Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Koning gaat van 'beetje dom' naar 'heel onverstandig'

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kee & Van Jole bespreken, direct na publicatie, in De Nieuws BV op NPO Radio 1 en NPO 2 de verklaring van koning Willem-Alexander over de Griekse vakantierel. Van Jole constateert dat de koning jaren geleden bij de affaire rond zijn Argentijnse schoonvader volgens eigen zeggen ‘een beetje dom’ was geweest en nu zichzelf  ‘heel onverstandig’ noemt. “Dat is een leercurve die de verkeerde kant opgaat.” Kee is veel milder en vraagt zich af hoe het kan dat niemand van de Rijksvoorlichtingsdienst “waar heel slimme mensen werken” de koning voor deze faux pas heeft kunnen behoeden.
Van Jole zegt dat het opvallend is dat het kabinetsbeleid inzake corona mislukt is en Nederland nu een van de minst effectieve landen is in de bestrijding van het virus maar dat politieke onrust uitblijft. “Terwijl er anders bij wijze van spreken al een politieke crisis ontstaat als het huisvuil niet op tijd wordt opgehaald. Je ziet er ook niks van terug in de peilingen. Misschien dat de oppositie haar kruit droog houdt met het oog op de verkiezingen.”
Kee beaamt dat het de oppositie niet slecht uitkomt dat klungelende ministers het kabinet zelf beschadigen maar vindt de kritiek op het Nederlands beleid onterecht. “Andere landen doen het echt niet beter.”
Van Jole stoorde zich aan de uitspraak van de koning dat er op den duur sprake zou zijn van een terugkeer naar het normale leven. “Zelfs als het virus morgen verdwijnt dan is er nog geen kans op hervatting van het normale leven omdat er een enorme economische crisis is. Het debat moet gaan over hoe daar op gereageerd gaat worden. Wat we nodig hebben is een zorgzame overheid en dat staat haaks op de overtuigingen van Rutte.”
Kee gaat tenslotte nog in op de nieuwste ontwikkelingen rond Henk Krol en Henk Otten van de Partij voor de Toekomst die ruziënd over straat rollen. “Ik had gedacht dat Henk verstandiger zou zijn.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Greendutch
Greendutch22 okt. 2020 - 9:21

de 'koning'wordt van ons belastinggeld betaald, dus eigenlijk zijn wij zijn werkgever (??iemand -koning en adel- zou 'meer' of 'beter' zijn omdat men in een bepaald nest geboren is??) welke werkgever vindt het oké als een werknemer op vakantie gaat als het bedrijf dreigt om te vallen? dit hoort toch in overleg te gaan? m.i. heeft Alex eieren voor 'ons' geld gekozen en maar concessies gedaan, om verzekerd te zijn van inkomen. status, aanzien, woning(en) etc. Kee heeft m.i. gelijk wat betreft corona: NL andere landen, kijk maar op de kaarten blij met een stevig, open debat t.o. het voorzichtige, omslachtige, verhullende gepraat van regering. er had vanaf begin luid en duidelijk moeten gesproken worden over wat, hoe, waarom en waarvoor zaken staan . dat was bedreigender en meer verontrustend geweest maar had mogelijk meer bewustzijn gevormd. ik wist op dag 1 al -geïnformeerd door reguliere media- dat het lang zou gaan duren, minimaal 1 1/2 á 2 jaar voordat er een vaccin is! men had enkel uit hoeven leggen hoe we die tijd door gaan maken om de zorg te sparen. waarom de regering dat niet meteen gedaan heeft is m.i. te wijten aan de voorliefde voor bedrijvigheid. cliché: eerlijkheid duurt het langst. een beter idee was om iedereen een basisinkomen te geven, direct te betalen aan mensen ipv bedrijven, dan hadden ondernemers(organisaties) nu niet elke dag hoeven huilen voor een terugkeer naar vroeger. vroeger is voorbij, we moeten naar een toekomst werken waarin voor iedereen en alles plaats en respect is.

quatsch
quatsch21 okt. 2020 - 22:12

Kee:“Ik had gedacht dat Henk verstandiger zou zijn.” Valt onder noemer: right wing puppy love.

Fons Wijers
Fons Wijers21 okt. 2020 - 21:33

Ik kan radio of tv niet aanzetten of er wordt gesproken over het retourtje Griekenland. Veel teveel aandacht voor iets kleins, een ongelukkige inschatting van de koning, waarvoor hij zijn excuses heeft aangeboden. Prima, en dan is het klaar wat mij betreft. Er zijn belangrijker dingen.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 6:54

Fons Dan is het klaar, wat u betreft. Anderen denken daar anders over. Die vinden het misschien heel heel raar, dat u zich niet druk maakt over zo iets belangrijks. En zo schiet zo'n discussie natuurlijk wel lekker op.

