Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Komt na de islam het katholicisme aan de beurt?

  •  
08-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wat moet de gevaarlijke ideologie zijn die Polen tot dronkaards maakt en potentiële inbrekers
Na de moslims zijn de Polen aan de beurt. Op maandagavond verklaarde drs. Louis Bontes, Kamerlid en campagneleider van de PVV dat het water de bewoners tot aan de lippen stond en dat nietsdoen geen optie was. Hij bracht werkloze Poolse arbeiders (samen met Bulgaarse en Roemeense immigranten) in verband met drankmisbruik, overlast en een inbraak golf.
Diezelfde dag had Bontes’ politiek leider Geert Wilders nog op de rechtbank een strafrede afgestoken tegen de islam. Hij beschuldigde de moslims nergens van, maar hij stelde wel vast dat de Islam uit de woestijn kwam en dan ook een woestijn creëerde.
Nu ook de Polen het hebben verkorven bij de PVV, staat de partij voor een probleem. Wat moet de gevaarlijke ideologie zijn die hen tot dronkaards maakt en potentiële inbrekers? Zij belijden massaal het katholieke geloof zoals blijkt in de grote steden waar sommige kerken op zondag ineens weer stampvol zitten.
Zou het komen van het katholicisme? Ook de Roemenen en de Bulgaren belijden deze godsdienst. Hún priesters dragen zelfs een baard net als de radicale imam, die Wilders als getuige naar zijn proces heeft opgeroepen. Het godsdienstig verschil tussen de Rooms- en de oosters of Grieks-katholieken beperkt zich tot de filioque-kwestie. Gaat de H. Geest uit van God de vader en God de Zoon of gaat deze uit van God de Vader dóór God de zoon? Het is haarkloverij en een buitenstaander zegt: dat katholicisme is één pot nat. Die zogenaamde verschillen bestaan  alleen om de ongelovigen zand in de ogen te strooien, zegt de traditionele papenhater.
Zal daarom de PVV na de islam het katholicisme in de ban doen? Als een gevaarlijke geesteshouding die alleen maar tot overlast, dronkenschap en inbraken leidt? Zal men de zaken eens diepgaand bekijken om vervolgens tot de conclusie te komen dat rooms katholieken gehoorzaamheid verschuldigd zijn aan de paus, een buitenlands staatshoofd met een wereldomspannend netwerk? Hoe staan die katholieken trouwens ondanks al hun mooie praatjes écht tegenover de IRA?
De Roemenen en de Bulgaren aan de andere kant maken deel uit van autocephale kerken. Dat wil zeggen: ze zijn zelfstandig, maar de hoofdkwartieren moet je wel in Boekarest en Sophia zoeken, niet binnen onze dijken. Wat voor een hand strekt zich daar uit over ons geplaagde Nederland?
Het zou wel van consequentie getuigen als de PVV de Poolse zondebokken ook aanpakte via hun godsdienst, zoals ze het nu al met mensen van oriëntaalse, met name Marokkaanse afkomst doen. Dan keert het antipapisme weer terug in de Nederlandse politiek. Het katholicisme heeft wél dit: de heilige Michael , Sint Joris en Jeanne d’Arc

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

matrix2
matrix28 feb. 2011 - 7:23

Jezus, de profeet van de Polen dronk wijn... veel wijn. Je kunt de Polen tevens betrappen op het breken van broden in de supermarkt. Vaticaanstad, het Mekka van de Polen kent geen scheiding van kerk en staat.

7731BK11
7731BK118 feb. 2011 - 7:23

Daar kon u wel eens gelijk in hebben, HvdHorst. Dat katholicisme bestaat toch uit hysterische carnavals, dronkenschap, kinderverkrachting, Poolse tsunami's en vooral Limburgers incl. Geert Wilders ???? Kan hij zijn tanden op stuk bijten. !!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos8 feb. 2011 - 7:23

Als historicus moet je weten dat we een 'katholieken'-probleem hadden tot en met de negentiende eeuw :-). Het klopt inderdaad dat de katholieke kerk een behoorlijke instroom heeft van (conservatieve) oost Europese katholieken maar ik heb nog niet gehoord dat deze katholieken oproepen tot een heilige oorlog of in de Rotterdamse metro met bomgordels zijn gearresteerd of zoals godsdienstige fanatici in de VS abortusklinieken bestormen en artsen bedreigen. Enige nuance lijkt me dus op zijn plaats.

