Joop

Koningin Máxima over kroon en corona

  •  
18-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Máxima vierde haar 50ste verjaardag en dat werd breed uitgemeten. Na onder meer een groot feest in een speciaal afgehuurd theater Carré in Amsterdam, was het maandag de beurt aan Matthijs van Nieuwkerk om de koningin aan een lang interview te onderwerpen. Daarin kwam Máxima ook terug op de rol die het koninklijk huis tot zover heeft gespeeld in de coronapandemie.
Zo was er de vakantie in Griekenland met het koninklijke gezin terwijl de bevolking juist daarvoor te horen had gekregen dat vanwege het coronavirus vakanties uit den boze waren. De beslissing zelf wel weg te gaan deed Máxima ‘pijn aan mijn hart’, probeerde ze. Daar nam Van Nieuwkerk geen genoegen mee, waarop de koningin gewiekst antwoordde: ‘Door ons denken in mogelijkheden en niet beperkingen hebben we een inschattingsfout begaan. Ik kan het niet anders uitleggen. Het mocht, maar het was niet solidair.’ Daarbij merkte ze ook op dat de vakantie die ervoor zorgde dat zij en haar man publiekelijk excuses moesten aanbieden, ‘niet zoveel betekende’ voor het gezin.
Even ontwijkend was de koningin op de vraag hoe het toch kon dat in tijden van crisis, koning Willem-Alexander inschatte dat hij wel een boot van 2 miljoen euro op de kop tikte. Volgens Máxima moet vooral niet ‘al het werk dat hij voor Nederland doet’ worden vergeten en: ‘Het was iets wat mijn man graag wilde hebben’.
Tijdens het interview ging het ook over de begindagen van haar huwelijk met de destijds nog kroonprins. Zo bekende Máxima dat ze zich niet welkom in Nederland voelde toen bleek dat haar ouders niet welkom waren op de trouwdag. Vader Jorge Zorreguieta was politicus in het regime van de Argentijnse dictator Videla dat zich op grote schaal schuldig maakte aan moord en schending van mensenrechten. De weigering Zorreguita toe te laten tot de officiële huwelijksplechtigheid heeft Máxima echter geen blijvend litteken bezorgd, zei ze: ‘Nederland heeft laten zien dat het staat voor zijn principes. En dat het de dochter niet aanrekent wat de vader heeft gedaan.’
Onder kijkers werd gevarieerd gereageerd op het interview. Hoewel niet iedereen even gecharmeerd was van de koningin, waren er ook velen die juist ingenomen waren door de openhartigheid waarmee Máxima de vragen van Van Nieuwkerk beantwoordde. Ook kon het de goedkeuring van velen dragen dat de koningin er blijk van gaf de Nederlandse kunst- en cultuursector wel een warm hart toe te dragen, in een tijd waarin de opeenvolgende kabinetten-Rutte lijken te proberen die zoveel mogelijk te ontmantelen. Máxima las in het Spaans een gedicht voor van de communistische Chileense Nobelprijswinnaar Pablo Neruda uit een bundel die Van Nieuwkerk haar cadeau had gedaan. Zelf kreeg hij van de koningin een bundel van Louise Glück. Arjan Fortuin merkte daarover in NRC op: ‘Poëzie op prime time in het land van de koekhappers – dat was een bonuspunt voor het koninklijk interview met de vijftigjarige Máxima Zorreguieta.’
Ook maakte het veel indruk toen de koningin sprak over haar overleden zus. Inés Zorreguita maakte in 2018 een eind aan haar eigen leven. Zichtbaar emotioneel vertelde Máxima te hebben geprobeerd haar zus te helpen: ‘We hebben ons best gedaan, maar in die tijd wisten we niet beter.’ Na de tragische gebeurtenis besloot Máxima zich in te zetten voor de geestelijke gezondheidszorg: ‘Als iemand in je familie zelfmoord pleegt, is het niet alleen frustratie en verdriet. Er komt van alles bij kijken: angst, schaamte, er speelt van alles.’
Het interview met Máxima was het best bekeken programma van de de maandagavond: ruim 3 miljoen mensen stemden af op het gesprek tussen de koningin en Matthijs van Nieuwkerk.
In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte hebben om erover te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

P Haan
P Haan19 mei 2021 - 5:32

Zij was er zonder deze man ook gekomen. Sterker nog, ze was er al. En laat even genadeloos zien wat er mogelijk is als je je kansen pakt en niet alleen maar zit te sippen over wat niet kan. En in een zin je waarde voor Nederland even aantikken: Zo werkt dat nu eenmaal. Als Maxima op de agenda staat, komen mensen opdagen. Mooi. En wat een prachtig tafelblad!

