Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Komt het door de vele vrouwen op deze Spelen of is de nieuwe generatie sporters gewoon veel solidairder?

  •  
05-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6666 keer bekeken
  •  
ANP-505217917

Tijdens deze Olympische Spelen zijn er opvallend veel blijken van solidariteit tussen de atleten die met elkaar strijden om de medailles. De Franse Huffington Post constateert dat veel toeschouwers geroerd worden door taferelen van empathie en de mooie gebaren van medeleven die sporters naar elkaar maken.

Neem de Franse gymnaste Mélanie de Jesus dos Santos die in tranen uitbarstte toen ze er niet in slaagde zich te kwalificeren voor de kwart finales. Ze ontving troostende omhelzingen van de Canadese gymnasten met wie ze strijd leverde. “Ik vind het geweldig hoe deze generatie atleten sportiviteit terugbrengt naar deze Olympische Spelen” luidt het commentaar bij de video.

Of neem de Amerikaanse atlete Simone Biles die heel vriendelijk is tegen haar concurrenten. Haar warme en wijze woorden gaan vaak viraal. Rebeca Andrade die een tweeden plaats haalde bij de allround gymnastiekcompetitie kreeg een sympathieke knuffel van haar.

Een mogelijke verklaring is dat voor het eerst in de geschiedenis van de Olympiosche Spelen evenveel vrouwen als mannen deelnemen. Maar ook bij de mannen vinden warme blijken van solidariteit plaats. Neem de Japanner Daiki Hashimoto die het publiek, dat razendenthousiast op zijn prestatie reageerde, tot stilte maande om zijn tegenstander die nog aan de beurt kwam de kans te geven zich te concentreren.

Of de Griekse judoka Teodoris Celidis die na zijn overwinning zijn tegenstander, die het te kwaad heeft, troost.

Ook bij teamsporten viert de vriendellijkheid hoogtij, zoals bij deze volleybalwedstrijd tussen Japan en Verenigde Staten.

Misschien dat het komt door de nieuwe generatie sporters, die veelal sociaal veel bewuster zijn. Of doordat Parijs de Spelen in het teken van de liefde plaatste. Of ze laten zich gewoon inspireren door de leus van de Franse revolutie en republiek: vrijheid, gelijkheid, broederschap. Wat het ook is, het maakt de sport mooier.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Gerygrr
Gerygrr
6 aug. 2024 - 13:22
Eigen levenservaring? Simone Biles heeft zich hersteld van haar mentale instorting in Tokio. Vrouwen weten sowieso beter hoe er geknokt moet worden in de topsport.
3 Reacties
MG1968-2
MG1968-26 aug. 2024 - 17:15
Simone biles heeft zich hersteld van een fenomeen dat 1/3 van alle tursters en turners treft. Ook die anderen herstellen daarvan. Helemaal te voorkomen is het niet en ook de oorzaken zijn niet 1 op 1 te herleiden maar (zeker op jonge leeftijd) er lijkt een relatie te zijn met 'te snel leren/te snel door het programma gaan (waardoor automatisering onvolledig is), onvoldoende bijhouden van basis/tussenstappen maar ook stress en andere psychische invloeden. Het lichaam neemt de uitvoering over door een 'veilige' automatisering uit te voeren (kijk naar waar je 'valt') wat resulteert in een onwillekeurige (reflexmatig en niet bewust) ingezette draai. Doodeng want geen controlle. Maar zeker niet uniek en ook geen mentale instorting. Die kwam doordat ze in eerste instantie niet de ruimte en de tijd om dat op te lossen kreeg en het gevoel had te moeten. Hetgeen coaches te verwijten viel. Dit moet je gewoon de tijd geven om op te lossen en geen wedstrijd draaien. Je laatste opmerking over 'sowieso' slaat nergens op.