ErnsTT2
ErnsTT28 feb. 2011 - 7:23

Hmmm, eerst laat meneer Bontes zijn huis verbouwen door Poolse lijfeigenen, en als het erop aankomt loon naar werken uit te moeten betalen wil ie ze deporteren? Zo erg was alleen Stalin :-(

fjacobse
fjacobse8 feb. 2011 - 7:23

--- Na de moslims zijn de Polen aan de beurt. --- In het verkiezingsprogramma uit 2010 staat al te lezen dat de PVV de toestroom van Polen wil terugdraaien. Dus om nou te doen alsof Bontes met iets nieuws is gekomen lijkt me een beetje overdreven.

jvanarkel
jvanarkel8 feb. 2011 - 7:23

Han, wat een goed stuk. Maar als de Polen, Roemenen en Bulgaren zich meer met hun geloof zouden bezig houden dan zouden er juist minder problemen zijn. :) Daarbij vermoed je of probeer je al deze mensen in de katholieke kerk te stoppen. Bij de bengels van Jeltje gaat het om mensen die de fout ingaan en voor het overgrote deel islamitisch zijn, het zijn dus geen islamieten die de fout begaan maar generaliserend van Noord Afrikaanse afkomstigen die islamitisch zijn. Beetje jammer om het te proberen 1 op 1 over te zetten om als metafoor te dienen. Daarbij is het niet alleen deze L Bontes, maar voornamelijk de PvdA wethouder uit diezelfde bengel stad die er over begonnen is.

FransAkkermans
FransAkkermans8 feb. 2011 - 7:23

Van der Horst zoekt verbanden op een manier die me doet denken aan een anekdote over sociologisch onderzoek vroeger. De onderzoeker vroeg zich af waarom beneden de grote rivieren de Bond van Grote Gezinnen zoveel leden telde. Hij ontdekte dat er in die streken elke vrijdag vis op het menu stond. De conclusie lag voor de hand. De regelmatige consumptie van vis doet het kindertal stijgen. Van der Horst probeert de PVV te linken aan een probleemstelling die deze partij niet heeft gesteld en gaat niet in op de (al dan niet vermeende) overlast die de partij zegt te willen tegengaan in wijken met veel dronken Polen. Ik denk dat de discussie aangaan een effectievere manier van oppositie bedrijven is dan het zoeken van spijkers op laag water.

Maastricht2
Maastricht28 feb. 2011 - 7:23

Zo kun je wel overal iets achter zoeken.

Opinius
Opinius8 feb. 2011 - 7:23

Warempel dat zal het zijn Han ,die jezus ook met zijn water, dat ie verdraaid tot overamp tot wijn maakte. zo krijg je die katholieken wel aan de drank ja dát zal het zijn,en natuurlijk aan een losgeslagen leven alom. de islam verbied alcohol ,.wat zal daar de schuld zijn van al die overlast alom. tis wat, wat zal het morgen weer zijn wat de "hoogbeschaafde" pvv ons in hun "volkspedagogie" wil onderrichten over rassen geloven en culturen.

meijerlahn
meijerlahn8 feb. 2011 - 7:23

Een kwart van het katholieke Limburg heeft op blondie gestemd. Hij zou wel gek zijn om zijn kiezers tegen de schenen te schoppen door het katholicisme te bekritiseren. Maar blondie zou blondie niet zijn om aan zijn tirades een dusdanige draai te geven, zodat de PVV-adept een nieuwe zondebok aan het rijtje kan toevoegen.

