fijne kerst toewensen en vooral een voorspoedig uiteinde. NB. Ik zag dat de Koningin geen lid was geworden van Groenlinks. Maar de energie betrekt van de NUON.

Bernie2
Bernie225 dec. 2011 - 12:40

Ben nog even aan het nagaan wat de dame precies bedoelt, ze heeft namelijk meerdere belangen te verdedigen. Primair is daar het nog immer uitdijende familiekapitaal, de klinkend rammelende kroonjuwelen van de Oranjes als het ware. En dan is daar bovendien de rol van moeder des volks. In haar kerstspreekbeurt maant Beatrix de grootgraaiers aan tot 'matiging'. Mooie kerstgedachte en met de zekerheid van de lucratieve Oranje BV achter zich dat een kleine miljard euro's zou bezitten, een comfortabele uitspraak. "Zelfzucht is slecht (!!) en ondermijnt de gemeenschapszin," aldus de puissant rijke dame. Zou Beatrix zo'n 90% van haar (lees: ons) geld ter beschikking stellen om de armoede (immers ontstaan tgv. de grootgraaierij) in Nederland te helpen bestrijden, of is dat niet wat zij bedoelt?

ANRandy
ANRandy25 dec. 2011 - 12:40

'We begrepen dat we niet werden ingedeeld bij blanken, maar op hetzelfde niveau te worden geplaatst als inheemsen, dat was te veel. Kaffers zijn gewoonlijk onbeschaafd (...). Ze zijn lastig, erg vuil en ze leven als dieren.' Mahatma Gandhi Dit zei hij toen hij zelf nog wat te leren had. Wat dat betreft zou zelfs Wilders zich nog tot een Gandhi kunnen ontwikkelen. Heilig was Gandhi zeker niet. Pas later kwam hij tot zijn grote, volgens sommigen dus heilige status, al waren zijn ambities daarbij zo hoog gesteld dat ze soms pragmatische doorbraken ter bevordering van kleinere stappen in emancipatie van achtergestelde klassen verhinderden. Meer pragmatische leiders als Jinnah e.a. hadden daarom niet zelden aanvaringen met hem. De altijd al aanwezige en tegenwoordig toenemende behoefte aan 'heiligen' staat mij daarom tegen. Geef mij maar de pragmatici die gaan voor haalbare stappen. Maar het voelt natuurlijk wel minder lekker de mensen te horen die daarvoor pleiten dan degenen met grote boodschappen. En dat zich lekker en beter voelen dan anderen zonder daar werkelijk meer inspanningen voor te verrichten, of dingen te laten, dan anderen die zichzelf niet zo op de borst slaan, is voor de meesten die zich er wel op voor laten staan 'goed' te zijn belangrijker dan wat dan ook. Zij combineren niet zelden het zich koesteren en zich laten voorstaan in hun liefde voor 'heiligen' als Gandhi met hun grote boodschappen, terwijl ze tegelijkertijd niet zelden ook de meer triviale grote boodschappen te blijven doen om zich tevens tevreden te kunnen vermaken met luxe maaltijden en andere meestal overbodige producten. Want dat hebben deze 'goede' mensen natuurlijk wel verdiend met hun mooie houding en onderschrijven van de ideeën van hun 'heiligen'.

eeweew
eeweew25 dec. 2011 - 12:40

Ow, dat verklaart waarom ik het niet terug kan vinden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 dec. 2011 - 12:40

Een Christelijke Fatwa over Wilders die de Nederlandse Grondwetten en Grondrechtten aaan het verkrachten is, door groep Nederlanders aan de kant van de samenleving te zetten en door te haten en te schoppen tegen alles wat géén Wilders is, hebben wij nu juist hard nodig voor het reanimeren van de Nederlandse bewusteloos democratie!

Yggdrasil
Yggdrasil25 dec. 2011 - 12:40

Oproep tot duurzaamheid, maar hoe duurzaam is mijn eigen gedrag eigenlijk. Het is Kerst en volgens goed Hollands gebruik ga ik dus helemaal los op eetgebied. Ik heb de keuze uit twee menu's. Een magnetronmaaltijd of een pizza. Omdat ik normaal op maandag pizza eet en ik daar nu ook niet van af wil wijken valt mijn keuze op de magnetronmaaltijd. Een magnetronmaaltijd wordt het dus, rode kool met appeltjes, puree en jachtschotel handig verpakt in een drievaks verpakking. Verwijder de kartonnen sleeve, prik een paar gaatjes in de verpakking en verwarm de maaltijd gedurende 4 a 5 minuten op 700 watt. Voordeel van zo'n magnetronmaaltijd is dat ik dus altijd afgepast eten heb, ik eet de inhoud op en houd dus geen eten over en hoef dus ook niets weg te gooien behalve natuurlijk de verpakking. Ik eet dus duurzaam alleen blijf ik dan wel zitten met de verpakking en zo'n plastic bak die ik weg moet gooien is dan weer niet zo duurzaam maar mezelf recht pratend heft het feit dat ik geen eten verspil het duurzame verschil met de plastic bak wel weer op. Oeps maar wacht eens even, ik heb in de vriezer, ook niet echt duurzaam trouwens, nog een groenteschotel liggen en die is verpakt in een kartonnen doosje en die kan dus bij het oud papier en dan ben ik dus goed bezig, ik eet een groenteschotel en de verpakking gaat bij het oude papier Best wel ingewikkeld eigenlijk, duurzaam leven.

geejeehaa
geejeehaa25 dec. 2011 - 12:40

2 woorden, majesteit: vakantiehuis, Mozambique. Leve de republiek!

Meta Foor
Meta Foor25 dec. 2011 - 12:40

afscheidsspeech ?? dag vogels, dag bloemen, slaap lekker ...

HenkDaalder2
HenkDaalder225 dec. 2011 - 12:40

De PR commissie van GroenLinks heeft er een belangrijk lid bij

Artois
Artois25 dec. 2011 - 12:40

Rutte, Verhage en Wilders hadden oordopjes in tijdens de toespraak. Te confronterend.

DBC123
DBC12325 dec. 2011 - 12:40

Britse journalist interviewde Mahatma Gandhi een keer en vroeg tijdens het gesprek: “Mr Gandhi, what do you think of Western Civilization.” Stilte, gegrinnik en met Britse humor reagerend: “that’s interesting idea.” Met de oproep tot duurzaamheid lijkt ook dit citaat actueler dan ooit.

Nikos2
Nikos225 dec. 2011 - 12:40

Belachelijk eigenlijk dat de Koning een "kerst"toespraak doet in een "schijn"seculiere Staat.

Nikos2
Nikos225 dec. 2011 - 12:40

Nou dit was weer een mooi stukje CDA rentmeesterschap etc...

ErwinB2
ErwinB225 dec. 2011 - 12:40

Wat een mooie kerst-traditie is het toch inmiddels. Koningen houd speech, Wilders gooit er een achterlijk tweetje tegen aan en daarmee kunnen we het nationale azijn pissen beginnen. Maar hoe je het ook bekijkt: het is nooit goed, en iedereen moet kunnen azijn pissen! En gelukkig ligt het altijd aan een ander.

phoosterhuis
phoosterhuis25 dec. 2011 - 12:40

Wilders is als enig lid de PVV. Normaal gesproken zul je je knap lullig voelen als je DE lid bent van de PVV. Dan toch liever een democratische partij waar je gewoon lid kan zijn ipv DE lid.

