Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Komiek John Oliver ontmaskert oplichtende tv-evangelisten

  •  
17-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
tvpredikers.jpg

Kijknou. John Oliver van 'Last Week Tonight' maakt korte metten met televisiepredikers en start eigen kerk om aan te tonen hoe kijkers worden opgelicht
Tele-evangelisten verdienen miljoenen dollars over de rug van goedgelovige Amerikanen. En zondagavond bond presentator John Oliver in zijn Last Week Tonight de strijd aan met deze frauduleuze prekers. ‘Kerken zijn een hoeksteen van de Amerikaanse samenleving,’ verklaarde Oliver. ‘Er zijn in de Verenigde Staten ruim 35.000 kerkgemeenschappen en de meeste van hen doen goed werk – uitdelen van voedsel en kleding. Maar dit gaat niet over hen. Dit gaat over de kerken die misbruik maken van het geloof voor financieel gewin.’
Oliver legde uit hoe televisie-evangelisten geld van kwetsbare en goedgelovige mensen vragen en profiteren van allerlei belastingvoordelen. Dominees beweren dat alle donaties naar belangrijk werk van de kerk gaan, maar in de praktijk blijken ze geld vaak te gebruiken voor heel andere zaken, zoals privé-jets.
Skivakantie De komiek kwam met een voorbeeld van een tv-dominee die geld had ingezameld voor een jet van twintig miljoen dollar. Volgens de man was het vliegtuig alleen maar bedoeld voor kerkelijke vluchten, maar een lokale nieuwszender ontdekte dat hij het ook voor heel andere zaken gebruikte als luxe skioorden en exotische safari’s.
Het argument van de televisiepredikers om geld te doneren is, dat als je je geld weggeeft, je als het ware een zaadje plant waardoor het geluk – én geld – in grotere hoeveelheden bij je terugkomt. Je zou, aldus de predikers op televisie, dus letterlijk terugbetaald worden als je geld doneert.
Oliver maakt er korten metten mee in zijn programma:
Je kunt je geld nog beter écht in de grond stoppen. Dan is er in ieder geval nog een kans dat je het na een tijd nog kunt opgraven en aan jezelf terug kunt geven.
Het pijnlijke aan de kwestie is, dat deze manier van preken en om geld vragen volstrekt legaal is in Amerika. Niet alleen dat, kerken en predikers genieten ook enorme belastingvoordelen en worden ze amper gecontroleerd door de belastingdienst. Het is dus een behoorlijk lucratief baantje.
Eigen kerk En daarom concludeerde Oliver aan het einde van zijn relaas, kon hij niet anders dan zijn eigen kerk oprichten om de legale en financiële grenzen in de wereld van de tele-evangelisten te onderzoeken, getiteld ‘Our Lady of Perpetual Exemption’. Hoe die werkt zie je aan het einde van de aflevering in een hilarische kerkelijke sketch, die, als je het vergelijkt met de ‘échte’ oplichtende tv-predikers, zo gek nog niet is. Kijken!

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor