Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Komt het ooit nog goed tussen Rutte en Kaag?

  •  
08-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
In Den Haag zijn politici de weg kwijt, vindt politiek journalist Peter Kee. “Absoluut.” En dan doelt hij niet op de weg naar het nieuwe onderkomen van de Tweede Kamer maar op de route naar een nieuw kabinet. Dinsdag debatteerden de partijleiders, minus Thierry Baudet , over de voortgang van de formatie. Francisco van Jole constateert dat informateur Mariëtte Hamer voor niks naar de Kamer leek gekomen. Aan haar maandenlange poging de partijen nader tot elkaar te brengen werd amper een woord gewijd. Ze vroeg zich aan het slot toen ze even het woord kreeg zelfs af of de Kamer wel begreep met welke opdracht ze haar op pad hadden gestuurd.
Van Jole merkt op dat Rutte niet aan de tand werd gevoeld over zijn blokkade van PvdA en GroenLinks. Rutte vind dat “geen reflectie van de verkiezingsuitslag” en die combinatie te instabiel is. “En dat terwijl het minderheidskabinet waar hij nu naar streeft al helemaal geen reflectie van de uitslag is, noch stabiel.”
Veel aandacht ging uit naar de rol van Sigrid Kaag die op de avond ervoor haar HJ Schoo lezing had gebruikt om Rutte de oren te wassen. “Een gestrekt been”, noemt Kee het en spreekt van een opvallende nieuwe politieke stijl. Wel vindt hij het slap dat Kaag vervolgens in het debat ontkende dat ze op Rutte doelde toen ze had over mensen die Nederland “een onwijs gaaf land” noemen.
Van Jole merkt op dat het gedrag van Kaag eigenlijk in strijd is met wat ze verkondigde. In de lezing haalt ze het boek Populocracy van de Frans-Britse politiek analiste Catherine Fieschi. Van Jole vertelt hoe Fieschi beschrijft dat het populisme in Nederland zeer succesvol is. Een van de verklaringen die ze geeft is dat in Nederland gesprekken bij voorkeur aan de keukentafel gehouden worden maar dat ook de onderwerpen daar aan aangepast worden. Voor discussies over echt grote thema’s is amper ruimte. Peter Kee demonstreert dat ter plekke door desinteresse te tonen en onderuit te zakken. Van Jole stelt dat Kaag’s aanvallen op Rutte hebben voorkomen dat de echte boodschap van de lezing niet meer aan bod komt. “Zo werkte Kaag zelf in de hand dat er niet over grote thema’s gesproken werd.”
Kee constateert dat het uiteindelijk wel weer goed komt tussen Rutte en Kaag. “Ze moeten wel.” Daarna praten de twee commentatoren nog kort over de rol van Pieter Omtzigt. Kee sluit niet uit dat uiteindelijk nog enkele CDA-fractieleden zich bij Omtzigt voegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2021 - 11:13

Een “moetje”. Al jaren werden wij in het onderwijs en in andere overheidssectoren om de oren geslagen met “iets moeten”. De eeuwige belofte, als je meedeed en extra inzet toonde, meeging met de inzichten van de onderwijsbestuurders dan zou alles goed komen…… Ik zag gisteren Jeroen Dijsselbloem met zijn moeder. Hij zag er bevrijd en gelukkig uit. Gewoon als iemand, die niet meer “moet!” De waarheid van drie generaties onderwijsgevenden. 1. Goed inkomen plus kennisvoorsprong, plus aanzien. 2. Jaren ‘80 onderwijsinkomens sterk verlaagd. 3. Slecht inkomen, kennisniveau verlaagd, aanzien idem. Iets moeten is slecht, wat is ingeleverd komt nooit terug. De moeder van Jeroen Dijsselbloem werkte bij het b.l.o. Dat was onderwijs voor kinderen met een laag IQ. Dat is afgeschaft, het speciaal onderwijs ook voor kinderen met handicaps is minder toegankelijk. Zitten blijven kan niet meer, dat is te duur! Argument uiteraard: wij willen de tere kinderzieltjes niet beschadigen. Het nieuwe criterium om leerlingen te beoordelen is achterstand. De suggestie die van dat woord uitgaat is gelijkheid. Maar…. In groep 1 komen kinderen samen, die zichzelf hebben leren lezen én kinderen die thuis niet eens speelgoed hebben en geen Nederlands spreken. Ooit kreeg de laatste groep extra hulp, eigen taalklasjes NT 2. Nu slechts loze beloftes! Dat is het gevolg van het “moeten”. Ik hoop van harte, dat de oude PvdA politici allen hun visie op de fouten, gemaakt in het verleden publiek gaan maken! Er is nog veel te winnen, Kaag heeft veel te winnen, samen met kleine linkse partijen. Samen met Pieter Omtzigt.

Poeh, poeh
Poeh, poeh9 sep. 2021 - 10:46

Als het CDA direct afstand zou nemen van Rutte, gezien haar problemen, en voor de oppositie kiest, én dat PvdA en GL echt zouden fuseren en afstand nemen van het theaterstukje "Tijdens de formatie zijn we één," dan komt er hopelijk een kabinet VVD/D66 dat recht doet aan wat de kiezer wil: een kabinet dat de volksvertegenwoordigers moet overtuigen bij besluiten.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje39 sep. 2021 - 11:42

@Poeh: ik geloof niet dat de kiezer een kabinet wil waar de twee hoofdrolspelers elkaars bloed wel kunnen drinken.