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2024 - 12:29
Hoogleraar bewegingswetenschappen aan de RuG Otten analyseerde Epke Zonderland. Hij herhaalde bij verschillende optredens zijn bewegingen tot op de millimeter . https://www.rtvnoord.nl/nieuws/114827/prestaties-zonderland-uitzonderlijker-dan-gedacht
MG1968-2
MG1968-27 aug. 2024 - 14:19
@DD Biomechanica is inderdaad een interessant aspect van die mooie sport. En dat sluit aan wat ik hierboven schreef. De 'uitvoeringsplannen' die het lichaam op grond van evolutie meegekregen heeft zijn niet per definitie geschikt voor complexe acrobatische bewegingen. Integendeel zelfs. Denk bijvoorbeeld bij een salto achterover. Het lichaam plaatst daarbij 'natuurlijk' het hoofd in de nek (ook hier: 'zo snel mogelijk zicht waar je valt') maar biomechanisch is dat enorm ineffectief. Het tilt bijvoorbeeld de borst omhoog terwijl de meest effectieve strategie is om zo snel mogelijk de schouders naar de plaats van de heupen te bewegen en de heupen naar de plaats van de schouders (wisselen). Dat kan niet zonder training en automatiseren. Maar ook op ander gebied. Iedereen die naar achter valt is geneigd de armen achter zich te plaatsen om de val (doorvallen) te stoppen. Waarbij neiging gewoon een natuurlijke reflex is. Niet zo slim in een turnzaal waar de veiligheid juist in de situatie gebracht is en deze reflex leid tot elleboogblessures. Dus van jongs af aan automatiseren dat je de handen niet achter je plaatst als je valt. Interessante sport. Waarbij -aansluitend op dit onderwerp- de misstanden in het verleden veelvuldig waren en er -zoals op zoveel sporten- wel degelijk een cultuurswitch heeft plaatsgevonden. Wat overigens niet wil zeggen dat er géén misstanden meer zijn.
Red flower
Red flower
6 aug. 2024 - 12:18
Sport verbroederd.
Sparta2
Sparta2
6 aug. 2024 - 8:22
Volkomen onzin dat dat door vrouwen komt of dat we nu opeens solidair zijn. Jarenlang gekickbokst, en altijd na afloop is het minste wat je elkaar geeft een stevige omhelzing, man, vrouw, maakt niet uit.
Bert vd Neut
Bert vd Neut
6 aug. 2024 - 8:19
Als je enigszins op niveau hebt gesport dan weet je wat je moet doen en laten om ergens erg goed in te worden. Dat weet je van elkaar. Het schept een band en er is wederzijds respect. Natuurlijk zijn er uitzondering maar mijn eigen ervaring is altijd positief geweest.
3 Reacties
Zandb
Zandb6 aug. 2024 - 10:56
Bert Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Dat roept de vraag op, hoeveel uitzonderingen er dan nodig zijn, wil de regel niet meer opgaan. Dat uw (ook nog eens eigen) ervaringen 'altijd' (werkelijk?) positief zijn, dan zegt dat niet zo veel. Dat kan bv ook aan u liggen en dan zou dat niet zo heel veel van de regel zeggen. Ik zou niet durven stellen dat in de sportwereld sportiviteit erg hoog op de agenda staat. Daarvoor zijn er te veel omstandigheden te bedenken - dwangmiddelen, straffen die in feite sportief gedrag afdwingen (een soort van politieke correctheid), ongelijke kansen, geld, belangen, doping, trucjes, het toepassen van de spelregels en het beoordelen van 'spelgedrag', het publiek, misbruik maken van de onfortuinlijkheid een concurrent, zaken die niets met sport te maken hebben maar wel de resultaten beïnvloeden.......... M aar wie weet: misschien ben ik dan zo'n uitzondering.
Bert vd Neut
Bert vd Neut6 aug. 2024 - 12:26
Zandb, ik heb een aantal jaren een aardig potje hardgelopen. Middenafstand, regionaal en nationaal niveau. Goed, eeuwigheid geleden, maar toch. En ja er zijn spelregels, zoals gebruikelijk bij elke interactie. Dus ook bij wedstrijden. Natuurlijk waren er bij die "vals speelden". Dat waren wel de uitzonderingen en eigenlijk ook de talentlozen. Die stonden er dan bij de rest al snel naast. De overigen en dat was 99% ging prima met elkaar om. Je deelde informatie over schema's, voeding, training methodiek. Je kwam elkaar overal tegen en niet onbelangrijk, je had elkaar nodig om beter te worden. En ja, dit is mijn persoonlijke ervaring maar ik ben er van overtuigd het grotendeels analoog daar aan is.