Klaas2
Klaas28 feb. 2011 - 7:23

Je was die tienduizenden jongetjes vergeten die door paters zijn verkracht

Dehnus
Dehnus8 feb. 2011 - 7:23

Nah Wij noordelijke Pagans zijn dan aan de beurt. Hoe durven wij in iets anders te geloven dan in de Judeo Christelijke waarheden. Weg met die kerstboom en de midzomernacht viering :). Die Noordelijke Noordpool cultuur heeft niks anders voort gebracht dan Sneeuw en Walvis vlees. Waar is de Scandinavischie Mozart, De Zweedse Bill Gates of de Deense Gerard Reever ;). (Grapje niet boos worden enzo, aangezien een Half Deen als ik ook wel van een lolletje houd hoor ;). We zuipen niet alleen hehehe..)

JoopSchouten
JoopSchouten8 feb. 2011 - 7:23

Wat een mix weer Han. Immigranten, religies, 'de duivel' en zondebokken. Wilders krijgt het nog druk. Laten we al die duivelse gedachtes eens even gaan uitdrijven. Ken je de Afrikaanse Dominee Excorcist Dans Methode? Goed voor de heupen. Heel slow. http://www.youtube.com/watch?v=cJy5myiZbfs : )

DikBrix
DikBrix8 feb. 2011 - 7:23

Volgens mij legt Han vd Horst de vinger op de zwakke plek van de redenaties van Wilders cs. Het gaat niet echt om de islam, maar vooral om de allochtonen. Dat is al vaker gebleken, ook uit de vragen over wat allochtonen de Nederlandse staat kosten. Die vraag had niets met de Islam te maken. Nu komen de Polen etc, dus zal Wilders daar ook een geloof bij moeten zoeken.

