Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Komt de volgende pandemie van de vee-industrie?

  •  
31-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
7045174605_98c7a76adc_k

© cc-foto: Jens Schott Knudsen

Als de huidige coronacrisis één ding duidelijk maakt is het wel dat we op een heel andere manier om moeten gaan met dieren
Een markt in China waar levende, wilde dieren werden verhandeld ligt aan de oorsprong van de corona-pandemie die al honderdduizenden mensen ziek maakte en duizenden het leven kostte. Dat lijkt ver van ons bed, maar brengt de grootschalige, industriële veehouderij niet minstens net zo grote risico’s met zich mee?
‘Wet markets’ Het is al langer bekend dat wilde dieren, zoals vleermuizen, virussen kunnen dragen zonder dat ze er ziek van worden. De Aziatische markten waar dergelijke dieren levend verhandeld en direct geslacht worden, vormen mede door de onhygiënische manier waarop dat gebeurt een perfecte voedingsbodem voor de overdracht van virussen van dier op mens. Een monopolie voor het ontstaan van ziektes die kunnen overspringen van dier op mens hebben ze echter niet.
Q-koorts, varkenspest en vogelgriep Minder dan 10 jaar geleden zorgde de coxiella burnettii bacterie in de Brabantse geitenhouderij voor een uitbraak van Q-koorts. De bacterie besmette duizenden mensen en veroorzaakte tientallen doden. Nog steeds zijn honderden mensen ziek van deze zoönose uit onze eigen achtertuin.
Ook varkenspest en vogelgriep liggen nog vers in het geheugen. Deze dierziektes worden veroorzaakt door virussen die razendsnel slachtoffers maken onder de dieren die vaak een lage weerstand hebben en dicht op elkaar leven in overvolle stallen. ‘Social distancing’ is daar geen optie. Maar de dieren zijn niet de enige slachtoffers. De overvolle stallen werken als een snelkookpan waarin een virus snel kan muteren en ook een bedreiging kan gaan vormen voor de gezondheid van mensen.
De eerste grote pandemie van deze eeuw, de Mexicaanse griep in 2009, vond haar oorsprong in de varkensindustrie en kostte bijna 17.500 mensen het leven. Nog maar een paar jaar geleden werd in China gewaarschuwd dat een nieuwe zeer dodelijke variant van het vogelgriepvirus H7N9 zou kunnen uitgroeien tot een pandemie. Maar liefst 40% van de besmette personen overleed.
Ondertussen maakt de Nederlandse veehouderij zich grote zorgen over nieuwe virussen, die dreigend naderen vanuit het Oosten. Deze week werd hoogpathogene vogelgriep geconstateerd in Duitsland, op 50 kilometer van de grens met Groningen. Ook bereikte de Afrikaanse varkenspest varkenshouderijen in het Westen van Polen. Het zal niet lang meer duren voordat deze nieuwe varkenspest, waar nog geen vaccin of medicijn tegen bestaat, Nederland bereikt. Dat de dieren hier meestal binnen zitten, in dichte stallen, is daarbij geen enkele geruststelling. De grote virusuitbraken van de laatste jaren gingen niet aan de intensieve, gesloten bedrijven voorbij.
Ebola De wereldwijde groei van de industriële veehouderij vergroot bovendien de kans dat mensen in contact komen met wilde dieren en daardoor óók met mogelijk fatale virussen. Om de miljarden dieren in de vee-industrie te voeden worden namelijk op grote schaal bossen gekapt om plaats te maken voor de productie van veevoer. Daardoor wordt het natuurlijk leefgebied van wilde dieren steeds kleiner en neemt de kans op contact met mensen toe. Wetenschappers concluderen dat dergelijke ecologische ontwrichting een belangrijke factor is bij het ontstaan van nieuwe besmettelijke ziektes bij mensen. Het beruchte Ebolavirus, dat in 90% van de besmettingen dodelijk is, is er een voorbeeld van.
Het moet anders Als de huidige coronacrisis één ding duidelijk maakt is het wel dat we op een heel andere manier om moeten gaan met dieren. Alleen het sluiten van de Aziatische ‘wet markets’ is onvoldoende. We moeten óók een halt toeroepen aan de industriële veehouderij want die brengt eveneens grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van mens en dier. Bovendien beschadigt ze de natuur, het milieu en de aarde. De werkelijke oplossing moeten we zoeken in een gezond voedselsysteem dat dieren, de natuur en de aarde respecteert: door de leefgebieden van wilde dieren intact te laten, veel minder dieren te houden, een hoog dierenwelzijn te garanderen en gezond en voedzaam plantaardig voedsel bereikbaar te maken voor iedereen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 5:47

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3155564/Hoe-de-Q-koorts-al-tientallen-jaren-verstoppertje-speelt-DOSSIER We zijn nog steeds hardleers, de geitenstallen in Brabant zijn sindsdien alweer uitgebreid. Blijkt overigens dat de uitbraak van dit corona-virus ( wat besmettingen en zieken betreft) precies op dezelfde plaats is als die van de Q koorts. De kaart liet praktisch een een/op een overlapping zien. Al was dat een bacterie en waren uitbraken en de gevolgen ook toen al heel lang bekend maar heeft men er niets mee gedaan. Zelfs tijdens de uitbraak hield het ministerie de kaken op elkaar.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 5:48

die van de Q koorts destijds....

tinus1969
tinus19691 apr. 2020 - 13:46

Om over na te denken: Vleermuizen (althans de sociale soorten die in groepen leven, er zijn circa 1200 soorten vleermuizen) zijn een broedplaats voor nieuwe pandemieën. Naast SARS en COVID19 is ook Ebola waarschijnlijk van vleermuizen afkomstig. De Chinese overheid zou dus zomaar kunnen besluiten om alle vleermuizen in het land uit te roeien. Rationeel is die aanpak net zo verdedigbaar als veganisme. .

tinus1969
tinus19691 apr. 2020 - 13:42

Het is merkwaardig dat mensen die roepen dat veganisme een volgende pandemie kan voorkomen, niets zeggen over het houden van huisdieren. Toch zijn, objectief gezien, juist huisdieren een duidleijk risico in dit verband. Als virussen kunnen overspringen van koeien op mensen, dan kunnen ze zeker ook overspringen van honden, katten, cavia's, kanaries, etc op mensen. Zeker honden en katten (die ook veel buiten komen) zijn in dit verband punt van zorg. Omgekeerd; de middeleeuwse 'zwarte dood' was vrijwel zeker afkomstig van ratten (ongedierte), en het huidige Coronavirus is afkomstig van vleermuizen en overgesprongen via een nogal obscure route(pangolins, nou niet bepaald dieren in grote getale worden verkocht/gegeten). Als veganisme ons gaat redden, dan helpt dat alleen als de hele wereld veganistisch wordt, ook -juist- buiten West-Europa.

Polletje2
Polletje21 apr. 2020 - 12:18

"We zijn klein-China hier, ik roep het al jaren. Heel dichtbevolkt, en by far het meeste vee. We weten dat in gebieden met veel intensieve veehouderij relatief veel longontstekingen voorkomen. Maar hoe dat precies komt? Door bepaalde bacteriën, of omdat het immuunsysteem is aangetast? Door welke dieren precies? Daar moet echt onderzoek naar worden gedaan.’’ - https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/brabantse-huisarts-voorspelde-komst-corona-en-dit-zal-niet-het-laatste-virus-zijn~af09de161/

tsitsi
tsitsi1 apr. 2020 - 11:13

Waar denkt U ontstaat eerder een pandemie. In een afgesloten ruimte met 1 miljoen kippen, of aan de Ganges waar 1 miljoen Indiërs in schijten, zich in wassen en uit drinken.

Jan Man
Jan Man1 apr. 2020 - 11:09

Het valt me op hoe weinig kritiek westerse leiders uiten op China, op de gevaarlijke manier waarop er op Chinese dierenmarkten dieren worden gehouden, waardoor er nu vreselijke dingen gebeuren wereldwijd. Waarschijnlijk is men gewoon bang dat China ons er dan fijntjes op zal wijzen dat wij ook op een levensgevaarlijke manier dieren houden. Dus steken alle wereldleiders hun kop in het zand, begraven we onze doden en gaan we daarna weer op dezelfde domme manier door, wachtend op de volgende pandemie.

pastafari
pastafari1 apr. 2020 - 11:07

"De werkelijke oplossing moeten we zoeken in een gezond voedselsysteem dat dieren, de natuur en de aarde respecteert: door de leefgebieden van wilde dieren intact te laten, veel minder dieren te houden, een hoog dierenwelzijn te garanderen en gezond en voedzaam plantaardig voedsel bereikbaar te maken voor iedereen" en hoe ga je dat doen en tegelijkertijd 6 miljard mensen te eten geven?

4 Reacties
Jorah
Jorah1 apr. 2020 - 12:58

Niet. Als we de 'gewenste' veranderingen daadwerkelijk gaan doorvoeren zullen we afscheid moeten nemen van een aanzienlijk deel van de wereldbevolking.

Polletje2
Polletje21 apr. 2020 - 15:43

Ik weet dat je dat niet wilt horen, maar als we allemaal vegetarisch zouden gaan eten, dan kan deze wereld ook 12 miljard mensen te eten geven. Het zou alleen wel verstandig zijn om het niet allemaal in plastic zakjes te verpakken.

pastafari
pastafari1 apr. 2020 - 17:39

@polletje Ik weet da je het niet wilt horen, maar ook dan wordt het moeilijk leefgebieden van wilde dieren intact te laten. De mens is niet uitgerust voor vegaan eten (we kunnen geen bamboe of gras eten), en daarom geeft plantaardig eten zeer veel groen afval. Dat afval kun je aan dieren geven. 20% dierlijk eiwit en 80% plantaardig schijnt het optimun te zijn (ik dat past bij mijn eetpatroon van af en toe vlees, < per week). Oh ja, 100% vegetarishch kan dan, 100% vegan niet

Anton4
Anton42 apr. 2020 - 6:03

Dat kan makkelijk. 80%Dat kan prima. 80% van onze landbouwgrond wordt gebruikt om veevoer te telen. Alleen Amerika teelt al genoeg graan om 8 miljard mensen mee te voeden, maar dat wordt eerst aan dieren gevoerd, zodat wij die kunnen eten. Dat is heel inefficiënt. Die grond, ook hier in Nederland kan dan voor zeker 50% teruggeclaimd worden door de natuur. Ik ben zelf nu ruim een jaar vegan en ik ben gezonder dan ooit. En nee, ik eet geen bamboe. Er zit niks in vlees en zuivel wat we niet uit plantaardige voeding kunnen halen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 apr. 2020 - 9:35

Zo'n pandemie gebruiken voor je agenda is wel erg makkelijk. Afgezien dat we altijd moeten streven naar verbetering op welk gebied dan ook, en dierwelzijn daar zeer zeker in hoort vind ik het misselijk om deze pandemie te gebruiken.

1 Reactie
ton14024
ton140241 apr. 2020 - 10:22

Ik vind het gewoon dom. Wij zijn het wiel aan het uitvinden, Geert wil een race.

FredvD71
FredvD711 apr. 2020 - 7:29

Dat het anders moet, klopt, maar alles moet anders en daar wil niemand aan beginnen. Als eerste geldt natuurlijk voor mensen hetzelfde als voor dieren. Als we teveel op elkaar gepropt zitten, dan gaat het fout. Echter.... Onze hele voedingsindustrie heeft niets meer met voeding te maken, maar met vulling en geld. We eten wel, maar krijgen bijna geen voeding binnen. Alles moet veel te snel groeien anders kost het geld. Onze groentes en fruit krijgen veel te weinig zonuren waardoor de nodige vitamines e.d. groottendeels ontbreken en we zijn nu ook steeds meer aan het aanrotzooien met genetische manipulatie en van diversitijd voor de bodem hebben we ook al bijna niet meer gehoord. Nu heb je van die simpele mensen die dan meteen wijzen naar vee e.d., maar die negeren een enorm groot deel van de problemen die we hebben.

Grietje Genot
Grietje Genot1 apr. 2020 - 2:41

De volgende? Die komt niet, dit is de laatste.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest1 apr. 2020 - 10:04

LOL. Sterk.

Phil2
Phil231 mrt. 2020 - 18:22

Gaat de Aarde weer terug naar ééncelligen... uit rancune over wat de mensheid haar aangedaan heeft?

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2020 - 18:09

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Vogel ????
Vogel ????1 apr. 2020 - 6:25

Natuurlijk sluit het een het ander niet uit. Ik denk dat het pure winst is als we erin slagen om de huidige manier van veehouderij kunnen veranderen naar veiliger.

MountEverest
MountEverest1 apr. 2020 - 9:50

@Vogel Ik stel voor om de boeren nu met rust te laten (niet alleen die paar bioboeren), te respecteren en hun ding te laten toen, binnen de geldende regels. Dus stop met die hetze. Klimaat en stikstofuitstoot zijn momenteel totaal irrelevant. De voedselvoorziening is daarentegen cruciaal. Als je je door het platteland voortbeweegt per fiets of auto, zie je dat de boeren gewoon aan het werk zijn, dat doen ze al duizenden jaren. De boer ploegt, zaait en oogst, melkt zijn koeien, voert de varkens en kippen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2020 - 10:54

Ik heb twee maal een lyme infectie gehad. Teken zijn in mijn omgeving nauwelijks te vermijden. Dat staat geheel los van mijn mening over de bio-industrie. Afschaffen.