Zandb
Zandb7 aug. 2024 - 11:35
Bert Ik heb ook hardgelopen. Maar ook gevoetbald. Nou levert dat een schat aan ervaringen op die wanneer ik uw visie volg mij het recht geven om te stellen dat u onzin beweert. Ik citeer u: "En ja, dit is mijn persoonlijke ervaring maar ik ben er van overtuigd het grotendeels analoog daar aan is."
MG1968-2
MG1968-2
6 aug. 2024 - 7:18
Daar waar sport in de vorige eeuw met name gezien werd als oorlog en trainingsmethoden en trainingsleer uitgingen van de harde hand en de alwetende en almachtige coach is men er (wereldwijd, in verschillende snelheden maar werkelijk overal) achter gekomen dat het voor het algehele prestatieniveau beter is -zeker op jonge leeftijd- om op een manier met de sport om te gaan die in alle leeftijdsfasen meer bevrediging en plezier geeft. Dat blijkt niet alleen op het prestatieniveau zo zijn invloed te hebben maar ook op zaken als 'langer lol houden in je sport' (in nogal wat sporten is de gemiddelde leeftijd (op topniveau) spectaculair gestegen) maar ook op gezondheid: topsport is nog steeds niet 'gezond' (en zal dat ook niet worden) maar de grote roofbouw op het lichaam zoals die in met name het derde en vierde kwart van de vorige eeuw plaatsvond is nu de (slecht presterende!) uitzondering. Dit alles niet alleen op fysiek maar ook op mentaal vlak In dat veranderende sportklimaat is het voorspelbaar dat ook sporters zich op een andere manier naar elkaar opstellen dan voorheen te doen gebruikelijk was. Omdat men vanaf jonge leeftijd op een andere manier met elkaar omgaan: de 'opleiding' op dit punt 180graden gedraaid is Ook in Nederland. Daar waar in de vorige eeuw het gebruikelijk was dat in b.v. de turnsport (jonge) damesturnsters niet werden geacht om 'te praten' met turnsters uit andere teams is dat nu totaal gedraaid. Dat dit wereldwijd is wordt hierboven ook geconstateerd
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-26 aug. 2024 - 7:29
Nu op de goede plaats Toevoeging: Wat overigens NIET wil zeggen dat er geen zaken binnen de sport meer gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Was dat maar zo. Sport is conservatief en ook hier op dit forum hoor je vaak argumenten als 'dat hoort er nu eenmaal bij' terwijl dat alles allang achterhaald is. Maar met name die sporten waar op jonge leeftijd de traingingsomvang hoog dient te zijn (zwemmen, tennis, turnen etc) zijn kwetsbaar voor een aanpak die de (belangen van de) trainer/coach centraal stelt in plaats die van de sporter. En daarbij heb ik het hier niet over de grote misstanden. Maar het sportklimaat is de afgelopen jaren wereldwijd veranderd. En zo gek is het niet. Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter en kunnen langer door. En zoals in dit artikel geconstateerd: het is ook nog eens leuker voor de toeschouwer.
Markzelluf
Markzelluf
6 aug. 2024 - 6:39
Zou het kunnen dat mensen ‘in het echt’ in de meeste gevallen ‘gewoon’ erg aardig tegen elkaar doen? Dat geldt hier (in de ‘provincie’) in elk geval meestal wel. Op social media gaat het er inderdaad al snel anders aan toe, maar dat heeft weinig met de normale wereld te maken. Topsporters kennen elkaar natuurlijk en kleinschaligheid waarin je je gekend en gezien voelt, is volgens mij een belangrijke voorwaarde voor een prettige sociale omgang en daarmee een gelukkig leven.