Hallo4
Hallo49 sep. 2021 - 8:24

''Ze vroeg zich aan het slot toen ze even het woord kreeg zelfs af of de Kamer wel begreep met welke opdracht ze haar op pad hadden gestuurd.'' We gaan niet meemaken dat PvdA Hamer toegeeft dat zij toegeeft dat zij met bewust verkeerd uitleggen van de opdracht voor onnodig veel oponthoud heeft gezorgd. Als 1 ding al duidelijk was geworden in Rutte3 dan is dat dat 1 ''progressieve'' partij in de regering er al 1 teveel is. Links lullen en rechts zakkenvullen. De kloof tussen arm en rijk is alweer veel groter geworden omdat ''progressief'' niets anders doet dan rechts Ruttebeleid mogelijk maken. Stel je voor wat er zou gebeuren als er niet 1 maar 3 ''progressieve'' partijen in Rutte4 zouden zitten. De miljarden klimaatsubsidie e.d. om de zakken van de rijken te vullen met hun (ZZP) ondernemingen, villa's.Tesla's, biomassa-centrales, windmolens etc. zouden niet aan te slepen zijn. En wie krijgt daarvoor de rekening? De opdracht aan PvdA Hamer had wel iets duidelijker kunnen/moeten zijn om draaien te voorkomen. Onderzoek snel de onmogelijke combinatie VVD, CDA, D66, PvdA, GL. en schiet die af. Nu moest uiteindelijk Rutte er noodgedwongen aan te pas komen om de stekker er uit trekken.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2021 - 11:55

Grappig! Het betoog legt misverstanden over links bloot. Rechts heeft links niet nodig om hun zakken te blijven vullen. Met een minderheidskabinet VVD CDA en D’66 zal dat opnieuw blijken en nog erger worden. Dus Kaag kan haar nek uitsteken en het volgende slachtoffer worden. Links is naïef geweest en heeft rechtse streken niet doorzien, dat kun je ze verwijten.

OlavM
OlavM8 sep. 2021 - 20:07

[Kee constateert dat het uiteindelijk wel weer goed komt tussen Rutte en Kaag. “Ze moeten wel.”] Nou, een huwelijk dat een "moetje" is, is meestal geen lang leven beschoren. Na de toch ook al scherpe afwijzing van Rutte door Kaag op 1 april jl. ("hier scheiden onze wegen") lijkt me deze nieuwe haast persoonlijke aanval van Kaag een kabinet Rutte-Kaag verder weg dan ooit te brengen. En een minderheidskabinet met enige stevigheid en geloofwaardigheid lijkt me praktisch onhaalbaar. Ook een z.g. extra-parlementair of zakenkabinet is weinig aanlokkelijk. Ik krijg steeds meer het gevoel van nieuwe Tweede Kamereverkiezingen onvermijdelijk worden. Zelfs als de getalsverhoudingen dan weinig zullen veranderen. Omdat dan met een nieuwe lei begonnen kan worden met formeren, en vooral: met andere hoofdrolspelers. Vooral Rutte en Hoekstra lijken me -om uiteenlopende redenen- dringend aan vervanging toe.

3 Reacties
OlavM
OlavM8 sep. 2021 - 20:09

Herstel eerste zin van het laatste blokje: Ik krijg steeds meer het gevoel dat nieuwe Tweede Kamerverkiezingen onvermijdelijk worden.

Eid
Eid8 sep. 2021 - 21:21

@Olav Ben dan wel benieuwd naar die redenen, alleen voor die twee, maar dat zal met politieke voorkeur te maken hebben, want ik zou zomaar redenen kunnen bedenken dat ook een Ploumen of Klaver wel eens ingewisseld mogen worden .. Dus daar heben we niet veel aan, Olav...:-)

Kuifje3
Kuifje38 sep. 2021 - 22:40

@Olav: er zijn er naast Hoekstra (heeft het niet) nog veel meer aan vervanging toe. Kaag (heeft inmiddels met iedereen een probleem), Wilders (wordt door bijna iedereen uitgesloten), Marijnissen (heeft nog geen verkiezing gepresteerd), Ploumen (heeft het niet echt). Rutte? Binnen zijn eigen partij is hij onomstreden. Ook staat hij ondanks alles op winst in de peilingen. Ik moet hem ook niet, maar daarom stem ik niet op zijn partij. Als de rook is opgetrokken lijkt me een opdracht voor een volgend kabinet om een kleine kiesdrempel van twee of drie zetels in te voeren. We hebben steeds meer last van al die splinters. Iets anders zou een drempel voor afsplitsers kunnen zijn om dat uitsluitend toe te staan als je zelf genoeg voorkeursstemmen hebt behaald. Nieuwe verkiezingen lijken onafwendbaar hoewel een paar hoofdrolspelers daar niet voor zullen zijn vanwege een te verwachten groot verlies.

Kuifje3
Kuifje38 sep. 2021 - 20:03

Komt het ooit nog goed? De vraag stellen is hem beantwoorden. Ik denk dat Kaag beter de onderhandelingen over kan dragen aan een ander. Misschien dat Pechtold voor haar de zaak nog kan redden. Ze maakt een redelijk overspannen indruk.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr9 sep. 2021 - 11:56

Of vastberaden.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman8 sep. 2021 - 18:14

Kaag heeft vrienden, https://twitter.com/fonslambie/status/1435601962607722498