JasDon
JasDon31 mrt. 2020 - 17:37

"Als de huidige coronacrisis één ding duidelijk maakt is het wel dat we op een heel andere manier om moeten gaan met dieren" Als Geert alle andere topics met dezelfde insteek was afgegaan, had hij kunnen lezen dat dit een onzinnige conclusie is. Hoogstens moeten de Chinezen zichzelf eens op het hoofd krabben, idem voor andere landen die er een rotzooi van maken.

5 Reacties
gimli55
gimli5531 mrt. 2020 - 21:23

Voor neoliberaal rechts zijn het altijd anderen, het gaat om de mensheid als geheel met de huidige globalisering. Als het Covid19 virus iets heeft aangetoond, is dat het niet meer lokaal blijft of ben je het RIVM van 3 weken geleden al weer vergeten. Het virus zal Nederland vrijwel zeker niet bereiken, en nu 3 weken later zijn er meer dan 1000 doden en zit de maatschappij in targeted lockdown.

Vogel ????
Vogel ????1 apr. 2020 - 6:27

Jason, wij maken er ook een rotzooi van, zie de voorbeelden van Geert, zoals Q-koorts, MRSA, Mexicaanse griep

MountEverest
MountEverest1 apr. 2020 - 10:00

@gimli Dat geleuter over neoliberaal rechts is onderhand hilarisch. Nederland is helemaal geen neoliberaal land. Nederland bestaat uit individuen, gezinnen, families, straten, buurten, dorpen en steden, dus bottom-up. De meeste van die mensen nemen nu hun verantwoordelijkheid en helpen elkaar, om niet, zonder veel sturing van bovenaf, dat is de kracht van het maatschappelijke middenveld. Corona is ontstaan bij wilde dieren en waarschijnlijk op een wet market overgesprongen op de mens. Deze ziekte is niet ontstaan in een Brabantse varkensstal.

JasDon
JasDon1 apr. 2020 - 14:34

Vogel, Alleen de Q-koorts is een Nederlands dingetje, want trouwens ook kan gebeuren met huisdieren. Qua risico en schaalgrootte is het niet vergelijkbaar, maar qua hygiëne zijn er nog wat meters te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 5:52

Jas-Don Q-koorts is helemaal geen Nederlands dingetje!

Greendutch
Greendutch31 mrt. 2020 - 15:50

Ook de toenemende armoede en verschil tussen rijk en arm zorgen dat mensen voor goedkoop "voedsel " naar het bos lopen zodat men iets te eten heeft! en corrupte regeringen en personen / lobbyisten daaromheen dragen er aan bij! dus ook armoede en verschil tussen gebieden op verschillende plekken zullen moeten worden aangepakt denk ik. natuurlijk zal de vangst / handel / transport / en consumptie van wild vlees nu mondiaal aangepakt moeten worden , ik ben alleen benieuwd welke kapitaalkrachtigen dááraan willen bijdragen zodat toekomstige pandemieën uitgesloten worden want de mens / de mensheid en ook .... (al zeg ik het niet graag want zelf ben ik niet zo bezig met het onderwerp omdat ik er op vertrouw dat na afloop van de crisis die vanzelf weer op zijn pootjes terecht komt) ....de economie kunnen nóg zo 'n ramp niet aan. door de toename van de wereldbevolking die allemaal steeds dichter op elkaar in steden gaan wonen is nu al duidelijk dat de volgende pandemie snel zal komen en sneller zal rond tieren. m.i. vind het grootkapitaal het allemaal wel best aangezien ik vorige week e.o.a. amerikaan al hoorde getuigen dat het niet erg is om menselijke offers ( vnl ouderen) te tolereren ten behoeve van de economie?!?! lekker kereltje die veilig in zijn villa zit natuurlijk en medische hulp kan kopen wat voor veel van zijn landgenoten niet geldt omdat de Obama sociale verzekering teruggedraaid is. we zullen zowel dieren als mensen met meer respect moeten behandelen en ik ben vóór een GROEN(T)E wereld, nu de arme landen nog

Jorah
Jorah31 mrt. 2020 - 15:49

Het verhandelen van levende wilde dieren was niet zozeer het probleem, alhoewel ze dat van mij wel mogen verbieden. Het probleem ontstond toen men halfgare vleermuis ging eten. En nee, na deze crisis gaan we niet anders met dieren om in Nederland of de EU en nee we gaan ook geen ander economisch systeem op touw zetten.

8 Reacties
Audio
Audio31 mrt. 2020 - 17:28

Het is erg opportunistisch om deze pandemie te misbruiken als stok om de de bio-industrie te slaan. Virussen ontstaan vooral bij wilde dieren en springen soms over naar de mens. In China worden al eeuwen lang heel veel verschillende wilde dieren geconsumeerd, dat verhoogt het risico enorm. Varkens en kippen worden daarentegen gescheiden gehouden. Bovendien hebben ze maar contact met 1 persoon, die ook nog eens goede hygiëne in acht neemt. Wordt dit de nieuwe hetze tegen de boeren/

MountEverest
MountEverest31 mrt. 2020 - 17:39

@Jorah Een troost: heel veel mensen zullen nog meer als vorig jaar inzien hoe belangrijk de agrarische sector is voor de voedselvoorziening. Ze zullen ook minder vertrouwen hebben in de modellen van het RIVM, de stikstof uitstoot zal dus opnieuw berekend moeten worden. Aangezien een week nu een eeuw lijkt, zullen klimaat en stikstofuitstoot de komende tijd een zeer lage prioriteit hebben. We moeten immers als maatschappij zien te overleven. Dit zal de positie van de boeren versterken. Geen enkele regering zal nu maatregelen tegen hen durven nemen.

MountEverest
MountEverest31 mrt. 2020 - 19:14

En vergeet het aardgas niet, als de nood hoog wordt, gaat de kraan zo weer verder open. Wel moeten de Groningers dan eindelijk eens voldoende gecompenseerd worden. Alle zaken die 3 weken geleden het nieuws beheersten, zijn nu volledig irrelevant geworden. Het is logisch dat sommige activisten wanhopige pogingen doen om die zaken weer op de agenda te krijgen. Maar zolang zij alle problemen in deze wereld proberen toe te schrijven aan het neoliberalisme en de bio-industrie, zullen ze vrees ik zeer weinig gehoor krijgen.

Vogel ????
Vogel ????1 apr. 2020 - 6:31

"En nee, na deze crisis gaan we niet anders met dieren om" Ik denk het wel, het aantal vegetariërs neemt toe, gezien de toenemende aantallen vegetarische producten en laagdrempelige verkrijgbaarheid. En ook vleeseters letten meer op hoe een dier is grootgebracht. Het gaat langzaam maar de bewustwording neemt zeker toe.

Vogel ????
Vogel ????1 apr. 2020 - 6:38

"En nee, na deze crisis gaan we niet anders met dieren om" Ik denk het wel, het aantal vegetariërs neemt toe, gezien de toenemende aantallen vegetarische producten en laagdrempelige verkrijgbaarheid. En ook vleeseters letten meer op hoe een dier is grootgebracht. Het gaat langzaam maar de bewustwording neemt zeker toe. En dit is geen hetze tegen boeren, zoals ik betoog, er zijn heel veel boeren die het uitstekend doen. De grote veehouderijen zijn eigenlijk ook een minderheid. De meeste boerenbedrijven zijn kleinschaliger

Jorah
Jorah1 apr. 2020 - 9:54

Vogel, wellicht. Tot op heden neemt de vleesconsumptie echter toe. Ik betwijfel ten zeerste dat die lijn na de crisis niet voortgezet wordt. Dat wat bedrijven commerciële mogelijkheden zien en dat er wat meer mensen ipv 7 keer per week nog maar 5 of 6 keer per week vlees eten zie ik wel gebeuren.

Vogel ????
Vogel ????1 apr. 2020 - 14:10

Het is een vreemde zaak dat de vleesconsumptie licht stijgt (minder dan 1%). Vreemd omdat steeds meer ondernemers een groeimarkt zien in vleesvervangers. Mogelijk is er sprake van een andere manier van meten en is er in werkelijkheid geen toenemende vleesconsumptie. Ik ken best veel mensen die delen van de week volledig vegetariër zijn.

Jorah
Jorah1 apr. 2020 - 16:40

Nee hoor zo vreemd is dat niet, en er is geen andere manier van meting toegepast. Vlees is gewoon een ontzettend lekker product. En alhoewel ik wekelijks wel eens een maaltijd zonder vlees eet is een maaltijd voor mij pas geslaagd als er een lekker stuk vlees op het bordje ligt. Vegetariërs zijn een kleine minderheid, dat zal nooit veranderen. Vlees eten zit in de menselijke natuur.