Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koningin Maxima legt aan Merkel uit waarom ze feminist is

  •  
25-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
g20
Koningin Maxima verklaart tijdens de G20 in Berlijn feminist te zijn of althans in de feministische zaak te geloven. Tijdens een paneldiscussie met Duitse bondskanselier Angela Merkel, Amerikaanse presidentsdochter Ivanka Trump en IMF-directeur Christine Lagarde legde ze aan de Merkel uit wat het feminisme precies betekent.
De koningin vertaalde het feminisme als het zijn voor ‘gelijke rechten en keuzes’, waarna Merkel antwoordde dat ze dan inderdaad één is.
Ivanka Trump sprak over het belang van meer vrouwen in topposities. Toen haar gevraagd werd hoe ze dan over haar vader zijn seksisme dacht antwoordde ze het volgende:
"Ik ken de kritiek in de media. Maar in het bedrijf van mijn vader hebben tientallen jaren veel vrouwen gewerkt. Ze kregen alle kansen. Bij ons thuis was dat ook altijd zo. Hij gaf me alle kansen; er werd geen onderscheid gemaakt tussen mij en mijn broers."
De zaal lachte haar daarop uit en er klonk luidkeels boegeroep.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

Minoes2
Minoes226 apr. 2017 - 15:31

Zijn er nog vrije keuzes dan? Dacht het niet.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2017 - 16:33

Gelijke rechten en plichten dan maar?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2017 - 14:03

Ivanka Trump is een zakenvrouw. Maxima is de vrouw-van-iemand. Dat is geen beroep. De vaders deugen geen van beiden.

Piet de Geus
Piet de Geus26 apr. 2017 - 12:06

Maxima, wier core business het is om vrouw van de koning te zijn, noemt zichzelf feminist. Je moet maar durven. Het wachten is nu nog op de blindedarm die verklaart het belangrijkste orgaan te zijn.

4 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas26 apr. 2017 - 13:17

Ik kan maar niet vergeten dat Maxima een fan is van Katherina de Grote die haar man heeft omgelegd om zelf de macht te grijpen. Moest daaraan denken toen Maxima Romanov-juwelen droeg tijdens de inhuldiging en nog meer toen het parlement besloot haar regent te zullen maken indien onze koning voortijdig sterft. Gelukkig heeft de huidige koning geen echte macht en niet meer invloed dan zijn ambitieuze gemalin. En om invloed, niet om macht, was het Merkel te doen.

Pater
Pater27 apr. 2017 - 0:18

Volgens mij ben je in de war Piet, lees je post nog eens na.

Piet de Geus
Piet de Geus27 apr. 2017 - 10:00

"Volgens mij ben je in de war" Omdat jij het niet kunt volgen?

Pater
Pater27 apr. 2017 - 22:49

@Piet Ik hoopte dat je je redeneerfouten zelf wel zou zien, tegenvallertje. Een vrouw van de koning kan natuurlijk best feministe zijn. Met haar inzet voor de microkredieten maakt Maxima dat ook waar. Jezelf tot feministe verklaren betekent niet dat je jezelf als uiterst belangrijk vindt. De logica ontbreekt. Kan gebeuren, het wordt pas pijnlijk als je het de tweede keer weer niet ziet.

Kees Stop
Kees Stop26 apr. 2017 - 11:43

Wel logisch natuurlijk dat een bepaald soort publiek die ene vrouw met een vader toejuicht en die andere vrouw met een vader juist trakteert op boegeroep. Als goedmensen in Nederland zijn we voor de lieve vrede een tijd geleden al overeengekomen dat we kinderen niet verantwoordelijk kunnen stellen voor de misdaden van hun vader (en dan hebben we het niet over botte opmerkingen o.i.d.) ook al weigert dat kind zijn/haar vader af te vallen. In Berlijn weten ze dat natuurlijk niet.

