Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koning door het stof: 'Het doet pijn uw vertrouwen beschaamd te hebben'

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
wimlex
“Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, zegt koning Willem-Alexander woensdag in een verklaring. “Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen.”
“Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit om terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, aldus de koning die afsloot met de woorden: “We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.
De koning kwam vrijdag in opspraak toen bleek dat hij met zijn gezin was afgereisd naar Griekenland, waar code geel geldt. Het kabinet ontraadt naar oranje gebieden te gaan en ontmoedigt reizen in het algemeen.
Nadat er een storm van kritiek opstak, besloot de Koning op zaterdag terug te keren. De prinsessen Amalia en Alexia bleven nog enkele dagen langer in Griekenland. Zij vlogen dinsdagavond terug. Premier Mark Rutte erkende dit weekend dat hij een ‘ verkeerde inschatting ‘ had gemaakt bij de vakantie van de koning.
Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

Henk H
Henk H21 okt. 2020 - 18:38

Is Alexander misschien linkshandig? want ik zie zijn trouwring niet. of de foto is onscherp. En bij Maxima is het ook onduidelijk.

1 Reactie
Libertain
Libertain22 okt. 2020 - 10:33

In Griekenalnd is het niet verplicht om een trouwring te dragen.

Berend Boersma
Berend Boersma21 okt. 2020 - 18:29

Mooi toneelstukje.

Berend Boersma
Berend Boersma21 okt. 2020 - 18:28

Mooi toneelstukje. Ik geloof er geen barst van.

Jan Man
Jan Man21 okt. 2020 - 17:19

Wat een kruiperige toespraak. Er zal wel over nagedacht zijn dus het zal sommige mensen wel aanspreken, maar het komt op mij over als een schijnheilig toneelstukje.

Thuiszitter
Thuiszitter21 okt. 2020 - 16:27

Hij moet wat en meent er volgens mij geen flikker van. Zijn kop stond op onweer toen hij zonder mondkapje achterin de auto naar huis zat, hij had er volgens mij goed de pest in. ff slikken en schijnheilig je excuus naar het gepeupel aanbieden . Wat mij betreft had hij gewoon in Griekenland gezeten met zijn vrouw en dochters.

NoahAmber
NoahAmber21 okt. 2020 - 16:01

Jammer hoor dat Willem dit doet. De helft van de Nederlanders steken al dag in dag uit hun middelvinger uit naar het kabinet vanwege hun corona maatregelen. Willem gaat naar een bubbel waar code geel geldt. Geen enkel probleem om daar naar toe af te reizen Willem had inderdaad gewoon moeten zeggen: Wat willen jullie nu engerds. Jullie lappen zelf regels aan de laars en ik ga gewoon naar Griekenland waar het gebied waar ik naar toe ga geel is. En nu liggen jullie allemaal te zeiken. Pleurt toch allemaal op [dat mocht hij van Rutte zeggen, dat pleurt op]

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:32

Advies is alleen voor zakenreizen, nog steeds en zoveel mogelijk thuisblijven. Je mag hier zelfs maar met 4 personen buiten zijn. Ik neem toch aan dat hij Nederlander is of niet?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2020 - 12:51

Minoes ook niet alle Nederlanders lappen de regels resp adviezen aan hun laarsjes volgens mij.

NoahAmber
NoahAmber22 okt. 2020 - 17:23

@Minoes&tuin 22 oktober 2020 at 09:32 Advies is alleen voor zakenreizen, nog steeds en zoveel mogelijk thuisblijven. Je mag hier zelfs maar met 4 personen buiten zijn. Ik neem toch aan dat hij Nederlander is of niet? Hij ging naar Griekenland een geel gebied. Daar gelden andere regels dan het gele advies in Nederland. In Griekenland gaat die 4 personen niet op. En je zegt het zelf al: het is een advies! Net zoals vele, vele Nederlanders legt hij dat advies terzijde. Dat kan en dat mag. Willem lijkt dus sterker op het volk dan menigéén denkt. En hij handelt in deze ook zo

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 8:22

Noah Amber Het advies luidde anders dan de officiële voorschriften van het Rijk per land. Het ging over het afraden ( ook al mocht het misschien strikt genomen wel?)

NoahAmber
NoahAmber25 okt. 2020 - 17:27

@Minoes&tuin 24 oktober 2020 at 10:22 Noah Amber Het advies luidde anders dan de officiële voorschriften van het Rijk per land. Het ging over het afraden ( ook al mocht het misschien strikt genomen wel?) Precies, en om dat strikt genomen gaat het nu!

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 15:50

Als hij eerlijk zou zijn geweest dan zou het meer in de richting zijn van: "Het spijt ons oprecht dat een deel van het Nederlandse volk zo bekrompen is als wij hetzelfde doen als ongeveer 2 miljoen Nederlanders doen, maar dan op een veilige manier. We hadden niet verwacht dat de groep bekrompenen zo groot was, alhoewel wij beter hadden moeten weten gezien de ontwikkelingen de laatste maanden."

OlavM
OlavM21 okt. 2020 - 14:19

Nooit gedacht dat ik het nog eens voor de koning persoonlijk zou opnemen. De excuus-boodschap in de sociale media vandaag kunnen we m.i. beschouwen als een ruiterlijke erkenning van fout handelen. Ik zou zeggen: verder zand erover. Al vaak heb ik geschreven dat het koningschap een volkomen anachronistisch fenomeen is en menselijkerwijs niet zonder fouten kan worden bekleed. De grondwettelijke onschendbaarheid is bizar, met alle gevolgen voor de dienstdoende premier die voor elk koninklijk misstapje verantwoordelijk wordt gehouden. Nederland moet op dit punt eindelijk volwassen worden en bij de tijd komen. Met volle kracht vooruit naar een nieuwe Republiek der Verenigde Nederlanden. Waarin een president op tijdelijke basis kan worden gekozen, eventueel herkozen, en zelfs afgezet bij disfunctioneren. Zo moeilijk is het niet, al is de grondwettelijke weg om dit te bereiken lang en omslachtig.

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 okt. 2020 - 14:37

Ik moet er niet aan denken, al die instabiliteit die een republiek met presidentsverkiezingen om de vier jaar met zich meebrengt. En stabiliteit moeten we koesteren. Ik baseer mijn standpunt op de lessen vaderlandse geschiedenis en zoveel jaren kranten lezen over buitenlandse zaken.

johannn2
johannn221 okt. 2020 - 15:18

Een oudgediende prominent van een van de grootste politieke partijen dus. Geef mijn portie maar aan Vickie. .

axetothehead
axetothehead22 okt. 2020 - 8:40

@FransAkkermans1947 Nou zeg moet je straks iedere 4 jaar stemmen, wat een opgave zeg democratie. Stabiliteit laat mij niet lachen, dit is pure propaganda. Integriteit is daar ook nog ruimte voor, niet zolang we die familie graaiers onderhouden.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -21 okt. 2020 - 14:03

vanaf vrijdagmiddag tot nu : te genant voor woorden. Laten we voorlopig maar een Koningshuis ''in de schaduw'' aanstellen: weinig publieke lintjes, fotosessies TV programma's, publieke optredens .... terug naar hun Core-Business. De remuneraties mag best een s met de stofkam doorheen, maar voor de rest .... gewoon op de zijlijn.

Leontrotsky
Leontrotsky21 okt. 2020 - 13:14

De vorst laat zien hier dat hij echt vorstelijk kan reageren, dus we moeten van deze fout ook de conclusie trekken dat de Koninklijken wel degelijk over koninklijke gaven en gevoelens beschikken. We moeten deze mensen niet beoordelen op één fout maar beoordelen op al hun gedragingen en bezigheden en ze zijn wel degelijk de ambassadeurs van Nederland voor de SDG doelen en ook op het gebied van het openstellen van financiering voor iedereen in de derde wereld (leave nobody behind in creating a better, more inclusive and sustainable new world in which we are all one). Dus Ja er is een fout gemaakt en Ja dat is kwalijk, maar we moeten over onze schaduw heenstappen en aan de toekomst gaan werken want er zijn gigantische uitdagingen en problemen en we staan voor een totale reset en daarin kan het koningshuis ons leiding en sturing geven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 okt. 2020 - 12:57

Het zal allemaal best maar er is maar een echte oplossing, weg met het koningshuis. Of zoals Bert Wagendorp het in de VK zei: "We kunnen ook besluiten van ons land weer de trotse republiek te maken die we ooit waren. Kunnen de Oranjes op vakantie waarheen en wanneer ze willen en lekker jakkeren met de nieuwe speedboot: iedereen blij."

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 okt. 2020 - 12:59

Max Pam maakte wel de mooiste column over dit tenenkrommende drama. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/als-ik-mijn-bronnen-aan-het-hof-mag-geloven-is-dit-hoe-het-gesprek-tussen-de-koning-en-premier-rutte-verliep~bc0df3c1/

Buitenstaander
Buitenstaander21 okt. 2020 - 13:22

@Martin Nou de rest van NL nog die hetzelfde vindt.... ai.... De Trotse Republiek, nou help me even, hoor ik hier VOC mentaliteit? Misschien even de boekjes in: NL was vaak de grootste puinhoop waneer het bestuurd werd door wijze mannen of ten tijde van de Republiek.... en btw: de Koning is slechts cermonieel, maar dat bootje he...... dat zit u dwars als arme NLder kijkend naar anderen. Zo kennen we ons weer :-)

Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 13:33

Het verhaal van Max Pam zit achter een betaalmuurtje, onbruikbaar.

