Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

EU steekt middelvinger op naar Poetin, maakt Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid

Beslissing unaniem
Joop

Komkommernieuws

  •  
02-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
komkommers
Telkens sta ik bij de groenteafdeling van Albert Heijn weer verbaasd de bio-komkommers in plastic verpakkingen aan te staren.
Ik ben geen uitzonderlijk bewuste eter, als het op het milieu aankomt – of op andere wijzen overigens. Ik eet meestal vrij eenvoudig, maar graag wat ik lekker vind. Let ik op biologische producten? Ik koop bij voorkeur biologische scharreleieren, maar twijfel vaak aan het daadwerkelijk scharrelen van de kip. Het liefste vermijd ik de plofkip, maar vooral om redenen van de smaak.
Consequenter ben ik als het om het gebruik van plastic gaat. Waar bij veel “groene” of “biologische” producten vraagtekens te plaatsen zijn – hoe groen zijn ze werkelijk? hoe goed is een elektrische auto nou werkelijk voor het milieu? oud-minister Plasterk liet er de afgelopen maanden regelmatig zijn licht over schijnen op sociale media – is het bij plastic helder. De plastic soep in de oceanen is een reëel probleem en het hergebruik van dezelfde tas is evident een kleine moeite die een extra stuk plastic (“biologisch plastic” of gewoon) voorkomt. De grootste klimaatscepticus, zelfs de vliegenthousiaste Thierry Baudet, zou dat niet moeten kunnen ontkennen. Hetzelfde geldt verpakkingen – waarom alles in plastic? – waar papier vaak een prima alternatief kan zijn. Gerecycled papier zelfs.
Het is geen nieuwe constatering, maar telkens sta ik bij de groenteafdeling van Albert Heijn weer verbaasd de bio-komkommers in plastic verpakkingen aan te staren. Te midden van de veel grotere hoeveelheden niet-bio-komkommers, die plasticvrij blijven. Ik kon niet nalaten de constatering toch weer eens te delen op Twitter en kreeg – zeer attent – een dag later antwoord van ‘Jeremy’ van Albert Heijn:
"“Hi Erwin, , dit is het om het verschil tussen de reguliere en de biologische komkommers aan te geven. Dit zijn we voor de wet verplicht. Omdat de biologische variant minder verkocht wordt dan de reguliere en we zo weinig mogelijk komkommers weggooien. (1/2) ^Jeremy” “Doen we de biologische komkommers in een plastic jasje. Hierdoor voldoen we aan de wettelijke eisen én dragen we ons steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling. (2/2) ^Jeremy”"
Hoewel, als gezegd vriendelijk en attent, lag het antwoord mij toch wat onprettig en onbespoten op de maag.
Zonder meer: de Europese Unie schrijft voor dat er een zichtbaar onderscheid dient te bestaan tussen “bio” en gewone producten. Terecht uiteraard: we willen weten welke boter wij bij welke vis kopen. Maar dat kan ook middels stickers (zoals sinds jaar en dag bij bananen), het kan met afdrukken op het product met inkt (zoals wij bij eieren gewend zijn) of zelfs middels het laseren van biologische producten.
Wat betreft de “voedselverspilling” schoot mij, hoewel niet gespecialiseerd in groentenlogistiek, door het hoofd dat Albert Heijn ongetwijfeld de omloopsnelheid van producten bij zal houden en prima in staat moet zijn met een ander inkoopbeleid en gewijzigde distributie, een vergelijkbaar effect te bereiken. Hoe de dan noodzakelijke, meer regelmatige aanvoer van kleinere hoeveelheden bio-komkommers uit zou pakken kan ik niet inschatten, ik geef het toe, maar ten opzichte van de lange afbraaktijd van zelfs ‘biologisch plastic’ lijkt het effect al snel op te moeten wegen tegen de huidige praktijk.
Ik verkies dan ook de gewone komkommer, waarde Jeremy. En zal dat met een goed gevoel blijven doen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Gefaald
Gefaald4 sep. 2019 - 15:12

Biologisch voedsel heeft teveel grond nodig, en dat kan op wereldschaal niet als we 10 miljard mensen krijgen. Biologische landbouw is een dom principe van linkse stadsbewoners die nul komma niks van landbouw weten. Alleen intensieve voedselproductie die weinig grondgebruik heeft en zo weinig mogelijk hulpbronnen gebruikt is duurzaam.

MG1968
MG19683 sep. 2019 - 19:19

Probeer eens een early adapter te zien als een investeerder om de technologie rendabel te krijgen. Niemand betwist dat er nog een hoop ontwikkeling nodig is. Maar niets doen en afwachten is geen optie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2019 - 17:43

Ze kunnen ook alleen biologische verkopen, een win-win situatie en probleem opgelost!

1 Reactie
Gefaald
Gefaald5 sep. 2019 - 7:36

Klopt, dan is er geen natuur meer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2019 - 17:35

Verbaasd dat u telkens weer verbaasd staat.

Juppé🎗
Juppé🎗3 sep. 2019 - 12:28

« Een regelrechte ramp vooral de topzware Tesla. »......Ja en dan rekenen we niet eens mee hoeveel CO2 de fabricage heeft opgeleverd, uiteraard in de meeste landen op grijze stroom. De levensduur van die Tesla ligt ver beneden de helft van een diesel, dus die CO2 moet je ook nog door weinig Km delen. Gaat U echter uit van een simpele Renault Zoe of Peugeot e208 en U laat deze op met eigen panelen of met kernstroom dan krijgt U geheel andere berekeningen en help je daar het klimaat wel degelijk mee.

[verwijderd]
[verwijderd]3 sep. 2019 - 11:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2019 - 17:36

Dat wist Kleinsma al te vertellen!

poeslief
poeslief3 sep. 2019 - 10:04

Komkommers worden in plastic verpakt zodat ze na gebruik nog op te eten zijn. Afbreekbaar plastic: goed plan. Maar de plasticsoep als motivatie voor milieu beleid in NL komt mij wat vreemd voor. https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasticsoep

2 Reacties
LaBou
LaBou 3 sep. 2019 - 16:30

"Komkommers worden in plastic verpakt zodat ze na gebruik nog op te eten zijn. " Je suggereert hiermee toch niet dat komkommers anders gebruikt worden dan om te eten en dat bij dat specifieke gebruik een regenjas noodzakelijk is?

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 sep. 2019 - 16:52

'Maar de plasticsoep als motivatie voor milieu beleid in NL komt mij wat vreemd voor. ' In Nederland belandt elk jaar zo’n 50 miljoen kilo afval op straat, het strand of in de natuur. Daar komt uiteindelijk een deel van in zee terecht. Bron: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/plastic-in-zee/

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser3 sep. 2019 - 9:33

Mijn overbuurvrouw heeft zeker 15 jaar geleden al tests gedaan met het “begraven” van bakjes voor patat gemaakt van afbreekbaar materiaal gemaakt van aardappel! Die werden na een paar week weer “opgegraven” maar onvindbaar dus volledig afgebroken. Volgens haar waren deze afbreekbare bakjes drie keer zo duur als plastic bakjes en was dat de reden dat dit product niet op de markt kwam. En dat is jammer maar het zou natuurlijk een nationale ramp zijn indien een portie patat een paar cent in prijs zou stijgen vanwege de milieuvriendelijke verpakking.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal43 sep. 2019 - 9:29

de komkommer is eigenlijk een zakje water met bilogisch afbreekbaar omhulsel. Door het in plastic te wikkelen, behoudt het zijn waterinhoud en dus ook het gewicht aan water dat de klant koopt. Komkommerwater dus met de smaak van water. Vanwege de vorm is het moeilijk op te bergen in de koelkast, daarom vaak in de kast gelegd, wat dan weer het plastic omhulsel een zekere weerstand biedt tegen stof. Er is dus wel degelijk over nagedacht, evenals die kleine stickertjes op appels en mandarijnen die alleen met lange nagels eraf te pulken zijn en vervolgens op de deur van dezelfde koelkast geplakt kan worden voor een speels uiterlijk.

Ch0k3r
Ch0k3r3 sep. 2019 - 8:03

"Wat betreft de “voedselverspilling” schoot mij, hoewel niet gespecialiseerd in groentenlogistiek, door het hoofd dat Albert Heijn ongetwijfeld de omloopsnelheid van producten bij zal houden en prima in staat moet zijn met een ander inkoopbeleid en gewijzigde distributie, een vergelijkbaar effect te bereiken." Ja, dat dacht ik ook altijd. Schijnt dus niet zo te zijn. Factor die in dit verhaal vergeten wordt is de consument. Een consument pakt niet een product waarvan bijna het hele schap leeg is en er nog maar een paar van liggen. Of dat het een klein schap is, goed gevuld, maar slechts een paar producten. Wordt ook nauwelijks tot niet verkocht. Idee erachter is dat mensen dan denken dat er iets mis met het product is. Ik erger me ook aan al dat plastic. Wat is er mis met papieren zakjes, behalve dan dat je er niet doorheen kunt kijken?

Kaviaar2
Kaviaar23 sep. 2019 - 7:29

Pffffff, Albert Heijn. Vervuilers 1e klas. Er zijn gelukkig genoeg supermarkten en groenteboeren waar je de meeste produkten los kunt kopen. Wat mij betreft niet in de toekomst, maar nu al. Neem je eigen tassen mee en doe dan aan cherrypicking - waarbij het heel veel andere levensmiddelen dan cherry's mogen zijn.

JasDon
JasDon3 sep. 2019 - 6:19

Biologische groenten zijn niet per se beter voor het milieu. Ja, biologische insecticiden, maar toch gewoon insecticiden en vaak meer. Vaak ook lagere opbrengst dus meer water en meer oppervlakte nodig. Qua vlees voorkomt het stempel biologisch heel wat dierenleed.

Eric Minnens
Eric Minnens2 sep. 2019 - 23:56

Het 'tragische' is dat: "Plastic om een komkommer verlengt de houdbaarheid met 10 tot 14 dagen." Bron: zoek op 'Joop Dietvorst Waarom een komkommer' (ik heb geen link, want geplaatst op NOS nieuws) Het zoeken naar biologisch afbreekbaar plastic krijgt echter langzaam maar zeker succes.

1 Reactie
MG1968
MG19683 sep. 2019 - 19:27

"“Plastic om een komkommer verlengt de houdbaarheid met 10 tot 14 dagen.” Het is alleen jammer dat dat ook nodig is omdat ze (vaak) van ver komen. De verlengde houdbaarheid heeft dus niet als gevolg dat ze minder vlug worden weggegooid (want bedorven) maar dat we ze kunnen laten reizen. En of dat zo'n goed idee is...

Imperialist
Imperialist2 sep. 2019 - 22:54

Erwin verkiest de gewone komkommer???? Stop de persen!

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende2 sep. 2019 - 21:15

Bij komkommers hoef je toch al niet op biologisch te letten, maar daar ga ik nu even niet verder op in. Maar ik ben wel blij dat je door hebt dat aan de plastic verpakkingen makkelijk wat gedaan kan worden. Bovendien ook veel effectiever voor het milieu werkt dan 'biologische' groente kopen. Probleem is dat papieren verpakkingen vocht ontrekt, dus snel gaat scheuren en dus ook de houdbaarheid beperkt. Daarnaast weet de consument ook niet goed wat het verschil is en bij welk afval het moet worden weggegooid. Biologisch afbreekbaar plastic is ook nog een stuk duurder (in mijn branche gaat het om normaal plastic verpakking 3 ct en afbreekbaar plastic 25 ct, in het geval van de komkommer wordt deze dan 44 ct p/st duurder voor de consument). Helaas is de vraag van de supermarkt en dus van de consument nog te laag om hier stappen in te zetten.