Bouwman2
Bouwman218 mei 2021 - 17:54

Je kan als vrouw zo hard multitasken, het gaat altijd weer over jaloezie. De firma is niet onbemiddeld, er zijn in..het verleden goeie zaken gedaan. En zoals iedereen mag de firma die gebruiken zolang ze maar haar klanten niet te kort doen. Wie in een glazen huisje woont moet voorzichtig zijn. Tot het moment waarop de firma vindt dat het te warm wordt in het glazen huis. Dat stappen ze naar buiten. En wat dan? Voor je het weet zitten daar politieke figuren...... ik kan je zo een paar namen opnoemen die ambities hebben in de richting paleis. ....

Winterdepressie
Winterdepressie18 mei 2021 - 11:50

Het is dat ik van Nieuwkerk niet kan uitstaan, anders had ik graag gekeken. Elke keer als ik iets van het koningshuis voorbij zie komen verander ik steeds een beetje meer in een republikein.

2 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky18 mei 2021 - 12:33

@winterdepressie Ik proef hier iets van jaloezie t.a.v. de heer Van Nieuwkerk kan dat kloppen? Wat is er mis met Matthijs vraag ik mij af? Een groot talent van deze tijd en een zeer leuk persoon naar mijn mening. En ook iets van jaloezie naar het koningshuis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2021 - 5:10

Waarom zou alles met jaloezie te maken hebben of moeten hebben. Mensen die daar steeds maar weer mee op de proppen komen, dit steeds maar weer hun eigen afweer is, hebben er blijkbaar zelf veel last van.

Leontrotsky
Leontrotsky18 mei 2021 - 11:23

Een prachtige vrouw met prachtige overtuigingen. Een echte verrijking en ze is er in haar eentje voor verantwoordelijk dat ik, iemand die niks met koningshuis had een echte fan ben geworden van het koningshuis. Echt hulde.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2021 - 11:21

Zo te zien hebben ze het wel gezellig samen. Ik denk dat hij uitgenodigd is, na de corona-crisis, eens op dat jacht te vertoeven om te begrijpen wat WA er zo leuk aan vindt.

Aurora01
Aurora0118 mei 2021 - 9:01

Onvoorstelbaar wat een comedie. Zeker het Griekenland verhaal. Deze mensen verheffen zich boven het volk en arrogantie speelt hier de boventoon. Geleerd van Beatrix en doorbeterd door WA. Een kritisch interview door van Niekerk hoef te niet te verwachten. Zoals de wind waait, waait mijn jasje.

6 Reacties
Jozias2
Jozias218 mei 2021 - 9:48

@autora Ik ben benieuwd of alle mensen die destijds zo verontwaardigd waren over de reis naar Griekenland deze zomer ook principieel wegblijven uit de gele gebieden.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 10:00

@aurora01 Deze mevrouw doet waarschijnlijk meer voor de gemeenschapen het volk dan aurora. En hou nou maar eens op over dat Griekenlandverhaal: Als je ziet hoe dat NLse volk zelf omgaat met de regels waren ze eerder onderdeel vh volk dan er boven. Maar als we het dan echt over 'verheffen boven' hebben snap ik dat wel waar het sommige mensen betreft. Jalousie en nijd voeren steevast de boventoon bij sommigen van 'dat volk'. . Begin ook maar even over die boot weer, hebben we dat ook weer gehad.

Zandb
Zandb18 mei 2021 - 10:21

Buitenstaander Er is geen andere taak te bedenken, dan dat het koningshuis een beeldfunctie heeft, zoals velen menen, dat die goed voor het land, voor de economie en de eensgezindheid is. Daar wordt het koningshuis meer dan rijkelijk voor beloond. Dan kun je het niet maken dat, wanneer het dan je werk is, dat je dat dan slecht doet. U mag Aurora en het volk aanspreken op van alles en nog wat, maar het is niet haar/hun werk, zoals dat bij het koningshuis wel het geval is. Ik hoop dat u dat goed in de oren knoopt.

Buitenstaander
Buitenstaander18 mei 2021 - 10:38

@Zandb Als u goed nadenkt, en naar het interview had gekeken, dan had Maxima- wanneer het alleen om beeldvorming zou gaan- zich er wel iets makkelijker van af kunnen maken. Ik denk dat u haar activiteiten, en agenda schromelijk onderschat. En ja, dat betalen, daar is ie weer, dat is wel een dingetje he... Telkens weer.... och och geld en anderen in Nederland ....

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2021 - 13:57

Aurora01 Het is ook een charmeoffensief begrijp je? Ze waren wat in de peilingen gezakt en dat imago moest opgekrikt worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2021 - 7:14

Het is Comedie!

Markzelluf
Markzelluf18 mei 2021 - 8:58

Ik heb met plezier gekeken naar dit interview. Ik zag een betrokken, bevlogen, krachtige vrouw, die laat zien dat je 'in control' kunt zijn zonder je emoties uit de weg te gaan. Een voorbeeld!