MB19
MB1921 okt. 2020 - 13:47

Nee hoor, dan ben ik niet blij. Of we nu een monarchie blijven of een republiek worden er blijven altijd mensen die wat te jammeren hebben!!

johannn2
johannn221 okt. 2020 - 15:22

Martin, Dromen van een geïdealiseerd verleden dat nooit bestaan heeft. Heel nationalistisch. .

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 okt. 2020 - 12:54

Ja, met President als Trump of Putin ben je gelijk van dit soort tenenkrommende filmpje's af.

1 Reactie
BigKnor
BigKnor21 okt. 2020 - 15:13

@Dick Roelofsen Dan heb je andere tenenkrommende filmpjes. Zoals: "I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky." of een Pechtold die vergeet melding te maken in het geschenkenregister van de ontvangst van een penthouse want dat is privé.

Aurora01
Aurora0121 okt. 2020 - 12:54

Kan mij niet voorstellen dat het van dit koppel zelf komt. Daar is het toch te arrogant voor.

tinekea2
tinekea221 okt. 2020 - 12:30

Hare majesteit kijkt als of ze haar laatste oortje versnoept heeft, de arme schat

1 Reactie
OlavM
OlavM21 okt. 2020 - 14:27

Haar vakantie, waarnaar ze ongetwijfeld heeft uitgekeken, is dan ook behoorlijk versjteerd. Dus ik kan het me volledig voorstellen. Gelukkig heeft ze nog oortjes genoeg! (Een oortje= twee duiten, oftewel 1,25 guldencent).

Salute3
Salute321 okt. 2020 - 12:24

De Koninklijke familie heeft niets fout gedaan, door naar hun vakantiehuis in Giekenland te vertrekken. Ook zij hebben het echt op vakantie. Dagelijks vliegen of rijden mensen naar hun vakantiebestemming en/of naar hun zakelijke afspraak en daar hoor je niemand over. De vraag is alleen of de familie Oranje, vanuit hun positie, wel voldoende voeling hebben met de Nederlandse samenleving. Ook kun je vragentekens plaatsen bij de zogenaamde expertise van medewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst en andere adviseurs. Ook nu weer had deze commotie over de koninklijke familie kunnen worden voorkomen als de samenleving hierover eerst was gepost.

Martinel
Martinel21 okt. 2020 - 12:15

Hoe vaak zou dit zijn gerepeteerd? "Ja nu je hoofd naar mij draaien, gezicht in de plooi". Als dit Rutte's afschuifmomentje was, dan is dat in ieder geval geslaagd. Verder één grote poppenkast.

3 Reacties
johannn2
johannn221 okt. 2020 - 15:30

Martinel, Wat een inhoudloze antipathie, Martinel. Béetje welwillendheid. Zon in het water schijnen enzo. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:24

Johannn Zon in het water zien schijnen en zo? Over een inhoudloze antipathie gesproken!

johannn2
johannn222 okt. 2020 - 16:06

Minoes, Wat is er antipathiek aan een in het water schijnende zon, Minoes? .

Marcus A.2
Marcus A.221 okt. 2020 - 11:59

Goed dat de koning zijn hand in eigen boezem steekt en tevens in die van hare majesteit de koningin. Ons boegbeeld is daarmee tevens een voorbeeld

Grietje Genot
Grietje Genot21 okt. 2020 - 11:53

Nou, vooruit, zand erover. Ik heb Maxima wel 's ontmoet, en die heeft haren op de tanden, als die iets zegt dan geloof je het. Enfin, ik glip zometeen ook even de grens over: in Germania loop je minder risico, de mensen zijn genuanceerder (dat ik dat nog 's zou zeggen!) en (vooruit) gezeglijker. Dus daar is het beter toeven. Bovendien gaat het wandelpad die kant op. Fluitend verder.

itsme3
itsme321 okt. 2020 - 11:49

Aan haar gezicht te zien heeft Maxima nog steeds zwaar de pest erover in dat haar een vakantie door de neus geboord is.

1 Reactie
johannn2
johannn222 okt. 2020 - 16:09

itsme, Roddelen schijnt gezond te zijn volgens onderzoek. .

Greendutch
Greendutch21 okt. 2020 - 11:42

hij moet wel, tenslotte betalen wij hem, maar netjes was het allemaal niet daarnet Kee & van Jole (waarom staat die niet meer wekelijks in de apple podcast app?) in nieuws.bv gehoord: Rutte wist, Alex had mogelijk niet geluisterd naar mensen om hem heen, RVD had moeten waarschuwen ets. voordeel van een republiek: geen geheimen , gewoon alles lekker openbaar, goede onderzoeksjournalistiek en alles wordt openbaar ik heb een hekel aan geheimzinnigheid

Dave Velzen
Dave Velzen21 okt. 2020 - 11:34

Rutte moet door het stof. Want hij is ministerieel verantwoordelijk voor het koningshuis.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 okt. 2020 - 12:56

Daar ben ik het mee eens. De koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk. En dat betekent dat Rutte de klappen op moet vangen. Dit soort boetedoeningen lijken mij ongrondwettelijk.

Norsemen
Norsemen21 okt. 2020 - 11:19

Dit heeft de koning niet vrijwillig gedaan denk ik.

Aart van de aap
Aart van de aap21 okt. 2020 - 11:19

Wie is deze bolle man, met deze ordinaire vrouw ?

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber21 okt. 2020 - 16:03

De sneuste rectie tot nu toe.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*21 okt. 2020 - 11:14

Dag. Kunnen wij nu gewoon verder met andere wat veel belangrijkere zaken in het leven op dit moment a.u.b.?.✌ Ik gun wel Prinses Amalia en Prinses Alexia een korte vakantie van een paar dagen in hun eigen tweede huis in Griekenland hoor, gezien ze beide blijkbaar nu herftsvakantie hebben. Zoals onze MP al blijkbaar heeft gezegd, is dat wel een privé zaak tussen ouders en dochters wat mij betreft. Maar dan wie ben ik?. Een fijne dag. ????

3 Reacties
Norsemen
Norsemen21 okt. 2020 - 11:21

Eens, laat die meisjes lekker op vakantie gaan.

Bouwman2
Bouwman221 okt. 2020 - 11:35

Niet overdreven met bescheidenheid strooien. Je mag er soms best wel wezen, hoor. Van mij mag bijna alles.Je mag ook best schrijven dat eerst de mondkpapje was verboden en nu verpicht is gesteld. Ik wacht nog op de bestelling, je kunt ook niet in je eentje roepen dat je de tegenstander aantrekkelijke vindt combineren. dan de thuisploeg.

Zapata
Zapata21 okt. 2020 - 11:59

Ik gun ze hun hele leven vakantie en dat kan ook want ze bezitten minimaal een miljard. Dus als ze dat nou eens doen, Nederland een republiek wordt dan zijn we meteen af van dit staatsrechtelijk gedrocht. Kunnen we eindelijk verder met zaken die wel belangrijk zijn.

Daniel Blank
Daniel Blank21 okt. 2020 - 11:13

Weet je wat pijn doet, dat wanneer je oproept tijdens een voorleessessie dat iedereen het aankomend jaar het zwaar krijgt, ook financieel. Maar dat jij wel meer toeslag krijgt en je dochter 1,6 miljoen per jaar gaat vangen. Kijk dat doet pijn. Deze man heeft aangetoond dat het hem aan sociale antennes ontbreekt en het letterlijk een poppenkast is. Veel competenties worden immers niet overgeërfd, maar zijn afhankelijk van opleiding, talent en empatisch vermogen.

Sailor2
Sailor221 okt. 2020 - 11:08

Het is ook wel pijnlijk dat als 7 miljoen mensen luisteren naar de toespraak van Rutte de vertegenwoordiger van het land zijn koffers aan het pakken is. Geloof niks van Ruttes schuld, geloof meer in een koninklijke dramkloot.

JoepJos
JoepJos21 okt. 2020 - 10:44

De pijn zal wel niet zo diep zitten aangezien de prinsesjes pas later terugkeerden. Dat van dat volle vliegtuig, werkelijk, daar trapt (bijna) niemand in.

axetothehead
axetothehead21 okt. 2020 - 10:43

Hij weet het mooi te vertellen..Jammer alleen dat er waarschijnlijk een peleton aan tekstschrijvers en PR mensen voor dat stukje tekst verantwoordelijk is. Totaal niet oprecht..

2 Reacties
Zapata
Zapata21 okt. 2020 - 11:57

Hij weet helemaal niets te vertellen. Dit is door een typegeit van Rutte geschreven en op een autocue gezet. Dat moest hij zeer tegen zijn zin in voorlezen en dat deed hij ook nog eens zeer beroerd. Wat een poppenkast.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:30

Zijn mond zegt iets anders dan de tekst, zeer verbeten trek, alsof hij zijn woede moet inhouden.