Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Komende jaren fors meer natuurbranden als gevolg van klimaatcrisis

  •  
23-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Out of control Calgardup Bushfire in the Margaret River region of Western Australia

© epa09635330 A handout photo made available by the Department of Fire and Emergency Services shows the Calgardup Bushfire burning in Margaret River, Weatern Australia, Australia, 09 December 2

De bosbranden die de afgelopen jaren onder meer Californië, Australië en Siberië hebben geteisterd, zullen voor het eind van de eeuw zo’n 50 procent vaker voorkomen dan nu het geval is, als gevolg van de klimaatcrisis. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport waar meer dan vijftig wetenschappers uit verschillende landen aan hebben gewerkt. Dan meldt The Guardian. Ook landen die nu nog niet met bosbranden te maken hebben, krijgen daar de komende jaren last van.
In het jaar 2030 zullen de bosbranden wereldwijd al met 14 procent zijn toegenomen, in 2050 met zo’n 30 procent, berekenden de onderzoekers. Behalve de klimaatcrisis, is ook de manier waarop landschappen worden ingericht debet aan het verhoogde risico op brand. Het enige continent dat geen risico loopt op meer natuurbranden, is Antarctica.
De focus van overheden ligt nu vooral op het bestrijden van de branden, terwijl het ervan effectiever is. Momenteel wordt zo’n 50 procent van de budgetten besteed aan het direct bestrijden van brand, en bijna 50 procent aan de nazorg en het herstel. Slechts 1 procent van de budgetten gaat naar het voorkomen van natuurbranden. Volgens het rapport is er dan ook een radicale verandering nodig in de manier waarop overheden omgaan met natuurbranden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

adriek
adriek23 feb. 2022 - 14:09

Voorkomen is beter dan genezen. Maar een bosbrand die voorkomen is zie je niet, dus (...) daar wil niemand voor betalen. Een bosbrand die gruwelijke journaalbeelden, bedreigde huizen en huilende mensen oplevert is veel meer waard. Vrijwel hetzelfde verhaal kun je over de zorg ophangen: veel aandacht voor problemen, veel aandeelhouders van dure behandelingen en het wisselgeld naar preventie: een niet-hartinfarct is onzichtbaar, dus hoeveel geld mag dat kosten? In een voornamelijk door geld gedreven maatschappij wordt de prijs die we betalen steeds hoger.

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 feb. 2022 - 22:09

Heel scherp.

Stechelwald
Stechelwald23 feb. 2022 - 12:16

Als de oplossing 'xxxx moet radicaal anders' is, gebeurt er gewoonlijk niets.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen23 feb. 2022 - 13:44

Mischien werkt het als je zegt dat het blussen van de groostste brand in california vorig jaar 600 miljoen kostte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 feb. 2022 - 16:18

Hoeveel mensen/rijkaards wonen daar fijn in de natuur? In Australie hebben de koalas ook het nakijken en niet alleen vanwege natuurbranden.

∆
23 feb. 2022 - 9:42

Het blijft dweilen met de kraan open. We komen hier voorlopig niet van af. Tot nu toe stemt de kiezer overwegend met haar of zijn portemonnee. Dat produceert onze politieke leiders. Goedkoop is duurkoop.

1 Reactie
JJP2
JJP223 feb. 2022 - 11:01

"Tot nu toe stemt de kiezer overwegend met haar of zijn portemonnee." Uiteraard, "voor niets gaat de zon op" en "money makes the world go round"; menselijke natuur en daar niets en niemand iets aan veranderen (uitzonderingen daargelaten). Uiteindelijk zijn we met zijn allen net als die ratten die met teveel in een kooi gestopt zijn en vreten we elkaar op, waarbij de sterkste wint. De aarde daarentegen draait gewoon door. De mensheid, die hier pas een paar duizend jaar rondloopt en zo meteen weer verdwijnt, is slechts een plukje op die tijdslijn.