JanB2
JanB225 dec. 2011 - 12:40

Interessant is ook de antimonarchistische draai die rechts nu lijkt te gaan maken. Samenwerking met de SGP kan men dus verder vergeten in dat geval.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso25 dec. 2011 - 12:40

"En om deze gedachte kracht bij te zetten en daarmee het goede voorbeeld te geven zullen wij jaarlijks één honderste deel van ons vermogen doneren aan onderwijs en wetenschap. Het geld dient besteedt te worden aan het ontwikkelen van een duurzaam Nederland. Ik wens u allen een fijne kerst, liefs de koningin."

TheoJ2
TheoJ225 dec. 2011 - 12:40

Het was moediger geweest als ze opgeroepen had tot minder autorijden of minder vliegvakanties.

python
python25 dec. 2011 - 12:40

'De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte' Zij met de "meeste begeerte", levert in naar "behoefte" ? Of zijn dit weer loze politieke woorden en zinnen ?

hundun
hundun25 dec. 2011 - 12:40

Aandeelhouder van SHELL en dan praten over duurzaamheid. Als er één is die duurzaamheid negeert is het SHELL wel. http://www.milieudefensie.nl/oliewinning/teerzanden http://www.project.nsearch.com/profiles/blogs/water-replaces-gasoline om maar een voorbeeld te noemen.

msj_meijerink
msj_meijerink25 dec. 2011 - 12:40

Zo jammer dat de GBL weer uitgebreid in alle media terecht komt met zijn kul-reactie. Goed rentmeesterschap van de aarde levert onze kinderen en diens kroost ook een leefbare wereld op. Maar omdat de GBL zelf geen kinderen heeft (zou zijn persoonlijke zaad onvruchtbaar zijn, dus dan meer met zijn orale gif aanhangers verzamelen?), mag blijkbaar na zijn dood de hele wereld instorten.

Gerald2
Gerald225 dec. 2011 - 12:40

Prachtige woorden van de Koningin! Maar zou ze ook niet even Kon.Olie/Shell willen oproepen om hun troep eens op te gaan ruimen in Nigeria? Dit maakt haar woorden huichelachtig.

Yggdrasil
Yggdrasil25 dec. 2011 - 12:40

In de tijd van de zeer spaarzame linkse kabinetten ten tijde van Joop den Uyl dat duurde van 1973 tot 1977 werd er voornamelijk door de Telegraaf, de tijden van toen zijn nog steeds niet veranderd, hard aangetrapt tegen de figuur den Uyl. De boodschap die de Telegraaf toen uitdroeg was dat de socialistische voorman weliswaar zichzelf wel socialist noemde maar niet volgens de socialistische regels gedroeg. het werd den Uyl verweten zich wel in te zetten voor de arbeider maar zelf wel zeer riant woonde en zich rond liet rijden in een auto met chauffeur. Dat zwart maken van de figuur den Uyl was voor de tekenaar Peter van Straaten een reden om een Vader en Zoon cartoon te maken die staan getekend in de bundel "Vader en Zoon in de bocht". De tekst van die betreffende cartoon gaat als volgt: Vader tegen zoon: Links ! Ha !!! Neem die ene........hoe heet-ie...........zet zich in voor de verdrukten in deze maatschappij !............. Maar rijdt WEL in een grote auto rond.............heeft WEL een gigantisch duur huis in Zuid !!! Is dat Links ? Als dat links is jong..............wat is dan rechts ? Antwoord van de zoon: In een grote auto rijden, een duur huis in Zuid bewonen en je NIET inzetten voor de verdrukten. =========================== En hier rust ik mijn koffer.

python
python25 dec. 2011 - 12:40

Die troep is gewoon duurzaam. Die ligt er nog in het jaar 2222.

JoopdeJong
JoopdeJong25 dec. 2011 - 12:40

Hier hoort een kerstlied bij! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CySwQPvkuc8

Ruud12
Ruud1225 dec. 2011 - 12:40

Zo'n kersttoespraak valt toch niet meer serieus te nemen. Alle dingen waartoe deze mevrouw haar medeburgers oproept, treedt zijzelf met voeten. Zelf bewoonster van een landhuis met ongetwijfeld een energierekening ter grootte van die van 10 gezinnen, grote auto's, eigen vliegtuig met vrijwel onbeperkt gebruik voor haar en een deel van haar familie, een vakantiehuis met verwarmd zwembad. En dan zeggen :"Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor schade aan onze natuurlijke omgeving en ondermijnen gemeenschapszin". Ik zou zeggen, stoppen met die kersttoespraken.

disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

je zou de reacties eens moeten lezen op de toespraak van de koningin in het Wilders/PVV-blaadje Elsevier: écht schandalig! Die PVV-ers zeggen dat er met het klimaar helemaal niets mis is, dat dat bedrog is, en ze weigeren xde koningin koningin te noemen, maar noemen haar mevrouw von Amsberg. Vroeger was Elsevier een (rechts) opinieblad, nu is het verworden tot een oridinai (rechts-extreem) PVV-blaadjes met steeds weer foute informatie. Héél erg kwalijk!! Dus aan allen: koop nooit meer de Elsevier!

disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

Héél goed dat de koningin dit uivoerig noemt! Wie het noemt, maakt niet uit, maar het is allang vijf voor twaalf geweest, dus meer dan de hoogste tijd om de gedachten over vrede, eerlijke verdeling, duurzaamheid nu ook eens definitief te materialiseren, dus om te zetten in daadwerkelijk handelingen en acties. Dit kabinet zal het niet doen, daar draait het om geld, geld geld. De VVD staat immers voor meer geld voor de rijken en uitbuiting van de aarde voor geldelijk gewin helaas.

Opinius
Opinius25 dec. 2011 - 12:40

Citaat: gebrek bij individule verantwoordelijkheid" mooi,.als er dan nu ook nog daarin bekenning is dat ieder een individu Is waaronder verschil in constructie en maatschappelijke positie ,dan schiet het pas echt op mevrouw Majesteit.(pijnlijk ontbrak deze consequentie die een dergelijke zin zou moeten vervolgen! daarin wens ik u ook een gezegend kertfeest"en het stemmend stemming makende nederland. ach en mededogeloze begeeerte ,uit speculatie waar de rest vuilnis en een nummer is,.daar zag ik de eerste reeds die zich daarmee zelf steeds dieper in hun eigen knie gaan schieten.

Reprehensionem
Reprehensionem25 dec. 2011 - 12:40

Tegenwoordig is het er erg ingepeperd dat men elkaar nergens op aan mag spreken in dit (neo)liberale tijdperk. Doe je dat wel, ben je paternalistisch of moraliserend. Ieder mag zijn eigen mening hebben, maar val de ander daar niet mee lastig. Dat blijkt een populaire opvatting... Op die manier wordt iedere mogelijkheid tot een debat, of progressie uitgesloten. De fixatie op het individu en eigenbelang wordt zo nog groter. De inhoud of kwaliteit van een mening, laat staan de onderbouwing daarvan, lijkt nog ter discussie te staan. Erg jammer. We kunnen beter verschillende moralen en paternalistische houdingen naast elkaar houden en kijken welke ons daadwerkelijk vooruit helpen. Dat is democratie. Anders krijg je zals nu dat geld bepaald, en wie het heeft bepaald. Funest voor je democratie, funest voor het collectief belang.

geejeehaa
geejeehaa25 dec. 2011 - 12:40

Stel je voor dat een topman uit het bedrijfsleven een gloedvol betoog hield over loonmatiging, om de economie gezond en de werkloosheid laag te houden. Terwijl diezelfde topman exorbitante bonussen en torenhoge loonstijgIngen kreeg. Dat zou toch ook met gehoon ontvangen worden, hoe goed zijn betoog inhoudelijk ook was?