5 Reacties
MG1968-2
MG1968-26 aug. 2024 - 7:28
Toevoeging: Wat overigens NIET wil zeggen dat er geen zaken binnen de sport meer gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Was dat maar zo. Sport is conservatief en ook hier op dit forum hoor je vaak argumenten als 'dat hoort er nu eenmaal bij' terwijl dat alles allang achterhaald is. Maar met name die sporten waar op jonge leeftijd de traingingsomvang hoog dient te zijn (zwemmen, tennis, turnen etc) zijn kwetsbaar voor een aanpak die de (belangen van de) trainer/coach centraal stelt in plaats die van de sporter. En daarbij heb ik het hier niet over de grote misstanden. Maar het sportklimaat is de afgelopen jaren wereldwijd veranderd. En zo gek is het niet. Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter en kunnen langer door. En zoals in dit artikel geconstateerd: het is ook nog eens leuker voor de toeschouwer.
MG1968-2
MG1968-26 aug. 2024 - 7:28
@Mark Oeps. Stond op de verkeerde plaats.
Gaz Typari
Gaz Typari6 aug. 2024 - 7:49
Dat geldt hier (in de ‘provincie’) in elk geval meestal wel. Welke provincie? Zuid-Holland? Utrecht?
Morbidangel
Morbidangel6 aug. 2024 - 8:40
"Dat geldt hier (in de ‘provincie’) in elk geval meestal wel" Moet je wel blank, christelijk, hetero en vleeseter zijn
Markzelluf
Markzelluf6 aug. 2024 - 9:50
Gaz, is die vraag voor mij bedoeld of voor de Morbide Engel? Als ik ‘m mag beantwoorden: ik vermoed een negatief verband tussen vriendelijke omgangsvormen en de mate van verstedelijking. Dat geldt voor elke van de 12 provincies. Ik had me nauwkeuriger moeten uitdrukken.
Miss Piggy
Miss Piggy
6 aug. 2024 - 6:39
Als je terugkijkt kun je vele voorbeelden van solidariteit tijdens de Olympische Spelen vinden. De vriendschap tussen de beroemde Jesse Owens en de Duitse atleet Luz Long bij de spelen van 1936. Of in 1968 tussen de Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos en de Australiër Peter Norman. De Amerikanen werden wereld beroemd door de Black Power teken, Peter Norman had OPHR speldje in solidariteit. Tommie en John zouden bij de dood van Peter Norman in 2006 z'n kist dragen.
EricDonkaew
EricDonkaew
6 aug. 2024 - 5:37
De sfeer op de Spelen is bij tijd en wijle hartverwarmend. Ik weet echter niet of dat meteen 'woke' is, ik mag toch hopen van niet. Terecht stelt iemand hier, dat die amicale sfeer er altijd al geweest is. Ik weet ook niet of het door het hogere percentage vrouwen komt, als ik zie hoe vrouwen in bepaalde sporten, buiten de OS, met elkaar 'omgaan'. Ik denk dat het komt doordat geld een minder grote rol speelt. Medaillisten gaan zeker niet met niks naar huis, maar het gaat in de regel om fatsoenlijke bedragen. Atleten sporten voor een medaille, niet om het geld. Ik begrijp alleen niet waarom voetbal en tennis zijn toegelaten. Die sporten hebben al genoeg aandacht, het leuke van de Spelen is juist dat allerlei sporten waar je niet dagelijks mee te maken hebt, nu eens in het zonnetje worden gezet. Atletiek, zwemmen, roeien et cetera horen echt bij de Spelen, voetbal en tennis wat mij betreft dus niet. Biljarten en darten zien we toch ook niet, laat staan autoracen. Paardensport is er al vanaf het begin, het is toch iets te veel traditie om daar zomaar mee te kappen, ook al heb ik er persoonlijk niets mee.
1 Reactie
Morbidangel
Morbidangel6 aug. 2024 - 8:42
"Ik weet echter niet of dat meteen 'woke' is, ik mag toch hopen van niet" Wat een bizarre opmerking.