Buitenstaander
Buitenstaander21 okt. 2020 - 15:28

Nou in ieder geval fijn dat de Koning toegeeft dat het verre van handig was. Kan menigeen van leren. We wachten nl nog op Halsema, maar waarschijnlijk niet echt een dingetje van links.... En vwb de'zorgzame overheid'. Hoe ver wil je het hebben? We vinden als NLers toch zo vaak dat we het zelf goed weten; dat we zelf wel beslissen wat we doen, en dan mag de overheid de scherven oprapen? Dat we veel meer dan 100 miljard aan zorg en sociale voorzieningen uitgeven is niet genoeg? De overheid is niet het ezeltje in de tuin dat geld en subsidie poept als mensen piepen, inclusief voor onze Hilversumse bubble....

2 Reacties
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 7:07

Norm Bent u zo achterlijk? Dat u deze kwestie in verband wilt brengen met het gedrag van Halsema als bewijs van de waarschijnlijk totale linkse ondeugd? Uw wel heel anekdotische en dan ook nog eens in dit geval onjuiste 'bewijs' voor uw frame dat links nou niet bepaald fouten toegeeft, zal hoop ik weinig gehoor vinden. En voor wat betreft de zorgzame overheid is het natuurlijk een vraag, hoe ver je het in het algemeen wil hebben. Dat lijkt me vanzelfsprekend. Maar wanneer we het nu even tot dit belangrijke onderwerp beperken (en dus niet, zoals u probeert, van onderwerp te veranderen) dan is dit inderdaad natuurlijk geen goed voorbeeld van die zorgzaamheid van de overheid (waaronder ik hier ook het koningshuis reken) waar de overheid garant voor wil staan.

Karingin
Karingin22 okt. 2020 - 10:37

En nog zo'n huiler, compleet off topic en nog onvolledig ook...want een groot deel van de uitgaven waar je 't over hebt gaat niet naar burgers, maar naar allerlei managers, consultants en ander overbodige cowboys. Het systeem is verrot, maar daar is het slechtse smaldeel blind voor, nee sterker nog, je gelooft echt dat dit het best mogelijke is

Theo Joekes
Theo Joekes21 okt. 2020 - 15:18

Je kunt nu natuurlijk heel politiek opportuun proberen te scoren tegen Rutte vanwege een Koninklijke familie die hem even in verlegenheid bracht maar toch echt vooral henzelf, en dan zelfs ook nog de schoonvader van de vorstin erbij halen al heeft die er toch echt niks mee te maken, maar er is veeleer reden, tenzij je er al even politiek opportuun niet aan wil, het nieuws over de rode "koningin" van Amsterdam voor het voetlicht te brengen die er nu ook met een gedegen vernietigend rapport van deskundigen gekleurd op staat. Uit dat rapport: "Drie onafhankelijke onderzoekers kraken de manier waarop burgemeester Femke Halsema, politiebaas Frank Paauw en toenmalig hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink de demonstratie tegen politiegeweld hebben begeleid. Juist omdat er in Amsterdam zoveel ervaring is met demonstraties, zo’n 1500 per jaar, werd te makkelijk gedacht over dit protest, concluderen hoogleraar Arjen Boin, voormalig officier van justitie Kitty Nooy en oud-burgemeester Peter van der Velden. Bovendien werden de door corona aangescherpte richtlijnen, die betrokkenheid van de GGD voorschrijven of de termijn waarop een demonstratie aangemeld moet worden, voor deze demonstratie terzijde geschoven. Ook had niemand van tevoren bedacht wat er moest gebeuren als de demonstranten zich niet aan de afstandsregels zouden houden. “Met de wijsheid van achteraf kunnen we stellen dat een vorm van collectieve passiviteit overheerste op die mooie tweede pinksterdag.”"

2 Reacties
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 7:14

Theo Twee zaken die niets met elkaar te maken hebben, hebben nu eenmaal niets met elkaar te maken. Via allerlei trucs kunt u natuurlijk proberen de aandacht af te leiden maar hier staat het gedrag van de koning (en dus dat van de regeringsleider) nu eenmaal ter discussie. Nou. Beperk u daar dan ook toe. Oh ja. En Halsema heeft het ook verkeerd gedaan. Daar niet van. Maar net zo min als de vader van Maxima hier iets mee te maken heeft, heeft Halsema hier iets mee te maken. De zorgzaamheid van de overheid uit zich op veel gebieden en wat betreft zeer uiteenlopende zaken.

Karingin
Karingin22 okt. 2020 - 10:31

De link tussen Maximá's papa en het koningshuis is toch echt een stuk duidelijker en relevanter, dan die met Halsema. Altijd grappig hoe slechtse luitjes als Joekel op hun achterste pootjes staan als anderen met whataboutisms komen, en dan huilend roepen wat een hater je bent...en o ja, gebrek aan zelfreflectie is ook altijd zo'n terugkerend verwijt... You might wanna take a look in the mirror...