Crunchy Frog
Crunchy Frog25 dec. 2011 - 12:40

Mijn "hemel" -???? is de Grote Blonde Gedoger stiekem lid geworden van het CDA?

JoopSchouten
JoopSchouten25 dec. 2011 - 12:40

Hoeveel Shell-aandelen heeft ze ook alweer?

ZwartePiet
ZwartePiet25 dec. 2011 - 12:40

Maar ze rookt wel!

Patrick Faas
Patrick Faas25 dec. 2011 - 12:40

Brava Beatrix. Mooi gesproken. Duurzaamheid is niet alleen een kwestie van ecologische overwegingen, maar van lange termijnplanning in het algemeen. Dat de Limburgse mof dit niet begrijpt en automatisch aanstoot neemt aan ieder stichtelijk woord, hoeft de koningin niet te verontrusten. Aanvallen door de walgelijke mof maken onze koningin tot Moeder des Vaderlands, net als haar grootmoeder.

BasVV
BasVV25 dec. 2011 - 12:40

Goh. Ik herinner me nog die preek van de pastoor dat drank heel slecht was. Daar moesten de gelovigen maar vanaf blijven. Na de mis zie ik de pastoor nog met een stevige borrel in zijn hand voor de kroeg staan.

daniel565
daniel56525 dec. 2011 - 12:40

Zij heeft wel heel, heel, heel erg makkelijk praten. Duurzaam moet ook betaalbaar blijven. Zonder goedkope energie is het leven ellendi en kort. Zij hoeft zich uiteraard geen zorgen te maken, maar dat lijkt me eerder een motivatie om stil te blijven dan om anderen de les te lezen.

disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

Maakt niet uit wie het zegt, maar het is gewoon waar: we hebben broodnodig saamhorigheid, medemenselijkheid, solidariteit en verdraagzaamheid nodig en inderdaad ook duurzaamheid en zuinigheid met de grondstoofen van de planeet. Momenteel worden de longen van de planeet, de bossen, massaal gekapt voor zelfzucht en de hang naar overdaad. Heeft zij hélemaal gelijk in. Het gaat mis met de aarde. Het gaat om de boodschap, niet om de boodschapper!

jannie11
jannie1125 dec. 2011 - 12:40

Wat bijzonder vermakelijk om alle hard-core linkse Joopers hier mevrouw van Oranje zien te verdedigen. Neo liberale graaiers die op tv een andere boodschap verkondigen worden zonder slag of stoot in de gelederen opgenomen. Er is nog hoop dus en je hoeft er niet veel voor te doen.

Machosofty
Machosofty25 dec. 2011 - 12:40

"Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor schade aan onze natuurlijke omgeving en ondermijnen gemeenschapszin." Een prachtige en veel omvattende zin. Uit plat egoïsme en winstbejag wordt er gegraaid en worden consumenten op arglistige wijze verleid om hun hoofd in een financiële strop te steken. Nooit genoeg, altijd maar meer, meer, meer. De bankencrisis was in feite een hebzuchtcrisis, en de economische gevolgen waar we nu mee geconfronteerd worden hebben in het verlengde daarvan dezelfde oorzaak. En nu de hebzucht door de crisis wat lastiger te bevredigen wordt, worden het milieu, de natuur, en de solidariteit het sluitstuk van de begroting. Deze wijze woorden van de koningin onderstrepen haar bestaansrecht. Immers, politici hoor je doorgaans niet spreken over zelfzucht en de hang naar overdaad. Want dat zou een deel van het electoraat wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Goed dat er een koningin is die boven de partijen staat. Ik heb het sterke vermoeden dat degenen die excuses zoeken om haar woorden niet te horen, tot de categorie behoren die zich aangesproken zouden moeten voelen.

Simbro
Simbro25 dec. 2011 - 12:40

Leve de koningin ! Hoera! Hoera! Hoera!

HenkDaalder2
HenkDaalder225 dec. 2011 - 12:40

De Koningin vertelde het verhaal van GroenLinks Hoog tijd dat ze er zelf ook mee naar buiten komen Maar opmerkelijk hoe gewoon en gezond verstand het eigenlijk is. En vervelend dat "politici" zich aangesproken voelen door zulke verstandige woorden. Laar vooral VVD'ers zich aangesproken voelen, want hun Mark Rutte heeft het vooraf goedgekeurd.

lancelot2
lancelot225 dec. 2011 - 12:40

Laat Beatrix haar ware aard zien? Denk het wel, in haar vroegere dagen stemde Beatrix PPR. Google maar eens op PPR, en laat die PPR nou zijn opgegaan in............... JAWEL Groen Links!! Die BEA!! ;-)

Plexus
Plexus25 dec. 2011 - 12:40

Ik heb onderzocht wat het resultaat zou zijn van het chirurgisch verplaatsen van mijn ogen van het front van mijn gezicht naar de slapen, en wat blijkt?: mijn instinct verandert mee! Ik kan het iedereen aanbevelen. Offerte te verkrijgen bij: Schaapvisie BV Wijdzicht 2001 2012 AU Zachtslaperen

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin25 dec. 2011 - 12:40

De koningin roept als het ware op tot revolutie tegen de platte, holle en onsamenhangende retoriek van Rutte met zijn waardeloze, gebrekkige en asociale visioenen van zijn neoliberale heilstaat. Geeft aan dat de verstandhouding wel eens minder goed zou kunnen zijn. De boodschap was glashelder en kan me daar helemaal in vinden. En Wilders koestert de waan als zonnekoning het rijk voor zich alleen te hebben, enfin hij twitterde voort.

Michiel Online
Michiel Online25 dec. 2011 - 12:40

Wat is de koningin? Volgens mij onder andere een meepraatster. Royal Dutch Shell.

