Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Getraumatiseerde oud-militairen dreigen dakloos te worden

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Elf oud-militairen met een oorlogstrauma lopen kans op straat te belanden in het Drentse Assen. Zij werden uitgezonden naar oorlogsgebieden als Bosnië en Libanon en hielden daar geestelijke schade aan over. Nu is niemand bereid op te draaien voor de zorgkosten. Dat meldt RTV Drenthe.
‘We lopen eigenlijk vast op touwtrekkerij rond het feit wie voor deze kosten moet betalen’, zegt Erik Vels van De Compound, een verzamelnaam voor opvanghuizen voor oud-militairen met een posttraumatische stressstoornis. Omdat niet duidelijk is wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de financiering van de huizen, blijft de vergoeding nu helemaal uit. De Compound draait nu volledig op de eigen bijdrage van de bewoners, maar dat is lang niet voldoende om de kosten te dekken.
Het probleem schuilt erin dat het Rijk zorgtaken zoals De Compound verleent heeft overgedragen aan de gemeenten en zich daarom niet langer bemoeit met de financiering. Maar De Compound is de enige in Nederland die op deze manier zorg verleent aan oud-militairen, waardoor de huizen ook worden bewoond door veteranen uit andere gemeenten. Dat maakt weer dat de gemeente Assen terughoudend is met de financiering.
Het huis is in veel gevallen een laatste redmiddel voor de bewoners. Dat geldt ook voor Vels zelf. Hij trok in De Compound nadat hij zijn huis verloor en regelmatig met politie en justitie in aanraking kwam. Hij vreest weer terug bij af te zijn als De Compound inderdaad haar deuren moet sluiten. Ook het Veteranen Instituut zegt het jammer te vinden als deze woonvorm verdwijnt, maar zegt geen geld te hebben voor particuliere initiatieven.
Veel oud-militairen zijn onder behandeling bij GGZ Drenthe. Een woordvoerder van de GGZ laat weten: ‘De woonvorm biedt de getraumatiseerde veteranen een stabiele thuissituatie. Daar hebben deze mannen veel baat bij.’ GGZ Drenthe verwacht dat het snel slechter zal gaan met de veteranen wanneer zij De Compound kwijtraken.
Over twee weken staat een nieuw gesprek gepland tussen De Compound en de gemeente Assen. De gemeente zegt er vertrouwen in te hebben dat er spoedig een passende oplossing wordt gevonden. Ondertussen worden er ook gesprekken gevoerd met onder meer het ministerie van Defensie. ‘Maar dat heeft nog niks opgeleverd,’ aldus Erik Vels.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.