Patrick Faas
Patrick Faas26 apr. 2017 - 11:21

Heel onconventioneel van Merkel, om op deze manier te proberen invloed uit te oefenen op baby Trump in het Witte Huis, en daarom ronduit geniaal. De zure reacties vallen me een beetje tegen. Hoera voor Merkel.

2 Reacties
Pater
Pater27 apr. 2017 - 0:19

Precies!

bob b.
bob b.27 apr. 2017 - 11:26

Dat ben ik met je eens. Invloed krijgen door de dochter in te palmen. Nu maar hopen dat het zin heeft of zou Merkel dit alleen doen om pa te pesten?

Molly Veenstra
Molly Veenstra26 apr. 2017 - 9:52

Het boe-geroep betrof niet Ivanka, maar haar vader. Haar vader die vooral 'respect' heeft voor vrouwen die hij lekkere wijven vindt. En die zoals wij allemaal weten een heel aparte wijze heeft om dit respect te uiten.

JohnVKR
JohnVKR26 apr. 2017 - 7:26

Als Ivanka haar eigen mening verkondigt zonder te verwijzen naar haar vader, zal ze misschien meer worden gerespecteerd. Als ze het dan op eigen kracht voor elkaar krijgt enig respect te verwerven, zal haar vader daar op termijn mogelijk ook van kunnen profiteren. Maar zolang ze steeds naar haar vader verwijst, zal niemand naar haar luisteren. Overigens is het wel een slimme zet van Angela Merkel om Ivanka uit te nodigen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2017 - 1:24

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2017 - 7:34

@ boenders Misschien moet je maxima gewoon beoordelen op haar eigen verdiensten. Haar inzet voor micro kredieten in nogal belangrijk voor het succes dat daarmee wordt geboekt. En binnen deze organisatie is er nogal wat respect voor de manier waarop zij dingen aanpakt. Overigens zijn er meer leden van het koningshuis die nogal wat verdiensten hebben op maatschappelijk relevante terreinen. Uiteindelijk is relevant wat de persoon in kwestie doet met zijn kwaliteiten en dan blijkt dat er naast Bernhard ook wat beter volk rondloopt. Interessant is de vraag wat bijvoorbeeld mensen uit het gevolg van putin presteren. Ik heb begrepen dat daar alleen dezelfde oplichters en dieven rondlopen als putin zelf is.

Sunny Olijk
Sunny Olijk26 apr. 2017 - 9:23

Eerst stel je een vraag, daarmee geef je aan dat je het niet weet. Vervolgens zeg je dat je het wel weet, en veroordeel je haar op wat jij denkt te weten. Zwak boenders, wist je dat jij je Nederlandse welstand te danken hebt aan o.m. de drugshandel (opium) in de koloniale tijd en andere uitbuiting praktijken zoals slavernij. Foei foei toch, Wie is hier hypocriet?

BARTOK81
BARTOK8126 apr. 2017 - 11:44

@Sunny Olijk ' jij je Nederlandse welstand te danken hebt aan o.m. de drugshandel (opium) in de koloniale tijd en andere uitbuiting praktijken zoals slavernij.' Wat dacht je van de mensen die dit land, dat na de Tweede Wereldoorlog compleet in puin lag compleet opnieuw hebben opgebouwd?

Rab2
Rab226 apr. 2017 - 15:32

"compleet in puin lag compleet opnieuw hebben opgebouwd" Ongenuanceerd taalgebruik en grote onzin, Bartok. Ons land is redelijk ongeschonden uit de oorlog gekomen. De industrieën, de havens, de rivieren, de mijnen, de koloniën, de kanalen, allemaal grotendeels in tact. Het centrum van Rotterdam was vernietigd, maar de Duitsers hadden de havens in no time weer in tact. Ze waren van groot strategisch belang. De zeeschepen lagen aan de kades, waar voorheen een stad aan gebouwd was. Een surrealistisch aangezicht.

