Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Komiek Dieudonné - 'ik ben Charlie Coulibaly' - weer veroordeeld

  •  
18-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dieudonne300.jpg
Goede vriend van Front National-oprichter Jean-Marie le Pen hoort drie maanden voorwaardelijk tegen zich ... Eerder al 7 maal veroordeeld wegens antisemitisme
De Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is woensdag wederom veroordeeld. Deze keer niet voor antisemitisme, maar voor het verdedigen van terrorisme. Op Facebook schreef Dieudonné vlak na de aanval op het Franse satirische blad Charlie Hebdo ‘wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly’. De terrorist Amedy Coulibaly schoot in de Franse hoofdstad Parijs vier mensen in een joodse supermarkt dood.
Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 30.000 euro, maar de rechter sprak twee maanden voorwaardelijk uit.
Het is niet de eerste keer dat Dieudonné in opspraak komt vanwege zijn uitspraken. Hij is eerder al zeven maal veroordeeld voor antisemitisme en/of laster. De rechter schrijft nu:
Het gevoel van vijandigheid tegenover de Joodse gemeenschap dat Dieudonné hooghoudt voor een publiek dat zich aangetrokken voelt tot hem vanwege zijn charisma, verhoogt zijn verantwoordelijkheid.”
In het verleden introduceerde Dieudonné de ‘quenelle’, een gebaar dat ook wel de omgekeerde Hitler-groet wordt genoemd. Ook de oprichter van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie le Pen, werd destijds gefotografeerd terwijl hij de groet brengt. Le Pen is overigens een goede vriend van Dieudonné en peetvader van één van zijn kinderen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

GingerTed
GingerTed18 mrt. 2015 - 16:20

Hoewel het een walgelijke antisemiet is mag hij de dingen waar hij nu om vervolgd wordt wat mij betreft gewoon zeggen. Het belang van de vrijheid van meningsuiting is ver boven dit sujet verheven. Hij gebruikt dezelfde tactiek als Iran al eens gebruikte om onze waarde van de vrijheid van meningsuiting uit te dagen door cartoons te maken zoals een exemplaar waar Anne Frank op een verschrikkelijke manier onteerd werd. Zolang de uitingen geen oproepen tot geweld, smadelijk, of aanzetten tot racistische haat zijn maar niets anders dan taal of afbeeldingen die door anderen als vreselijk bot worden gezien moet je er juist niet op reageren door een verbod of vervolging. Dat is immers precies wat orthodoxe moslims, Iran, en Dieudonnee willen: Een bres slaan in de vrijheid van meningsuiting om zodoende grond te vinden om onwelgevallige afbeeldingen en teksten te kunnen verbieden en makers te vervolgen zoals in islamitische landen gewoon gebeurt. Laat hem maar lekker schoppen, schimpen, en beledigen. Je kunt hem immers negeren, van repliek dienen, grof, grover, of juist heel scherp maar beschaafd (wat goed gedaan veel harder aankomt). Dan bereiken hij en de zijnen verder niets dan dat ze steeds meer geminacht en genegeerd worden. Hen rest dan niets anders dan accepteren dat in het westen er hen onwelgevallige kritiek en satire is jegens wat zij ons als heilig en onaantastbaar willen opleggen. Ze zullen dan alleen nog harder kunnen gaan schreeuwen, en aangezien ze niet nog grover kunnen worden dan nu, hooguit wél kunnen gaan bedreigen, oproepen tot geweld, en smaad plegen, waarna ze dan terecht vervolgd kunnen worden.

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2015 - 16:20

Terecht. De bak in en liefst vrij lang. Dat volk hoort niet los te lopen. Waarvan akte.

1 Reactie
Rootman
Rootman18 mrt. 2015 - 16:20

En opnieuw pleit een enthousiast supporter voor ons ´vrije westen´ voor censuur en zware bestraffing van afwijkende meningen... Daarmee diskwalificeer je jezelf voor vele argumenten: begrijp je dat?

Nikovijf
Nikovijf18 mrt. 2015 - 16:20

Vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar niet voor alle meningen. Dat betekent dat er geen vrijheid van meningsuiting is in Frankrijk.

2 Reacties
Armagaddon
Armagaddon18 mrt. 2015 - 16:20

>>> Hmm....Onzin.....alle vrijemenings utingen hebben hun grenzen, die in de grondwetten staan en door de maatschappij en wtten daarna zijn AFGESPROKEN....!!

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 mrt. 2015 - 16:20

Kom op Niko. Meneer Dieudonné is gewoon een fascist en een nazi. Uitschot dat jouw sympathie niet verdient.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 mrt. 2015 - 16:20

De mening uiting bleek nu wel én terecht grenzen te hebben, maar als het om 1,5 miljard moslims op aard niet ? Moet ik hier gaan om lachen ?! Is de grondwet selectief ? zoja! dan wil ik het heel graag horen.

2 Reacties
zweistein
zweistein18 mrt. 2015 - 16:20

Hoe MINDER leden een groep heeft, des te MEER bescherming heeft die groep nodig.

Mark Gh
Mark Gh18 mrt. 2015 - 16:20

Terrorisme verheerlijken is natuurlijk wel een beetje twijfelachtig. Vrijheid van meningsuiting moet ver gaan maar er zijn altijd grenzen. Frankrijk kent daarnaast erg strenge wetten op dit gebied, veel strenger dan bijvoorbeeld Nederland - daar kun je iets van vinden, maar dat is de situatie daar.

Rootman
Rootman18 mrt. 2015 - 16:20

De man geeft slechts ´metakritiek´ !!! Mensen die zich door de ´Je suis Charly´ psy-op hebben laten gek maken zijn misschien zeer geschokt. Dan heb ik het niet over terechte gevoelens van medeleven en verontwaardiging, maar over de geochestreerde massamanifestatie: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/paris-march-tv-wide-shots-reveal-a-different-perspective-on-world-leaders-at-largest-demonstration-in-frances-history-9972895.html Er zitten overigens ook nogal wat gaten in het aanslag verhaal. ´Je suis Charlie´ is een psyop slogan; daarom heb ik zelf bv vanaf de eerste dag al gezegd: ´Je ne suis Charlie!´. Dieudonné voelt dat duidelijk ook zo, en reageert op zijn eigen shockerende manier. Ik kan het vanuit het ´Je ne suis Charlie´- perspectief niet anders zien, en zie de uitspraak van het hof als een verdere inbraak op de vrijheid van meningsuiting, precies de reden dat ik vanaf het eerste moment uiterst sceptisch was over het hele Charlie gedoe.

3 Reacties
Nikovijf
Nikovijf18 mrt. 2015 - 16:20

"Er zitten overigens ook nogal wat gaten in het aanslag verhaal." Ja heel veel. Een slechte Hollywood film is het.

Molly Veenstra
Molly Veenstra18 mrt. 2015 - 16:20

"daarom heb ik zelf bv vanaf de eerste dag al gezegd: ´Je ne suis Charlie!´." Voor je in de ontkennende wijs iets wil zeggen in het Frans zul je eerst moeten leren hoe dat gaat. "Er zitten overigens ook nogal wat gaten in het aanslag verhaal." Een uitleg zou nuttig zijn. Volgens mij zaten er na de aanslag slechts gaten in de Charlie Hebdo-cartoonisten. "Je suis Charlie´ is een psyop slogan" Je bent in de war met 'Ich bin ein Berliner'. Daar was zorgvuldig over nagedacht. 'Je suis Charlie' was -daags na de aanslag- de impulsief ontstane slogan van de oprecht verontwaardigden waar jij zoveel sympathie voor zegt te hebben.

seniorg
seniorg18 mrt. 2015 - 16:20

Gelukkig. Een complot! Blij dat u ons dat even meld. Overigens zaten die gaten van u hoofdzakelijk in een tiental mensen. Daarin aangebracht door de vriendje van deze Dieudonné. Je mag wat mij betreft in dit geval een van God gegeven paard best eens in de bek kijken. En daar stinkt het hemeltergend.