Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amy Schumer aan de stok met feministen vanwege seksistische scriptschrijver

  •  
18-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Zondag 28 augustus staat Amy Schumer in de Heineken Music Hall. Schumer is vooral bekend vanwege haar prijswinnende comedyserie Inside Amy Schumer. Ze is één van ’s werelds meest gelauwerde vrouwelijke komieken, die zich in haar sketches bovendien opper-feministisch uit. Maar of de feministen nog lang van haar zullen houden is nog maar de vraag.
Schumer ligt namelijk onder vuur vanwege één van haar sketch-schrijvers, Kurtz Metzger, en diens afschuwelijke opmerkingen over verkrachte vrouwen. Metzger schreef onlangs op Facebook naar aanleiding van beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van een zogenaamde “Jiff Dilfyberg”:
"Jongens ik heb net vreselijk nieuws gehoord, deze gast, Jiff Dilfyberg is een verkrachter! Ik weet dit omdat vrouwen dit hebben gezegd en dat is al het bewijs dat ik nodig heb! Het maakt niet uit wie zij zijn. Zij zijn allemaal vrouwen! ALLE vrouwen zijn net zo betrouwbaar als mijn bijbel! Een boek dat, net als vrouwen, niet kán liegen!"
Jeff Dilfyberg bestaat niet in het echt, maar zou een fictief personage zijn gebaseerd op een komiek uit New York die terecht staat voor een aantal aanklachten van seksueel misbruik. Na zijn Facebookpost besloot Metzger nog meer olie op het vuur te gooien door vrouwen die openlijk over seksueel geweld spreken op Twitter aan te vallen.
Schermafbeelding-2016-08-18-om-22.55.47
Schumer, die er ook zelf prat op gaat een feminist te zijn, liet op hetzelfde sociale medium weten het treurig te vinden dat Metzger zich zo uitte. “Hij is mijn vriend en een hele goede auteur en ik zou het niet méér oneens kunnen zijn met zijn recente acties”, schrijft ze. Daarna volgde nog een reeks tweets waarin Schumer schrijft dat Metzger niet voor haar werkt en dat Inside Amy Schumer niet meer zou bestaan. Een warrig uitleg om de duidelijk te maken dat zij en Metzger verder geen professionele band hebben, maar de werkelijkheid is toch anders. Comedy Central kondigde in januari nog aan dat er een heel nieuw seizoen van het programma opgenomen zal worden. En Metzger, die staat gewoon nog op de loonlijst. Tot groot ongenoegen van velen die Schumer nu oproepen hem te ontslaan.
De cijfers Kennelijk bestaan er nog steeds een hoop vreemde ideeën over vrouwen die te maken krijgen met seksueel geweld. Dat ze liegen en bedriegen. En hoewel er zo nu en dan heus een valse aangifte tussen zal zitten, is fixatie van het zogenaamde debat daarop funest voor vrouwen die wel degelijk te maken krijgen met seksueel geweld. En dat zijn er veel. Daarom nog eens de cijfers op een rij.
>Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksueel geweld. Volgens cijfers van Bakker uit 2006 is 39 procent van de vrouwen ooit slachtoffer geweest van seksueel geweld. Per week doen zo’n 24 vrouwen in Nederland aangifte van verkrachting. Hoeveel slachtoffers er daadwerkelijk zijn, is onduidelijk maar iedereen is het erover eens: het aantal slachtoffers ligt veel hoger. Van alle misdrijven stappen slachtoffers van seksueel geweld namelijk het minst naar de politie. Van hen die de stap wel durven te wagen haakt een deel uiteindelijk alsnog af. Rechercheurs twijfelen overigens vaak aan de verklaringen van slachtoffers omdat ze te lang wachten met het doen van aangifte. Ook wanneer ze zich bepaalde details niet meer kunnen herinneren omdat ze bijvoorbeeld onder invloed van drank of drugs waren, twijfelen agenten aan de waarheidsgehalte van de aangiftes. En dat terwijl nu juist bekend is dat angst en schaamte in de eerste instantie vaak de reden zijn van het niet doen van aangifte. Bijvoorbeeld omdat je te veel gedronken hebt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.