Rab2
Rab226 apr. 2017 - 15:36

Ik denk Bartok, dat iemand die Sunny Olijk heet, de oorzaak is van jouw ongenuanceerde reactie. De naam doet een weinig Surinaams aan, en dan wordt in samenhang met slavernij een pijnlijke snaar geraakt.

BARTOK81
BARTOK8126 apr. 2017 - 19:31

@Rab Ahhh, de jij-bak.., en ook nog woorden in de mond leggen. 'Ons land is redelijk ongeschonden uit de oorlog gekomen. ' Heeft u dan geen enkel idee hoe hard er gevochten is Zeeland, Limburg, Noord-Brabant en Geldrop??

Pater
Pater27 apr. 2017 - 0:46

@Rab "Het centrum van Rotterdam was vernietigd, maar de Duitsers hadden de havens in no time weer in tact." De Duitsers hebben de Rotterdamse havens in 1944 grondig vernield en wat nog heel was meegenomen naar Duitsland.

Voice of Reason
Voice of Reason27 apr. 2017 - 8:17

"Ons land is redelijk ongeschonden uit de oorlog gekomen." Bel jij even iedere geschiedenisdocent die ik ooit heb gehad op? Want die zitten er allemaal naast.

Pater
Pater25 apr. 2017 - 22:45

Leuk hè, als je trots kunt zijn op je koningin! Zal me een zorg zijn dat ze uit Argentinië komt, ze is lekker wel Nederlands geworden.

1 Reactie
Sunny Olijk
Sunny Olijk26 apr. 2017 - 9:24

Maxima is helemaal prima, haar man ook. We mogen ons gelukkig zegenen met zo'n sympathiek ogend en betrokken koningspaar.

Driekeerlinksisrechts
Driekeerlinksisrechts25 apr. 2017 - 20:18

Laaghartig publiek. Gelukkig zit Ivanka op het podium en het schreeuwlelijke publiek heeft slechts een kaartje kunnen bemachtigen, de helden.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 apr. 2017 - 22:07

[Gelukkig zit Ivanka op het podium en het schreeuwlelijke publiek heeft slechts een kaartje kunnen bemachtigen, de helden. ] Met dezelfde vader had het schreeuwende publiek wellicht in plaat van zus Ivanka op het podium gezeten, het is maar wat je brengt waar je bent, voor de één is dat succesvol trouwen, voor de volgende is dat geluk hebben met wie je vader is, de derde deed het op eigen kracht. Van alle drie zat er een voorbeeld.

Sunny Olijk
Sunny Olijk26 apr. 2017 - 9:25

Jansen en Jansen, je kan iemand onmogelijk verwijten dat de ouders rijk zijn, of arm zijn. Daar kun je als kind niets aan doen. Je moet mensen op hun persoonlijkheid beoordelen, niet op de persoonlijkheid van de ouders.

bob b.
bob b.25 apr. 2017 - 17:45

Ik denk dat Merkel de enige is die het predikaat feministe kan dragen. Terecht dat Ivana Trump werd uitgelachen. Maar waarom Maxima niet? Beiden hebben hun macht niet op eigen kracht verkregen maar als dochter en vrouw van. Twee golddiggers. Wat is daar feministisch aan? Er zijn genoeg vrouwen te vinden die werkelijk iets betekenen voor de wereld of het feminisme, maar wie komen er opdagen? Twee totale nono's, die tot overmaat van ramp ook nog eens de dochter en de vrouw van totale nono's zijn.