AleistarSirius
AleistarSirius8 feb. 2011 - 7:23

"Het zou wel van consequentie getuigen als de PVV de Poolse zondebokken ook aanpakte via hun godsdienst, zoals ze het nu al met mensen van oriëntaalse, met name Marokkaanse afkomst doen." Trekt Han van der Horst daarmee in twijfel of de PVV consequent zal gaan zijn ten aanzien mensen uit Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije om ze tegenover het electoraat af te rekenen op grond van hun ‘ideologische’ achtergronden (daarmee religie) wanneer ze als delinquenten te bestempelen zijn? Want ik meen dat inmiddels wel duidelijk mag zijn dat de PVV het vizier specifiek op de Islam heeft gerichte wegens, vanuit hun oogpunt, het politieke karakter van de zogezegde ideologie van de religie. Beschouwd de PVV het katholicisme uit Polen, Roemenie en Bulgarije als politieke geïnspireerd oftewel een politieke ideologie en daarmee niet een religie? Ik geef de PVV genoeg credit - of je het leuk vind of niet hebben ze het namelijk wel ver geschopt - om te kunnen aannemen dat de PVV dan het minderheidskabinet niet zouden gedogen met het CDA als regeringspartij aangezien het CDA erg vertrouwd is met het katholicisme. Zo zou ik daarop een antwoord proberen te vinden. Sterker nog de PVV zegt dat de Islam zich onderscheid vanwege het 'feit' dat het een politieke ideologie zou zijn in vergelijking tot bijvoorbeeld het Christendom wat een religie is. Het is wat mij betreft een schijnbeweging te suggereren dat de PVV in staat zou zijn (lees: politiek te kunnen verantwoorden) het katholicisme op een dusdanige manier aan te pakken als momenteel het geval is met de Islam. Zeker gezien het feit dat de heren van de gedoogconstructie van plan zijn het vier jaar met elkaar uit te houden. Dus vraag ik me af wat de bedoeling van de tekst is: Waarvan probeert de heer van der Horst ons te overtuigen? Misschien kan van der Horst dit zelf ophelderen? Want wat je krijgt is een discussie die - niet temporeel - vanuit een standpunt, zo eloquent verwoord, vertrekt zoals deze van Centurio Veritas: "Overigens denk ik dat er geen relatie is tussen de overlast die sommige groepen Polen veroorzaken en hun religie c.q. cultuur. Een relatie die weldegelijk te leggen is bij moslim(s)(-jongeren) en hun oorspronkelijke cultuur." Dat noemen de hypergevoelige onder ons de toon van het debat. Maar in feit is het een politieke mening die door een inmiddels gewone establishment partij, de PVV, wordt verkondigd. Van der Horst zou zijn kritiek moeten richten op het CDA ten aanzien van mensen die afgerekend worden op basis van een zogezegde ideologie die ze aanhangen niet de PVV. Ja, het zou, vanuit de religie/theologie geredeneerd, van consequentie getuigen als de PVV op die manier met mensen omgaan uit landen uit Polen, Roemenië en Bulgarije. Maar als ze dat niet zullen gaan doen dan is dat in het algeheel niet inconsequent. Want om hun achterban te kunnen dienen is het niet in hun belang Polen om hun katholiek zijn af te straffen omdat dit rechtstreeks tegen de gedoogconstructie in zou gaan (denk onderhandelingen). Het CDA heeft net zo baat bij het beschouwen van de Islam als politieke ideologie en niet als een religie, wederom, omwille van de gedoogconstructie (niet dat ze het aanhangen maar ze zijn van die specifieke PVV gedachtegoed – beeldvorming - volledig afhankelijk; zo ook de VVD). Grote verschil is dat het CDA zich zou moeten bekommeren om vrijheid van godsdienst in het algemeen en niet alleen de vrijheden van christenen c.q. niet-moslims. Wat mij betreft zouden liberalen dat ook moeten doen – vrijheid - omdat ze liberaal zijn misschien? Want niets is een grotere bedreiging voor godsdienstvrijheid dan de politieke mogelijkheid die status, godsdienst, te verliezen. Dus als je kritiek hebt zorg er dan voor dat het bij de regeringspartijen terecht komt om ze zo bij de les te houden. Laat ze die spagaat maar eens uitleggen tussen de EU-gezindheid van de VVD en het CDA en de positie van de PVV. Daar komen retorische vragen als “Komt na de islam het katholicisme aan de beurt?” immers vandaan. Want ik vind het echt een goed geschreven tekst maar deze discussie is echter echt achterhaald. En, sterker nog, ik vrees dat het alleen maar stereotype bevestigend is t.a.v. Polen, Roemenen, Bulgaren, Katholieken, Marokkanen, Moslims, PVV’ers en ga zo maar door. Het is dus heel simpel: het moet gaan over de EU. De minderheidsregering is aan zet en is verantwoordelijk voor het incasseren van terechte oppositionele kritiek ten aanzien van beleid over Nederland – om zich te verantwoorden, om er iets mee te doen - als lid van de EU en daarmee de ontwikkelingen rondom arbeiders zonder grenzen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 feb. 2011 - 7:23

Zijn Roemenen en Bulgaren niet Orthodox ipv Katholiek?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2011 - 7:23

Zij zijn orthodox-katholiek, rechtzinnig dus in tegenstelling tot de westerse rooms-katholieken die naar hun inzicht de Heilige Drieëenheid verkeerd uitleggen.

Ginerted
Ginerted8 feb. 2011 - 7:23

De katholieke achtergrond van minister Verhagen wordt ook vaak in verband met kwalijke eigenschappen gebracht.

2 Reacties
FransAkkermans
FransAkkermans8 feb. 2011 - 7:23

Antipapisme is misschien niet springlevend maar nog wel aanwezig. Katholieken als onbetrouwbaar afschilderen kom je nog volop tegen.

Opinius
Opinius8 feb. 2011 - 7:23

verhagen is katholiek ,huppa. die ook maar verder in de rij . daarvan kan ik beamen dat zijn poltiekvoering in elke geval bezopen is. (ongeacht deze kerel drinkt) verhip en hij is daarnaast niet eens oost europeaan. maar een overlast geeft ie in zijn bezopen politiek beleid ,van heb je niet gezien. zie de statistieken. wat is al teloorgang,.en wardoor? tis wat

Ewout2
Ewout28 feb. 2011 - 7:23

Dat lijkt mij natuurlijk niet, Han van der Horst. Een groot deel van Wilders' electoraat bestaat nl. uit (al dan niet nominale) katholieken.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 feb. 2011 - 7:23

Ja, Ewout, dat zijn de afvalligen. Over de ketters zullen wij maar niet beginnen.

