Joop

Komen en gaan

  •    •  
09-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De valkuil van iedere journalist: Niet meer zien wat er wel is. Niet meer horen wat gezegd moet worden
Het zat er aan te komen. De rechtbankpijp is leeg. Hier staan nu 570 verhalen. Nog veel te maken. Maar nu even niet. De sleet zit er in. Steeds dezelfde insteek. De plaat is grijs.
Het moet anders. Frisse blik. Oprechte verbazing.
En er is elders genoeg te doen.
Endere verhalen. Een mooie documentaire wellicht. Een boek.
Eet intense verhalen. Ver van de rechtbank.
En dus ga ik op deze plek in winterslaap. Ik heb er oprecht even geen lol meer in. En routine is dodelijk voor creativiteit.
Maar belangrijker: ik ben een beetje onderdeel geworden van de juridische wereld. Maak te vaak grappen met de mensen om me heen, terwijl ik had moeten denken: daar zit een verhaal in. Ik moet daar iets mee.  Wat je nu zegt, dat kan eigenlijk niet. Dat klopt niet. Te gek voor woorden.
En dat is de valkuil van iedere journalist. Niet meer zien wat er wel is. Niet meer horen wat gezegd moet worden.
Het was mij een waar genoegen. Echt waar.
Maar de juridische bril gaat af. Wellicht tot later.
Of niet.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Chris Klomp Volg Chris Klomp op Twitter

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

BasVV
BasVV9 feb. 2012 - 13:03

Ik snap er niets van. Maar dat zal wel aan mij liggen.

vanessa2
vanessa29 feb. 2012 - 13:03

Petje af.. iemand die zijn hersens gebruikt.

JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2012 - 13:03

'Want wanneer ik afwijk van het principe van de plicht dan is dat zeer zeker kwaad.'' Immanuel Kant.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso9 feb. 2012 - 13:03

Joris zat onbewogen. Hij kon het niet geloven... een week geleden zat hij nog vast. Vast voor de overval die hij gepleegd heeft en waarbij 2 mensen om het leven gekomen zijn. In de rechtbank bleek dat zijn zaak alleen rondgemaakt kon worden met onrechtmatig bewijs: een afgeluisterd gesprek tussen Joop en zijn jeugdvriend waarin hij alles bekende. Dat gesprek was opgenomen in het hotel waar hij van zijn buit het een tijdje goed nam. De recherche had geen toestemming gekregen. Iedereen in de rechtzaal wist dat Joris de dader was, de familie van de slachtoffers, de rechter en ook Joris zelf. Maar toch mocht Joris weg. Zonder die opnamen was er onvoldoende bewijs. En nu zit hij hier. Buiten, zonder geld en zin in een nacht feesten. Joris leeft een duur leven als hij dat kan. Gelukkig heeft de rechtbank een blamage voorkomen dat iemand met onrechtmatig bewijs veroordeeld is.

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso9 feb. 2012 - 13:03

He das maf! Ik heb het stukje nog een kee getypt omdat de eerste keer er de hele tijd "Reacties in wachtrij: 0" stond. Dus ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan of dat hij er niet doorheen was gekomen...

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso9 feb. 2012 - 13:03

Succes met wat je verder gaat doen! Eentje in de stijl van Chris: Joris had het moeilijk. Zijn leven was een emotionele achtbaan. Een week geleden zat hij nog vast. Verdacht van roofmoord. Bij de woningoverval waren allebei de ouderen omgekomen. Hij kon bij de rechtbank wel door de grond zakken toen hij de opnamen zag die stiekem van Joris en zijn jeugdvriend waren gemaakt. Ze namen het ervan in een hotel van de buit die Joris had gepakt. Aan deze jeugdvriend kon Joris altijd alles vertellen, ook hoe hij de oude man dwong de kluis open te maken en toen deze niet luisterde hoe hij hem half dood sloeg. De recherche had al een vermoeden dat Joris het was en zij hadden de mooie hotelkamer waar zij verbleven volledig 'gewired'. Maar zonder toestemming van justitie. Verder was er maar weinig bewijs, hoogstens wat indirect. Iedereen in de rechtszaal wist dat Joris de dader was: de familieleden van het echtpaar, de rechter en Joris zelf. Joris werd vrijgesproken. Zo blij als hij was toen hij het hoorde, zo chagrijnig is Joris nu. Joris wil de hort op. Feesten. In mooie hotels slapen en naar de hoeren. Maar hij heeft geen geld. Gelukkig heeft het recht zege-gevierd en is Joris niet onrechtmatig veroordeeld.

1 Reactie
PeterMiddle
PeterMiddle9 feb. 2012 - 13:03

Dat is apart, ik volg Chris al jaren en heb nog nooit een stuk in die stijl gezien. De door u gekozen stijl is er een die men vaak ziet bij mensen die nog nooit een rechtbank van binnen hebben gezien. Mensen die hun kennis over de rechtspraak halen uit oneliners, oneliners van populistische politici..

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2012 - 13:03

Langzaam glibber je het establishment in. Je wordt één van hen, een groep die je vroeger met argusogen volgde. Klinkt serieus en bekend. Veel scoops en inspiratie in een nieuwe omgeving gewenst!

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online9 feb. 2012 - 13:03

"Je wordt één van hen, een groep die je vroeger met argusogen volgde." wat een walgelijke reactie