6 Reacties
One Of The Lost Boys
One Of The Lost Boys25 apr. 2017 - 20:59

Onzin. Ook Merkel is een dochter van een in dit geval DDR machtige vader die leider was van een overkoepelende organisatie van de Evangelisch-Lutherse Kerk, die nauw samenwerkte met de SED-autoriteiten. Maar daar gaat het niet om. Angela Merkel, Koningin Maxima, Christine LaGarde, en ook Ivanka Trump hebben ondanks hun gezegende achtergrond, net als vele succesvolle zonen met machtige families (en niet noodzakelijkerwijs alleen vaders), hun grotere kansen met hun eigen talenten ook waar moeten maken door studie en het volgen van een carrière. Ik durf te b.v. stellen dat de eveneens uit een goed nest komende Hillary Clinton haar man Bill Clinton meer geholpen heeft president te worden dan dat hij haar daartoe geholpen heeft bij haar -vooral ook door eigen toedoen- gesneefde poging. Zo durf ik ook te stellen dat Donald Trump wellicht meer aan zijn dochter Ivanka te danken heeft President geworden te zijn dan dat hij haar heeft hoeven te helpen haar talenten te benutten en heeft hij haar niet voor niets in zijn directe entourage benoemd. Maar in alle gevallen is het onzinnig succesvolle vrouwen altijd in relatie te brengen met mannen die hen daarbij geholpen zullen hebben en dat niet bij mannen te doen.

Voice of Reason
Voice of Reason25 apr. 2017 - 20:59

Nu doe je alsof de definitie van een feminist een succesvolle vrouw is. Zowel arme als rijke mensen, self made miljonairs en erfgenames van een rijke familie kunnen zich inzetten voor vrouwen rechten. Dat Merkel succesvol is maakt haar overigens geen feminist. Hoe je het ook went of keert, haar schaffen das beleid heeft tot nu toe niet veel positiefs betekend voor de vrouwen in Europa.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 apr. 2017 - 22:08

[Maar waarom Maxima niet? Beiden hebben hun macht niet op eigen kracht verkregen maar als dochter en vrouw van. ] Ja h

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 apr. 2017 - 22:11

[Maar waarom Maxima niet? Beiden hebben hun macht niet op eigen kracht verkregen maar als dochter en vrouw van. ] Ja hè hè. Ivanka wordt natuurlijk niet uitgelachen omdat ze een kruiwagen heeft, maar door wat die kruiwagen in relatie tot de boodschap van Ivanka heeft laten zien. Van Maxima is (althans bij het publiek) niet een puur anti-feministische zelfs sexistische levensstijl van haar kruiwagen bekend. Dat is het verschil waarom er bij de één wel en bij de ander niet uitgelachen wordt.

manic
manic26 apr. 2017 - 7:19

hoe kun je iemand een gold digger noemen als ze uit een rijke familie komt en gled met geld trouwt...?

bob b.
bob b.26 apr. 2017 - 11:24

Het is toch alleen vanwege hun vrijgestelde status en de daarmee samenhangende privileges (veel gratis geld en geen noemenswaardige arbeid) en niet vanwege hun eigen verdiensten dat beide vrouwen zich kunnen voordoen als maatschappelijk nuttig. Hoe waarachtig zijn ze? Ivanka die met droge ogen beweert dat haar vader altijd respectvol is tegen vrouwen. Een dochter van een predikant die geheel op eigen verdienste premier van het belangrijkste Europese land wordt en zich tegen de publieke opinie en het eigen belang inzet voor dat van vluchtelingen is heel wat anders dan een meiske dat met een gouden lepel werd geboren en haar vrijgestelde status gebruikt om handtasjes aan de vrouw de brengen.

Machiels**1993
Machiels**199325 apr. 2017 - 15:37

Tóch, ironisch genoeg is die gelijkheid waarna zij zeggen te streven direct verbroken door het panel waarin ze zelf deelnemen. Er is volgens mij geen Man summit. Het feit dat hier waarschijnlijk lacherig over gedaan zal worden toont de ongelijkheid direct aan.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 apr. 2017 - 16:28

Het staat je anders geheel vrij er een te organiseren hoor

BarendDeVries
BarendDeVries25 apr. 2017 - 19:05

"Er is volgens mij geen Man summit." Er zijn dagelijks over de hele wereld heel veel Man-summits.

rbakels
rbakels25 apr. 2017 - 15:20

Merkel is het ultieme voorbeeld van vrouwenemancipatie. En je kunt van haar ook niet zeggen dat ze haar looks mee heeft, anders dan Ivanka Trump. Of Máxima. Intussen moet ik aan de arme Ulrich Merkel denken, die al lang van Angela gescheiden is maar zijn naam elke dag op voorpagina's ziet staan.

menage
menage25 apr. 2017 - 15:05

Vet makkelijk, vanuit een donkere zaal iemand toeroepen. Ook al ben je het oneens dan ben je nog een loser als dat je manier van protest is. Zie je wel vaker op links sinds Trump. Net zoveel inhoudt als alt-right. Geweld, mondsnoeren, ik dacht iemand nog iets van waardigheid zou moeten behouden.

Vondel3
Vondel325 apr. 2017 - 14:48

Medelijden met Ivanka. De boe-roepers voelen zich vast hele helden. Die zeer vriendelijke, progressieve, mensen hebben besloten wie de vijand is, en wensen geen woord meer te horen dat niet past in hun preconcepties.

4 Reacties
Fredolo
Fredolo25 apr. 2017 - 16:14

@Vondel. Mee eens. Hoewel het niet makkelijk is om open te blijven voor de ander (in dit geval Ivanka) en tegelijkertijd van mening te verschillen. Niet voor progressieve mensen en evenmin voor populisten.

Jan Vries
Jan Vries25 apr. 2017 - 18:34

Staat mij bij dat Trump vrouwelijke architecten opdrachten heeft gegeven en geen onderscheid maakte bij de onderhandelingen met mannelijke of vrouwelijke architecten. Dus uitspraken van zijn dochter zijn niet geheel bezijdens de waarheid.

mayhem
mayhem26 apr. 2017 - 8:29

@Jan Vries: en dit is wat zo'n vrouwelijke architect daar over te zeggen heeft: " Trump exploited his employing me. He claimed he “broke the glass ceiling” by hiring me. He declared that he did wonders for me, and when I came out against his candidacy, he tweeted that I was “nasty,” and at a press conference, he said I was dangerous and a terrible person. But even after that, his daughter bragged about hiring me, while his controlled media and supporters made me into a villain and a turncoat."

Rocko
Rocko26 apr. 2017 - 9:23

Ivanka kletste inderdaad niet uit haar nek. Je kunt van Trumps lompe gedrag vinden wat je wilt, van zijn eventueel verkeerde beslissingen ook, maar aan Ivanka's integriteit twijfelen is gemakzucht.

Voice of Reason
Voice of Reason25 apr. 2017 - 14:41

"De feminist" is onder het gewone volk vrij zeldzaam. Uit peilingen blijkt dat 85% van de Amerikanen vind dat man en vrouw gelijk zijn/moeten zijn maar slechts 18% noemt zichzelf feminist http://thelala.com/believe-womens-equality-identify-as-feminist/ Slechts 7% van de Britten noemt zichzelf feminist http://www.telegraph.co.uk/women/life/only-7-per-cent-of-britons-consider-themselves-feminists/ Dit heeft twee redenen, maar laat ik me beperken tot de ene waar ik aan moest denken toen ik de titel las. Feminisme is een elite aangelegenheid geworden. Een tijdje terug op deze site een artikel on de tag feminsme. http://www.joop.nl/opinies/tactisch-vrouw-stemmen Dit artikel roept om op bepaalde vrouwen die net onder de peilingen op de kieslijst te stemmen. Niet om wie ze zijn, niet omdat ze specifieke vaardigheden of ideeën hebben die ze geschikter maken, maar puur omdat ze vrouw zijn. Om zo hoog op de lijst van een nationale politieke partij te staan, moet je al aardig wat bereikt hebben. Alle vrouwen in het artikel hebben de top al bereikt. Het hele doel van deze 'feministische' actie was om een paar vrouwen van de top naar de absolute top te dragen. Wat doet deze actie voor de gewone vrouw? Wat hebben mijn moeder, zus en vrouw hieraan? Helemaal niets. En het zelfde geld voor het naar de top dragen van vrouwen in de bestuurskamer. Het dient vrouwen als geheel niet, het is een kruiwagen voor de 1%. Echte problemen die vrouwen wereldwijd hebben, worden hierdoor niet opgelost.