Vandaagverteld
Vandaagverteld8 feb. 2011 - 7:23

Als we er al voor kiezen ons zo angstig op te stellen tegenover religie, laten we dat dan ook grondig doen. Helemaal geen publieke uitingen meer van geen enkel geloof. Door de geschiedenis heen zorgt religie keer op keer voor ellende, waarvan je in onze dagen het grootste voorbeeld vindt in het opdringen van compromissen in de wetenschap (stamcel-onderzoek, klonen) en de politiek (acceptatie van geaardheid, zelfbeschikkingsrecht en abortus) op globale schaal.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT28 feb. 2011 - 7:23

Dat is een schandalige misvatting die hier ten beste geeft, *religie* heeft nog nooit iets misdaan ! Het zijn de naar macht hunkerende *bestuurders* die religies maar ook de Politiek en Democratie misbruiken om de macht te grijpen. Want durf eens eerlijk te kijken, wat is het verschil tussen Lucassen die zich aan cursisten vergrijpt, en ene priester die zich aan koorknaapjes vergrijpt ? Precies ! Helemaal niets... Het zijn *hufters* die een systeem misbruiken dat eigenlijk bedoeld is om mensen veiligheid en geborgenheid te bieden, niet het systeem is fout, de *hufters* die het misbruiken zijn fout. Of ze nou Khomeini, van Gheluwe, Lucassen of Zalm heten...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 feb. 2011 - 7:23

De PVV zal er inderdaad niet onderuit kunnen om het Katholicisme, Rooms of orthodox, tot de volgende gevaarlijke ideologie te verklaren. Wilders zou volgens mij niets liever willen: alle geloven langs, ze tot gevaarlijke ideologie bestempelen en ze verbieden, net zo lang tot iedereen verplicht orhtodox-Joods moet worden.

2 Reacties
Ginerted
Ginerted8 feb. 2011 - 7:23

De kans dat de PVV het Katholicisme gaat bestrijden zoals ze dat vanaf haar ontstaan gewoon was te doen bij de Islam is onwaarschijnlijk. De kans dat links de Islam gaat bestrijden zoals ze dat vanaf haar ontstaan gewoon was te doen bij het Katholicime is onwaarschijnlijk. Als je socialistische uitspraken, vooral uit het verleden maar ook heden, over Katholieken op een rijtje zet zie je een grote gelijkenis in afkeer. Maar dat zal wel weer heel wat anders zijn.

FransAkkermans
FransAkkermans8 feb. 2011 - 7:23

U hoeft zich echt niet ongerust te maken.

Centurion2
Centurion28 feb. 2011 - 7:23

Heb je er weleens over nagedacht dat wij in Nederland al enkele decennia te maken hebben met een sterk gevalletje secularisering? Bij niet en/of gematigd gelovigen ontstaat een vorm van weerstand tegen nieuwe en/of strengere gelovigen, zeker wanneer de eerdere groepen het gevoel hebben dat de nieuwe/strengere religie hen wordt opgedrongen. Let wel, niet gesproken over alléén autochtone Nederlanders. Vlak Hindoes niet uit... Overigens denk ik dat er geen relatie is tussen de overlast die sommige groepen Polen veroorzaken en hun religie cq. cultuur. Een relatie die weldegelijk te leggen is bij moslim(s)(-jongeren) en hun oorspronkelijke cultuur.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 feb. 2011 - 7:23

Als Polen Moslims waren geweest zouden ze niet zo vaak dronken zijn, bedoel je?

dino_radja
dino_radja8 feb. 2011 - 7:23

de grootste overlastgevende godsdienst in nederland is dan ook nog steeds het christendom, varierend van christelijke wetten tot mensen lastig vallen op straat of aan huis, zoals jehovah's getuigen dat plegen te doen.