Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koning laat koloniaal verleden oranjes eindelijk onderzoeken

  •  
06-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1950 keer bekeken
  •  
slavernijwimlex

“Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien”, stelt de koning in een verklaring.

De aankondiging van het onderzoek komt kort voor de Nederlandse overheid excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden. Op 19 december zullen verscheidene bewindslieden daartoe afreizen naar Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) biedt de excuses aan in Suriname. Dat is tegen het zere been van verscheidene Surinamers. Zij vinden dat de koning naar Suriname moet komen. Gelet op het verleden van de oranjes is dat allesbehalve een gekke gedachte.

De NOS schrijft: “Voorouders van de koning hadden naar alle waarschijnlijkheid zelf slaven en ze waren via de West-Indische Compagnie ook betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Ook zouden de Oranjes hebben geprofiteerd van de geldstromen uit het voormalig Nederlands-Indië.

Philip Dröge, auteur van verscheidene historische boeken, hield anderhalf jaar geleden aanmerkelijk minder slagen om de arm. Hij schreef: “Verschillende Oranjes hadden zelf slaven. Stadhouder Willem III had volgens recent onderzoek zelfs een heel legeronderdeel van donkere lijfeigenen. Prinses Marianne (1810-1883), dochter van koning Willem I, liet zich graag bedienen door haar Egyptische slaafje. Ze had het jongetje voor de gein gekocht op de markt in Cairo of Alexandrië. (…) Maar de rol van de Oranjes in de slavernij gaat veel verder dan hun persoonlijk bezit. Stadhouder Willem V was bewindvoerder bij de West-Indische Compagnie en zo betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Ook toen Nederland een koninkrijk werd en de Oranjes promoveerden tot vorsten, profiteerde de familie stelselmatig van de handel in menselijk leed. Slavernij genereerde handel en daarmee inkomsten voor de schatkist. En die schatkist was in de eerste helft van de negentiende eeuw van de koning.

Foto: Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark in 2013.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.