One Of The Lost Boys
One Of The Lost Boys25 apr. 2017 - 14:39

"Then I am one." One is the lowest odd. Maar even serieus. "Ivanka Trump sprak over het belang van meer vrouwen in topposities. Toen haar gevraagd werd hoe ze dan over haar vader zijn seksisme dacht.." Je wordt dus als vrouw bij de feministische Women20 Summit-bijeenkomst door andere vrouwen op doen en laten van je vader bevraagd en beoordeeld???? Als dat niet het toppunt van seksisme is. Dat het sec beoordelen op kwaliteiten, doen en laten van een vrouw zelf zelfs in deze omgeving afgemeten wordt aan dat van die van de mannelijke partner, vader, of familieleden. Dat Ivanka Trump haar positie bereikt heeft, naast dat ze zich er zelf d.m.v. studie en benutten van talent toe heeft moeten kwalificeren, zeker ook te danken heeft aan haar achtergrond en haar vader, geldt net zo goed voor Koningin Maxima, Angela Merkel, Christine Lagarde, maar ook b.v. de bij eerdere bijeenkomsten aanwezige Michelle Obama, die zonder uitzondering vanuit een bevoorrechte familie inclusief vader met invloedrijke positie hun kansen hebben benut.

Draconisch
Draconisch25 apr. 2017 - 14:11

Maxima: "Ik ben feminist. Of nou ja, ik geloof in de feministische zaak. Dat wil zeggen, ik weet wat feminisme is. Of hoe je het spelt. Dat heeft mijn man me laten zien. Jullie weten wie mijn man is, toch?"

1 Reactie
Pater
Pater27 apr. 2017 - 0:47

Pathetisch.

HarryB2
HarryB225 apr. 2017 - 13:51

Zijn er ook nog vragen gesteld over de vader van Maxima?

7 Reacties
H.Witte
H.Witte25 apr. 2017 - 15:49

Allicht niet. Wie wou je daar meer verantwoordelijk voor houden dan de vader zelf? Wat doet je overigens plezier aan zo'n kroegopmerking?

HarryB2
HarryB225 apr. 2017 - 18:09

@Henk Witte 25 april 2017 at 17:49 Nou ja, Ivanka Trump moest wel vragen beantwoorden over haar vader. Vandaar mijn vraag. Of is Trump bashen van een andere orde?

jandebakker
jandebakker25 apr. 2017 - 18:56

@ Henk Witte, Het is niet zo een hele rare vraag als je ziet dat Ivanka Trump ook werd afgerekend op haar vader.

Voice of Reason
Voice of Reason25 apr. 2017 - 19:38

@Henk, Lees het stukje over Ivanka in dit artikel nog eens.

mayhem
mayhem26 apr. 2017 - 8:15

Maxima zit er niet als assistent van haar vader, zoals Ivanka.

H.Witte
H.Witte26 apr. 2017 - 8:56

jandebakker en Harry B. Voor mij hoeft Ivanka Trump in deze setting ook niet op haar vader afgerekend te worden. Wel is haar positie toch een wat andere dan die van Maxima. Ivanka representeert (anders was ze niet uitgenodigd) de VS van President Trump. Maxima is uitgenodigd vanwege haar inspanningen in de derde wereld, waarvan de verzelfstandiging van de vrouw onderdeel is.

Voice of Reason
Voice of Reason27 apr. 2017 - 8:12

"Jandebakker en Harry B." Ben je me aan het negeren Henk? Valt me tegen van je.