IkHelpJeWelEven
IkHelpJeWelEven
6 aug. 2024 - 5:26
Omgangsvormen. Het viel me ook op dat in de Nederlandse talkshow Studio Parijs de gasten veel relaxter en spontaner waren. Van mij hoeft Mart Smeets niet terug.
de passie preker
de passie preker
6 aug. 2024 - 5:06
Het is eerder andersom: mannelijke olympiërs gingen vroeger al sportief met elkaar om , terwijl vrouwelijke sporters elkaar vaak niet het licht niet in de ogen gunden (Tonya Harding). Gelukkig vertonen de vrouwen tegenwoordig mannelijker gedrag.
3 Reacties
Morbidangel
Morbidangel6 aug. 2024 - 8:47
Schitterend deze totale domheid. Vrouwen gunden elkaar vaak niet het licht in de ogen want Tonya Harding. En elkaar wel het licht in de ogen gunnen is mannelijk gedrag.
de passie preker
de passie preker6 aug. 2024 - 10:15
Morbid: dat vrouwen zich in een competitieve omgeving zoals de Olympische spelen sportiever gedragen dan mannen is bullshit. Als je gaat zoeken kan je onsportief gedrag vinden van zowel mannen als vrouwen, maar overall is er op de OS nu en ook vroeger toch echt meestal sprake van sportsmanship.
Morbidangel
Morbidangel6 aug. 2024 - 14:57
Passie preker Reageer je nu op jezelf?
hgroen2
hgroen2
5 aug. 2024 - 21:31
ja is inderdaad opvallend. denk vooral dat het een combi is. nieuwe generatie, meer vrouwen, ook mannen die gewoon meer empathie mogen tonen. de Spelen zijn gewoon heerlijk Woke. :)
Noam Salomon II
Noam Salomon II
5 aug. 2024 - 18:25
Nog zo'n kippenvelmoment: Julien Alfred die goud haalde op de 100 meter sprint, nota bene de allereerste Olympische medaille voor Saint Lucia, een eiland van krap 170.000 inwoners. Het zijn weer Olympische Spelen met prachtige momenten!
Noam Salomon II
Noam Salomon II
5 aug. 2024 - 18:16
Eigenlijk vond ik de reactie van de Japanse Judokampioen Abe Uta na haar verlies veel opvallender en indrukwekkender. Die dame stortte volledig in. Het publiek probeerde haar nog een hart onder de riem te steken door haar naam te scanderen, maar ze was ontroostbaar. Mogelijk had het iets te maken met de Japanse schaamtecultuur en de enorme druk die daar op mensen gelegd wordt.
1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 aug. 2024 - 13:02
De column gaat niet om opvallende of indrukwekkende reacties in het algemeen, het gaat om sportieve reacties die getuigen van meeleven en begrijpen wat de ander doormaakt.
vdbemt
vdbemt
5 aug. 2024 - 16:52
Het is inderdaad prachtig om te zien, die opvallend veel blijken van solidariteit tussen de atleten die met elkaar strijden om de medailles. Maar is dat bij de Olympische Spelen ooit anders geweest? Ik heb er inmiddels de nodige meegemaakt, maar ik weet er geen waar dat niet zo was. Dus ik zie HIER geen reden voor een verklaring voor iets dat niet veranderd is. Ik zie de gegeven verklaring wel te geven bij de afzonderlijke sporten. Ik zie bij de vrouwentakken van diverse sporten, zoals het voetbal, minder agressie dan bij de mannen. De Olympische gedachte en strijd is m.i. altijd al goed geweest voor verbinding.
JanDuine2
JanDuine2
5 aug. 2024 - 16:46
Prachtige beelden!
Adriek
Adriek
5 aug. 2024 - 16:24
Misschien is er wel meer (camera) aandacht voor de mens achter de sporter. Ik weet niet beter dan dat in de (top)sport atleten het elkaar gunnen, en in het algemeen vriendelijk tegenover elkaar staan buiten de arena.
JoepJos
JoepJos
5 aug. 2024 - 16:07
Waaruit maakt u op dat de sporters solidairder zijn dan voorheen? Vanwege de anecdotes die u noemt? Vele sporters kennen elkaar al vanwege eerdere wedstrijden. Iets wat je ook ziet in de voetbalwereld. Competitie tijdens de wedstrijd, vrienden na afloop.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor