Joop

Komiek confronteert schoonzoon Trump met banden Saoedi-Arabië

  •  
24-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-04-24 om 17.32.36
Komiek Hasan Minhaj, bekend van The Daily Show en zijn eigen populaire Netflix-show Patriot Act, heeft Trumps schoonzoon Jared Kushner rechtstreeks geconfronteerd met diens banden met de moordzuchtige Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS). Minhaj deed dat tijdens het jaarlijkse gala georganiseerd door tijdschrift TIME waar de honderd meest invloedrijke personen van het afgelopen jaar worden geëerd.
Tijdens zijn toespraak haalde Minhaj een van die honderd personen aan, namelijk activiste Loujain al-Hathloul die wereldberoemd werd als een van de vrouwen die als eerste het regime tartte door achter het stuur van een auto plaats te nemen, tot voor kort verboden voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Hoewel het verbod formeel is opgeheven, een poging van MBS om zich aan de buitenwereld als nieuw, progressief gezicht van het land te presenteren, zijn veel van de activisten voor vrouwenrechten inmiddels gearresteerd. Onder hen ook Loujain al-Hathloul. Aanwezig in het publiek was Jared Kushner, schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Kushner is bevriend met MBS, en bleef dat ook nadat de bewijzen voor de moord op Khashoggi zich tegen MBS bleven opstapelen, en dus besloot Minhaj Kushner aan te spreken:
Ik weet dat er hier veel zeer machtige mensen aanwezig zijn, en zou het niet gek zijn als er een hooggeplaatste functionaris uit het Witte Huis bij is die MBS kan WhatsAppen en zeggen: Hé, misschien zou je die persoon kunnen helpen uit de gevangenis te komen omdat ze dit niet verdient.
"Ik weet dat er hier veel zeer machtige mensen aanwezig zijn, en zou het niet gek zijn als er een hooggeplaatste functionaris uit het Witte Huis bij is die MBS kan WhatsAppen en zeggen: Hé, misschien zou je die persoon kunnen helpen uit de gevangenis te komen omdat ze dit niet verdient."
Na afloop van het gala zei Minhaj het gezicht van Kushner niet te hebben gezien tijdens de toespraak, maar dat het verzoek om contact met MBS op te nemen echt is en dat hij hoopt dat Kushner heeft geluisterd. In hoeverre Kushner – of iemand anders in het Witte Huis – gecharmeerd is van Minhaj, is nog maar de vraag. Niet alleen is de regering-Trump dankbaar onderwerp van hoon en kritiek voor Minhaj in Patriot Act en voorheen ook The Daily Show, in 2017 mocht Minhaj het befaamde Correspondents Dinner presenteren waarin hij zeldzaam hard uithaalde naar Trump (die zelf de grote afwezige was) en iedereen om de president heen.
Minhaj werd begin dit jaar zelf wereldnieuws nadat hij in een van zijn afleveringen van Patriot Act het regime van Saoedi-Arabië onder de loep had gelegd. Hij sprak zich in de uitzending vooral fel uit tegen MBS die ervan wordt verdacht opdracht te hebben gegeven de Saoedisch-Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi te vermoorden. Onder druk van Saoedi-Arabië verwijderde Netflix de aflevering en Minhaj zelf werd tot ongewenst persoon verklaard. Op het TIME-gala vertelde Minhaj, zelf moslim, dat hij om die reden niet meer naar Mekka mag.
Deze week werd bekend dat Saoedi-Arabië 37 mensen heeft geëxecuteerd. Naar eigen zeggen ‘terroristen’, maar in werkelijkheid voornamelijk critici en politieke tegenstanders, sommigen nog tieners.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

adriek
adriek26 apr. 2019 - 8:06

Money makes the world go round. Dat is al eeuwen zo, maar wordt steeds duidelijker en misschien ook (weer) steeds erger. Alles en iedereen is ondergeschikt aan het financiële stelsel, ondergeschikt naar draagkracht (hoe mee je bijdraagt aan het naar boven schoffelen van geld, hoe meer je afhankelijk wordt van je nederige schoffelwerk).

Khalid Bakr
Khalid Bakr25 apr. 2019 - 10:43

Misschien kan bijv Rutte dan eerst ff Trump appen om Guantanamo Bay eindelijk te sluiten en alle mensen die daar al jarenlang rechtenloos vast zitten als dieren in kooien met een enorme schadevergoeding huiswaarts te sturen

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje526 apr. 2019 - 6:38

De trump clan wil eigenlijk de migranten kinderen die gescheiden zijn van hun ouders ipv in kooien in eigenland die kinderen naar Gitmo sturen. Dan kunnen er tenminste geen beelden van gemaakt worden. https://www.nytimes.com/2019/04/22/us/immigration-detention.html

Mark Huysman
Mark Huysman25 apr. 2019 - 6:56

[Het is echter onjuist deze goede relaties tussen de VS en het Saudische Koningshuis als typisch iets van Trump of zijn directe omgeving zoals schoonzoon Kushner te zien.] Nee, dat klopt. Het buitenlandbeleid van de VS is zo verrot als het maar kan en het maakt weinig uit of Republikeinen dan wel Democraten de dienst uitmaken. Enkel een radicale draai naar links, met iemand als Sanders, zal er voor zorgen dat mensenrechten boven economische en strategische belangen komen te staan. Tegelijk is het natuurlijk wel zo dat met de Trump-administratie er een absoluut dieptepunt bereikt is. De samenwerking met het de Saoedies is nauwer dan ooit en elke schaamte is weggevallen. Kushner verdedigt b.v. openlijk de Saoedische moordpartijen in Yemen.

Satya
Satya25 apr. 2019 - 5:10

Ostara En Obama sloot grote wapen contracten af tbv de Amerikaanse wapenindustrie.

Freek3
Freek324 apr. 2019 - 20:26

Je ziet een gigantisch verschil met eerdere regimes over het hoofd de baas van het huidige, Trump dus, is in zijn leven meermaals door Saudis van faillisement gered. Hij staat bij ze in het krijt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 apr. 2019 - 19:57

Wat deed Trump toen duidelijk werd dat een journalist woonachtig in US vermoord werd door die goede vriend? graag een linkje