Wouter3
Wouter325 dec. 2011 - 12:40

Voorbij de crisis. Koningin Beatrix begon en eindigde haar kersttoespraak met de boodschap van vrede en welbehagen. Als goed christen zal het voor haar geen vraag zijn dat die verwachting ooit bewaarheid zal worden. De vraag is alleen: “Wanneer?”. Als er één tijd is die zich daarvoor leent, dan is het de onze. Alleen ervaren onze politici dat niet zo. Hun doen en laten is immers niet dáárop gefocust, maar op het (weliswaar onbewust!) bestendigen van onvrede en onbehagen. Vandaar dat zij al hun energie stoppen in het oplossen van de eurocrisis, getuige de eurotoppen die elkaar in rap tempo opvolgen, zonder dat ze ons een stap verder brengen. Met als resultaat dat de crisis met de dag meer uit de klauwen loopt, wat automatisch ten koste gaat van het onontbeerlijke vertrouwen in het beleid, met alle negatief maatschappelijke consequenties van dien. In het belang van het algemeen is het dan ook zaak ons niet langer te focussen op de eurocrisis, dus op het heden dat ons financieel allemaal gevangen houdt, maar op de toekomst, die voor ons allemaal nog open ligt. Over de juiste invulling daarvan ben ik hoopvol gestemd, omdat zij niet los is te zien van het ‘NU’. En dát omvat véél méér dan de eurocrisis. Wat dat méér betreft doel ik op de heersende tijdgeest, die zo langzamerhand volledig doortrokken is van het mensenrechten- of vredesideaal. Wat de politieke vertaling daarvan betreft slaat het beleid de plank finaal mis, waardoor ze constant achter de feiten (de mogelijkheden die de ideële tijd ons aanreikt, om niet) aanloopt. Alleszins begrijpelijk trouwens, omdat sinds de val van de Muur in ’89 het primaat van de economie langzaam maar zeker de koers van het beleid volledig is gaan bepalen. Niet alleen nationaal maar ook mondiaal. Die mondiale richting druist echter in tegen de mondiale tijdgeest. Vandaar dat een fundamentele koerswijziging (van kapitalisme naar idealisme) in de lucht hangt, omdat tegen de ideële (door de mensenrechten doortrokken) tijdgeest en de mondiaal maatschappelijke vertaling daarvan (wereldvrede) nu eenmaal geen kruid gewassen is. Het is dan ook eenvoudig te voorzien dat binnen afzienbare tijd het roer radicaal zal worden omgegooid en de koers niet langer zal worden bepaald door economische belangen, maar door het mensenrechten- of vredesideaal. Kortom, een inspirerende wisseling van de wacht staat er aan te komen, vorm gegeven door bijdetijdse wereldburgers, afkomstig uit alle windstreken. Lieden die met twee voeten stevig in de huidige mensenrechten- of vredestijd staan en daar ook vorm aan weten te geven, door daar ‘met elkaar’ een rechtvaardig en vruchtbaar beleid aan te koppelen onder VN-vlag. Een duurzaam alomvattend langetermijnbeleid gestoeld op de wereldwijd onderschreven democratische rechten van de mens en onze fenomenale know how op elk terrein. Een beleid een democratische rechtsstaat waardig, waarmee voor eens en voor altijd een punt wordt gezet achter de dictatoriale (wie betaalt bepaalt) wetten van de vrije markt, waarvan de kleine neringdoenden - hoewel ze de meerderheid vormen - altijd de dupe zijn. De angst die deze niet langer te ontvluchten radicale koerswijziging en de daarmee gepaard gaande wisseling van beleidsgrondslag bij de gevestigde orde zal oproepen, gezien de bestaanszekerheid die verloren gaat, doet mij onwillekeurig denken aan de angst van de tuinman uit onderstaand gedicht van P.N. van Eyck. De tuinman en de dood Een Perzisch Edelman: Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik, Mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik! Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot, Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood. Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant, Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand. Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan, Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!" - Van middag (lang reeds was hij heengespoed) Heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet. "Waarom," zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt, "Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?" Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't, Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast, Toen 'k 's morgens hier nog stil aan 't werk zag staan, Die 'k 's avonds halen moest in Ispahaan." P.N. van Eyck

wajvr
wajvr25 dec. 2011 - 12:40

Loffelijke toespraak van HM voor het behoud van de aarde .. klein detail is dat de macht ligt bij de olie industrie en niet bij politici .. dus kansloze missie HM ... vertel uw kleinkinderen maar waarom in de midwinter van 2030 kerst aan het strand in een zwembroek gevierd kan worden .. tenminste, strand / als het niet onder is gelopen tegen die tijd

HenkDaalder2
HenkDaalder225 dec. 2011 - 12:40

Het zou een mooie verbetering van de sfeer in het land zijn, als de Koningin haar aandelen koninklijke olie ging verkopen. En ze ging uitlenen aan haar burgers voor het investeren in windparken in de eigen regio

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

En er ligt sneeuw bij het huis van de koningin? Is sneeuw nu ook al geprivatiseerd en neoliberaal en alleen betaalbaar voor de rijksten? Ik hoop dat de uiteraard bescheiden kerstmaaltijd dit jaar, de koningin net zo zal smaken als de mensen die hun bescheiden kerstmaaltijd via de voedselbank hebben gekregen.

2 Reacties
eeweew
eeweew25 dec. 2011 - 12:40

Maar even serieus. Waarom heeft de koningin een decor voor haar raam nodig? Of is het gewoon vorig jaar opgenomen?

Yggdrasil
Yggdrasil25 dec. 2011 - 12:40

En er ligt sneeuw bij het huis van de koningin? Is sneeuw nu ook al geprivatiseerd en neoliberaal en alleen betaalbaar voor de rijksten? ============ Er lag sneeuw, dit is de toespraak uit 2010.

Yggdrasil
Yggdrasil25 dec. 2011 - 12:40

Mij kan onmogelijk verweten worden dat ik warme gevoelens koester voor de monarchie maar ik leef en aanvaard de gedachte dat het er gewoon is. Ik vind de Koningin op bepaalde momenten en zeker daar waar het de kersttoespraak betreft een rustpunt in deze hyperactieve samenleving. Bij iedere toespraak zit ik al te fantaseren welke politicus zich dit jaar aangesproken voelt en concludeer dit keer dat de complete zittende regering zich aangesproken mag voelen. Met de uitspraak: "De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte". Zet ze een groot aantal politici in de hoek. Nu maar hopen dat het ook eens een keer aankomt en er de juiste conclusies aan verbonden worden. Hoe dan ook, een mooie toespraak.

1 Reactie
Winston2
Winston225 dec. 2011 - 12:40

"Hoe dan ook, een mooie toespraak." Ja, uit de mond van Ghandi wel...

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

Kijk, na al die jaren heeft de keunegen iets te melden. De rope om duurzaamheid is prima. Geef nu het 'plebs' simpele, concrete adviezen hoe er duurzamer kan worden geleefd.

1 Reactie
harryo2
harryo225 dec. 2011 - 12:40

Het 'plebs' ... dat zijn de anderen, neem ik aan.

Yggdrasil
Yggdrasil25 dec. 2011 - 12:40

En ja hoor daar istie weer Twilters in de bocht. Mijn hemel is de Majesteit stiekum lid geworden van GroenLinks? Het woord Twilters, is trouwens stiekem.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1725 dec. 2011 - 12:40

Geert Wilders zat weer gespannen voor de televisie naar de Kerstoespraak te luisteren, en vroeg zich ondertussen af: " wat kan ik dit jaar er uit halen om over te twitteren? " Het is net een klein kind dat zijn eigen kerstceremonie heeft gecreëerd

JohnBerrevoets
JohnBerrevoets25 dec. 2011 - 12:40

Helaas deze vrouw is echt niet meer serieus te nemen.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch25 dec. 2011 - 12:40

Wel geschreven onder verantwoordelijkheid van de MP Rutte. Als hij al serieuse werd genomen, dan moeten we dat vanaf dit moment ook maar niet meer doen. Als men dat al deed trouwens.

python
python25 dec. 2011 - 12:40

Hoezo zorgen om de planeet? Het meest gekozen vervoermiddel van reisbureau Bea en co. is toch het vliegtuig. Waar zit Bea & co. op dit moment met de kerst ? Argentnië ? Oostenrijk ?

1 Reactie
python
python25 dec. 2011 - 12:40

Mijn opa zei altijd : "een goed voorbeeld, doet goed volgen".

Florian2
Florian225 dec. 2011 - 12:40

Was dit een video of een live verbinding vanuit haar vaste 6 sterrenhotel in Gstaad / Argentinie / Italie ......?

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa25 dec. 2011 - 12:40

Grappig dat je dit soort cynische (m.i. zeer terechte) reacties bij de 'rechtse' commenters leest, waar veel linkse commenters en ook politici de kersttoespraak juichend ontvangen. Ik snap dat enthousiasme niet. Een mooi verhaal houden over verdraagzaamheid en duurzaamheid kan iedereen wel, maar hoeveel waarde heeft dat als je eigen levenswijze in schril contrast staat tot hetgeen je zegt? Hoe goedkoop is het om te keuvelen over duurzaamheid, terwijl je voor je vakanties de halve wereld overvliegt en tonnen kerosine verbrandt? Hoe hypocriet is het om Gandhi aan te halen, als je voor jezelf zaken permitteert die de meeste burgers zich nooit kunnen veroorloven? Neem dan ook een voorbeeld aan Gandhi's soberheid en onthouding! Deze toespraak kan mooie woorden bevatten, door degene die 'm uitsprak heeft hij voor mij geen enkele waarde. Kijk eerst maar eens in een spiegel voor je het volk iets wilt bijbrengen over 'duurzaamheid'.

tabby2
tabby225 dec. 2011 - 12:40

Sinds de Koningin in een van haar kerstesttoespraken heeft opgeroepen tot verdraagzaamheid zijn de stoppen bij Wilders doorgeslagen . Zijn domheid en zurigheid steken in schril contrast af van de wijze woorden en de bezorgdheid van de Koningin. Mooie toespraak en veel respect!

1 Reactie
python
python25 dec. 2011 - 12:40

Dus de koningin is dan de spindoctor voor Wilders ? Volgens Wilders is de koningin van GroenLinks. Dit is mij niet geheel duidelijk. Of roep je maar wat ?

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

En ze geeft het goede voorbeeld door het antieke vehikel van de monarchie aan het rijden te houden.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2011 - 12:40

"En ze geeft het goede voorbeeld door het antieke vehikel van de monarchie aan het rijden te houden." Nee, het spijt me maar dat zie je echt verkeerd. We (dwz de Nederlanders) doen dat zelf en zijn zelf verantwoordelijk voor deze beschamende zaak. Als meer mensen beter over mensenrechten gingen nadenken en daar de enig juiste conclusies uit zouden trekken dan is het snel met Oranje gedaan en zouden we binnen de kortst mogelijke tijd weer terug naar normaal, de republiek, zijn. We zijn het echt zelf die dat kunnen, Oranje heeft er wel een stem in, maar die is in deze beslissing niet meer waard dan die van jou of mij.

Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2011 - 12:40

Ik ben als republikein nooit zo gecharmeerd geweest van Oranje (afgezien nog van het feit dat het ook een ontzettend lelijke kleur is die ook nog eens symbool staat voor een afschuwelijke 'sport'). Maar voorlopig is deze mevrouw nog wel ons staatshoofd. Ik heb als atheist ook helemaal niets met kerst, het is een uitermate onbenullig en onwaarachtig 'feest' met veel gestolen elementen. Maar op de eerste kerstdag pleegt ons staatshoofd wel altijd een toespraak te houden waarin zij kan zeggen wat zij zelf vindt. En vaak zegt zij heel verstandige zaken. Met betere visies dan de zittende regering pleegt te hebben. Anders dan vele azijnpissers hier debiteren vind ik het een goede toespraak. Je kunt een hele boom opzetten over huichelachtigheid, maar als je puur naar de inhoud van de tekst kijkt dan kun je niet anders dan concluderen dat het verstandige woorden zijn. Afkraken is makkelijk, jijbakken afgeven nog makkelijker. Toegeven dat dit een goede tekst was is voor veel minkukels blijkbaar te moeilijk. Hoe klein kun je zijn.

8 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil25 dec. 2011 - 12:40

Ik ben het zomaar met je eens.

python
python25 dec. 2011 - 12:40

Tom. Ik ben het helemaal met je eens. Alleen als je de theorie preekt dan moet jezelf in de praktijk het voorbeeld zijn.

7731BK11
7731BK1125 dec. 2011 - 12:40

Ben het (ook Republikein) met je stukje eens. D.w.z. de inhoud van Beatrix' speech vond ik prima. Dat had alleen al vééél eerder en vaker gezegd moeten worden. En bovendien, juist als ZIJ het zegt, klinkt dat helaas niet erg geloofwaardig, gezien haar eigen levensstijl, én die van W.A. en Max. Misschien kan ze dat materiële imago van haar familie wat opkrikken door zelf wat soberder te leven. En dan bedoel ik dat zij ZELF, vanuit hun comfortabele rijkdom, wat meer bijdragen aan deze maatschappij. Al was het alleen al maar belastingen betalen ( zónder salarisverhoging uiteraard) en hun eigen privé-pleziertjes bekostigen zoals vakanties, hobbies, vrienden/familiebezoekjes aan Argentinië, enz. W.m.b. mag hier best eens een stevige discussie over gevoerd worden.

Bakoe
Bakoe25 dec. 2011 - 12:40

Nou dat dacht ik dus niet, hoe kan een familie die door de eeuwen heen geen ander streven heeft gehad dan macht en rijkdom, en dat nog steeds heeft Ghandi citeren? Ghandi, die alles wat materialisme bood verwierp. Werkelijk waar haalt deze mevrouw het vandaan. Laat de familie van Amsberg nu eindelijk eens een voorbeeld geven, laat ze eens een half miljard beschikbaar stellen aan de mensen die op dit moment aangewezen zijn op de voedselbank, ze zullen het niet missen. Zo niet, laat ze er dan voor altijd het zwijgen toe doen. Zedeprekers hebben we al genoeg.

Centurion2
Centurion225 dec. 2011 - 12:40

Prima tekst. Maarre, sinds wanneer staat de kleur oranje symbool voor een sport?

ElChe
ElChe25 dec. 2011 - 12:40

Ik ben het met je eens Tom. Alleen al door de voorspelbare reactie van azijnpisser wilders was het een perfecte toespraak.

Winston2
Winston225 dec. 2011 - 12:40

"Anders dan vele azijnpissers hier debiteren vind ik het een goede toespraak. Je kunt een hele boom opzetten over huichelachtigheid, maar als je puur naar de inhoud van de tekst kijkt dan kun je niet anders dan concluderen dat het verstandige woorden zijn." Zal best Tom, alleen betreft de huichelachtigheid hier niet alleen de Koningin, maar vooral ook veel reageerders hier. Ik werd woedend van de toespraak, want het waren de woorden van een socialist die zij sprak. Het waren de woorden die de SP sinds haar ontstaan al spreekt, en waarvoor de SP al sinds haar ontstaan wordt weggehoond. Ik word kwaad van de huichelachtige commentaren hier die over anderen zeggen dat het azijnpissers zijn. Lyrisch worden over woorden die je werkelijk al jaren kunt horen van mensen die het wél menen en die wél daad bij woord willen voegen, maar juist door deze tante en haar vazallen in de politiek worden klein gehouden en bij kans gekleineerd. Mevrouwtje Shell lacht in haar vuistje, ze lacht je uit, ieder jaar weer.

Mindfulness
Mindfulness25 dec. 2011 - 12:40

Goed zo. Ik ben het helemaal met je eens.

Hazmat Guy
Hazmat Guy25 dec. 2011 - 12:40

Helemaal mee eens. Nu kan Delta niet anders dan de Duurzame weg. CEO Boersma is weg. Of de aandeelhouders het nu eindelijk door hebben?????? Bedankt voor opkomst 22 december, groot succes. MER nu in gang gezet 10 plaatsen voor bouw kerncentrale's waaronder Zalco terrein net failliet maar nu al in de MER. 2 december 2011 laka.org MER-procedure voor inpassing Borssele II begint Deze startnotitie 'PlanMER tweede kerncentrale Borssele' begint er letterlijk mee: om "zicht te houden op het verlenen van een vergunning voor een veilige, nieuwe kerncentrale nog tijdens deze kabinetsperiode," zijn de procedures gestart die nodig zijn voor het planologisch mogelijk maken van een nieuwe kerncentrale in het Sloegebied. In ruil voor 400 kg kaarten kreeg schoongenoegvankernergie.nl een opgevouwen A-viertje. De gedeputeerde wilde in feite met ons discussiëren over de voordelen van kernenergie. Tenminste dat maakte ik op uit dat blaadje met een overzicht van de Integrale productiekosten elektriciteit en van de Stralingsbelasting in Nederland en bijdrage nabij Borssele (RIVM). In juni is de volgende aandeelhoudersvergadering. Maar als ik de koningin zo hoor, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het beter is, dat Delta niet verder gaat met het nucleaire avontuur. Ik vind het jammer van die tien miljoen euro, die Delta nog voor het laatste stukje van deze tocht ter beschikking krijgt. Dat kan Delta beter gebruiken voor de omschakeling naar duurzame energie. Zalige Kerstdagen en een geïnspireerd duurzaam 2012.

1 Reactie
JanB2
JanB225 dec. 2011 - 12:40

Gefeliciteerd, hou vol. Ook nog een prettige Kerst en een voorspoedig 2012 gewenst.

emmaa2
emmaa225 dec. 2011 - 12:40

duurzaamheid duurzaamheid duurzaamheid...........NL volzetten met windhandel is dat duurzaam......

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2011 - 12:40

Ja, net als dat in de periode van de 16e t/m 19e eeuw het geval was. Toen barste het ook van de industriemolens, droogmaalmolens, korenmolens, etc. Niks nieuws dus.

pietdevries2
pietdevries225 dec. 2011 - 12:40

Als de bevolkingsuitbreiding van dit planeetje zo doorgaat moeten die behoeften wel heel gering worden. Overigens was het heel duur Ghandi in armoede te laten leven, z'n rijke vriendjes betaalden dat. Louis Fischer, ´The life of Mahatma Ghandi’, London 1951, Bombay 1995

2 Reacties
JanJansen17
JanJansen1725 dec. 2011 - 12:40

" Overigens was het heel duur Ghandi in armoede te laten leven, z'n rijke vriendjes betaalden dat. Louis Fischer, ´The life of Mahatma Ghandi’, London 1951, Bombay 1995 "" Heeft u het boek gelezen van Louis Fisher: " The life of Mahatma Ghandi" ? Daar blijkt nergen uit dat Gandhi rijke vriendjes nodig om een leven zonder materiëel welzijn in stand te houden. Wat heet; bij zijn dood bezat hij slechts nog een katoenen kleed, sandalen en zijn bril. Hij leefde op noten, wat fruit en thee. En in die conditie liep Bapu in 1930 de zoutmars... 400 km in 23 dagen. Zijn visie achter armoede was het opgeven van verlangens omdat het naleven van verlangens de mens zwak maakt. Volgens Mahatma Gandhi leidde het af van het wezenlijk in zedelijkheid leven; een zuiver geweten hebben. Aan verlangen komt ook nooit een einde. De economische crisis komt voort uit een nooit bevredigend verlangen naar.... In die zin is het aanhalen van Mahatma Gandhi voor iedereen, overal en in alle tijden van toepassing. 'De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte'

Tom Meijer
Tom Meijer25 dec. 2011 - 12:40

"Als de bevolkingsuitbreiding van dit planeetje zo doorgaat moeten die behoeften wel heel gering worden." Dat klopt. En denk niet dat eraan te ontkomen valt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 dec. 2011 - 12:40

De Kerstoeskpraak van de Koningin was vroeger als een lekker oliebol die vriendeleijke maag glijdt, naast de kagel in de woonkamer. Nu, wordt die lekker oliebol nog een keer doorgebakken en doogebakken door Wilders tot die bol een harde steen word, waarmee de burgers elkaar mee-bekogelen! Auww! auww! Lang leve de Konigin van Nederland.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 dec. 2011 - 12:40

..die vriendelijk naar de maag glijdt... Bedoelde ik.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

Beatrix van Oranje-Nassau en familie Geschat vermogen: €950 miljoen Herkomst vermogen: Nederland 'De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte' --- Wijze woorden, majesteit. See you in Lech.

1 Reactie
mees.
mees.25 dec. 2011 - 12:40

Dat is haar eigen vermogen toch! Waar bemoei jij je eigenlijk mee? Iemand die geld heeft mag van jou dus niets meer zeggen? Vermogen betekent niet dat je dat zomaar tot je beschikking hebt,dat ligt allemaal vast,zaken die overerven naar volgende generaties. Waar wij burgers dus ook van profiteren. Ze houdt iets in stand wat ook de moeite waard is om in stand te houden. Het gaat erom hoe ze zelf leeft,hoe ze zelf als mens in het leven staat,dat is veel belangrijker dan dit soort rechtse afleiding manoeuvres...het zegt alleen heel veel over jezelf. Niveautje Wilders. En wat een intriest leven heeft die man....met kerst,waar je toch met familie bent,met je vrouw bijvoorbeeld en daar aandacht aan geeft te lopen twitteren over een kersttoespraak van de koningin. En ook nog zoveel spelfouten in zijn twitter berichten.

arieroos
arieroos25 dec. 2011 - 12:40

Het is toch wel zorgwekkend om te zien hoe rechtschmenschen met de vrijheid van menungsuiting omgaan. Volgens hun mag je namelijk niet meer zeggen wat je denkt, zodra je wat vermogen bezit.

3 Reacties
JanB2
JanB225 dec. 2011 - 12:40

Je mag volgens die kringen als je geld hebt wel zeggen wat je denkt maar je mag niet links vloeken in de kerk. Dat recht heb je volgens die lieden inderdaad niet meer als je meer dan een miljoen op de bank hebt. Het verstoort namelijk de neoliberale "idylle".

geejeehaa
geejeehaa25 dec. 2011 - 12:40

Wijs mij eens aan welke commenter op welke plaats zegt dat de koningin dit niet mag zeggen. Dat gaat je niet lukken. Erg makkelijk om inhoudelijke kritiek af te doen als 'tegen de vrijheid van meningsuiting', want dan hoef je er niet inhoudelijk op te reageren. Zwaktebod.

TheoJ2
TheoJ225 dec. 2011 - 12:40

[Volgens hun mag je namelijk niet meer zeggen wat je denkt, zodra je wat vermogen bezit. ] Ja, interpreteer er maar op los.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
arieroos
arieroos25 dec. 2011 - 12:40

Toch ben ik het niet met je eens dat Beatrix zoveel begeerte tentoonspreid. Neem nu dat wagenpark ... als ze zou willen, zou ze hele dure auto's kunnen rijden, maar dat doet ze niet.

Jantje68
Jantje6825 dec. 2011 - 12:40

Ach nog een beetje linkse taal van onze vorstin ter compensatie van het huidige klimaat kan geen kwaad. Ze moet immers steeds objectief blijven en op links zitten haar meeste tegenstanders. Als het beleid van Rutte Verhagen Bleker maar gewoon door gaat vind ik het prima.

1 Reactie
mees.
mees.25 dec. 2011 - 12:40

Een schoon milieu en in stand houden van de natuur is in IEDERS BELANG

JanB2
JanB225 dec. 2011 - 12:40

De mateloze hypocrisie op rechts wordt weer eens breed geillustreerd in een aantal reacties. Omdat Beatrix zelf vermogend is heeft men nu op rechts ineens het lef om de principiele kaart te trekken omdat Trix (foei!) tegen de aanbeden neoliberale mantra's aanschopt. Gedreven door frustraties en afgunst (waarom zij wel en wij geen miljoenen? => dat heet ongelijkheid stelletje rechtse knakkers) neemt men nu de vlucht tot een bijzondere vorm van "rijkenbashing" waarbij de rijken het recht wordt ontnomen om zich buiten de neoliberale leer om te uiten omtrent thema's als duurzaamheid (zij behoren immers alleen maar te graaien net zoals de rechtse kiezerskudde het liefste zou doen). En zo toont men zich als wat men is: rechts plebs dat alleen uit is op persoonlijke welstand en anderen daarbij het licht in de ogen kennelijk niet gunt. In 1 woord pathetic!

3 Reacties
disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

Ik las jouw reaktie, Jan: lees de reacties op het rechts extreme PVV-blaadje Elsevier eens, daar word je ziek van: "Elsevier: Koningin: Weinig aandacht voor klimaat door geldzorgen zondag 25 december 2011 13:21

Waterbeer
Waterbeer25 dec. 2011 - 12:40

Maar de koningin stond wel mooi met die neofascistische graaiersvrienden op het bordes . Daarmee legitimeerde ze deze regering en steunt ze dus het graaien, de politiestaat, de afbraak van de rechtsstaat, het uitverkopen van Nederland, racisme en nog meer van dat soort onfrisse praktijken. Daarmee heeft de monarchie voor mij afgedaan.

Bertdneerste
Bertdneerste25 dec. 2011 - 12:40

nee jan, het gaat erom dat we moraliserend worden toegesproken door iemand, die diezelfde moraal niet toepast. Mij zal het een worst wezen hoeveel geld ze heeft, of hoe vaak ze op vakantie gaat. maar als je zo leeft, vertel mij dan niet dat ik zuiniger/voorzichtiger/duurzamer moet leven

disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

Het gaat nier erom wie het zegt: het gaat erom dat wij luisteren en doen wat goed is voor de wereld, ieder van ons. Dat een ander rijker is, is geen reden om niet te luisteren naar de goede boodschap men de waarheid.

2 Reacties
hundun
hundun25 dec. 2011 - 12:40

Het gaat er niet om dat iemand armer of rijker is. Het gaat erom hoe dat kapitaal vergaard is (en hoe ermee om wordt gesprongen). Iemand de les lezen en terwijl er zelf mede verantwoordelijk voor te zijn vind ik hypocriet. Het zijn lege woorden wanneer ze zegt dat je bij jezelf moet beginnen en zelf geen voorbeeld geeft. Als ze de notulen van Bilderberg vergadering openbaar maakt om te laten zien hoe hard ze aan het werk is voor een beter mileu, en een betere verdeling van de welvaart, krijgt ze van de critici veel meer respect. Woorden zijn dwergen, daden zijn reuzen.

TheoJ2
TheoJ225 dec. 2011 - 12:40

[Dat een ander rijker is, is geen reden om niet te luisteren naar de goede boodschap men de waarheid.] En wat is dan die waarheid? Dat we aan het milieu moeten denken? Glas naar de glasbak, geen afval op straat gooien, kort douchen? En intussen wel vakantievluchten boeken, autorijden, groter gaan wonen? Als je die aanbevelingen niet concreet maakt stelt het niets voor.

disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

Men vergeet dat Geert Wilders uit de VVD komt, dus ook hij is vóór: De rijken steeds rijker".

1 Reactie
python
python25 dec. 2011 - 12:40

Eens dief, altijd dief ? Een mens kan tot inkeer komen. Ik ben tegen de PVV, maar van dat gezeur over de PVV wordt inmiddels moe.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

Fijn dat de rijkste vrouw van Nederland het heeft over dat de welvaart niet eerlijk verdeeld is. En dan te bedenken hoe de Oranjes hun vermogen bijelkaar hebben geschraapt. Ik word onpasselijk van al die mensen die voorhouden hoe we moeten leven, maar zichzelf niet aan hun eigen regels houden. Ik zou zeggen: Koningin, spreek uw zoon aan op zijn vakantiehuizen in kwetsbare gebieden, ga minder op vakantie met het vliegtuig, en lever zelf even 5% in. Dan luister ik ook volgend jaar met plezier naar uw preek.

1 Reactie
disdada
disdada25 dec. 2011 - 12:40

Of je nu rijk of arm bent: het is voor iedereen goed om je zorgen te uiten over de toenemende verharding in de maatschappij: het ik, ik, ik-denken en het meer, meer, meer, ten koste van solidariteit en zorg voor elkaar. het koningshuis geeft overigens erg veel geld aan zorg- en milieu-instellingen. Véél en veel meer dan de gemiddelde rijke Nederlander. Goed voorbeeld.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

Beatrix is een biefstuksocialist.

1 Reactie
Sjaak3
Sjaak325 dec. 2011 - 12:40

Peet,Wat is er mis mee dat een Hard werkende socialist ook biefstuk eet. Of straal er bij jou jalouzie de kop op. Kapitalisten gaan ook graag goedkope boodschappen doen. Bv bij de textiel ketens en andere prijsvechters. De scheerspullen bij een prijsvechter scheren ook glad hoor

JoopSchouten
JoopSchouten25 dec. 2011 - 12:40

Groen Kerstgekeuvel van Beatrix maskeert onze verdeeldheid. De geleende wijze woorden van Mahatma Ghandi kunnen niet verhullen dat Haar handelen in de praktijk haaks staat op de inhoud. Want, hoe je het ook wendt of keert, wát de Majesteit ook verkondigt, het is te laat, te weinig en bezien in het licht van de snoeiharde bezuinigingen niets anders dan een misselijk makende grap. Dit, mede door Kwantumkop gepolariseerd volkje, staat aan de vooravond staat van De Grootste Depressie Ooit ... Naast de afbraak van ons ‘vernatuurlijkte park’ (die men vreemd genoeg ‘natuur’ noemt) en de aannemelijke aanstaande ineenstorting van ons sociaal stelsel, zal Bruin-1, naar verwachting velen slachtoffers maken. De Majesteit zal dit niet tegenhouden. Zij zal, naast de harteloze Donner, in De Raad van Staten het neoliberale pad vrijhouden van ‘sociaal onkruid’. Ondertussen stevent dit semi-democratiosch landje met haar feodaal fundamenten af op een meritocratische oligarchie met loonslaven. Op naar Nieuwjaarsdag. Ik ben benieuwd welke cabarettesk praatje dan zal worden voorgeschoteld aan Henk & Ingrid.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 dec. 2011 - 12:40

Corr.: 'Ondertussen stevent dit semi-democratiosch landje met haar feodale fundamenten af op een meritocratische oligarchie met loonslaven.'

Bagus
Bagus25 dec. 2011 - 12:40

Alom wantrouwen en rancune. Van populistisch links tot populistisch rechts en over het midden. Hoe kan een land met zo'n doorgeschoten "Einzelgaengersdemocratie en dito cultuur" nou ooit uit de onweerlegbaar grote economische EN ecologische wereldcrisis van vandaag de dag geraken ?? Niet de inhoud van de boodschap van het staatshoofd is het kernprobleem (de "gekozen" populist Berlusconi was tot voor kort ook staatshoofd maar dan 1 met aanwijsbare morele manco's en een vernietigend nationaal beleid) maar de kennelijke ontreddering van de ontvangers over de inhoudelijke "hardheid" van de kerstboodschap van het eigen (niet-gekozen) staatshoofd. Versmallen van de boodschap tot een discussie over een gekozen staatshoofd (Berlusconi) vs erfelijk monarch (Beatrix) is in het licht van de heersende wereldproblemen een oogkleppenreactie. "Don't kill the messenger, folks". HET IS 1 MINUUT VOOR TWAALF: daar bij jullie en overal op aarde. Het staatshoofd van de Fiji-ei;landen in Pacific verzuchtte in Durban dat zijn land 1 van de eerste "verzopen" eilandengroep zal worden. Dat geldt eveneens voor de Malediven in de Indische Oceaan. En er zijn nog tal van andere voorbeelden; van watersnoodrampen tot verwoestijning. En dat alles door menselijk ingrijpen. Dat moet de kern van de boodschap zijn. Als bijv. alle Chinezen op het huidige welvaartspeil van de modale Nederlander zouden willen leven (en dat willen ze hier in Azie, geloof me en niet alleen de Chinezen) dan is de mondiale ramp niet te overzien. Die verzuchting over de eng nationalistische en rancuneus-wantrouwige reacties van links tot rechts, maakte ik na lezing van de postings. En dat heeft mijn "kerst"stemming (een dag om na te denken over de vraag waarheen we als wereld"gemeenschap" op weg zijn) flink beinvloed. "Niet ten goede", moet ik daaraan toevoegen. Een stap terug in de tijd. Ik hoop dat dat te pessimistisch is. Maar tegelijkertijd weet ik dat dat wat "sapiens" betreft ijdele hoop is. Er is sinds het begin van de jaartelling nauwelijks iets wezenlijks veranderd. Er zijn perioden van beschavingsbloei op verschillende plekken en in verschillende culturen op de aardbol geweest, gevolgd door dito verval op dezelfde plekken. Nu zijn bijv. de oude beschavingen van Chinsa en India in een supernieuw jasje aan een revitaliseringsinhaalslag bezig en is het "Westen" ontegenzeggelijk op haar retour. Het vooruitgangsgeloof van de Verlichting in het "Westen" is een zorgvuldig geheimgehouden grote leugen, waarin zowel links als rechts, elite en massa hardnekking en tegen beter weten in blijven geloven. De periode van de na WO II in het "Westen" zal, daar ben ik van overtuigd, in historisch retroperspectief beschouwd worden als 1 van de meest spilzieke en bovendien "egoistische" periodes in de wereldgeschiedenis. Ook daar ben ik van overtuigd. We zijn dringend toe aan een herziening van ons veel te rooskleurige mensbeeld. Dat geldt voor alle geledingen van het Nederlandse "individuele samenraapsel", voor alle politiek-ideologische stromingen en nog het meest voor ieder van ons persoonlijk.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa25 dec. 2011 - 12:40

"Als bijv. alle Chinezen op het huidige welvaartspeil van de modale Nederlander zouden willen leven (en dat willen ze hier in Azie, geloof me en niet alleen de Chinezen) dan is de mondiale ramp niet te overzien." Dat klopt idd. En als wij Nederlanders allemaal een privé-vakantieresort in Mozambique willen, dan is de ramp ook niet te overzien.

[verwijderd]
[verwijderd]25 dec. 2011 - 12:40

De kerstrede, eertijds was er weinig of geen belangstelling voor de redevoeringen van onze koningin. Men liet haar een nietzeggende tekst uitspreken, die vaak kan nog wal raakte. Dat deed het dan ook niet. Maar sinds de PVV onze koningin volgt in haar doen en laten en vooral uitspraken en daar openlijk kritiek op heeft, is het toch anders. De PVV noemt het met naam en toenaam. Nu is het Groen Links waar deze vorstin warme banden mee heeft. Het verhaal gaat dat Groen Links stikvol zit met graaiende linksige figuren en hitsige graaiers en verlopen regenten. Je moet je ergens bij thuisvoelen, je vrienden zorgvuldig kiezen, verwantschap voelen, invoelen met sympathie en empathie. Laten we eerlijk zijn , je moet je ergens bij thuis voelen, bij dure tweede huizen en SUV en luxe vakantieverblijven in vooral arme en verre landen. Gewoon om het land te kunnen ondersteunen omdat het daar zo slecht gaat. Salonsocialisme in al zijn regenteske uitingen. De Koningin is begaan met milieu, is een prima zaak. Kan iedereen die dat wil het zijne weer uitpikken. Uiteindelijk zouden we de jas aan kunnen houden in onze niet verwarmde kerstkamers, de verlichting in de "verduisteringsstand" kunnen zetten. We moeten zuinig gaan leven, dat is de boodschap. Het koud opgediende voedsel in diepvriesmode afstaan aan de voedselbank, gewoon om een langere houdbaarheid te hebben. Tot na de kerst te gebruiken, een mooi voorbeeld van duurzaamheid. Ons koningshuis geeft hier het model voorbeeld.......??(?) Gewoon ons leven in de spaarstand zetten en deze regering , van VVD en PVV en CDA, die het hemd nader vindt als de rok naar huis sturen en er een belastinggeld verjubeldende linkse regering voor terug. Die geld in bodemloze putten gooit, die met name de naam milieu en aanverwante subisidieslurpers dragen. Een mooie boodschap, die voor iedere partij weer anders uit te leggen is. Een boodachap met veel inhoud en dubbele bodems. Door de aandacht van de PVV en met name Wilders, gebeurt dat ook, sommige partijen strijden er voor om als eerste het voor hun gunstige commentaar te leveren, de Pvda was dit jaar als eerst, de atoomspecialist gaf als kenner van de "kleine" dingen commentaar. De anderen volgen nog en Groen Links is zo trots als een honden net zeven staarten, want meer zetels heeft deze decadente linkse partij niet overgehouden, nadat men even geproeft heeft hoe het voelde om gedoogpartij te zijn , inzake een oorlogsmissie in Afghanistan. Maar de PVV gaf het al aan, een nietszeggende partij als voorbeeld te nemen heeft de troonrede geplaatst waar het vroeger altijd was te vinden. Nietszeggend en kant nog wal rakend, precies zo als het hoort en hoorde. Zo hoort een troonrede te zijn. Zoals het vroeger was, zo zal het altijd ..zijn. Een rede om snel te vergeten, zoals het vroeger ook was.. zal het altijd blijven.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten25 dec. 2011 - 12:40

'...een belastinggeld verjubeldende linkse regering voor terug. Die geld in bodemloze putten gooit,...' Geloof je echt wat je schrijft?

Dewik2011
Dewik201125 dec. 2011 - 12:40

Wat hebben Bea, Gore, Cameron, decaprio, kate moss etc etc met elkaar gemeen...behalve groenlinkse praatjes? Juist ja....een persoonlijke water footprint en carbon footprint van een hele stad. Lieden met een prive jet, boot, paar huizen, cosmopolitisch leven, zwmbadje. Deze lieden vinden dat ANDERE mensen anders (soberder) moeten gaan leven. Deze hypocrisie zou bestraft moeten worden met een maand lang geen verwarming in het zwembad, en gewoon econ class reizen met Ryan Air op weg naar de 5e vakantie van het jaar.

1 Reactie
HenkDaalder2
HenkDaalder225 dec. 2011 - 12:40

Dat de Koningin niet duurzaam woont, is de schuld van haar rechtse conciërge, @minpres Rutte